15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

V čem prát dětské prádlo a oblečení?

Chystáte se poprvé vyprat dětské prádlo nebo máte doma náročnější miminko, které má po všem alergickou vyrážku a kladete si správně otázku, v čem vyprat oblečení, aby bylo čisté a nedráždilo citlivou dětskou pokožku? Právě proto pro vás máme tento článek, ve kterém se dozvíte, v čem prát dětské prádlo a oblečení, na kolik stupňů, jak odstranit například skvrny od železa nebo proč používat na pračce program extra máchání. 

v-cem-prat-detske-pradlo

 

V čem prát dětské prádlo a oblečení?

Dětská pokožka je 5x tenčí než pokožka dospělého člověka, pokud máte jako já nedonošené miminko, je ještě citlivější a může reagovat na běžné prací prostředky vyrážkami, ekzémem nebo vznikem alergií. I proto je důležitá správná volba pracího gelu. 

Na trhu najdete dětské prací prášky a dětské prací gely, které jsou vhodné na praní novorozeneckého prádla a oblečení. Tyto dětské prací gely a dětské prací prášky jsou vyrobeny tak, aby nedráždily dětskou pokožku. Kvalitní prostředek na praní dětského prádla by měl být ale nejen šetrný, ale i extrémně účinný, protože dětské oblečení, pleny, slintáky, povlečení i zavinovačky na sobě mívají zrovna ty nejodolnější skvrny. 

V únoru se mi narodilo předčasně miminko, kterému jsem musela dávat železo. Hned při prvním podání mi ho syn vyblinkal na bílý overal. Bála jsem se, že ho z toho nedostanu, nebo budu muset řešit nějaký ekologický odstraňovač skvrn.

Všichni mi totiž tvrdili, že běžný prášek na dětské prádlo ho nevypere. Měli jsme v nanoSPACE zrovna na testování značku Cleanee, a i když jsem se dostala k praní až po třech dnech, železo vypral na standardní program. I proto padlo rozhodnutí, že Cleanee vyhrává a zařadíme ho do nabídky. 

detsky-praci-gel-cleanee (2)

Co by měl obsahovat dětský prací prášek a dětský prací gel?

Předtím, než jsme zařadili do nabídky prací gely od značky Cleanee, dělali jsme si obrovský průzkum toho, co by měl kvalitní ekologicky prací gel na dětské prádlo obsahovat.

Prací gel pro děti by měl být formulován tak, aby byl účinný a zároveň šetrný k citlivé pokožce novorozenců. Důležitá je koncentrace aniontových povrchově aktivních látek mezi 5 % a méně než 15 %, která zaručí, že prací gel zvládne z oblečení a plenek vyprat nečistoty, ale zároveň zabrání tomu, aby docházelo k poškození pokožky ale i látky. 

Nejčastěji se používají aniontové surfaktanty, které jsou dobře známé svými výbornými čistícími schopnostmi a bývají proto hlavní složkou dětských pracích gelů. Tuto složku pak doplňuje nejčastěji mýdlo a neiontové povrchově aktivní látky v koncentraci nižší než 5 %, tyto látky pomáhají efektivněji odstraňovat mastné skvrny a opět nedráždí v této koncentraci citlivou dětskou pokožku. 

Ve kvalitním dětském pracím gelu najdete také enzymy, které dokáží rozkládat bílkovinové skvrny, těmi jsou myšleny skvrny od potu, krve, ale i jídla. To se vám začne hodit nejvíce v momentě, kdy kojenec začne zkoušet první jídlo. 

detsky-praci-gel-cleanee

Proč jsme vsadili v nanoSPACE na Cleanee?

Jak už jsem zmínila v článku, značka Cleanee u nás vyhrála, protože obstála v zátěžovém testu, kdy můj syn potřísnil bílý obleček železem. Tato značka byla ale naším favoritem už předtím, a to především kvůli tomu, že se vyrábí v Česku a je udržitelná.

Ekologický prací gel na dětské prádlo od Cleanee obsahuje 92,5 % přírodních látek, tento český výrobek je dermatologicky testován a zaručuje, že neobsahuje žádné agresivní chemikálie, které by mohly podráždit citlivou dětskou pokožku. Kromě toho, že je šetrný k pokožce, produkty nejsou testovány na zvířatech a jeho výroba produkuje o 58 % méně CO2 než běžné prací gely. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/cleanee-eko-praci-gel-na-detske-pradlo-1-5l/

Jak prát dětské prádlo a oblečení? 

Většinu dětského prádla lze prát pouze na 40 °C, což nemusí být dostatečné pro odstranění choroboplodných zárodků a roztočů, proto je vhodné prádlo ještě vyžehlit. Pokud máte nějakou skrvnu na oblečení, než použijete nějaký odstraňovač skvrn, zkuste nejprve dát gel přímo na skvrnu, zda enzymy v gelu nepomohou skvrnu odstranit. Pokud to nezabere, můžete zkusit použít ekologický odstraňovač skvrn.

Pediatři doporučují, abyste na pračce nastavovali jeden cyklus máchání navíc. Pokud to vaše pračka neumí přímo v programu, stačí přidat ještě jedno máchání potom, co pračka dopere. Proč? Zajistíte tak, že z oblečení dostanete veškeré zbytky pracího prostředku, který by mohl podráždit citlivou dětskou pokožku. 

ekologicky-praci-gel-detsky

 

Na kolik stupňů kojenecké prádlo prát?

Kojenecké oblečení již není nutné vyvářet. Pro odstranění většiny choroboplodných zárodků a roztočů postačuje praní na 60 °C. Pro starší děti a méně znečištěné prádlo je dostatečná teplota 40 °C. Pokud je prádlo extrémně znečištěné, můžete ho vyprat na maximální teplotu doporučenou výrobcem, kterou najdete na štítku oblečení. Tuto maximální teplotu využijte také při prvním praní nového oblečení, než do něj miminko poprvé obléknete.

Často kladené otázky

Jaký prací prostředek je nejlepší pro praní dětského prádla?

Doporučujeme používat prací gely či prášky speciálně určené pro dětské prádlo, které jsou šetrné k citlivé pokožce miminek. Ideální je volba produktů s označením "sensitive" nebo "pro citlivou pokožku". Vysoce účinné jsou také gely obsahující aniontové povrchově aktivní látky (5-15 %), mýdlo a neiontové povrchově aktivní látky (méně než 5 %), které zajišťují šetrné odstranění nečistot a mastnot bez podráždění pokožky.

Jaké složení by měl mít prací gel pro miminka?

Prací gel by měl obsahovat aniontové povrchově aktivní látky mezi 5 % a méně než 15 % pro efektivní čištění, mýdlo a neiontové povrchově aktivní látky pod 5 % pro jemné odstranění mastnot, a enzymy pro rozklad bílkovinných skvrn. Tato kombinace zajišťuje účinnost i šetrnost k citlivé dětské pokožce.

Jak odstranit skvrny od železa z dětského oblečení?

Na skvrny od železa je vhodné aplikovat prací gel přímo na skvrnu před praním. Enzymy v gelu pomáhají efektivně rozkládat bílkoviny, což usnadňuje odstranění takových skvrn. Pokud standardní praní nezabere, můžete zkusit ekologický odstraňovač skvrn.

Proč používat na pračce program extra máchání?

Extra máchání pomáhá zajistit, že se z prádla úplně odstraní všechny zbytky pracího prostředku, které by mohly podráždit citlivou pokožku dítěte. Pokud vaše pračka tuto funkci nenabízí automaticky, stačí přidat máchací cyklus ručně.

Na kolik stupňů prát kojenecké prádlo?

Pro většinu kojeneckého prádla postačuje teplota 40 °C, pokud chcete odstranit mikroorganismy a roztoče, doporučuje se teplota 60 °C.

Jak odstranit skvrny z oblečení miminka?

Pro odstranění skvrn z oblečení miminka je nejlepší co nejdříve skvrnu ošetřit. Prádlo buď ihned vyperte nebo alespoň namočte. Pro zaschlé skvrny použijte speciální odstraňovač skvrn, ale mějte na paměti, že odstraňovače skvrn mohou snižovat životnost některých materiálů.

Musím oblečení pro miminko žehlit?

Praní na 60 °C obvykle zahubí většinu bakterií, ale žehlení dětského prádla zajišťuje úplné zničení zbývajících mikroorganismů a také prádlo změkčí.

Kdy začít prát výbavičku pro miminko?

S praním výbavičky pro miminko můžete začít kolem 30. týdne těhotenství, kdy ještě nemáte tak velké břicho a hlavně budete mít vše připravené v případě předčasného porodu. Přestože je časování na vás, je dobré neodkládat praní a přípravy příliš dlouho.

Jak prát moderní látkové pleny a kalhotky?

Látkové pleny a kalhotky obvykle stačí prát na 60 °C, což je dostatečné pro většinu situací. V případě průjmového onemocnění nebo nepříjemného zápachu je doporučeno pleny vyvařit, tedy vyprat na 90 °C, aby byla zajištěna maximální hygiena.

Jaké prací prostředky používat pro praní dětského prádla?

Vždy vybírejte prací prášky, které jsou na obalu označeny jako vhodné pro praní dětského a kojeneckého prádla. Tyto produkty jsou navrženy tak, aby byly šetrné k jemné pokožce miminka a zároveň účinně odstraňovaly nečistoty.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.