Kdy vyprat oblečení pro miminko?

Příprava na příchod nového člena rodiny je vzrušující období plné spousta úkolů a otázek. Jednou z těch nejčastějších se točí kolem praní oblečení pro miminka. Kdy je správný čas začít prát oblečení pro novorozence, jakým způsobem zajistit, aby bylo bezpečné pro citlivou pokožku a jaké prostředky používat? 

kdy-vyprat-obleceni-pro-miminko-fb

 

Kdy začít prát oblečení pro miminko

Není vhodné čekat příliš dlouho. Vyperte si výbavu včas, dokud se ještě můžete dobře pohybovat. S přibývajícími kily to jde hůře a hůře. 

Ideální čas na praní oblečení pro miminko je několik týdnů před plánovaným termínem porodu. Doporučuje se mít vše připravené alespoň měsíc předem, kdyby náhodou miminko přišlo o něco dříve.

Většina rodičů začne prát oblečení pro své dítě přibližně ve 36. týdnu těhotenství, já jsem se na to chystala už ve 30. týdnu, ale všichni mě odrazovali, a pak jsem porodila v 31. týdnu. Osobně doporučuji začít prát ve chvíli, kdy víte, že už nebudete nic dalšího přikupovat nebo kdy už máte alespoň většinu věcí.

kdy-vyprat-detske-obleceni-pro-miminko

Tip: Jak ušetřit peníze při praní? 10 ověřených tipů

Proč je důležité prát nové oblečení

Nové oblečení může obsahovat chemikálie z výroby, zbytky barviv nebo látky, které se na oblečení dostaly během přepravy a skladování. Praní nového oblečení pomáhá odstranit tyto potenciálně škodlivé látky a zajistit, že oblečení bude měkké a bezpečné pro citlivou pokožku miminka.

Čím prát dětské prádlo?

Je důležité vybrat jemný a hypoalergenní prací prostředek, který je speciálně navržen pro dětské prádlo. Doporučujeme například CLEANEE EKO Prací gel na dětské prádlo 1,5L. Tento prací gel je jemný na barevné i bílé dětské prádlo a má sníženou dermální dráždivost vůči citlivé pokožce. Je vyroben z 92,5 % přírodních látek a je dermatologicky testován.

Mohlo by vás zajímat: Čím odstraňovat skvrny z dětského prádla a oblečení

Výhody použití CLEANEE EKO Pracího gelu na dětské prádlo

  • Přírodní složení: Obsahuje 92,5 % přírodních látek a je snadno biologicky rozložitelný.
  • Bezpečnost: Neobsahuje fosfáty, chlor, syntetická barviva ani opticky zjasňující látky, což zajišťuje bezpečnost pro citlivou dětskou pokožku.
  • Český výrobek: Vyrobeno v České republice, což podporuje místní produkci a zajišťuje vysokou kvalitu.
  • Vhodný pro všechny typy prádla: Ideální pro barevné i bílé dětské prádlo, včetně nanovlákenných produktů značky nanoSPACE.

cleanee-pro-praci-gel-na-detske-pradlo

Tip: Nejlepší prací gel na dětské prádlo: Vsaďte na českou značku

Alternativou k tradičním pracím gelům jsou inovativní prací proužky, například Wave Sensitive prací proužky. Tyto proužky jsou ekologické, hypoalergenní a snadno biologicky rozložitelné. Neobsahují žádné fosfáty, parabeny, dioxan ani mikroplasty, což zajišťuje bezpečnost pro citlivou pokožku dítěte. Jsou velmi praktické na cesty, protože zabírají minimum místa.

Výhody použití pracích proužků Wave Sensitive

  • Ekologické a úsporné: Prací proužky jsou téměř bezobalové, baleny bez plastu, což výrazně snižuje ekologickou stopu. Balení na 16 praní váží pouze 50 gramů.
  • Hypoalergenní: Neobsahují parabeny, fosfáty, chlór, bělidla ani jiné škodlivé látky. Jsou bezpečné pro citlivou dětskou pokožku.
  • Jednoduché použití: Proužky stačí odtrhnout a vložit do pračky. Jsou ideální pro cestování a snadno se skladují.
  • Univerzální: Vhodné pro bílé i barevné prádlo, pro všechny typy textilií, včetně prádla pro děti.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=cleanee+eko+d%C4%9Btsk%C3%A9+pr%C3%A1dlo

Mohlo by vás zajímat: Jak funguje ekologické praní s pracím vajíčkem Ecoegg

Jak správně vyprat dětské prádlo? Na co si dát pozor

Oddělte bílé, barevné a velmi znečištěné prádlo. Pro praní dětského oblečení je nejlepší používat nižší teploty (30 °C), aby se zabránilo poškození jemných vláken.

Dodržujte pokyny pro dávkování uvedené na etiketě pracího prostředku. Například pro běžné znečištění a měkkou až středně tvrdou vodu použijte 40 ml CLEANEE EKO Pracího gelu pro 4-5 kg suchého prádla, nebo jeden prací proužek Wave Sensitive pro běžné znečištění.

Používejte funkci extra máchání, na některých pračkách to lze nastavit automaticky, u jiných to budete muset udělat poté, co pračka dopere. Proč to dělat? Jednoduše proto, abyste se ujistili, že na něm nezůstanou žádné zbytky pracího prostředku.

Nejčastější dotazy (FAQ)

Kdy je nejlepší čas začít prát oblečení pro miminko?

Ideální čas začít prát oblečení pro miminko je několik týdnů před plánovaným termínem porodu, ideálně ve 36. týdnu těhotenství. To vám poskytne dostatek času na organizaci a další přípravy.

Proč je důležité prát nové oblečení pro miminko?

Nové oblečení může obsahovat chemikálie z výroby, zbytky barviv nebo jiné látky, které se na oblečení dostaly během přepravy a skladování. Praní nového oblečení pomáhá odstranit tyto potenciálně škodlivé látky a zajistit, že oblečení bude měkké a bezpečné pro citlivou pokožku miminka.

Jaký prací prostředek je nejlepší pro praní dětského prádla?

Doporučujeme používat jemný a hypoalergenní prací prostředek, jako je CLEANEE EKO Prací gel na dětské prádlo 1,5L. Tento prací gel je jemný na barevné i bílé dětské prádlo, má sníženou dermální dráždivost vůči citlivé pokožce a je vyroben z 92,5 % přírodních látek.

Existují alternativy k tradičním pracím gelům?

Ano, ekologickou a inovativní alternativou jsou Wave Sensitive prací proužky. Tyto proužky jsou hypoalergenní, snadno biologicky rozložitelné a baleny bez plastu. Jsou velmi praktické na cesty a šetří místo.

Jak správně třídit dětské prádlo před praním?

Oddělte bílé, barevné a velmi znečištěné prádlo. Pro praní dětského oblečení je nejlepší používat nižší teploty (30 °C), aby se zabránilo poškození jemných vláken.

Je nutné provádět předpírku u dětského prádla?

Pokud je oblečení velmi znečištěné, doporučuje se provést předpírku. Předpírka pomáhá odstranit větší nečistoty a usnadňuje následné praní.

Jak správně dávkovat prací prostředek?

Dodržujte pokyny pro dávkování uvedené na etiketě pracího prostředku. Například pro běžné znečištění a měkkou až středně tvrdou vodu použijte 40 ml CLEANEE EKO Pracího gelu pro 4-5 kg suchého prádla, nebo jeden prací proužek Wave Sensitive pro běžné znečištění.

Jak zajistit, aby na oblečení nezůstaly zbytky pracího prostředku?

Použijte funkci pračky extra máchání, aby na něm nezůstaly žádné zbytky pracího prostředku. 

Jsou prací prostředky CLEANEE a Wave bezpečné pro citlivou pokožku?

Ano, oba produkty jsou navrženy s ohledem na citlivou pokožku miminek. CLEANEE EKO Prací gel je dermatologicky testován a Wave Sensitive prací proužky jsou hypoalergenní a bez škodlivých chemikálií.

Mohu prací prostředky CLEANEE a Wave používat i pro jiné typy prádla?

Ano, oba produkty jsou vhodné pro praní barevného i bílého dětského prádla a jsou účinné i při nízkých teplotách. Lze je použít i na jiné typy prádla, včetně citlivých textilií a nanovlákenných produktů.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.