Jak ušetřit peníze při praní? 10 ověřených tipů

Pokud přemýšlíte, kde byste mohli ušetřit na elektřině, nejspíš budete chtít začít u praní prádla. Pračky a sušičky patří totiž k nejnákladnějším spotřebičům, které najdeme v našich domácnostech. Navíc většina z nás pere i několikrát týdně, tudíž dává smysl, abyste se zamysleli, zda můžete na praní ušetřit. 

jak-usetrit-penize-pri-prani-10-overenych-tipu-fb

 

Kolik spotřebovává pračka energie? 

Záleží na energetické třídě, kterou má vaše pračka. Energetická třída A+++ spotřebuje průměrně 96 kWh za rok a zaplatíte 350-960 Kč za rok (dle ceny elektřiny), pokud perete průměrně 3x týdně. U energetické třídy A pak spotřebujete 160 kWh a zaplatíte přibližně 583-1742 Kč za rok dle ceny elektřiny. 

Kolik pračka spotřebuje vody?

Pračka spotřebuje 30-60 litrů vody na jedno praní. Starší typy praček spotřebují i 90 litrů vody. Za rok tak vyjde praní (při praní 3x týdně) na 280 – 570 Kč, pokud máte starší pračku tak zaplatíte za rok až 840 Kč. 

Kolik tedy stojí praní? 

Pokud budeme počítat s tím, že používáte ekologická prací vajíčka, kde jedno praní vyjde na 5 Kč (780 Kč / rok), zaplatíte za praní ročně spolu s vodou a elektřinou 1500 – 2600 Kč, pokud perete 3x týdně.

Tip: Přečtěte si článek o ekologickém praní s vajíčkem Eco Egg

10 tipů, jak ušetřit na praní

Pojďme se nyní podívat na praktické tipy, jak ušetřit na praní. 

koupelna-s-prackou

1. Zkuste praní ve studené vodě

Použití teplé vody místo horké může snížit spotřebu energie na polovinu a použití studené vody ušetří ještě více. Studenou či vlažnou vodu můžete používat na oblečení, které nemá žádné viditelné fleky, ale je již zpocené.

2. Běžně znečištěné prádlo perte na 30 stupňů 

Praní při 30 °C spotřebuje o 38 % méně energie než praní při 40 °C, tím šetříte nejen peníze, ale i planetu, navíc vám oblečení a textil vydrží déle, protože vyšší teploty textil ničí.   

Tip: Jak správně prát lůžkoviny nanoSPACE pro alergiky? Vše potřebné se dozvíte v článku.

3. Používejte prostředky, které jsou vhodné na praní studenou vodou

Ujistěte se, že používáte prací prostředek, u kterého je uvedeno, že je vhodný i na praní při nízkých teplotách . Pro praní ve studené vodě se skvěle hodí ekologické prací vajíčko Ecoegg, které funguje na principu minerálních peletek. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/eko-praci-prostredky/

4. Nepouštějte pračku poloprázdnou 

Pračka spotřebuje přibližně stejné množství energie bez ohledu na to, zda je prázdná nebo plná. 

5. Perte jen oblečení, které to opravdu potřebuje

Lidé často házejí po každém nošení oblečení do pračky, ačkoliv by některé kousky stačilo jen vyvětrat. Spodní prádlo, plavky a ponožky je třeba prát po každém použití, zatímco podprsenky lze nosit i 3-4 dny a trička, pokud používáte ty antibakteriální nebo se příliš nepotíte, stačí trička jen vyvětrat stejně jako kalhoty, sukně nebo šaty

Svetr, sako nebo mikinu můžete většinou pohodlně nosit i celý týden, pokud pod nimi máte triko nebo halenku. Přemýšlejte nad tím, co perete a ušetříte nejen peníze a přírodu, ale i oblečení vám déle vydrží. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/moda/

Tip: Jak funguje sportovní oblečení proti zápachu? Dozvíte v následujícím článku.

6. Nesušte prádlo v sušičce

Sušička patří k nejnákladnějším spotřebičům v domácnostech, proto je vhodné se vrátit ke kořenům a sušit prádlo na sušáku nebo šňůře. Navíc sušička patří k největším ničitelům oblečení, na usušení jednoho kilogramu prádla spotřebuje 0,5-0,8 kWh. Slunce a vítr dělají svou práci zadarmo, navíc zcela ekologicky.

Tip: Přečtěte si článek o oblečení nanoSPACE by LADA - Kdo jednou zkusil nano oblečení, už jiné nechce.

7. Odstraňujte skvrny před praním

Pokud jste zvyklí skvrny odstraňovat praním na vysoké teploty, raději oblečení předem namočte a přidejte k němu sodu nebo žlučové mýdlo.  Ušetříte tak vodu, energii i prací prášek (až 20%). 

Tip: Zkuste inovativní ekologický prací prostředek v proužcích, který si poradí i se skvrnami - Prací proužky Wave.

#produkty#https://www.nanospace.cz/praci-prouzky/

Jak odstranit skvrny na prádle dle znečištění?

Babské rady jsou někdy opravu nejlepší, proto na skvrny dle znečištění zkuste tyto tipy: 

Pot

Namočíme do vody a použijeme citronovou šťávu nebo jedlou sůl s 2 lžícemi octa.

Krev

Ihned po znečištění nasypeme sůl na skvrnu a namočíme do studené vody.

Tráva

Vyčistěte skvrnu pomocí octa a houbičky, pokud i poté skvrna drží, zkuste líh.

Mastnota

Použijte prostředek na nádobí - jar nebo vyčistěte skvrnu pomocí kašičky z jedlé sody a kypřícího prášku.

Make-up

Můžete použít žlučové mýdlo nebo kašičku z jedlé sody s vodou. Oblečení poté v ruce přeperete.

Ovoce

Na skvrny po ovoci by měla stačit citrónová šťáva, kterou pokapete oblečení a poté přeperete.

Víno

Stejně jako u krve, ihned po polití, použijte na skvrnu sůl, následně nechte 20 minut vysát vlhkost solí a poté vyperte.

Káva a čaj

Zkuste vinný ocet, kuchyňskou sůl nebo citronovou šťávu.

Čokoláda

Rozpusťte trochu soli do vlažné vody a následně přetřete slanou vodou skvrnu. Namočte, nechte hodinu odpočívat a poté vyperte.

Olej

Zkuste potřít skvrnu jarem, pomůže i žlučové mýdlo a pasta ze soli a vody.

Deodorant

Máme několik tipů, můžete zkusit klasiku a to, šálek vlažné vody s octem, sůl s lžičkou citronové šťávy nebo vytvořit pastu z jedlé sody a vody. Vždy nechat namočené a poté vyprat.

8. Kupte si pračku s nízkou spotřebou 

Odešla vám pračka? Vybírejte podle spotřeby elektřiny a vody. Kupte si pračku energetické třídy A, jejíž spotřeba se pohybuje okolo 1 kWh a 40 litrů vody. 

Tip: Potřebuje vaše pračka generální úklid? Zkuste ekologické tablety na čistění pračky, které odstraní zápach, špínu i zbytek starého pracího prášku.

9. Nepoužívejte aviváž ani bělidla

Zešedlé prádlo skvěle vybělí citron nebo jedlá soda. Nebo můžete použít bělicí prostředek, které znaly už naše babičky – sluníčko. Asi jste si všimli, že i naše vlasy vystavované slunečním paprskům se postupně zesvětlují, stejně tak sluníčko vybělí i vaše prádlo. 

suseni-pradla

Pokud máte možnost, pověste prádlo na sluníčko. Bělení můžete ještě trochu urychlit tím, že prádlo před pověšením namočíte a přidáte trochu citronu.

10. Používejte levnou elektřinu

Jestli můžete, využívejte noční proud - nízký tarif, kdy pro odběr elektřiny platí snížená sazba koruny za kWh. Ohřev vody zvyšuje náklady až o 25 %, pokud je to ve vaší domácnosti možné, používejte k ohřevu solární panely anebo tepelná čerpadla.


Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.