Péřové spacáky: Proč jsou nejlepší a jak vybrat správný?

Péřové spací pytle jsou nejlepší spacáky. To vám řekne každý zkušený horal nebo náročnější turista. Jenže i mezi péřáky jsou rozdíly a vybrat ten správný pro vaše aktivity nemusí být jednoduché. Pojďme se společně podívat na to, jak péřový spacák vybrat a jak se o něj starat, aby vám vydržel co nejdéle.

perove-spacaky-proc-jsou-nejlepsi-a-jak-vybrat-spravny-fb

 

Proč se do spacáku dává peří

Péřové spacáky vás zahřejí i v teplotách hluboko pod nulou a přitom nebudou vážit více jak 1,5 kg. V porovnání se syntetickými materiály, kterými se plní především levnější spacáky, je to markantní rozdíl. V -10 °C vás zahřeje péřový spacák o hmotnosti 1,3 kg, ale syntetický bude vážit dvakrát tolik.

TIP: Alergie na peří: příznaky a řešení

Péřové spacáky vydrží násobně déle a v případě vhodného zacházení neztrácejí tepelně izolační vlastnosti. Spacáky plněné syntetickými materiály používání slehávají a nelze je obnovit, postupně tedy ztrácí funkčnost. Péřák vám vydrží celé roky a náplň lze vždy v případě potřeby doplnit.

perove-spacaky-pres-plot

TIP: Věděli jste že Outdoor KWAK je jediný český výrobce, který do spacáků používá nanomembránu?

Jak peří ve spacáku funguje

Peří ve spacáku funguje jako expanzní médium, které se naplní vzduchem. Čím více vzduchu pojme, tím více vzduchu svým tělem ohřejete a tím více izoluje. Této vlastnosti se říká loft.

Loft je u různých druhů peří různý. Obecně platí, že maximálního loftu dosahuje nejkvalitnější prachové peří, kterému ale trvá dlouho, než po rozbalení spacáku nabere vzduch.

Pro optimální funkci se proto používají směsi prachového peří a pírek, přičemž každá složka má jinou funkci. Prachové peří absorbuje vzduch a izoluje, pírka tvoří oporu (loft) a udržují životnost prachového peří.

Nejčastěji se používají směsi:

  • 85:15
  • 90:10
  • 95:5

Nejčastěji se používá poměr 90:10, který je nejlepším kompromisem mezi izolací a rychlostí nabrání původního objemu spacáku po rozbalení.

Kachní nebo husí peří?

Obecně platí, že husí peří je kvalitnější a lépe izoluje. Spacák čistě s kachním peřím dnes už na trhu asi nenajdete, ale stále lze zakoupit levnější spacáky se směsí kachního a husího peří.

Kachní peří ale méně izoluje a při navlhnutí vydává specifický zápach podobný čpavku, proto se kachnímu peří raději vyhněte.

Výběr spacího pytle podle teploty a určení

Nejdůležitější otázkou je, kde a kdy budete spacák používat. Je velký rozdíl v tom, zda spacák použijete dvakrát ročně v chatce, nebo s ním budete pochodovat tři týdny po vysokých horách.

Spacáky se dělí na letní, třísezónní a zimní.

spacaky-v-lese

 Tip: Doporučujeme vám sportovní láhev s antibakteriální úpravou pro pohodlnější túru a výlety.

Letní péřový spacák

Letní spacáky jsou nejlehčí a ty nejkvalitnější péřové váží hluboko pod 1 kg. Náš ultralehký letní spacák KWAK Rosnička, který je vhodný především na cyklistiku a letní kempování, váží pouhých 640 g.

V letním spacáku se vyspíte pohodlně v teplotách do 5 °C, v nižších teplotách by vám už byla zima. Letní spacáky jsou levnější než třísezónní, protože je v nich použito nejméně peří.

Plusy letního spacáku

Mínusy letního spacáku

✅ Nízká váha

❌ Nejnižší teplotní komfort

✅ Nižší cena (málo izolace)

❌ Lze využít jen v létě

✅ Malý objem po sbalení

❌ Horší výběr než u třísezónních

Třísezónní péřový spacák – spací pytle na celou sezónu

Třísezónní spacáky jsou nejoblíbenější, protože mají nejširší využití. Spacák s nanomateriálem KWAK Kuňka vás zahřeje na jaře, v létě i na podzim a pohodlně se vám v něm bude spát i v teplotách okolo -2 °C (ženy), resp. -9 °C (muži).

Plusy třísezónního spacáku

Mínusy třísezónního spacáku

✅ Nejlepší poměr cena/výkon

❌ Dražší než letní

✅ Použití po většinu roku

❌ Není do kruté zimy

Zimní péřový spacák

Zimní péřáky jsou vyrobeny speciálně na extrémní nízké teploty, především do hor a na zimní kempování. Poskytují nejlepší tepelný komfort, pro ženy do -5 °C a pro muže až do -12 °C. Spacák KWAK Skokan je profesionální péřák, který vás dostatečně zahřeje, i když je poměrně lehký (na výšku postavy 170 cm váží jen 1350 g).

Tip: Doporučujeme si přibalit na cesty ponožky, které ničí zápach.

Jak vybrat délku spacáku?

Spacáky se liší délkou a množstvím náplně. Výrobci a prodejci uvádí míry spacáků různě, někteří uvádí celkovou délku spacáku, jiní doporučenou výšku postavy.

Obecně platí, že spacák by měl mít o 15 až 30 cm více, než je vaše výška. My nabízíme spacáky na výšku postavy do 170 cm, 185 cm a 200 cm.

Přestává péřový spacák fungovat při navlhnutí?

Zásadní nevýhodou péřáků bývalo nebezpečí navlhnutí peří, které se vlhkem slepí a přestává izolovat. Dnes to již není takový problém. Řada výrobců používá na povrchu spacáku voděodolné nebo vodoodpudivé látky, které vlhko k peří nepustí.

Nanovlákenná membrána ve spacáku

Nejdéle došla v ochraně peří česká outdoorová firma KWAK, která do svých péřových spacáku zabudovala nanovlákennou membránu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/spaci-pytle/

Tip: Přečtete si článek o tom, jak funguje sportovní oblečení proti zápachu.

Membrána má 100% větruodolnost a je naprosto hydrofilní (odpuzuje vodu). Má extrémně nízkou plošnou hmotnost, vysokou paropropustnost a výška jejího vodního sloupce dosahuje 12 000 mm.

Svrchní část nanomembrány je chráněna hydrofobní úpravou DWR s lotosovým efektem, která zamezuje ulpívání prachu a špíny na povrchu spacáku.

Jak se správně starat o spacák KWAK?

Před použitím spacák naklepejte, aby se náplň v komorách mohla rovnoměrně rozmístit. Nenechávejte spacák ve stlačeném stavu déle než je nezbytně nutné. 

Při praní spacáku mohou nastat problémy. Běžně se vám může natrhnout šev nebo se peří dostane tam, kam nemá. Neočekávejte tedy, že až spacák vytáhnete z pračky a bude vypadat jako nový. Berte tedy praní jako poslední možnost. 

Pokud už se rozhodnete spacák vyprat doporučujeme prát na 30 °C se třemi tenisáky na program sportovního oblečení. Ždímejte vícekrát. Poprvé na 400 otáček a pak max. na 600 otáček. Není vhodné používání chemických prostředků, bude lepší, když investujte do speciálních prostředků určených na praní peří. 

Sušení na topení nebo venku na slunci nedoporučujeme, protože se může stát, že vám spacák po několika dnech zatuchne. Pokud vám spacák nevoní, bude lepší, když budete spacák sušit v sušičce se třemi míčky a s vonnými ubrousky určené do sušiček. Teplota horkého vzduchu sušení nesmí překročit 50 °C.

TIP: Ekologické praní: šetřete přírodu i peníze

Doporučuje se po prvním sušením spacák naklepat, aby se vám peří rovnoměrně rozptýlilo. 

spacaky-baleni

Jak spacák přenášet v kompresním obalu

Na výlet nebo na túru chcete vyrazit s co nejmenším objemem na zádech, proto spacák sbalíte do kompresního obalu. Při balení se neřiďte intuicí a spacák nijak neskládejte ani pevně nerolujte.

Při skládání totiž vznikají ostré a namáhané ohyby, v kterých se spacák více namáhá, uvolňují se švy a láme se jemné peří.

Nejlepší je spacák do kompresního obalu nacpat bez ladu a skladu.

Dlouhodobé skladování péřového spacáku

Kompresní obal používejte jen na cestách, ale doma z něj spacák ihned vyjměte. Spacák skladujte ideálně rozložený na délku, nebo zavěšený na ramínku. Před uskladněním spacák důkladně provětrejte, ideálně ho nechte několik dnů rozepnutý doma na zemi.

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.