Ponožky se stříbrem, které ničí zápach

Je to sice poměrně malý kousek látky, ale na výběru hodně záleží, protože dokáže výrazně ovlivnit kvalitu našeho života. A to zcela bez nadsázky. Nevhodné ponožky můžou způsobit nadměrné pocení, vznik plísní, špatné prokrvování končetin, bolestivé odřeniny a další zdravotní problémy. Dneska už naštěstí doba pokročila, takže máte na výběr z mnoha druhů kvalitních ponožek. Hitem posledních let jsou antibakteriální ponožky s nanočásticemi stříbra. Proč? Protože ponožky se stříbrem jsou skvělé proti zápachu, které způsobují mikroorganismy při pocení. 

ponozky-se-stribrem-spravna-volba

 

Důvodem jsou především unikátní vlastnosti tohoto moderního materiálu. Přírodní bavlna doplněná o další příměsi je dokonale prodyšná a skvěle odvádí pot. Noha tak zůstává v komfortním suchu i v náročných podmínkách. Příměs elastanu zase ponožkám dodává potřebnou pružnost a přilnavost k noze, takže nedochází k otravnému shrnování.

Ponožky se stříbrem – zbaví vás bakterií i zápachu

A proč se do ponožek dává stříbro? Rozhodně to není kvůli vzhledu. Pravým důvodem jsou jeho přirozené antibakteriální vlastnosti, o kterých věděli už naši předkové. Ještě v dobách našich prarodičů se do konve s mlékem dávala poměrně běžně stříbrná mince nebo lžička, aby vydrželo déle čerstvé. Pokud zapátráte v historických materiálech, dozvíte se, že o antimikrobiálních účincích stříbra věděli lidé už i ve starověku.

V současné době se nanočástice stříbra používají v mnoha oblastech. Namátkou v průmyslové výrobě, kosmetice, potravinářství, ve farmacii a pochopitelně také v textilním průmyslu.

Nanočástice stříbra jsou populární především ve sportovním oblečení a v ponožkách proti pocení. Stříbro aplikované do vláken polyesteru má totiž širokospektrální antibakteriální a protiplísňové účinky, takže dokáže přirozenou cestou mírnit nepříjemný tělesný zápach způsobený aktivitou bakterií, které se za normálních okolností nerušeně množí v propoceném textilu.

Tip: Nanostříbro a 5 způsobů jeho použití

Stříbro v materiálu aktivně brání množení těchto bakterií a plísní, což znamená také mnohem menší intenzitu odéru než u běžného oblečení bez speciální úpravy s nanočásticemi stříbra. Dokonce ani po náročném sportovním výkonu takové prádlo nesmrdí. Stačí dát ponožky uschnout a nepříjemný odér bude minimální. Z toho důvodu můžete ponožky se stříbrem nosit bez známek zápachu i více dní po sobě.

Přestože protizápachový efekt dokáže udržet ponožky se stříbrem v dobré kondici poměrně dlouho, i tak je budete muset pochopitelně občas vyprat.

Skvělou zprávou však je, že antibakteriální úprava ponožek má dle výrobce trvalý charakter. Po celou dobu životnosti ponožek se tak můžete spolehnout na výborné vlastnosti materiálu.

Hlavní výhody ponožek se stříbrem

  • velice příjemně se nosí
  • částice stříbra zabraňují přirozenou cestou množení bakterií a plísní
  • efektivně potlačují zápach
  • mají nadstandardní termoregulační vlastnosti
  • materiál je vysoce odolný proti mechanickému opotřebení, takže ponožky se stříbrem vám budou spolehlivě sloužit opravdu dlouho
  • jsou k dostání v mnoha variantách = můžete si vybrat sportovní ponožky, zdravotní ponožky, pracovní ponožky, kompresní ponožky, termo ponožky atd.

Šetřete přírodu – není důvod zbytečně kupovat ponožky z druhého konce světa

V roce 2020 se na celém světě vyrobilo přibližně 21 miliard párů ponožek. Asi vás nepřekvapí, že velká část ponožek pochází z Asie, konkrétně z Číny. Na webu České televize se můžete dočíst, že více než třetinu světové produkce ponožek dokonce výrobí v jedné jediné obrovské továrně. Správně bychom asi měli říct v obrovském komplexu Huazhong Socks, který spíše než továrnu přípomíná specializované „tovární“ město.

Přesně z tohoto místa proudí ponožky z masové výroby do všech koutů světa. Ponožky v rozporu se zdravým rozumem a ekologií překonávají tisíce kilometrů v lodních kontejnerech, aby se dostaly ke koncovým zákazníkům.

Přitom asi všichni moc dobře známe kvalitu takových výrobků. Levné ponožky dovezené z Asie nesedí moc komfortně na noze, často se v nich člověk potí a ještě k tomu se už za několik týdnů doslova rozpadnou na noze.

Kdo chce šetřit životní prostředí, ten si radši koupí ponožky od místních výrobců, které necestují po celém světě. Rozdíl v ceně většinou není až zas tak velký. Kvalita ale bývá zpravidla o dost vyšší. Je to i z toho důvodu, že v České republice máme dlouholetou tradici ve výrobě textilu, a to včetně ponožek.

spolecenske-ponozky

Jak vybrat nejlepší ponožky se stříbrem?

Dřív se ponožky dělily na pánské a dámské. Dneska už máte na trhu celou řadu speciálních ponožek. Můžete tak dopřát vašim nohám maximální komfort doslova v každé situaci. Podle odborníků na tuto problematiku existuje dokonce přes 40 druhů ponožek.

Teď vám ve stručnosti několik hlavních typů představíme.

Pracovní ponožky

Každá práce klade na člověka, a tím pádem i na nohy, jiné nároky. Manažeři, obchodní zástupci, administrativní a kulturní pracovníci určitě ocení kvalitní společenské ponožky v různých barevných variacích, které se dokonale hodí k reprezentaci společnosti v obleku i k oblečení ve stylu smart casual.

Pro pracovníky ve službách i ve výrobě mohou být správnou volbou pohodlné kotníkové ponožky se stříbrem. Jsou krásně prodyšné a skvěle sedí na noze, takže v nich hravě zvládnete i náročnou směnu.

Ať už se věnujete jakékoliv práci, pokaždé se vyplatí sáhnout po českých ponožkách se stříbrem. Díky přirozeným antibakteriálním vlastnostem nanočástic stříbra se nebudete muset bát plísní, mykóz ani ekzémů. Především v horkých letních dnech oceníte také speciální protizápachový efekt.

 

 

Sportovní ponožky

Dokonce i při rekreačním sportování se člověk často pořádně zapotí. Proto se hodí mít na sport speciální ponožky s vysokou prodyšností a nadstandardní schopností bránit otlačeninám z bot.

ponozky-v-lese-2

Na běhání se vyplatí pořídit kompresní podkolenky se stříbrem, ve kterých se lépe odbourává kyselina mléčná, zlepšují také krevní oběh a napomáhají i k rychlejší regeneraci svalů při běhání. K dostání jsou navíc i v reflexních barvách, takže vás žádný řidič nepřehlédne ani za zhoršených světelnostních podmínek.

Existují i sportovní ponožky určené na kolo, na motorku nebo na dlouhé treky. Asi moc dobře víte, že na několikadenní trek po hřebenech hor musíte mít opravdu kvalitní ponožky, které vás nebudou v pohorách dřít ani se otravně shrnovat.

Pokud se chystáte sportovat v zimních měsících, budou správnou volbou termo ponožky, které vás udrží v teple i za hlubokých mrazů.

Různých provedení sportovních ponožek se stříbrem se nachází na současném trhu opravdu hodně, takže můžete spokojeně vybírat.

 

 

Zdravotní ponožky

Poměrně dost lidí trapí z různých důvodů otékání nohou. Na vině může být (pokročilé) těhotenství, stáří, nejrůznější poúrazové stavy, špatně fungující štítná žláza, problémy se žílami, žilní trombóza, nadváha, onemocnění jater, nemoc ledvin, onemocnění kostí a šlach, vedlejší účinky léků, extrémně horké počasí, sedavé zaměstnání a mnoho dalších důvodů.

Pokaždé však dochází k hromadění tekutiny v končetinách, což způsobuje, že nošení běžných ponožek se stává velice nepříjemnou záležitostí. Pro někoho dokonce i noční můrou.

Přesně z toho důvodu existují speciální zdravotní ponožky, které dobře drží na nohách, ale zároveň nikde neškrtí. O dokonalou pružnost v problematických místech se většinou stará široký zdravotní lem. Menší tlak na nohu také pomáhá předcházet výskytu diabetických vředů.

Dalším častým problémem diabetiků je plísňové onemocnění nohou. Pokud budou nosit zdravotní ponožky s nanočásticemi stříbra, sníží riziko vzniku plísní na minimum.

Zdravotní ponožky mohou pochopitelně nosit i všichni zdraví lidé, kteří chtějí svým nohám dopřát maximální komfort.

 

 

Jak prát správně ponožky se stříbrem?

Jestli chcete prát ponožky se stříbrem šetrně, ekologicky a levně, rozhodně doporučujeme 100% přírodní prostředek Ecoegg. Je to moderní prací prostředek, za který dostal výrobce v roce 2016 Cenu Britské královny za inovaci. Prací vajíčko Ecoegg je založené na minerálních peletách, takže v prádle nezůstávají žádné reziduální chemikálie, které by mohly potenciálně dráždit pokožku. Z toho důvodu se dokonale hodí pro alergiky, ekzematiky a lidi s citlivou pokožkou.

bile-ponozky-se-stribrem

Ecoegg je k dostání ve variantě na barevné i na bílé prádlo. V obou případech vyjde jedno praní přibližně na 5 Kč.

Ponožky se potom už nemusí žehlit, ani chemicky ošetřovat. Výrobce doporučuje ponožky prát na 40 °C a sušit maximálně teplotou do 60 °C.

Pokud se vám zdá, že máte ponožky extrémně znečištěné, můžete k Ecoeggu přidat trochu běžného žlučového mýdla a pustit pračku na delší prací cyklus. V takovém případě však radši perte ponožky zvlášť od ostatního prádla, abyste si zbytečně nezničili trička a další oblečení.

#produkty#https://www.nanospace.cz/praci-vajicka/

Na závěr už dodáme jenom jedno varování. Ponožky s nanočásticemi stříbra perte vždy bez aviváže. Právě aviváž utvoří na povrchu vláken tenký povlak, který brání molekulám stříbra v přímém kontaktu s pokožkou. Přitom tento kontakt je nesmírně důležitý pro 100% účinnost. Kdybyste náhodou zapomněli a ponožky se stříbrem vyprali s aviváží, nemusíte se děsit. Stačí je příště vyprat bez aviváže a speciální vlastnosti se znovu obnoví.

Zdroje:

  • Nowack, B., Krug, H.F., & Height, M. (2010). 120 years of nanosilver history: Implications for policy makers. Environmental Science & Technology, 45(3), 1177-1183.
  • Hendren, C.O., Mesnard, X., Dröge, J., & Wiesner, M.R. (2011). Estimating production data for five engineered nanomaterials as a basis for exposure assessment. Environmental Science & Technology, 45(6), 2562-2569.
  • Edwards-Jones, V. (2009). The benefits of silver in hygiene, personal care and healthcare. Letters in Applied Microbiology, 49(2), 147-152. ISSN: 0266-8254. DOI: 10.1111/j.1472-765X.2009.02648.x.
  • Windler, L., Height, M., & Nowack, B. (2013). Comparative evaluation of antimicrobials for textile applications. Environment International, 53, 62-73.
  • Fabrega, J., Luoma, S.N., Tyler, C.R., Galloway, T.S., & Lead, J.R. (2011). Silver nanoparticles: Behaviour and effects in the aquatic environment. Environment International, 37(2), 517-531.
  • Walser, T., Demou, E., Lang, D.J., & Hellweg, S. (2011). Prospective environmental life cycle assessment of nanosilver t-shirts. Environmental Science & Technology, 45(13), 4570-4578.
  • Geranio, L., Heuberger, M., & Nowack, B. (2009). The behavior of silver nanotextiles during washing. Environmental Science & Technology, 43(21), 8113-8118.
  • Hemmati, A., Scott, K., & Davis, J. (2009). Nano Analysis of Silver Nanoparticles in Commercial Socks. Microscopy and Microanalysis, 15(S2), 552-553. doi:10.1017/S1431927609094902
  • Deshmukh, S.P., Patil, S.M., Mullani, S.B., & Delekar, S.D. (2019). Silver nanoparticles as an effective disinfectant: A review. Materials Science and Engineering: C, 97, 954-965. ISSN: 0928-4931. DOI: 10.1016/j.msec.2018.12.102.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.