10 % sleva na designové oblečení nanoSPACE by LADA s kuponem DENZEME10. Pouze do 22.4.2024.

Jak se zbavit zápachu nohou? Pomůže hygiena a stříbrné ponožky

Zápach nohou není téma, o kterém bychom se v dobré společnosti bavili – faktem ale je, že čas od času potrápí každého z nás. Pokud nás ale nepříjemný odér překvapí ve chvíli, kdy se zujeme třeba u přátel na návštěvě, koledujeme si o pěkné faux pas. Zápach nohou může být navíc projevem kožního onemocnění, nevyplatí se jej proto podceňovat. Pojďme se proto podívat, jak tento problém jednou provždy vyřešit.

jak-se-zbavit-zapachu-nohou-fb

 

Jaké jsou příčiny zapáchajících nohou?

Zápach nohou (v lékařských kruzích nazývaný bromodóza) způsobují přemožené bakterie, které se živí odumřelými kožními buňkami. Při tomto procesu vylučují řadu odpadních látek s obsahem síry, které jsou pravým viníkem nepříjemného pachu.

Důvodem, proč k tomuto problému dochází právě u chodidel, jsou ideální podmínky pro množení bakterií. V uzavřené obuvi mají vedle dostatku potravy k dispozici také optimální vlhkost a teplotu, zejména pak v letním období (ale třeba i v chladnějším počasí během velkého fyzického výkonu). K přemnožení bakterií může dojít ale i v sandálech. Mezi podešví a holou ploskou chodidla totiž vzniká stejné mikroklima jakov uzavřené obuvi.

Řešením je nazout prodyšnější boty, ne vždy ale tuto možnost máme. V teniskách se na horskou túru nevydáme a za pantofle si ve výrobním provozu nebo dílně vysloužíme přinejlepším napomenutí. Jak si v takovou chvíli poradit?

par-na-gauci-zapachajici-nohy

Základem je dostatečná hygiena

Pokud trpíte zápachem nohou, mělo by pro vás být samozřejmostí jejich časté mytí teplou vodou a mýdlem – klidně i několikrát denně, zejména pokud se nadměrně potíte. „Dezinfekční“ efekt zvýšíte použitím teplé vodní lázně, do které chodidla alespoň na 30 minut ponoříte. Stačí obyčejný lavor s vodou, do které přidáte látky s antimikrobiálními účinky, např. ocet, černý čaj nebo obyčejnou kuchyňskou sůl.

Zápachu pomáhá předcházet pravidelné odstraňování mrtvých kožních buněk, především z paty. Vyhněte se ale používání kovových škrabek. Hrozí totiž, že spolu se ztvrdlou pokožkou odstraníte i kus zdravé kůže. Podobná poranění vedou k jizvám, infekcím a zánětům.

Na trhu jsou k dispozici přípravky, které dovedou odmuřelé kožní buňky rozpustit. Stačí nechat roztok asi 15 minut působit a vzniklou hmotu pak setřít. Po odstranění ztvrdlé kůže chodidla osušte a namažte je krémem s antimikrobiálním účinkem.

Speciálním případem, který vyžaduje lékařské ošetření, jsou kožní plísně. Poznáte je podle:

  • svědění a pálení pokožky,
  • suché kůže a zarudnutí,
  • drobných prasklinek na pleti.

Pokud podobnými příznaky trpíte, odhoďte stud a zamiřte do ordinace. Kožní lékař vám předepíše přípravek, který během několika týdnů s plísní zatočí.

Nezapomeňte také vhodným sprejem ošetřit obuv, ze které se nepříjemný odér line. Bližší informace jsme pro vás připravili v článku o zápachu z bot.

Ponožky se stříbrem – ideální řešení zápachu nohou

Účinným nástrojem proti množení mikroorganismů a rozvoji zápachu jsou ponožky obohacené o částice stříbra.

Proč právě stříbro? Tento kov totiž účinně potlačuje množení bakterií a plísní, které – jak jsme si řekli na předchozích řádcích – jsou původcem nepříjemným pachů.

castice-nanostribra

Nanočástice stříbra v látce ponožek se váží na membránu a enzymy mikroorganismů a mění jejich tvar způsobem, který je znefunkční. Bakterie a plísně tak rychle uhynou. Obsah stříbra je přitom dostatečný, aby vydržel po celou životnost ponožek. Na trhu jsou mj. k dispozici:

Průvodce jednotlivými typy výrobků a jejich materiálů jsme pro vás připravili v článku o ponožkách se stříbrem.

Sprej proti zápachu nohou a antibakteriální vložky do obuvi 

Pokud máte dlouhodobý problém se zápachem nohou, zkuste sprej proti zápachu nohou a bot nebo antibakteriální vložky do bot, které pohlcují nepříjemné pachy a pomohou vám cítit se svěží po celý den. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vlozky-do-bot/

Co si z článku odnést?

  • Zápach nohou způsobují přemnožené bakterie a plísně. 
  • K přemnožení mikroorganismů přispívá zvýšená vlhkost a teplota, ke které dochází zejména v létě.
  • Pokud trpíte na zápach nohou, věnujte zvýšenou pozornost jejich hygieně. Vedle teplé vody a mýdla vám pomůže také lázeň s octem, černým čajem nebo kuchyňskou solí.
  • Zápachu nohou předejdete také odstraněním odumřelých kožních buněk.
  • Účinným prostředkem proti množení mikroorganismů (a tedy zápachu chodidel) je používání ponožek se stříbrem.

#produkty#https://www.nanospace.cz/ponozky/

Zdroje:

  • Nowack, B., Krug, H.F., & Height, M. (2010). 120 years of nanosilver history: Implications for policy makers. Environmental Science & Technology, 45(3), 1177-1183.
  • Hendren, C.O., Mesnard, X., Dröge, J., & Wiesner, M.R. (2011). Estimating production data for five engineered nanomaterials as a basis for exposure assessment. Environmental Science & Technology, 45(6), 2562-2569.
  • Edwards-Jones, V. (2009). The benefits of silver in hygiene, personal care and healthcare. Letters in Applied Microbiology, 49(2), 147-152. ISSN: 0266-8254. DOI: 10.1111/j.1472-765X.2009.02648.x.
  • Windler, L., Height, M., & Nowack, B. (2013). Comparative evaluation of antimicrobials for textile applications. Environment International, 53, 62-73.
  • Fabrega, J., Luoma, S.N., Tyler, C.R., Galloway, T.S., & Lead, J.R. (2011). Silver nanoparticles: Behaviour and effects in the aquatic environment. Environment International, 37(2), 517-531.
  • Walser, T., Demou, E., Lang, D.J., & Hellweg, S. (2011). Prospective environmental life cycle assessment of nanosilver t-shirts. Environmental Science & Technology, 45(13), 4570-4578.
  • Geranio, L., Heuberger, M., & Nowack, B. (2009). The behavior of silver nanotextiles during washing. Environmental Science & Technology, 43(21), 8113-8118.
  • Hemmati, A., Scott, K., & Davis, J. (2009). Nano Analysis of Silver Nanoparticles in Commercial Socks. Microscopy and Microanalysis, 15(S2), 552-553. doi:10.1017/S1431927609094902
  • Deshmukh, S.P., Patil, S.M., Mullani, S.B., & Delekar, S.D. (2019). Silver nanoparticles as an effective disinfectant: A review. Materials Science and Engineering: C, 97, 954-965. ISSN: 0928-4931. DOI: 10.1016/j.msec.2018.12.102.
  • Antibacterial activity of silver nanoparticle-coated fabric and leather against odor and skin infection causing bacteria
  • Silver in Health Care: Antimicrobial Effects and Safety in Use
  • Antibacterial activity of silver-killed bacteria: the "zombies" effect
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.