Nejlepší přírodní opalovací krém: Jak si vybrat

Nastal čas investovat do kvalitního přírodního opalovacího krému, ale nevíte, jaký si vybrat?  Chcete zjistit, jak nejlépe chránit nejen svou pokožku a korálové útesy, ale přejete si i vybírat co nejekologičtější přípravek?

Ačkoliv vám nejspíš jako první padne do oka číslo ochranného faktoru neboli SPF, není tím nejdůležitějším. V našem článku vám vysvětlíme rozdíly mezi jednotlivými UV filtry, jak fungují a proč vyšší SPF nemusí znamenat větší ochranu. Povíme vám něco o cirkulární kosmetice a doporučíme vám, po jakých produktech byste se měli dívat.

opalovaci-kremy-na-co-si-dat-pozor-fb


Jaké jsou druhy opalovacích krémů

Opalovací krémy dělíme podle filtru, který obsahují:

  • Přírodní opalovací krémy s minerálním UV filtrem – vytváří na pokožce clonu, která odráží UV paprsky, fungují okamžitě.
  • Krémy s chemickým filtrem – UV záření pohlcují a proměňují je na teplo, je nutné je nanášet 20-30 minut předtím, než jdete na sluníčko.

Rozdíl mezi přírodními a chemickými (syntetickými) opalovacími krémy

U tradičních chemických opalovacích krémů jde v podstatě o změnu světelné energie na tepelnou, která může mít na pokožku negativní účinky. Teplo vyvolává na kůži záněty, které způsobují předčasné stárnutí pleti. Navíc syntetické nepřírodní opalovací krémy fungují jen tehdy, pokud pronikají dovnitř kůže. Řada syntetických UV filtrů je podezřívána z toxicity, narušování hormonální aktivity a jiných závažných rizik. I z toho důvodu je zásadní sledovat složení opalovacích krémů a vyvarovat se těch, jež obsahují rizikové syntetické látky.

Kůže je největší lidský orgán a chemické látky aplikované na pokožku se u opalovacích krémů vstřebávají do těla ve významně vyšší míře a to především proto, že se opalovací krémy ve velkém množství aplikují opakovaně několikrát za den. 

TIP: Co funguje na pigmentové skvrny?

Na rozdíl od syntetických jsou přírodní UV filtry tvořeny z minerálních částic (obvykle rozemleté nerosty), které zůstávají na povrchu těla, kde vytvářejí ochrannou barieru, která jako zrcadlo odráží a rozptyluje UVB i UVA záření. Při výběru opalovacích krémů je třeba pohlídat, aby obsahovaly mechanický filtr, který musí být tvořen ze dvou typů přípravků na bázi minerálů: oxidu zinečnatého či oxidu titaničitého. Tyto opalovací krémy fungují tak, že odrážejí sluneční záření, nikoliv pomocí přeměny energie jako jiné opalovací krémy na chemické bázi.

Další nevýhodou chemických UV filtrů je zásah do životního prostředí. Chemické UV filtry škodí korálovým útesům, způsobují jejich bělení a narušují růstový proces. U ryb dokonce způsobují mutace a omezují vývoj buněk u mořských ježků. Jak je tohle všechno možné? Představte si, že se namažete nekvalitním a chemickým opalovacím krémem. Pak se jdete koupat do moře a většina krému se smyje a zůstává ve vodě, kde žije spousta živočichů.

Dalším problémem chemických opalovacích krému je oktokrylen, který nejčastěji obsahují. Podle amerických a francouzských vědců v přípravcích, které obsahují chemický filtr oktokrylen a jsou staršího data, dochází k chemické reakci,látka se může rozkládat na benzofenon, která je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IAEC) při Světové zdravotnické organizaci (WHO) klasifikována jako možný karcinogen. Kromě toho také existuje podezření, že může narušovat hormonální činnost a působit genotoxicky. A čím je opalovací krém starší, tím více jí obsahují.

Výhody používání přírodních opalovacích krémů:

  • Nejsou toxické: Minerální UV filtry oxid zinečnatý a oxid titaničitý se nacházejí na povrchu pokožky a nevstřebávají se do krevního oběhu. Běžné chemické UV filtry na opalování se vstřebávají do kůže a dostávají se do krevního oběhu.
  • Nezpůsobují podráždění: Jsou bez obsahu chemických látek, umělých barviv a dalších vedlejších produktů. Je proto méně pravděpodobné, že způsobí podráždění pokožky. 
  • Šetrné k životnímu prostředí: Přírodní produkty jsou nejen prospěšné pro pleť, ale také pro životní prostředí. Chemické UV filtry oxybenzon a oktinoxát byly zakázány na Havaji, Key Westu a Amerických Panenských ostrovech kvůli bělení korálových útesů. Přírodní opalovací krémy neprodukují skleníkové plyny ani nepoškozují ozonovou vrstvu.
  • Působí okamžitě: Díky mechanickému filtru opalovací krémy působí okamžitě a není je nutné nanášet 20-30 minut před opalováním jako syntetické opalovací krémy, které se musí nejprve vstřebat.

Jak vybrat přírodní opalovací krém

Jak už jsme se zmínili výše, opalovací krém by měl být na bázi minerálního filtru, a to buď oxidu zinečnatého nebo oxidu titaničitého. Jsou ale další věci, které byste měli před nákupem zvážit. 

opalovacikremy1

Tip: Nejlepší CC krém: Jak vybrat ten správný?

1) Volte opalovací krém s oxidem zinečnatým

Oxid zinečnatý oproti oxidu titaničitému dokáže blokovat kratší i delší vlny UVA paprsků i všechny UVB paprsky, oxid zinečnatý je jedinou přírodní aktivní složkou, která sama o sobě pokrývá celé spektrum UVA/UVB. Oproti tomu oxid titaničitý je téměř neúčinný na UVA paprsky. Je proto nutné ho kombinovat s jinými látkami na ochranu před UVA paprsky. Oxid titaničitý se používá v kosmetice především pro svou cenu, je mnohem levnější než oxid zinečnatý.

Oxid zinečnatý je oproti oxidu titaničitému mnohem stabilnějším prvkem a sám o sobě je zdraví prospěšný pro člověka. Má antimikrobiální vlastnosti, které pomáhají rychlejšímu hojení ran, a je nekomedogenní - tj. neobsahuje oleje a neucpává póry.

Ještě zajímavější jsou nano formy oxidu zinečnatého. Používání cirkulární nano formy oxidu zinečnatého je mnohem šetrnější k přírodě, jelikož získávání oxidu zinečnatého je energeticky náročné a je ho potřeba v opalovacím krému mnohem větší množství, než když se používá jeho nano forma. Nanočástice oxidu zinečnatého byly podrobeny mnoha studiím a byly klasifikovány jako zcela bezpečné pro člověka i přírodu. Minerální nanočástice oxidu zinečnatého větší než 30 nanometrů se nevstřebávají do našeho těla kůží. Menší částice se v opalovacích krémech nepoužívají, standardně jsou částice dokonce větší než 100 nanometrů. Žádné nežádoucí vedlejší účinky na člověka po dermální aplikaci byly potvrzeny i ze studií, které byly provedeny s nano formami oxidu zinečnatého. Není se čemu divit, zinek se bere i jako doplněk stravy pro zlepšení vzhledu pleti. 

Proč se raději vyhnout opalovacím krémům s oxidem titaničitým?

Ačkoliv se oxid titaničitý do těla přes kůži nedostane, není ideální kosmetickou látkou, titan ani oxid titaničitý nehraje v lidských biosystémech žádnou roli. Oxid titaničitý obsahuje titan, ve větším množství se jedná o toxický těžký kov. Oxid titaničitý vytváří více volných radikálů, které oxidačně poškozují vaše tělo a kožní buňky a zvyšují procesy stárnutí. Přestože se nemusíme bát pronikání oxidu titaničitého do kůže, oxid zinečnatý či jeho nanoforma jsou mnohem bezpečnější, a i účinnější látkou pro ochranu před UVA i UVB zářením.

2) Sáhněte po krému, který nezanechává bílý film

Řekněme si to na rovinu, pokud opalovací krém zanechává výrazný bílý film, nebudeme příliš nadšení a chlap se jen tak namazat nenechá, nebo s velkým donucením. I proto jsme byli nadšeni přírodním opalovacím máslem Naturetics, které nezanechává žádný bílý film a navíc se skvěle roztírá.

3) Volte opalovací máslo bez syntetické parfemace

Všichni máme rádi, když opalovací krém voní, ale syntetické látky, které nejsou přírodního původu, do opalovacího krému nepatří. Syntetické vůně mohou potenciálně dráždit a narušovat jemnou rovnováhu pH vaší pokožky. Je to zbytečná složka opalovacího krému, která může podráždit pokožku a způsobit nepříjemný zánět. U citlivé pokožky se to projeví hned, ale nedělejme si iluze – negativní vliv na pokožku má u nás všech. Vybírejte proto opalovací krémy, které jsou buďto bez parfemace, nebo jsou přírodního původu.

4) Dejte si pozor na některé složky

Když už jste si vybrali opalovací krém s minerální účinnou látkou, zkontrolujte také, že tam nejsou některé z látek, které do opalovacího krému nepatří:  

  • Oxybenzone
  • Octinoxate (A.K.A. octyl methoxycinnamate)
  • Avobenzone
  • Retinyl palmitate, retinyl acetate, or retinol
  • Homosalate
  • PABA (para-aminobenzoic acid)

 5) Dávejte přednost cirkulární kosmetice

Chcete opravdu dělat to nejlepší nejen pro sebe, ale i pro přírodu? Dívejte se po značkách cirkulární kosmetiky, které se zabývají recyklací vyřazených surovin, které lze znovu použít pro výrobu kosmetiky. Světovým průkopníkem je česká firma Naturetics, která používá v kosmetice cirkulární nano-oxid zinečnatý, pro jehož výrobu využívá upcyklaci zinkového použitého materiálu, a tím je z pohledu výroby odstraněn negativní dopad na životní prostředí, který je obvykle energeticky velmi náročný se spotřebou čisté suroviny. 

opalovacikremy2

TIP: Přečtěte si článek o smysluplné a šetrné péči nejen o pleť, ale i planetu - o cirkulární kosmetice.

V jejich produktech najdete i cirkulární poly-3-hydroxybutyrát, přírodní polymer vytvořený biotechnologií Hydal z použitého přírodního oleje.  V opalovacím másle posiluje UV ochranu, nezatěžuje přírodu (plně rozložitelný) a ani člověka.  Tato značka přidává do opalovacího másla i hydroxyapatit, formu vápenatého minerálu apatitu. V opalovacím másle podporuje UV ochranu. Jedná se o zcela biokompatibilní a netoxickou látku. Opalovací másla Naturetics se skládají pouze z plně recyklovaných zdrojů a po smytí z pokožky se rozloží na přírodní látky.

Co znamená zkratka SPF?

SPF je zkratka pro ochranný sluneční faktor (z angličtiny Sun Protection Factor). SPF opalovacího krému je relativní měřítko toho, jak dobře chrání vaši pokožku před poškozením způsobeným UVB zářením. Pouze UVB záření. Nehovoří nic o tom, jak chrání před UVA zářením. 

Co znamenají čísla SPF?

SPF 20 znamená, že při použití opalovacího krému trvá 20x déle, než se na vaší pokožce objeví mírné zarudnutí (tzv. erytém), než by trvalo bez opalovacího krému. Pokud tedy trvá 10 minut, než se na vaší kůži vytvoří mírné zarudnutí bez opalovacího krému, při použití opalovacího krému s ochranným faktorem SPF 20 bude trvat 200 minut, než se vytvoří stejné zarudnutí.

Je však důležité si uvědomit, že SPF se měří v laboratoři za velmi kontrolovaných podmínek a často za použití velmi úzké části UV spektra. Když jste venku, vstupuje do hry mnoho dalších faktorů, jako je například pocení. Hodnoty SPF si můžete představit podobně jako hodnocení spotřeby paliva, které najdete v prodejních listech nových automobilů. Obojí často nadhodnocuje jejich účinnost, ale přesto je velmi užitečné pro porovnání jednoho výrobku s druhým.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=naturetics+opalovac%C3%AD/

Tip: Nezapomeňte po opalování ošetřit a hydratovat vaši pokožku mlékem po opalování s Panthenolem Naturetics® .

Znamená vyšší SPF, že je opalovací krém účinnější?

Ne nutně. Opalovací krém s vyšším SPF sice technicky blokuje více UV záření, ale s rostoucím číslem se jeho účinnost snižuje. Mezi SPF 10 a SPF 20 je velký rozdíl, ale mezi SPF 20 a SPF 60 už tak velký rozdíl není. Opalovací krém s SPF 30 vás ochrání před přibližně 96,7 % UVB paprsků, zatímco SPF 50 znamená ochranu před přibližně 98 % UVB paprsků. Cokoli nad SPF 50 má velmi malý rozdíl, pokud jde o riziko poškození sluncem, a žádné opalovací krémy nenabízí 100% ochranu před UVB paprsky. Ideální opalovací krém má SPF mezi 20 až 50, ale umí nás ochránit před oběma typy ultrafialového záření. Problém přírodních opalovacích krému je, že i když mají vyšší SPF číslo, často chrání pouze před jedním typem paprsků. Dívejte se proto, zda v přírodním opalovacím krému je oxid zinečnatý, který jako jediný chrání před UVA i před UVB.

Škodlivé ultrafialové paprsky dělíme na UVA paprsky a na UVB paprsky

  • UVA paprsky prostupují do hlubších vrstev pokožky; urychlují stárnutí. Převážná většina (95 %) UV záření, které dopadá na zemský povrch, jsou paprsky UVA. Kromě toho, že se aktivně podílejí na vzniku rakoviny, hrají významnou roli v procesu stárnutí kůže a tvorbě vrásek.
  • UVB paprskypoškozují kůži na povrchu; podílejí se na vzniku vrásek. UVB paprsky tvoří zbývajících 5 % UV záření, které k nám dopadá ze Slunce. UVB paprsky poškozují DNA kůže a jsou hlavní příčinou zarudnutí kůže, spálení a rakoviny kůže.

TIP: Přečtěte si náš článek, jak bojovat proti prvním vráskám. 

UVA i UVB záření může poškodit vaši pokožku krátkodobě (způsobením bolestivých spálenin) i dlouhodobě (způsobením rakoviny kůže). Tyto paprsky mohou také vést ke stárnutí kůže, například ke ztenčení kůže a tvorbě vrásek. Je důležité si uvědomit, že i krátké vystavení UV záření poškozuje kožní buňky. K tomuto poškození může dojít přímo na buněčné DNA nebo nepřímo produkcí látek, které pak mohou DNA poškodit.

Znamená vyšší SPF, že musím aplikovat opalovací krém méně často?

Vyšší SPF neznamená, že je třeba jej aplikovat méně často. Lidé mají pocit, že když si koupí opalovací krém s vyšším číslem SPF, bude je chránit déle. To je největší omyl, navíc ne všechny opalovací krémy s vysokým SPF také poskytují širokospektrální ochranu. Pokud je to možné, volte opalovací krém se širokým spektrem ochrany alespoň 20 SPF. U přírodních opalovacích krémů saháme po opalovacím krému s minerálním filtrem oxidu zinečnatého. 

Nenechme se zmást tím, že opalovací krém potřebujeme pouze na slunění u moře. Sluníčko bývá rok, co rok nebezpečnější a může ohrozit naši pokožku nejen v letních měsících. Věděli jste, že v zimě sníh odráží až 80 % pro pleť nebezpečných paprsků? Proto je vhodné dbát na ochranu pokožky třeba i na horách.

Jak často nanášet opalovací krém?

Bez ohledu na SPF, obecně platí, že opalovací krém by se měl znovu nanášet každé dvě hodiny, či po každém plavání. 

Tip: Jak vybrat nejlepší krém na suchou a citlivou pleť.

Kolik množství opalovacího krému nanášet?

V tomto lidé nejvíce chybují, protože nanášejí opalovacího krému / oleje nedostatečné množství. Dospělí by měli spotřebovat na jedno namazání 2-3 polévkové lžíce opalovacího krému. 

Jaký je nejlepší přírodní opalovací krém pro děti?

Dermatologové doporučují používat vždy minerální (známé také jako fyzikální) přípravky než chemické, a to z mnoha důvodů. "Dávám přednost přípravkům na bázi oxidu zinečnatého, protože na rozdíl od chemických látek blokují celé UV spektrum," říká doktor Kenneth Mark, dermatolog a Mohsův chirurg pro léčbu rakoviny kůže v New Yorku. Minerální opalovací krémy se navíc nevstřebávají do pokožky tak jako chemické, obecně méně dráždí a jsou také šetrnější k životnímu prostředí. Bez ohledu na věk si vždy vybírejte opalovací krém se širokým spektrem, což znamená, že blokuje UVA i UVB záření.  

UVA paprsky způsobují předčasné stárnutí pokožky, zatímco UVB paprsky způsobují spáleniny. Přírodní opalovací másla Naturetics s oxidem zinečnatým jsou skvělou volbou pro celou rodinu, protože neobsahují žádné škodlivé látky, dobře se roztírá a je šetrný k pokožce i k přírodě.

Vždy jsou také vhodnější krémy a másla než spreje, opalovací krémy jsou navrženy tak, aby se dostaly na vaší kůži, a ne do vašich plic nebo plic ostatních lidí ve vašem okolí, když se je snažíte nastříkat na kůži. Navíc při používání sprejů často dochází k nerovnoměrnému nanášení, než když opalovací krém či máslo pečlivě rozmažete. 

opalovacikremy3 Zajímavost: Každý rok skončí v oceánu 14 000 tun opalovacích emulzí.

Až budete vybírat svůj další opalovací krém, myslete na sebe, ale i na planetu. Zkuste si přečíst složení a zaměřit se na to, proti jakým ultrafialovým zářením vás krém může ochránit. Pamatujte, že bychom měli vždy začít hlavně sami u sebe. A tělo i příroda vám to vrátí.

Často kladené otázky

Co znamená upcyklace?

Upcyklace je proces přeměny vedlejších produktů, odpadních materiálů nebo vyhozených předmětů na nové materiály nebo produkty. Odpad z potravin a nápojů představuje hlavní zdroj materiálů, které lze upcyklovat do kosmetických přípravků, zejména do přírodní a organické kosmetiky, jelikož často obsahují přísady, které mají pro pokožku bohaté vlastnosti. Taková kosmetika se dá vyrobit i z použitých přírodních olejů, o kterých si myslíme, že jsou už dávno odpadem. Použitý olej se zpracuje na 100 % přírodní polymer, který se rozloží v přírodě a je neškodný pro planetu.

V posledních letech se mnoho kosmetických společností začalo zabývat upcyklací vyřazených surovin, které lze znovu použít pro výrobu kosmetiky.

 Zdroje:

  • Manaia, E.B., Kaminski, R.C.K., Corrêa, M.A. and Chiavacci, L.A., 2013. Inorganic UV filters. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences, 49, pp.201-209.
  • Cozzi, A.C., Perugini, P. and Gourion-Arsiquaud, S., 2018. Comparative behavior between sunscreens based on free or encapsulated UV filters in term of skin penetration, retention and photo-stability. European Journal of Pharmaceutical Sciences, 121, pp.309-318.
  • Jesus, A., Sousa, E., Cruz, M.T., Cidade, H., Lobo, J.M.S. and Almeida, I.F., 2022. UV filters: Challenges and prospects. Pharmaceuticals, 15(3), p.263.
  • Damiani, E. and Puglia, C., 2019. Nanocarriers and microcarriers for enhancing the UV protection of sunscreens: An overview. Journal of Pharmaceutical Sciences, 108(12), pp.3769-3780.
  • Damiani, E. and Puglia, C., 2019. Nanocarriers and microcarriers for enhancing the UV protection of sunscreens: An overview. Journal of Pharmaceutical Sciences, 108(12), pp.3769-3780.
  • Serpone, N., Dondi, D. and Albini, A., 2007. Inorganic and organic UV filters: Their role and efficacy in sunscreens and suncare products. Inorganica chimica acta, 360(3), pp.794-802.

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.