10 % sleva na designové oblečení nanoSPACE by LADA s kuponem DENZEME10. Pouze do 22.4.2024.

Jak na vrásky na čele a pod očima: Co pomáhá

První vrásky se na obličeji člověka objevují spíše v oblastech, kde se kůže při mimice přirozeně skládá. Vyvíjejí se v důsledku toho, že se kůže časem stává tenčí, a méně elastická. Vrásky se také obvykle objevují na částech těla, které jsou nejvíce vystaveny slunci, jako je obličej a krk, hřbety rukou a paží. Pojďme se podívat na to, jak na vrásky na čele a pod očima a co pomáhá na vrásky kolem úst.

Jsou přirozenou součástí stárnutí a týkají se každého. Mnoha lidem se však nelíbí vzhled vrásek a snaží se proti těmto vetřelcům bojovat všemožnými prostředky. Chcete vědět, jak správnou péčí a prevencí můžete vrásky oddálit, anebo vyhladit? Vše se dozvíte v článku.

Jak na vrásky na čele  a pod očima

 

Co způsobuje vrásky?

Vrásky jsou přirozenou součástí procesu stárnutí. Jak lidé stárnou, jejich kůže se stává tenčí, sušší a méně elastická, což znamená, že je méně schopná se chránit před poškozením. Výrazy obličeje, jako je úsměv, zamračení nebo mžourání, vedou k rozvoji jemných linek a vrásek v mladém věku. Tyto linie se prohlubují, jak člověk stárne. 

Vrásky postihují lidi různého odstínu pleti odlišně kvůli strukturálním a funkčním rozdílům v kůži. Výzkumy naznačují, že kompaktní dermis je silnější v kůži černochů a Asiatů, což pravděpodobně chrání před vráskami na obličeji. 

Tip: Přečtěte si článek a objevte tajemství hydratující kosmetiky MYRAMAZE®.

Jaké faktory ovlivňují vývoj vrásek?

  • Vystavení slunci,
  • kouření,
  • dehydratace,
  • léků,
  • environmentálních a genetických faktorů,
  • vystavení ultrafialovému (UV) záření,
  • vystavení nadměrnému slunění či vystavení solárií.

UV záření rozkládá kolagenová a elastinová vlákna v kůži. Tato vlákna tvoří pojivovou tkáň, která podporuje kůži. Jak se tato vrstva rozpadá, pokožka se stává slabší a méně pružná. Kůže začíná ochabovat a objevují se vrásky. 

Tmavší pokožka obsahuje více melaninu a chrání před mnoha škodlivými účinky UV záření. Lidé, kteří pracují na slunci, mají vyšší šanci na rané vrásky. Nošení oděvů, které zakrývají pokožku, jako jsou klobouky nebo dlouhé rukávy, mohou oddálit vývoj vrásek.

Pravidelné kouření urychluje proces stárnutí pokožky, protože snižuje její prokrvení. Alkohol pleť dehydratuje a u suché pleti se častěji tvoří vrásky.

Jak vypadají vrásky

Tip: Co funguje na vrásky mezi očima a obočím.

Prevence vrásek a stárnutí pleti

Každý má vrásky a linky, které se postupem času stávají výraznějšími. 

Některé způsoby, jak zabránit nebo omezit jejich rozvoj: 

  • Používání sluneční ochrany. 
  • Vyhýbání se UV záření. 
  • Nosit klobouk a oblečení na ochranu pokožky a každý den používat opalovací krém
  • Pravidelně mazat pleť krémem. Zvlhčení zabraňuje vysoušení, což snižuje možnost tvorby vrásek.
  • Přestat kouřit. Kouření výrazně urychluje stárnutí pokožky a způsobuje kožní vrásky. 
  • Pití méně alkoholu. Alkohol dehydruje pokožku, což časem způsobuje poškození. 
  • Jíst zdravou, vyváženou stravu. Jíst hodně ovoce a zeleniny může zabránit poškození pokožky, zatímco cukr a rafinované sacharidy mohou urychlit stárnutí pokožky. 
  • Mytí obličeje dvakrát denně. Použijte jemný čisticí prostředek. Tření pokožky může způsobit podráždění a urychlit stárnutí pokožky. 
  • Mytí obličeje po silném pocení. Pot může dráždit pokožku a časem ji poškodit. To platí zejména při nošení klobouku nebo helmy.

Tip: Funguje kolagen na vrásky? A jaký je nejlepší?

Co pomáhá na vrásky? 

Při snaze o redukci vrásek je důležitá pravidelná péče o pleť. Základem je hydratace, ochrana pleti před sluncem a dostatek spánku. Existuje ale mnoho produktů a postupů, které mohou efektivně bojovat proti vráskám. Existují ale i velmi účinné látky a nebo pleťové masky, které pomáhají redukovat vrásky. 

Jak na vrásky na čele a pod očima: Co pomáhá

Tip: Funguje kolagen na vrásky? A jaký je nejlepší?

Kyselina hyaluronová pomáhá redukovat vrásky

Kyselina hyaluronová je přírodní látka, která se nachází přirozeně v tekutinách v očích a kloubech. Působí jako polštář a lubrikant v kloubech a jiných tkáních. 

Pro kosmetické účely se používají různé formy kyseliny hyaluronové. Kyselina může také ovlivnit způsob, jakým tělo reaguje na zranění a pomoci snížit otoky. Kyselina hyaluronová dokáže výrazně snížit hloubku vrásek a zvýšit pevnost a pružnost pokožky.

Tip: 7 důvodů, proč vaše pleť potřebuje kyselinu hyaluronovou? Dozvíte se v dalším článku.

Kolagen na vrásky

Kolagen je klíčový pro zdraví a krásu pokožky, kostí, vlasů a nehtů. Jeho produkce v těle se snižuje s věkem, což může vést k zhoršení kvality pokožky, včetně tvorby vrásek. Přípravky s kolagenem, jako doplněk stravy, mohou pomoci zlepšit elasticitu pokožky, snížit viditelnost vrásek, zlepšit kvalitu vlasů a podpořit zdraví kloubů a chrupavek.

Kolagen se získává z různých zdrojů, včetně hovězího, vepřového a rybího masa, a bývá často zpracován do hydrolyzované formy pro lepší stravitelnost. Výrobky jako Kolagen pro krásnou pleť 5v1 a Geloren nabízejí vysoce bioaktivní kolagenové peptidy a další klíčové složky pro podporu zdraví pleti a kloubů. Avšak, vzhledem k tomu, že kolagen se získává ze zvířecích zdrojů, není považován za veganský produkt. Přečtěte si, jaký je nejlepší kolagen na pleť. 

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na vrásky pro 40+

Jaká je nejlepší kosmetika na vrásky?

Ať už vás trápí první vrásky nebo jiný kožní problém, základní pravidlo při výběru kosmetiky je, aby byla šetrná k vaší pokožce, bez parabenů a na přírodní bázi, protože to, co si mažete na obličej by nemělo mít jakýkoli chemický původ.

Určitě byste si neměli vystačit jen s odlíčením a krémem. Vždy je žádoucí volit i vhodné sérum, a pokud se jedná o vrásky kolem očí, tak i sérum na oční okolí, které si poradí i s jemnou kůží.

TIP: Kyselina hyaluronová: Jaké jsou nejlepší produkty?

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=redukci+vr%C3%A1sek

Jak na vrásky pod očima?

Pokud vás trápí vrásky pod očima, určitě byste se měli zaměřit na kvalitní spánek, pečlivé čištění pleti a hlavně začít pravidelně používat kvalitní kosmetiku a případně i doplňky stravy na doplnění kolagenu.

Liftingové sérum na vrásky kolem očí

NAFIGATE Anti-Aging je unikátní liftingové sérum. Základ tvoří kyselina hyaluronová, která vysoce hydratuje pleť ve všech vrstvách. Sérum obsahuje až 7 % aktivních látek, mezi které patří Liftonin Xpert. Tato látka přispívá k dlouhodobé obnově kolagenu v pokožce.

Oční sérum jako základ boje proti vráskám pod očima

Základem očního séra je kyselina hyaluronová, která hydratuje a vypíná pleť i v nejhlubších vrstvách pokožky. Přírodní látky v séru obsahují aktivní složky, které mají vědecký prokázaný efekt pro zvýšení přísunu kyslíku pokožce na celulární úrovni a tím viditelně zlepšují vzhled pokožky a snižují vrásky kolem očí.

Masky pod oči proti vráskám

Nanotechnologie v kosmetice získává na popularitě a přináší nové možnosti pro péči o pleť, které jsou zároveň účinné a šetrné k životnímu prostředí. Například český výrobce Nafigate vyvinul první podoční masku s nanovlákennou membránou Nano Eye Lift, která prokázala schopnost vyhladit jemné vrásky a redukovat hluboké vrásky až u 75 % respondentů v klinických studiích. Nanovlákna umožňují efektivnější vstřebání účinných látek, jako je kyselina hyaluronová, do pokožky. Tato podoční maska také využívá výhod konopného oleje a oleje z vinné révy pro zklidnění podrážděné pleti a prevenci stárnutí pleti.

Nanovlákenná vrstva masky funguje jako transportní systém, který umožňuje účinným látkám proniknout hluboko do pokožky, což okamžitě vypne pokožku a zmírni podoční vaky a kruhy pod očima. Výsledkem je okamžitý viditelný efekt - vyhlazení vrásek a omezení kruhů pod očima, přičemž nejvyšší efekt nastupuje po 48 hodinách od aplikace. Tato vysoká účinnost a okamžitý viditelný efekt činí Nano Eye Lift jedním z nejlepších produktů na trhu pro boj proti vráskám.

Pro nejviditelnější vrásky pod očima doporučujeme využívat alespoň 1x týdně podoční masku Nano Eye Lift 6+2. Podoční vyhlazující maska okamžitě a neinvazivně vypíná vrásky díky nanovláknům, kyselině hyaluronové a vyživujícímu krému. Aplikací masky dochází k okamžitému vyhlazení vrásek, redukcí podočních vaků a kruhů pod očima. Nejvyšší efekt nastává po 48 hodinách.

Tip: Přečtěte si, jak funguje nanovlákenná maska, která redukuje až 75 % vrásek.

 jak-na-vrasky-pod-ocima

Jak na vrásky na čele?

Stárnutí je nevyhnutelný proces, který vede k výskytu vrásek. Hlavně na obličeji a čele jsou tyto známky stárnutí nejviditelnější. Následující návody a tipy vám pomohou bojovat proti vráskám na čele

Důkladné a pravidelné čištění pleti

Základem péče o pleť je její pravidelné a důkladné čištění. Odstraňování nečistot a make-upu je důležité pro udržení pleti čisté a zdravé, což pomáhá minimalizovat vznik vrásek.

Používání kvalitní kosmetiky na vrásky na čele

Péče o pleť vyžaduje kvalitní kosmetické produkty, které dokáží dodávat účinné látky hluboko do pokožky. Je důležité vybírat produkty, které jsou bez konzervantů a parabenů. Zkuste níže uvedené produkty.

Hydratační krém proti vráskám

NAFIGATE hydratační denní krém proti vráskám s kyselinou hyaluronovou a arganovým olejem, který do hloubky hydratuje zralou pleť i pokožku s prvními příznaky stárnutí. Kyselina hyaluronová vyhlazuje vrásky, výtažek z červené řasy navíc podporuje přirozenou tvorbu kolagenu. Výsledkem je dlouhodobě hladká a hydratovaná pleť bez vrásek.

TIP: Jaké výhody přinášejí kyseliny v kosmetice?

Zkuste masku na vrásky na čele

Pro pravidelnou péči o vaši pleť doporučujeme zařadit revoluční suchou plátýnkovou nanovlákennou masku pro profesionální péči na doma, která je dnes extrémně populární v kosmetických salonech.  Má řádově vyšší účinnost přenosu aktivních látek do pleti oproti běžným maskám (více jak 90 %). 

Maska nanoBeauty se odlišuje od tradičních masek svými jedinečnými vlastnostmi. Její inovace spočívá v nanovláknech, která jsou naplněna klíčovými aktivními látkami pro vaši pokožku, jako je vitamin C, vitamin E a kyselina hyaluronová. Toto nanovlákno se aktivuje při kontaktu s vlhkou pokožkou, ať už pomocí vody nebo vašeho oblíbeného séra, čímž zvyšuje účinnost masky.

Tip: Jak funguje nanovlákenná maska nanoBeauty? 

 

vrasky

Mohlo by vás zajímat: Víme, jaký je nejlepší oční krém pro zralou pleť.

Jak na vrásky kolem úst?

Stárnutí je nevyhnutelný proces, který ovlivňuje každého z nás. Jedním z nejvíce nápadných projevů stárnutí jsou vrásky, a ty kolem úst jsou obzvláště výrazné. Představujeme vám několik postupů a produktů, které vám mohou pomoci minimalizovat tyto známky stárnutí.

Kvalitní péče o pleť

Důkladná a pravidelná péče o pleť je nezbytná pro její zdraví a mladistvý vzhled. Studie ukazují, že hydratace je klíčovým faktorem v boji proti vráskám. Kvalitní hydratační krém, jako je NAFIGATE hydratační denní krém proti vráskám, může být skvělou volbou. Tento krém obsahuje kyselinu hyaluronovou a arganový olej, které zajišťují hlubokou hydrataci a vyhlazují vrásky.

Kyselina hyaluronová funguje i na vrásky kolem úst

Kyselina hyaluronová je přirozeně se vyskytující látka v naší pokožce, která má vynikající hydratační vlastnosti a může pomoci vyplnit vrásky. Výzkum ukázal, že použití kosmetiky s kyselinou hyaluronovou může výrazně zlepšit vzhled vrásek.

Nanovlákenná maska na vrásky kolem úst

Pokud hledáte účinný způsob, jak bojovat proti vráskám kolem úst, měli byste vyzkoušet nanovlákennou masku, jako je nanoBeauty. Tato maska se liší od tradičních masek svými jedinečnými vlastnostmi. Je naplněna klíčovými aktivními látkami pro vaši pokožku, jako je vitamin C, vitamin E a kyselina hyaluronová. Tato maska je navíc velmi účinná - více jak 90% aktivních látek se vstřebá do pokožky.

Zdravý životní styl – jak ovlivňuje vrásky kolem úst?

Je také důležité si uvědomit, že naše životní styl také ovlivňuje zdraví naší pleti. Kouření, nadměrné pití alkoholu a nedostatek spánku mohou přispět k předčasnému stárnutí pleti. Pravidelné cvičení, zdravá strava a dostatek spánku mohou mít pozitivní vliv na vzhled pleti.

Zapamatujte si, že klíčem k účinné péči o pleť je pravidelnost. Pokud pravidelně dodržujete svou péči o pleť, cvičíte a jíte zdravě, můžete si užívat mladistvější vzhled pleti déle.

Proč se používají nanovlákna v kosmetice na vrásky?

Nanovlákna využívají svých jedinečných vlastností a mají široké využití nejenom v kosmetice, ale i ve tkáňovém inženýrství, biomedicíně, filtrování, kompozitech, ochranných oděvech, elektrických a optických aplikacích, senzorech a zemědělství. Protože nanotechnologie umožňuje výrobu mnohem ekologičtějších a efektivnějších produktů, které jsou navíc bez konzervačních látek, kosmetika vyráběná nanotechnologickými metodami přitahuje pozornost ve všech oblastech. 

Nanotechnologie přináší zlepšení kvality kosmetických produktů, jsou obohaceny o vkládání nanomateriálů jako nanoemulze, nanopigmenty, nanolipozomy, nanočástice a nanovlákna. Kosmetické produkty pro osobní péči, jako jsou krémy a laky proti mykóze nehtů či masky proti stárnutí, jsou příklady kosmetiky, která obsahuje nanostrukturní materiály.

Nanolipozomy zapouzdřují bioaktivní látky používané v kosmetice tak, aby přípravek neucpával kožní póry a snadno prostupoval vzduchem a vodou rozpustnými materiály. 

Vysoká úroveň retence

Díky svým vylepšeným vlastnostem, jako je malá velikost pórů a vysoká poréznost, mohou absorbovat obrovské množství tekutin

Prodyšné materiály

Díky jejich vlastnostem propustnosti kyslíku a vody je lze použít jako prodyšnou kosmetiku, jako čističe, zvlhčovače atd. 

Hlubší dodání

Velká povrchová plocha nanovláken také zvyšuje kontaktní povrch mezi síťkou a pokožkou, což zajišťuje účinné dodávání aktivních látek do hlubších částí pokožky.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=anti+aging/

Tip: Doporučujeme kombinovat s doplňkem stravy, který pomáhá udržovat pevnou pokožku bez vrásek - Trans-resveratrol stick.

Nanovlákna mají velký potenciál pro použití v kosmetice. Pokroky v technologiích výroby vláken umožňují navrhovat nové produkty pro všestranné použití v kosmetických aplikacích. Zvýšení povědomí o používání kosmetiky v péči o pleť, stejně jako v terapii a léčení, vede výzkumníky k dalšímu výzkumu v této oblasti. Zdá se, že nanovlákna budou v této specifické aplikační oblasti přitahovat pozornost po mnoho let.

Často kladené otázky

Co na vrásky na čele?

Vrásky na čele jsou často hluboké a vyžadují intenzivnější péči. Tady mohou pomoci výplně vrásek jako je kyselina hyaluronová, botox, nebo výrobky obsahující retinol. Důležitá je také hydratace a ochrana proti slunci, která pomáhá předcházet vzniku nových vrásek.

Jak se zbavit vrásek pod očima?

Vrásky pod očima lze redukovat pomocí speciálních očních krémů, séra nebo masky. Tyto produkty často obsahují peptidy, retinol, kofein nebo kyselinu hyaluronovou. Některé kosmetické procedury, jako je mezoterapie nebo aplikace kyseliny hyaluronové, mohou také pomoci.

Jak se zbavit vrásek kolem úst?

Vrásky kolem úst, někdy nazývané také "marionetové vrásky", lze zmírnit pomocí produktů obsahujících retinol nebo kyselinu hyaluronovou. Botox nebo výplně vrásek mohou také pomoci. Důležitá je i hydratace a používání balzámu na rty.

Jak na vrásky v obličeji?

Kromě místních krémů a séra, celková péče o pleť pomáhá na vrásky v obličeji. Dodržování zdravého životního stylu, hydratace, ochrana proti slunci a pravidelná exfoliace mohou všechny pomoci zlepšit vzhled pleti a snížit výskyt vrásek.

Jak se zbavit vrásek nad horním rtem?

Vrásky nad horním rtem, někdy nazývané "rybí linky", mohou být ošetřeny pomocí výplní jako je kyselina hyaluronová, nebo produkty obsahující peptidy nebo retinol. Opatrné použití make-upu může také pomoci skrýt tyto vrásky.

Jak na vrásky přírodně?

Přírodní kosmetika proti vráskám je stále populárnější. Mezi oblíbené ingredience patří arganový olej, aloe vera, zelený čaj a vitamín C. Tyto produkty mohou být použity samostatně nebo jako doplněk k jiným ošetřením proti vráskám.

Na vrásky přírodně pomáhají přírodní oleje jako arganový, mandlový nebo jojobový olej. Také aloe vera, zelený čaj, nebo vitamín C jsou oblíbené přírodní složky na boj proti vráskám.

Důležité je si uvědomit, že žádné ošetření nebo produkt na vrásky není zázračný. Pokud se rozhodnete pro jakékoli ošetření, vždy se poraďte s odborníkem a zvažte všechny možnosti. A nezapomeňte, že stárnutí je přirozený proces a vrásky jsou jeho součástí. Nejdůležitější je cítit se dobře ve své vlastní kůži.

Jak se zbavit hlubokých vrásek na čele?

Hlubokých vrásek se můžete zbavit hned několika způsoby. Začněte zdravým životním stylem, který zahrnuje dostatek hydratace, vyváženou stravu bohatou na antioxidanty, pravidelné cvičení a kvalitní spánek. Výběrem kvalitní kosmetiky obsahující retinoidy a peptidy můžete zlepšit vzhled vrásek. Pro rychlejší výsledky vyhledejte dermatologa, který může nabídnout chemický peeling, laserovou terapii, mikrojehlování, radiofrekvenční či ultrazvukovou terapii pro stimulaci produkce kolagenu a elastinu. Chcete-li ještě hlubší účinek, botulotoxin nebo výplně mohou vrásky vyhladit či vyplnit. V extrémních případech je možné zvážit chirurgický zákrok jako lifting čela. A nezapomínejte, stárnutí pokožky může způsobit i slunce, takže si vždy nanesete kvalitní opalovací krém.

Co pomáhá na vrásky kolem očí?

Na vrásky kolem očí výborně fungují produkty obsahující retinol, peptidy nebo kyselinu hyaluronovou. Speciálně formulované oční krémy či séra jsou navrženy tak, aby byly jemné k citlivé oblasti kolem očí. Mezi populární patří například Nano Eye Lift od Nafigate.

Zdroje

  • Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging
  • Functions of hyaluronan in wound repair
  • Interactions of hyaluronic acid with the skin and implications for the dermal delivery of biomacromolecules
  • Salah, E., & Almazrooa, A. (2018). Hyaluronic Acid: A Promising Skin Rejuvenating Biomedicine. Saudi Journal of Medicine and Medical Sciences, 6(1), 1-6. doi: 10.4103/sjmms.sjmms_68_17
  • Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 253-258. doi: 10.4161/derm.21923
  • Kaya, G., Tran, C., Sorg, O., & Hotz, R. (2006). Hyaluronate fragments reverse skin atrophy by a CD44-dependent mechanism. PloS one, 1(1), e56. doi: 10.1371/journal.pone.0000056
  • Jiang, D., Liang, J., & Noble, P. W. (2007). Hyaluronan in tissue injury and repair. Annual review of cell and developmental biology, 23, 435-461. doi: 10.1146/annurev.cellbio.23.090506.123337
  • Wang, F., Garza, L. A., Kang, S., Varani, J., & Orringer, J. S. (2011). An in vivo study of the effect of hyaluronic acid filler injections on facial pores. Journal of cosmetic dermatology, 10(2), 131-138. doi: 10.1111/j.1473-2165.2011.00557.x
  • Boregowda, S. V., Booker, C. N., & Smith, M. K. (2019). Topical Hyaluronic Acid as a Dressing for Dermal Wounds. Advances in wound care, 8(6), 250-257. doi: 10.1089/wound.2017.0765
  • An, H. J., Kim, K. J., Kim, H. K., Park, K. S., Kim, H. J., & Kim, C. H. (2012). Molecular mechanism of Angelicae Gigantis Radix for collagen production in normal human dermal fibroblasts. Journal of ethnopharmacology, 142(1), 218-224. doi: 10.1016/j.jep.2012.04.021

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.