Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy a klouby?

Kolagen je poslední roky čím dál více skloňovaný, protože pomáhá zlepšit kvalitu pleti, vlasů ale i kloubů a chrupavek. Po 25. roku života se nám totiž přestává tvořit a po čtyřicítce už se netvoří vůbec. V nabídce dnes najdete tisíce doplňků stravy ve formě drinků, prášků, žvýkacích želé i tablet. Jaký kolagen je nejlepší a s čím pomáhá? Dozvíte se v článku.

Razítko

 

Co je kolagen?

Kolagen je protein, který je přirozeně se vyskytující látka v lidském těle. Je nejbohatší složkou v našich tkáních a je důležitý pro zdraví a krásu pokožky, kostí, vlasů a nehtů. Kolagen se vyskytuje ve třech hlavních formách – typu I, II a III.

  • Typ I kolagen se nachází v kůži, kostech, zubech, šlachách a vazech. Je to nejběžnější forma kolagenu a je odpovědný za pevnost a pružnost pokožky.
  • Typ II kolagen se nachází v chrupavce a je důležitý pro správné fungování kloubů.
  • Typ III kolagen se nachází ve šlachách a cévách a je důležitý pro správné fungování cév a tvorbu nových tkání.

S věkem kolagenu v těle ubývá

S věkem se v lidském těle produkce kolagenu snižuje, což může způsobit zhoršení kvality pokožky, ztrátu pevnosti kostí a zhoršení funkce kloubů. Proto se kolagen často používá jako doplněk stravy, aby se doplnila ztracená kolagenová hmota a posílily tkáně. Kolagen se obvykle prodává ve formě prášku, kapslí nebo tablet. 

kolagen-na-plet

Tip: Funguje kolagen na vrásky? A jaký je nejlepší?

Nejlepší kolagen na pleť

Kolagen je důležitý pro zdraví a krásu pokožky. Jeho hlavním účinkem na pleť je, že pomáhá udržovat pokožku pevnou a pružnou a zabraňuje jejímu stárnutí.

Tip: Jak na dokonalou pleť s vitamínem A?

S věkem se produkce kolagenu v lidském těle snižuje, což může způsobit, že se pokožka stává méně pevnou a pružnou a objevují se vrásky. Užívání kolagenu jako doplněk stravy může pomoci zlepšit elasticitu pokožky a snížit viditelnost vrásek. Jak bojovat proti prvním vráskám najdete v našem dalším článku. 

Kolagen také pomáhá chránit pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály a UV zářením. Navíc může pomoci zlepšit hydrataci pokožky a zabránit jejímu vysušování.

Tip na kolagen na pleť: Kolagen pro krásnou pleť 5 v 1, který má klinicky ověřenou receptu a obsahuje vysoce bioaktivní kolagenové peptidy, kyselinu hyaluronovou, selen, vitamín C a vitamín B2 v jedné dávce pro hydrataci pleti a viditelnou redukci vrásek.

Účinky kolagenu na vlasy

Kolagen může mít pozitivní účinky na vlasy. Kolagen pomáhá chránit a posilovat vlasové folikuly a dodává vlasům vláhu, což může pomoci zabránit lámavosti a předčasnému vypadávání vlasů. Navíc kolagen pomáhá obnovovat poškozené vlasy a dodává jim lesk a pružnost.

Je důležité si uvědomit, že účinky kolagenu na vlasy se mohou lišit u různých lidí. Někteří lidé mohou zaznamenat viditelné zlepšení kvality vlasů po několika týdnech užívání kolagenu, zatímco u jiných to může trvat déle.

Nejlepší kolagen na klouby a chrupavky

Nejpopulárnější a nejlépe hodnocená je kloubní výživa české značky Geloren, která spadá pod firmu Contipro, největšího světového výrobce kyseliny hyaluronové. Geloren vyrábí inovativní kloubní výživu, která se hodí pro seniory i pro sportovce.

Za složením Gelorenu stojí dlouhodobý výzkum českých vědců a lékařů, obsahuje vysoké množství kyseliny hyaluronové, chondroitin sulfátu, hydrolyzovaného kolagenu, kolagenu a vitamínu C, jenž přispívá k normální tvorbě kolagenu nezbytného pro normální funkci kostí a chrupavek, podporuje zdravý vzhled kůže a vlasů. 

Mezi kolagenovými prášky pak vítězí svým složením Královský kolagen – Collagen flexi royal od české firmy mcePharma. 

kolagen-na-klouby

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

Z čeho se získává kolagen?

Kolagen se získává z různých zdrojů, včetně hovězího, vepřového a rybího masa, kůže a kostí. Nejčastěji se vyrábí z kůže a kostí hovězího nebo vepřového masa, které se nejprve vaří, aby se z nich oddělil kolagen. Poté se kolagen dále zpracovává a suší, aby se z něj dala vyrobit prášková forma, která se používá jako doplněk stravy.

Kolagen může také pocházet z rybího masa, včetně pstruha, lososa a tresky. Rybí kolagen se získává z rybích kůží a šlach a je také dále zpracováván a sušen na prášek.

Co to je hydrolyzovaný kolagen?

Hydrolyzovaný kolagen je kolagen, který prošel procesem hydrolýzy, což je chemická reakce, při které se kolagen rozkládá na menší částice. Tento proces zvyšuje stravitelnost kolagenu a urychluje jeho vstřebávání do těla. Hydrolyzovaný kolagen se obvykle používá jako doplněk stravy pro podporu zdraví pokožky, kostí a kloubů.

Hydrolyzovaný kolagen se často prodává ve formě prášku, který se snadno rozpouští ve vodě nebo jiných tekutinách a může se přidat do smoothie, nápojů nebo jídel. Může se také použít při vaření nebo pečení jako náhrada obyčejného kolagenu nebo jako přísada do kosmetických výrobků pro zlepšení kvality pokožky.

Je kolagen veganský produkt?

Ne, kolagen není veganský produkt. Kolagen je protein, který se přirozeně vyskytuje v lidském a zvířecím těle a je nezbytný pro zdraví pokožky, kostí, svalů a vlasů. Je to hlavní složka pojivové tkáně v našem těle a nachází se v kůži, kostech, chrupavkách, šlachách a vazech.

Tip na článek: I vegani by měli užívat vitamíny a doplňky stravy

Nejlepší kolagen Peptan® 

Kolagen Peptan® je obchodní název pro hydrolyzovaný kolagen, který se vyrábí společností Rousselot, mezinárodním výrobcem kolagenových produktů. Kolagen Peptan® se získává z hovězích kůží a šlach a je dále zpracováván procesem hydrolýzy na menší peptidy, což zvyšuje stravitelnost a vstřebatelnost kolagenu do těla.

Kolagen Peptan® se obvykle prodává ve formě prášku, který se snadno rozpouští ve vodě nebo jiných tekutinách a může se přidat do smoothie, nápojů nebo jídel. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=kolagen+klouby

Kolagen Peptan® je oblíbený mezi lidmi, kteří hledají kvalitní a účinný způsob, jak podpořit zdraví pokožky, kostí a kloubů. Je oblíbený pro jeho vysokou stravitelnost a rychlou vstřebatelnost.

Mořský kolagen

Mořský kolagen je druh kolagenu, který pochází z rybího masa, včetně pstruha, lososa a tresky. Rybí kolagen se získává z rybích kůží a šlach a je dále zpracováván a sušen na prášek. 

Rybí kolagen je mnohem lépe vstřebatelný a je proto vhodný hlavně na použití na pleť. Není ale vhodný při použití na klouby. Navíc může být pro některé lidi s alergiemi na kravské mléko nebo kravské proteinové alergeny výhodnější než hovězí nebo vepřový kolagen.

Kolagen drink

Kolagen drink je nápoj, který obsahuje hydrolyzovaný kolagen jako hlavní složku. Hydrolyzovaný kolagen se snadno rozpouští ve vodě a je dostupný ve formě prášku, který se snadno přidá do nápoje. Kolagen drinky se obvykle prodávají jako hotové produkty nebo jako práškové směsi, které si můžete přidat do vlastního nápoje.

Kolagen drinky se používají jako způsob, jak získat dostatečné množství kolagenu do těla. Kolagen je důležitý pro zdraví pokožky, kostí a kloubů a jeho dodávání pomocí kolagenových nápojů je snadný a pohodlný způsob, jak ho získat. Kolagen drinky se obvykle prodávají jako produkty pro zlepšení kvality pokožky, ale mohou také obsahovat další živiny, jako jsou vitaminy nebo antioxidanty, pro celkové zlepšení zdraví.

FAQ nejčastější otázky 

Co je kolagen a proč je důležitý?

Kolagen je protein, který je hlavní složkou pojivové tkáně v těle. Je důležitý pro zdraví pokožky, kostí, vlasů, nehtů a kloubů.

Jaký je rozdíl mezi hydrolyzovaným a nehydrolyzovaným kolagenem?

Hydrolyzovaný kolagen je kolagen, který prošel procesem hydrolýzy, což znamená, že je rozdělen na menší peptidy, což zvyšuje jeho stravitelnost a vstřebatelnost do těla. Nehydrolyzovaný kolagen je kolagen v původním stavu, který je méně stravitelný a vstřebatelný. .

Je kolagen bezlepkový?

Ano, kolagen je bezlepkový produkt.

Můžou vegetariáni a vegani užívat kolagen?

Kolagen není veganský ani vegetariánský. Jedná se o živočišný produkt.

Může kolagen zlepšit zdraví kloubů?

Kolagen může pomoci podpořit zdraví kloubů tím, že poskytuje živiny pro tvorbu a obnovu chrupavek. Některé studie také ukazují, že kolagen může pomoci snížit bolest a zlepšit pohyblivost kloubů u lidí s artritidou.

Může kolagen zlepšit kvalitu vlasů a nehtů?

Kolagen může pomoci poskytnout živiny pro zdravou pokožku hlavy a zlepšit kvalitu vlasů. Může také poskytnout živiny pro zdravé nehty a pomoci zlepšit jejich kvalitu.

Je kolagen bezpečný pro užívání?

Kolagen je obecně považován za bezpečný a prospěšný doplněk stravy.

Zdroje: 

  • Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research, 57, 97-108.
  • Lee, Y.I., Lee, S.G., Kim, J., Choi, S., Jung, I., & Lee, J.H. (2021). Proteoglycan combined with hyaluronic acid and hydrolyzed collagen restores the skin barrier in mild atopic dermatitis and dry, eczema-prone skin: A pilot study. International Journal of Molecular Sciences, 22(19), 10189. doi: 10.3390/ijms221910189
  • Lombardi, F., Palumbo, P., Augello, F.R., Giusti, I., Dolo, V., Guerrini, L., Cifone, M.G., Giuliani, M., & Cinque, B. (2020). Type I Collagen Suspension Induces Neocollagenesis and Myodifferentiation in Fibroblasts In Vitro. Biomedical Research International, 2020, 6093974. doi: 10.1155/2020/6093974
  • Laing, S., Bielfeldt, S., Ehrenberg, C., & Wilhelm, K.P. (2020). A dermonutrient containing special collagen peptides improves skin structure and function: A randomized, placebo-controlled, triple-blind trial using confocal laser scanning microscopy on the cosmetic effects and tolerance of a drinkable collagen supplement. Journal of Medical Food, 23(2), 147-152. doi: 10.1089/jmf.2019.0003
  • Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019). A collagen supplement improves skin hydration, elasticity, roughness, and density: Results of a randomized, placebo-controlled, blind study. Nutrients, 11(10), E2494. doi: 10.3390/nu11102494
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.