Jak na dokonalou pleť s vitamínem A?

Vitamín A je označení pro celou skupinu látek, kterým se říká také retinoidy. Retinoid je v posledních letech velmi oblíbená aktivní látka a má to svůj opodstatněný důvod. Retinoidy jsou v kosmetice známé svým vědecky podloženým účinkem v boji proti stárnutí pleti, tedy proti ztrátě elasticity a vzniku vrásek.

dokonala-plet-s-vitaminem-a-jak-ji-docilit-fb

 

Co víme o vitamínu A

Vitamín A je v tucích rozpustný. Je rozhodující pro tvorbu rodopsinu, což je zrakový pigment využívaný během nízkého osvětlení. Zároveň je tento vitamín důležitým antioxidantem. Jeho nedostatek vede k zánětu očních spojivek, šerosleposti, k rohovatění a šupinatění kůže.

Na druhou stranu je možné se vitamínem A předávkovat. To vede k otravě i ke vzniku osteoporózy. Nebezpečný je nadbytek vitamínu A v těhotenství, kdy může způsobit rozštěpy.

Vitamín A tvoří skupina látek:

  • Betakaroten (provitamin A) – karotenoid, jenž slouží jako žlutočervené barvivo. Je to významný antioxidant.
  • Retinol (vitamín A1) - V pokožce probíhá přeměna retinolu na retinal a dále na kyselinu retinovou, což je další forma vitamínu A.

Vitamín A jako antioxidant se využívá v kosmetických prostředcích pro omlazení pleti a redukci vrásek.

Vitamin-a

Tip: Čtěte, jak bojovat proti prvním vráskám.

Co jsou to retinoidy

V posledních několika letech na popularitě v kosmetice získávají retinoidy. Retinoidy jsou syntetické deriváty vitamínu A a používají se k léčbě různých forem akné, závažných ekzémů na rukou, psoriázy a dalších kožních nemocí. Samotný vitamín A je totiž v účinné dávce toxický a v nízké dávce zase málo účinný. Proto věda přistoupila k výzkumu syntetických derivátů vitamínu A – retinoidů.

Dělení retinoidů

  • Retinol,
  • retinal,
  • tretinoin - kyselina all-trans retinová.

Granaktivní retinoid je forma retinolu bez nepříjemných vedlejších účinků. Tato forma retinolu ovšem není tak dalece prozkoumaná, jako retinol a její účinky tak nejsou s jistotou potvrzeny. Nicméně je to vynikající volba při navykání pleti na retinoidy a je aktuálně v kosmetice hojně využívána. Retionoidy dokážou uvolňovat póry, čímž redukují ohniska akné a snižují výskyt akné jizviček. Omezují tvorbu bakterií, které akné způsobují, a mohou přispět ke zlepšení zánětu na kůži.

Mezi nejznámější retionoid patří tretinoin, jenž byl syntetizován v 60. letech minulého století. Dále byl syntetizován isotretinoin (účinný na psoriázy a těžká akné). Později se zdařila syntéza aromatických retionidů a koncem 90. let 20. století světlo světa spatřil alitretinoin, jenž léčí ekzémy na rukou.

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika/?pv236=1838

Tretinoin je kyselina trans-retinová, jež se používá zejména na léčbu akné. Toto léčivo je k dispozici pouze na lékařský předpis. Je také známý jeho pozitivní účinek na minimalizaci vrásek, vzniklých předčasným stárnutím pleti vlivem dlouhodobého a opakovanému vystavení slunečním paprskům, tedy UV záření. V lidské pokožce zvyšuje produkci kolagenu, stimuluje nové krevní cévy v kůži, umí bělit stařecké skvrny.

Tip: Funguje kolagen na vrásky? A jaký je nejlepší?

Proč retinoidy v kosmetice používat?

Vitamín A čistí póry, upravuje jejich velikost a vzhled, sjednocuje tón pleti, reguluje produkci mazu, redukuje pigmentaci a pomocí stimulace produkce kolagenu upravuje kontury vrásek, a dokonce i ty silnější vrásky dokáže výrazně zredukovat a je velmi účinný v boji proti akné.

Vitamín A zkracuje cyklus kožní buňky. Tento proces trvá standardně cca 28 dní. Vitamín A zkracuje tento proces na 14-21 dní.

Výhody používání vitamínu A na pleť

  • čistí póry,
  • upravuje jejich velikost a vzhled,
  • sjednocuje tón pleti,
  • reguluje produkci mazu,
  • redukuje pigmentaci,
  • je velmi účinný v boji proti akné.

Z výše uvedeného je zřejmé, že obsah vitamínu A v kosmetice je žádoucí pro toho, kdo chce docílit mladistvého vzhledu. Velmi často ho najdete v anti-aging sérech.

Tip: Vitamíny na akné: Co pomáhá na pupínky.

Jak používat vitamín A v kosmetice

Vždy je nutné začít od nejslabší formy vitamínu A, a to s retinolem. Aby mohl retinol fungovat, musí se v pleti nejprve přeměnit na retinal, a pak na kyselinu retinovou. Díky tomuto delšímu procesu se považuje za nejslabší, ovšem stále účinnou a na trhu nejběžnější formu vitamínu A.

retinol

Tip: Přečtěte si 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné.

Retinoly se v kosmetice dělí i podle koncentrace. Začínáte s nejnižší možnou koncentrací a postupně se dostáváte až k nejvyšší. Pokud používáte retinoly již několik let a máte pocit, že by vaše pleť zvládla i něco silnějšího, nebo máte už zralou pleť a chcete pro ni něco účinnějšího, lze sáhnout po retinalu. Aby mohl retinal fungovat, musí se v pleti přeměnit na kyselinu retinovou.

Retinoly jsou fotosenzitivní, tedy degradují na světle, takže se používají zásadně na noc na vyčištěnou a suchou pleť, kterou je potřeba hodně hydratovat.

Na co si dát pozor 

Pleť po nich bývá citlivá a náchylná ke vzniku pigmentových skvrn, takže je nutností na den používat krém s SPF, což by mělo být samozřejmostí po celý rok.

Retinol má bohužel i nepříjemné vedlejší účinky, pokud na něj pleť není navyklá nebo ho používáte zbytečně moc. Projevují se obvykle šupinatěním kůže a dehydratací pokožky. Vždy je třeba začít na nejnižší možné koncentraci. Prvně ho dávejte až po hydratačním séru, případně s upokojujícím sérem – například s vitamínem E, a na něj ještě krém.

Po přivyknutí pleti je možné ho dávat na tonizovanou pleť samostatně. Vždy začínáte s retinolem 1x týdně. Po 14 dnech 2x týdně, po dalších 14 dnech 3x týdně, až se můžete dopracovat s dennímu užívání. Vhodnější je ale retinol používat dlouhodobě pravidelně, ale maximálně 3x týdně. Vždy se řiďte tím, jak na něj reaguje naše pleť.

#produkty#https://www.nanospace.cz/pletova-sera/

Tip: Co funguje na pigmentové skvrny? Dozvíte se v dalším článku.

Pozor, retinol není exfoliant, takže k němu tak nepřistupujte. Pokud byste se po jeho užití loupali, je třeba na reakci reagovat, je to nechtěný vedlejší účinek.

S čím retinoidy nepoužívat?

Důležité je nepoužívat v jedné rutině víc iritačních aktivních látek. Není vhodné kombinovat retinoidy s vitamínem C. I když zní logicky použít slabou koncentraci kyseliny k uvolnění pórů a umožnit tak retinoidu proniknout hlouběji do pleti, je lépe se tomu vyhnout, případně vyzkoušet až po skutečně dlouhodobém používání retinoidů.

Alternativy k vitamínu A

  • Bakuchiol,
  • šípkový olej.

Tyto dvě látky jsou čistě přírodní, ale samozřejmě vám nikdy nedají takový efekt jako retinoidy.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na celulitidu, víme, co by měl obsahovat

Kdy vitamín A používat na vaši pleť?

Začít s retinoly je ideální kolem 25 let, protože od 25. roku postupně klesá produkce kolagenu. Pokud máte ovšem velké problémy s akné, není problém používat retinoly i dříve. Není pravdou, že brzký začátek znamená, že látka přestane účinkovat.

Retinol lze léta používat k léčbě akné, jako prevenci vrásek apod., aniž by na vás v následujících letech přestala látka působit. Raději používejte vitamín A dříve a preventivně než později něco dohánět zpětně. Ideálně je retinol aplikovat jako masku 1x-3x týdně dle věku.

nanovlakenna-maska_1

Tip: Jak funguje nanovlákenná maska nanoBeauty? Dozvíte se v dalším článku.

A které kosmetické přípravky s retinolem si můžete pořídit?

Je to především regenerační nanovlákenná maska nanoBeauty s reparačními, ochrannými a anti-aging účinky. Retinol také naleznete v podoční masce Nano Eye Lift 6+2, která okamžitě a neinvazivně vypíná vrásky díky nanovláknům. Výborný je regenerační olej na pleť a vlasy Antioxidant oil NAFIGATE, jenž chrání pleť i vlasy před negativními účinky volných radikálů.

Umývat se můžete přírodním kozím mýdlem Naturinka, které zabraňuje vysušování pokožky a hydratuje ji. Proti vráskám používejte hydratační denní krém Hyaluron Day Cream, jenž zralou pleť do hloubky vyživuje a hydratuje.

Na akné je vhodný krém Acne Cream NAFIGATE s protizánětlivými účinky a masku Acne Mask. Ta regeneruje kožní buňky a předchází podráždění.

Mohlo by vás zajímat: Jak vypnout pleť? Známe nejlepší krém na redukci vrásek.

Zdroje:

  • Fisher, G.J. and Voorhees, J.J., 1996. Molecular mechanisms of retinoid actions in skin. FASEB Journal, 10(9), pp.1002-1013.
  • Baron, J.M., Heise, R., Blaner, W.S., et al., 2005. Retinoic acid and its 4-oxo metabolites are functionally active in human skin cells in vitro. Journal of Investigative Dermatology, 125(1), pp.143-153.
  • Liu, P.T., Krutzik, S.R., Kim, J. and Modlin, R.L., 2005. Cutting edge: all-trans retinoic acid down-regulates TLR2 expression and function. Journal of Immunology, 174(5), pp.2467-2470.
  • Dispenza, M.C., Wolpert, E.B., Gilliland, K.L., et al., 2012. Systemic isotretinoin therapy normalizes exaggerated TLR-2-mediated innate immune responses in acne patients. Journal of Investigative Dermatology, 132(8), pp.2198-2205.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.