Co funguje na pigmentové skvrny?

O pigmentové skvrny většinou nikdo zvlášť nestojí. Přesto se na pokožce vyskytují. U některých lidí více, jiní je mají v menším množství jen na obličeji ve formě pih. Pigmentové skvrny se mohou ale vyskytnout kdekoliv na těle, nejčastěji na místech, jež jsou vystavena působení slunečních paprsků. Způsobují zejména kosmetický nebo estetický problém.

Razítko

 

Co je to pigmentová skvrna

Pod pigmentovými skvrnami si představte změnu zbarvení pokožky, které může být na různých místech a v různé intenzitě. Vyskytují se už u dětí, ale více na ně trpí dospělá populace. Za vznikem takových skvrn stojí přebytek melaninu, což je kožní barvivo, jež způsobuje zbarvení kůže, pletí a očí. Lidé s tmavší pletí mají melaninu více než lidé, jejich pokožka je běloskvoucí. Produkci melaninu mají v pokožce na starosti pigmentové buňky, tzv. melanocyty. Melanin pak vzniká látkovou přeměnou aminokyseliny tyrozinu.

Tip: Víte, jaký máte typ pleti? Otestujte se

Důležitou funkcí kožního barviva melaninu je ochrana pokožky před ultrafialovým zářením, které vydává Slunce. Pigmentové skvrny se často začnou hojně vyskytovat v období těhotenství, při užívání hormonální antikoncepce i při léčbě zdravotních problémů štítné žlázy. Kdo se častěji opaluje, ten bude na pigmentové skvrny trpět více než lidé, kteří v létě vypadají jako ředitelé vápenky. U žen může větší produkci melaninu a vznik pigmentových skvrn způsobit větší množství estrogenu, progesteronu a melanokortinu.

Jaké jsou typy pigmentových skvrn

Pokud si představujete pod pojmem pigmentová skvrna pouze pihy, tak je třeba vás vyvést z omylu. Existuje jich více druhů:

  • Stařecké a sluneční skvrny (lentigo): Příčinou jejich vzniku bývá vyšší věk a přemíra slunečního záření. Objevují se hlavně na pažích, obličeji, krku, dekoltu, na ramenou.
  • Melasma: Jedná se o zvýšenou pigmentaci neboli hyperpigmentaci, a to u žen v těhotenství. Skvrny se vyskytují na nose, tvářích a nad horním rtem.
  • Pozánětlivé pigmentové skvrny: Vznikají vlivem poškození pokožky zánětem, jizvou po popálení či akné.

jak-vypadaji-pigmentove-skvrny

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

Co je niacinamid a jaké jsou jeho účinky na pokožku

Pod označením niacinamid se ukrývá amid kyseliny nikotinové. Říká se mu také nikotinamid. Je to vlastně ve vodě rozpustný vitamín ze skupiny vitamínu B. Jinak jeho označení je také B3. V lidském těle se tento vitamín přirozeně vyskytuje a podílí se na tom, aby tělo správně fungovalo, a to včetně zažívacího a nervového systému. Většinou ho do organismu dostaneme prostřednictvím pestrého stravování – najdete ho v játrech, drůbežím mase, luštěninách.

V kosmetice má niacinamid nepostradatelnou úlohu a v rámci péče o pleť by neměl chybět v kosmetických přípravcích. Má totiž protizánětlivé účinky. Kdo svádí letitý boj se všemožnými pupínky, může mu niacinamid pomoci. Stahuje také póry, které jsou rozšířené, a omezuje tvorbu kožního mazu. Je proto účinný v pleťových maskách určených pro mastnou pokožku. Protože vitamín B3 zabraňuje vysoušení pokožky, je vhodný i pro suchou nebo smíšenou pleť. V ní se podílí na zvýšení hladiny ceramidů, kolagenu a mastných kyselin. Je výborným pomocníkem v boji proti účinkům volných radikálů.

Tip: Jak funguje nanovlákenná maska nanoBeauty?

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=glukonolakton

Jaké účinky na pleť má glukonolakton

Pod zkratkou GDL se skrývá organická sloučenina, lakton odvozený od kyseliny glukonové – tzv. glukonolakton. V kosmetických přípravcích se používá pro hydrataci pleti, omezení tvorby akné a nadměrné produkce kožního mazu. Zmenšuje rozšířené kožní póry a zesvětluje pigmentové skvrny. Je výborným bojovníkem proti stárnutí pleti, kterou rozjasňuje, vypíná a zbavuje vrásek. Glukonolakton má využití zejména v pleťových maskách pro mastnou pleť nebo mlécích po opalování, v nichž pokožce nabízí potřebnou péči po tom, co do sebe absorbovala sluneční záření. Zklidňuje ji a regeneruje.

Tip: Nejlepší CC krém: Jak vybrat ten správný?

Jaká je prevence proti pigmentovým skvrnám

Omezit tvorbu pigmentových skvrn pomáhají i kosmetické přípravky. Kromě pleťových masek nanoBeauty je možné se spolehnout na CC tónovací krém SPF 15, jenž obsahuje kyselinu hyaluronovou a drobné kuličky pigmentu. Ty se po rozetření krému na pleť postupně uvolňují a sjednocují zabarvení pleti. Jedná se o lehký a vysoce hydratační krém, který zabraňuje zčervenání pokožky. Mohou ho používat ženy i muži.

Tip: Kyselina hyaluronová: Jaké jsou nejlepší produkty?

Při opalování je třeba chránit citlivou a alergickou pokožku před negativním působením UV záření, které vychází ze Slunce. Protože je tento typ pleti velmi háklivý na použití kosmetiky, je vhodné dobře vybírat takovou, která pokožku nedráždí. 100% Přírodní opalovací máslo SPF 20 Naturetics účinkuje ihned po aplikaci na pleť, velmi dobře se roztírá, je voděodolné s příjemně jemnou parfemací. Protože neproniká pokožkou, nemá negativní vliv na lidské zdraví.

Nezapomeňte na doplňky stravy proti pigmentovým skvrnám

Kromě kosmetických přípravků můžete pokožku s tendencí k hyperpigmentaci na opalování připravit i konzumací potravinových doplňků. Pleť by měla být správně vyživována i zevnitř. Zde se nabízejí k použití zejména vitamíny C, E a B3, které pokožku chrání. Můžete si je koupit v lékárně jednotlivě, nebo ve formě komplexní ochrany. Tu nabízejí i Immunity complex  a Immunity complex kids s vitamíny D3, C a zinkem. Výrobek neobsahuje barviva, aromata ani konzervanty. Jedná se o český produkt, vyráběný v tuzemském závodě.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-imunita/

Pomoc v boji proti pigmentovým skvrnám vám nabídne i sama příroda. Víte, že zesvětlovací účinky má třeba zelený čaj, aloe vera, jablečný ocet nebo citron? Jsou to prostředky, které často bývají v zásobě domácností, takže jsou hned po ruce. 

Mohlo by vás zajímat: Akné na krku: Co na něj funguje?

Zdroje

  • Jean Krutmann, Jaime Piquero-Casals, Daniel Morgado-Carrasco, Corinne Granger, Carles Trullàs, Thierry Passeron, Henry W Lim. (2022). Photoprotection for people with skin of colour: needs and strategies. British Journal of Dermatology, 188(2), 168-175. doi: 10.1093/bjd/ljac046
  • Pei-Gee Yap, Chee-Yuen Gan. (2020). Chicken Egg White—Advancing from Food to Skin Health Therapy: Optimization of Hydrolysis Condition and Identification of Tyrosinase Inhibitor Peptides. Foods, 9(9), 1312. doi: 10.3390/foods9091312
  • Jin Ju Park, Junmin An, Jung Dae Lee, Hyang Yeon Kim, Jueng Eun Im, Eunyoung Lee, Jaehyoun Ha, Chang Hui Cho, Dong-Wan Seo, Kyu-Bong Kim. (2020). Effects of anti-wrinkle and skin-whitening fermented black ginseng on human subjects and underlying mechanism of action. Journal of Toxicology and Environmental Health, Part A, 83(11-12), 423-437. doi: 10.1080/15287394.2020.1776454
  • Ruixue Zhang, Ying Wei, Mingliang Li, Muyi Cai, Ruizeng Gu, Yong Ma, Liang Chen, Jing Wang. (2020). Melanogenesis effects of rice protein hydrolysate and its characteristic peptides Leu-Leu-Lys, Leu-Pro-Lys, and pyroGlu-Lys on UVB-induced human epidermal melanocyte cells. Food & Function. doi: 10.1039/D0FO01808B
  • Fosca Errante, Patrycja Ledwoń, Rafal Latajka, Paolo Rovero, Anna Maria Papini. (2020). Cosmeceutical Peptides in the Framework of Sustainable Wellness Economy. Frontiers in Chemistry, 8. doi: 10.3389/fchem.2020.572923

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.