Nejlepší CC krém: Jak vybrat ten správný?

CC krém se stal nedílnou součástí rutiny spousty žen i mužů. Pokud jste i vy o CC krému zaslechli a chtěli byste ho vyzkoušet, ale přesně nevíte, v čem tkví jeho hlavní přínosy, může se vám stát, že sáhnete po špatném produktu. V tomto článku si prozradíme, co to CC krém vůbec je, abyste si mohli vybrat ten nejlepší, který bude vaší pleti sedět na 100 %.

nejlepsi-cc-krem (1)

 

Co je CC krém?

CC krém neboli Color Correcting či Color Control Cream je kosmetický produkt určený ke sjednocení tónu pleti. Jde v podstatě o kombinaci hydratačního krému, make-upu, korektoru a krému proti vráskám. CC krém má lehkou texturu zajišťující přirozený vzhled i speciální pigmenty, které dokážou vyrovnat tón pleti a skrýt nedokonalosti. Přidanou hodnotou krému bývá také ochrana před UV zářením.

Mohlo by vás zajímat: Víme, jak vybrat nejlepší krém na obličej.

Na co je CC krém?

CC krém kombinuje různé složky, které společně pracují na zlepšení vzhledu pleti. Obsahuje pigmenty různých barev, které bojují proti nedokonalostem. Například zelené pigmenty redukují viditelnost červených skvrn, fialové pigmenty rozjasňují pleť a žluté pigmenty zmírňují tmavé kruhy pod očima.

cc-krem-pro-zralou-plet

Tip: Vyzkoušejte CC tónovací krém Hyaluron CC Cream 50ml SPF 15 s kyselinou hyaluronovou, který sjednocuje odstíny citlivé pleti.

Součástí CC krému jsou také hydratační složky dodávající pleti potřebnou vlhkost, díky čemuž zabraňují jejímu vysušení. V některých CC krémech najdete i SPF faktor chránící pokožku před slunečním zářením a další složky předcházející předčasnému stárnutí pleti.

Tip: Jak na dokonalou pleť s vitamínem A?

Jaký je rozdíl mezi BB a CC krémem?

Hlavní rozdíl mezi BB a CC krémem spočívá v jejich účelu. BB krém slouží k hydrataci pleti a poskytuje lehké krytí. CC krém má podobné vlastnosti jako BB krém, ale intenzivněji se zaměřuje na korekci barevných nerovností pleti – má lepší krytí.

Stačí, když si zapamatujete, že CC krém si poradí s nedokonalostmi lépe než BB krém a přitom dodá pleti potřebnou výživu. To ale neznamená, že je CC krém za každou cenu lepší než BB krém. Při rozhodování mezi těmito produkty byste měli zohlednit typ své pleti. CC krémy se používají přibližně od 25 let, kdy se začínají projevovat první známky stárnutí.

Mohlo by vás zajímat: Co je solární ekzém?

Jak vybrat nejlepší CC krém

Jak už jsme naznačili v úvodu, na trhu se objevuje široká škála CC krémů, ale ne každý může vyhovovat zrovna vám. Sepsali jsme pro vás, celkem 3 tipy, čemu při výběru CC krému v obchodě i na internetu věnovat pozornost.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=kr%C3%A9m+spf+nafigate

Mohlo by vás zajímat: Panthenol: Účinky na pleť i vlasy

Vybírejte podle typu pleti 

Každý typ pleti má své specifické potřeby a problémy. Aplikací CC krému určeného pro váš konkrétní typ pleti dosáhnete lepších výsledků. Nejenže přispějete ke sjednocenému vzhledu, ale především zdraví pleti.

  • Suchá pleť – Pro suchou pleť je vhodný CC krém s hydratačními složkami. Obsahovat by měl také oleje nebo emolienty, které pomáhají zvláčňovat a vyživovat pokožku.
  • Mastná pleť – Na mastnou pleť je ideální CC krém s lehkou, nekomedogenní texturou. Ta neucpává póry a nezvyšuje tvorbu kožního oleje. 
  • Citlivá pleť – Lidé s citlivou pletí by měli vybírat CC krém s jemným složením, které nebude pokožku dráždit a způsobovat alergické reakce. Nejvhodnější bývají produkty s hypoalergenními ingrediencemi a bez parfemace.
  • Smíšená pleť – Pro smíšenou pleť se hodí CC krém s vyváženým složením a lehkou texturou. Hydratuje suché oblasti a zároveň reguluje místa s nadměrnou tvorbou kožního mazu.
  • Normální pleť – Normální pleť je vyvážená, bez výrazných problémů. Můžete si tedy vybrat v podstatě jakýkoliv CC krém, podle toho, co zrovna nejvíce potřebujete.

cc-krem-proti-zcervenani-pleti

Tip: Víte, jaký máte typ pleti? Otestujte se

Zaměřte se na složení

Od typu vaší pleti se odvíjí složení CC krému. Obzvlášť lidé s citlivou pokožkou by se měli zaměřit na to, zda krém neobsahuje složky, které by mohly vyvolat alergickou reakci. Nejlepší CC krém by měl obsahovat:

  • Hydratační složky – Kyselina hyaluronová, glycerin nebo ceramidy představují skvělé hydratační složky, které pomáhají udržovat vlhkost pokožky a chránit ji před vysušením.
  • Antioxidanty – Antioxidanty jako vitamín C, vitamín E nebo extrakt ze zeleného čaje chrání pleť před poškozením volnými radikály a bojují proti předčasnému stárnutí.
  • Zklidňující složky – Aloe vera nebo extrakt z červených řas patří mezi složky, které pomáhají zklidnit podrážděnou pokožku a redukovat začervenání.
  • UV filtry CC krém by měl obsahovat SPF ochranu, abyste předešli škodlivým účinkům UV záření a fotostárnutí.
  • Složky na sjednocení tónu pleti – Niacinamid, kójová kyselina nebo arbutin pomáhají sjednotit tón pleti, snížit viditelnost pigmentových skvrn a dodat pleti svěžest.

#produkty#https://www.nanospace.cz/denni-kremy/

Tip: Nejlepší krém na vrásky pro 40+ a pro zralou pleť 50+

Jak používat CC krém správně?

Před použitím nového produktu je vždy důležité provést test na alergie, a to i když nemáte citlivou pleť. Doporučujeme CC krém otestovat na hřbetu ruky nebo břiše. Pokud se na místě objeví jakékoli podráždění, produkt byste neměli používat. Vyhledejte radu u dermatologa, který vám doporučí, jaký produkt bude vhodný.

V případě, že se na testovaném místě do 24 hodin neprojeví žádná reakce, můžete CC krém bez obav použít. Péče o pleť s pomocí CC krému by měla vypadat následovně: 

  • Příprava pleti – Nejprve pleť důkladně očistěte a hydratujte pomocí čistící vody a hydratačního krému. Počkejte několik minut, než se krém úplně vstřebá.
  • Nanesení ochrany proti slunci – Pokud váš CC krém neobsahuje dostatečnou ochranu proti slunečnímu záření, aplikujte nejprve vrstvu ochranného krému s SPF a nechte jej vstřebat.
  • Aplikace CC krému – Naneste malé množství CC krému na čisté prsty, štětec nebo houbičku a začněte nanášet na obličej. Rozetřete krém pomocí jemných krouživých pohybů. Začněte od středu obličeje a postupujte směrem ven. Jestli bude potřeba, můžete přidat další vrstvu na místa s nedokonalostmi.
  • Dokončení líčení – Po aplikaci CC krému můžete pokračovat v aplikaci dalšího make-upu, např. pudru, tvářenky nebo rtěnky, podle vašich preferencí.
  • Korekce během dne – Během dne můžete na problematických místech přidat další vrstvu CC krému, abyste zlepšili jejich krytí.
  • Odlíčení – Večer se nezapomeňte důkladně odlíčit a použít vhodný noční krém na regeneraci pleti během noci.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na celulitidu, víme co by měl obsahovat

Často kladené dotazy (FAQ)

Co místo make-upu?

Místo make-upu můžete použít CC krém, který ještě navíc funguje jako hydratační krém, korektor a krém proti vráskám. CC krém tedy funguje proti začervenání pleti, pigmentovým skvrnám i kruhům pod očima. Počítejte ale s tím, že CC krém oproti make-upu méně kryje.

Je CC krém vhodný pro zralou pleť?

Ano. CC krém se doporučuje používat od 25 let, kdy se začínají projevovat první známky stárnutí, a tudíž je vhodný i pro lidi okolo 40 až 50 let.

Jak dlouho vydrží CC krém na pleti?

CC krém obvykle vydrží 6-8 hodin. Doba se však může lišit v závislosti na typu pleti a dalších faktorech.

Můžu používat CC krém každý den?

Ano, CC krém je vhodný ke každodennímu použití. Před aplikací byste však měli pleť důkladně vyčistit a na konci dne zase důkladně odlíčit.

Je nutné používat SPF s CC krémem?

Pokud CC krém neobsahuje SPF ochranu, použijte krém s SPF před aplikací CC krému. SPF ochrana se obzvlášť v letních měsících velmi doporučuje.

Mohu používat CC krém s jinými produkty na pleť?

Ano, dokonce je to nutné. Před aplikací CC krému byste měli pleť důkladně vyčistit. Pokud krém neobsahuje SPF ochranu, měli byste před CC krémem na pleť aplikovat ještě krém s ochranou proti UV paprsků. Potom, co na pleť nanesete CC krém, můžete dokončit líčení pomocí tvářenky, pudru a další dekorativní kosmetiky.

Zdroje

  • MOHIUDDIN, Abdul Kader. Skin care creams: formulation and use. Dermatol Clin Res, 2019, 5.1: 238-271.
  • SAHU, Ram Kumar, et al. Formulation and development of face cream containing natural products. Research Journal of Topical and Cosmetic Sciences, 2012, 3.1: 16-19.
  • RÄHSE, Wilfried. Cosmetic Creams: Development, Manufacture and Marketing of Effective Skin Care Products. John Wiley & Sons, 2020.
  • PARK, Young Eun, et al. Analysis of BB cream used condition. Kor J Aesthet Cosmetol, 2010, 8.1: 63-74.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.