15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

Alergie v únoru: Na co můžete mít alergickou reakci?

V únoru stále nebývají žádné pylové alergie, alergici ale trápí alergie na plísně a a alergií na roztoče. Únor patří v Česku mezi nejchladnější měsíce, lidé už začínají být z dlouhé zimy unavení a trpí nedostatkem vitaminu D. I proto jsou náchylnější k nachlazení. Alergie v únoru mohou být proto zrádné, neboť je lze snadno zaměnit za obyčejné virózy. Pojďme se podívat na to, jak rozpoznat alergii od běžného nachlazení a jaké symptomy jsou typické pro alergii v únoru.

alergie-v-unoru-fb

 

Nejčastější alergie v únoru

Jak už jsme naznačili na začátku, v únoru dominují alergie na prachové roztoče a plísně, protože trávíme velkou část dne v uzavřených prostorech. Navíc ve starších domech je mnohdy problém s vysokou vlhkostí, která se líbí plísním i roztočům. 

Alergie na roztoče

Příznaky alergie na roztoče mohou zahrnovat:

Symptomy se mohou zhoršovat v noci, protože právě v posteli najdete roztočů nejvíce, a to klidně i několik miliard.

alergicka-reakce-nachlazeni

Tip: Jaké jsou nejlepší kapky do očí: Na alergii i suché oči.

Jak na alergii na roztoče v únoru

Účinným řešením proti roztočům jsou protiroztočové lůžkoviny, včetně polštářů, přikrývek, povlaků a nanopovlečení. Mezi další preventivní kroky patří pravidelný úklid, větrání a zároveň čistění vzduchu s využitím čističek vzduchu s HEPA filtrem Roztočům se nejlépe daří při relativní vlhkosti okolo 70 až 80 % a teplotách mezi 25 a 30 °C. Vlhkost je klíčová, neboť roztoči si z ní berou vodu, jež potřebují k přežití. Je proto důležité udržovat ložnici, kde se roztoči hromadí nejvíce, chladnou a snížit vlhkost vzduchu pod 50 %.

Tip: Přečtěte si, jak redukovat vlhkost ve vašem bytě.

Alergie na plísně

Alergické reakce na plísně jsou velmi podobné těm na roztoče, a to:

  • Kašel,
  • podráždění očí,
  • ucpaný nos nebo alergická rýma,
  • svědění nosních cest, očí nebo v hrdle,
  • suchý kašel.

Plísně se daří v teplých a vlhkých prostředích, jako jsou koupelny a sklepy, ale mohou růst i na stěnách, ve skříních nebo pod koberci.

alergie-plisen-domacnost-vysoka-vlhkost

Tip: Výplach nosu: Jak správně proplachovat nos.

Co pomáhá na alergii na plísně

Pokud už doma máte viditelnou plíseň, je nutné ji mechanicky odstranit. Potom už se musíte postarat o to, aby se další plíseň netvořila. Proti plísním pomáhá desinfekce vzduchu ozonem, používání odvlhčovačů a pravidelné větrání. 

Proti každé alergii, která se projevuje respiračně, pomáhá čistička vzduchu. Ta by měla mít minimálně HEPA filtr. 

Jak rozpoznat alergii od nachlazení

Ačkoliv se může zdát, že příznaky běžného nachlazení a alergické reakce si jsou podobné, lze je snadno odlišit. Například, alergické symptomy v únoru často eskalují při delším pobytu v interiérech, protože mezi nejčastější alergeny v únoru patří roztoči a plísně. Alergie na roztoče je nejsilnější během noci nebo rána, protože nejvíce roztočů se nachází v posteli (v matraci, polštáři a přikrývce).

Oproti nachlazení při alergiích obvykle nevidíme zlepšení po užití běžných léků proti virovým infekcím, a co je důležité zdůraznit, alergie nezpůsobuje horečku. Nejčastěji se zaměňuje alergická rýma za nachlazení. I proto byste si měli uvědomit, že běžnou rýmu máte maximálně 10 dnů. Většinou trvá kratší dobu. Pokud tedy trpíte rýmou delší dobu, měli byste zpozornět. Nejspíš máte alergii. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/kapky-a-spreje/

Tip: Alergická rýma: Příznaky a jak poznat sennou rýmu od té běžné.

Zjistěte více o alergiích

FAQ - Nejčastější dotazy

Jaké jsou nejčastější alergie v únoru?

Nejčastějšími alergiemi v únoru jsou alergie na prachové roztoče a plísně.

Jak rozeznat alergii v únoru od nachlazení?

Příznaky alergie a nachlazení se mohou překrývat, ale alergie obvykle neprovází horečka a její příznaky jsou konstantní nebo se zhoršují při kontaktu s alergenem – v únoru většinou při pobytu ve vnitřních prostorech.

Je v únoru možné mít alergické reakce na pyly?

V Česku to není běžné, protože nic nekvete, ale pokud vyrazíte někam do zahraničí, je možné mít alergické reakce na pyly.

Mohou čističky vzduchu skutečně pomoci s alergiemi?

Ano, čističky vzduchu, zejména s HEPA filtry, mohou být účinné ve snižování koncentrace alergenů v interiéru, jako jsou roztoči, spory plísní a prach.

Zdroje

  • Arlian LG, A. A. (n.d.). Lowering humidity in homes reduces dust mites and their allergens. J Allergy Clin Immunol, 99-104. 
  • Arlian LG, N. J.-M. (1999). Reducing relative humidity to control the house dust mite Dermatophagoides farinae. J Allergy Clin Immunol, 852-6.
  • Ellingson AR, L. D. (1995). The prevalence of Dermatophagoides mite allergen in Colorado homes utilizing central evaporative coolers. Ann Allergy, 680-3.
  • R Voorhorst, F. S. (1967). House dust mite atopy and the allergens it produces: identity with the house dust allergen. J Allergy, 325-329.
  • RL Brandt, L. A. (1976). Mortality of house dust mites, Dermatophagoides farinae and D. pteronyssinus exposed to dehydrating conditions or selected pesticides. JMed Entomol, 327-352.
  • Singh, M., & Jaiswal, N. (2013). Dehumidifiers for chronic asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews, 1-25.
  • Cheng L, Chen J, Fu Q, et al. Chinese Society of Allergy Guidelines for Diagnosis and Treatment of Allergic Rhinitis. Allergy Asthma Immunol Res. 2018;10(4):300-53.
  • Sheehan WJ, Phipatanakul W. Indoor allergen exposure and asthma outcomes. Curr Opin Pediatr. 2016;28(6):772–7.
  • Twaroch, T.E., Curin, M., Valenta, R. and Swoboda, I., 2015. Mold allergens in respiratory allergy: from structure to therapy. Allergy, asthma & immunology research, 7(3), pp.205-220.
  • Bozek, A. and Pyrkosz, K., 2017. Immunotherapy of mold allergy: A review. Human vaccines & immunotherapeutics, 13(10), pp.2397-2401.
  • Portnoy, J.M. and Jara, D., 2015. Mold allergy revisited. Annals of Allergy, Asthma & Immunology, 114(2), pp.83-89.
  • Rudert, A. and Portnoy, J., 2017. Mold allergy: is it real and what do we do about it?. Expert Review of Clinical Immunology, 13(8), pp.823-835.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.