Výplach nosu: Jak správně proplachovat nos

Nemůžete se už více jak měsíc zbavit rýmy nebo býváte často nemocní, škrábe vás v krku a spreje do nosu ani pastilky do krku nepomáhají? Chcete si ulevit od alergických reakcí a už nevíte jak? A věnujete se pravidelně nosní hygieně? Pokud pro své zdraví chcete udělat víc než jen spolknout tobolku, vyzkoušejte proplach nosu slanou vodou. Pravidelná hygiena nosu, tedy výplach nosu, je nejúčinnější prevencí a zároveň nejlepší léčbou rýmy.

 Tip: Jak poznám, že mám alergii? Přečtěte si náš článek. 

Pravidelná hygiena nosu, tedy výplach nosu, je nejúčinnější prevencí a zároveň nejlepší léčbou rýmy.

Proč nos vyplachovat?

Dýchací cesty jsou vstupní branou do organismu nejenom pro vzduch, který dýcháme, ale také pro rozmanité mikroorganismy a cizorodé látky. Náš imunitní systém si s většinou těchto nezvaných hostů poradí, někdy ovšem na bakterie a alergeny nestačí. Potom je vhodné podat mu pomocnou ruku. 

Proplachy nosu solným roztokem jsou jednou z cest, jak eliminovat riziko nákazy a zmírnit příznaky respiračních onemocnění, jako je nachlazení, chřipka či COVID-19. A zároveň je to jediná věc, která funguje na tzv. zadní rýmu.

Vyplachování nosu vám pomůže i v situacích, kdy rychle potřebujete:

  • zmírnit projevy alergické (senné) rýmy,
  • ulevit od zadní rýmy,
  • vyčistit nosní dutiny od prachu (třeba po dni stráveném na stavbě).

Proplachování nosu nebolí. Naopak – pokud jej provádíte správně, je docela příjemné a hlavně přináší okamžitou úlevu. 

Jak proplachování nosu slanou vodou funguje?

Všichni to dobře známe. Pokud si nás nějaký vir či alergen oblíbí, sáhneme po volně prodejných lécích, krabici kapesníků a v případě nachlazení po cibulovém čaji. Tyto prostředky nám pomáhají tišit příznaky respiračních onemocnění, často ale obsahují mnoho „přebytečné chemie“.

ucpany-nos
(Autor: Rhino Horn)

Na stejném, ale přírodním principu fungují spreje a konvičky na vyplachování nosu, po kterých sahá stále více lidí. Jde totiž o skvělý a přirozený způsob, jak udržet v čistotě a pohodě sliznici nosu. Tedy místo, které nás při nachlazení i alergii umí potrápit nejvíce. Cílem proplachu je z nosu a přilehlých dutin odstranit co nejvíce alergenů (pylu, prachu ad.) a patogenních mikroorganismů. Výplach odstraňuje také nečistoty, přebytečný hlen a odumřelé buňky, které jsou živnou půdou bakterií.

Tip: Jak na jaře bojovat s pylovou alergií? Dozvíte se v našem dalším článku.

Dále pomáhá:

  • zvlhčit suchou sliznici
  • povzbudit činnost řasinek (aktivněji odstraňují hlen a cizorodé látky)
  • uvolnit zadní rýmu
  • zlepšit výsledky u pacientům se spánkovou apnoe léčených metodou nazální přetlakové ventilace (CPAP – Continuous Positive Airway Pressure)

Výplach nosu se provádí solným roztokem, který neobsahuje žádné pro tělo nepřirozené látky. Na výplachy můžete použít speciální konvičky a roztok, který se prodává už připravený v sáčcích. Roztok je izotonický (neštípe) a dělá se z vody o tělesné teplotě 37 °CStudená ani horká voda do nosu nepatří, je to velmi nepříjemné. Doporučujeme vyvarovat se domácí přípravě roztoku z vody a kuchyňské soli. V takovém solném roztoku vám bude chybět hydrogenuhličitan sodný (důležitý pro udržení správného pH), navíc pravděpodobně netrefíte správnou koncentraci. Sůl je totiž potřeba odvážit s přesností na desetiny gramu. Příliš silný roztok může vaši nosní sliznici poškodit (viz dále).

Tip: Suchá nosní sliznice: Jak zvlhčovat?

Jak vyplachovat a proplachovat nos

Výplach nosu slanou vodou můžeme provádět:

  • Konvičkou do nosu nebo Sinus Rinse,
  • stříkačkou,
  • nosní sprchou,
  • šálkem či jinou nádobou. 

Návod na správné použití konvičky do nosu

Výplach nosu je hodně jednoduchý, dokonce tak, že jej zvládnou i 5leté děti. Jak na to?


(Autor: Rhino Horn)

  1. Nalijte předpřipravený roztok ze sáčku do konvičky. Předtím jej jemně protřepejte, aby se dobře promíchal. Jste-li nemocní, před výplachem se vysmrkejte – odstraníte většinu hlenu a odumřelých buněk. 
  2. Lehce se předkloňte, přibližně tak, abyste se na konvičku dívali svrchu. Ústí konvičky přiložte k levé či pravé nosní dírce, druhou nechte volnou. 
  3. Hlavu mírně nakloňte do strany, tak, aby začal slaný roztok téct. Druhou dírkou jej nechte volně vytékat ven, např. do umyvadla. Dejte pozor, abyste hlavu příliš nezakláněli, roztok by vám natekl do krku. Postup zopakujte i u opačné nosní dírky.
  4. Jemným vysmrkáním odstraňte přebytek roztoku.

Pro děti existují speciální dětské konvičky, ale pozor, vyplachujte vždy jen pod dohledem dospělého. 

Pokud byste chtěli výplachy nosu zkusit, ale na konvičku se zatím necítíte, mohou pro vás být vhodné spreje se solným roztokem. Hodí se pro denní hygienu dospělých i menších dětí – spreje lze používat i u kojenců. Lze je také vzít pohodlně s sebou, pokud třeba cestujete.

Pozor, důležitá je volba správného solného roztoku. Existují dva: izotonický a hypertonický – a každý se hodí pro trochu jiné situace.

Tip: Jak poznat a řešit alergii u dětí a miminek. Dozvíte se v našem dalším článku.

Proplach nosu nosní sprchou proti rýmě a alergiím 

Tento zdravotnický přípravek je určený na pulzní proplach nosu Sinugator - NeilMed při alergii a senné rýmě či nachlazení a chřipce. Pohodlně tak vyčistíte své nosní dutiny bez pálení v nose.


(Autor: Neil Med)

Výhody zdravotnického přípravku Sinugator - NeilMed:

  • Přirozená úleva od příznaků alergie, nachlazení a senné rýmy.
  • Uklidňující zavodnění nosu, nepálí, neštípe.
  • Skvělé pro denní hydrataci a hygienu.
  • Možno užívat v průběhu těhotenství.

Tip: Jak uvolnit ucpaný nos bez nosních kapek a sprejů?  Poradíme vám.

Jak na výplach nosu stříkačkou?

 Výplach nosu pomocí stříkačky je jednoduchý, i když ne tak komfortní jako v případě konvičky či nosní sprchy.Zde je návod, jak používat stříkačku k výplachu nosu:
  • Připravte si roztok pro výplach nosu. Tento roztok obvykle obsahuje teplou vodu (nikoli horkou) a malé množství soli.

  • Naplňte stříkačku připraveným roztokem. Ujistěte se, že stříkačka je čistá a sterilní.

  • Postavte se před dřez a nahněte hlavu dopředu, tak aby nos byl otočený směrem dolů.

  • Jemně vstříkněte roztok do jedné nosní dírky, aniž byste hluboce dýchali nebo se nadechovali.

  • Nechejte roztok volně vytékat z nosu do dřezu. Může také vytéci ústy.

  • Opakujte proces s druhou nosní dírkou.

  • Po dokončení jemně vyfoukněte nos, abyste odstranili zbývající roztok. 

Jak na výplach nosu bez konvičky?

Výplach nosu bez konvičky do nosu je náročný ale né neproviditelný. Stačí mít jakoukoliv nádobu, která se snadno drží a má ústí dostatečně velké, aby se do něj vešla jeda z vašich nosních dírek. Pokud nemáte nic z toho, můžete použít klasický šálek na kávu a následující postup: 

  • Připravte si roztok pro výplach nosu. To obvykle zahrnuje smíchání teplé (nikoli horké) vody s malým množstvím soli. Mnoho lékáren také prodává předbalené sáčky se solí pro výplach nosu, které můžete použít.

  • Naplňte šálek roztokem. Nadechněte se, zavřete oči a nahněte hlavu dopředu nad šálek.

  • Jemně nasajte roztok do jedné nosní dírky, až se dostane do zadní části nosu a poté vyjde druhou nosní dírkou nebo ústy.

  • Opakujte s druhou nosní dírkou.

  • Po dokončení se pokuste jemně vyfouknout nos, abyste odstranili jakýkoli zbývající roztok.

Co to je zadní rýma a jak na ni vyzrát konvičkou do nosu?

Zadní rýma laicky znamená stav, kdy vám hleny stékají z vedlejších nosních dutin zadem po nosohltanu, po každém polknutí se vám měkké patro spolu s uvulou (viditelný visící výběžek v krku) přilepí na hlen vzadu v nosohltanu a vy pak chvíli nemůžete dýchat nosem (v podstatě to samé se děje u lidí, kteří v noci chrápou a mají spánkovou apnoe). Navíc vás hleny neustále dráždí ke kašli a škrábe vás v krku. Z toho je jasné, že když do nosu nastříkáte dejme tomu 0,5 mililitru vody ve spreji (tj. několik stříknutí), nikdy tím sliznici neočistíte tak dobře, jako když ji opláchnete 300 ml vody z konvičky do nosu. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=rhino+horn/

Pokud máte zadní rýmu, můžete si spodní dírku zacpat prstem. Potom začne voda hledat druhou nejbližší "únikovou trasu" a tou je cesta nosohltanem, kde vás zbaví těch sužujících provazců hlenu a vyteče koutkem úst. Není to nic příjemného, ale nakonec budete rádi za úlevu, kterou tento proces poskytne. Proplach funguje hned, odplaví hleny a máte na několik hodin klid. 

Nebezpečí při výplachu nosu: Na co si dát pozor

  • Správná aplikace: Mnoho lidí si myslí, že vodu mají nasát nebo že mají zaklonit hlavu a nalít si ji do nosu. Toto by vedlo jedině k dušení. Konvička se přikládá k nosu v předklonu a bokem nad umyvadlem a voda sama pomocí gravitace vytéká z konvičky do nosu, kde stoupá do dutin a za chvíli začne vytékat druhou nosní dírkou.
  • Dýchání: Při proplachu dýcháte otevřenými ústy, takže se opravdu nemusíte bát dušení. 
  • Správné smrkání: Je velmi důležité umět správně smrkat. Nesmíte smrkat současným ucpáváním obou nosních dírek, ale ucpat vždy jen jednu nosní dírku a jen velmi mírně vyfouknout. Intenzivní smrkání po proplachu může vést k nepříjemnému natlačení tekutiny do Eustachovy trubice až k bolesti ucha.

Izotonický roztok - vhodný při prevenci, slabé rýmě a alergiích

Izotonický roztok je dobře známý fyziologický roztok, používaný např. v nemocnicích. Má stejnou koncentraci solí jako buňky lidského těla (přibližně 0,9 %). Vedle chloridu sodného (kuchyňské soli) obsahuje také hydrogenuhličitan sodný, který v lidském těle brání výkyvům pH.

Izotonický roztok se používá především k očištění a zvlhčení sliznice. Při rýmě ředí hlen a tím zjednodušuje vysmrkávání. Vzhledem k jeho šetrnosti je ale vhodný i pro každodenní nosní hygienu a lze ho dlouhodobě a bez obav používat také u nejmenších dětí či v těhotenství

#produkty#https://www.nanospace.cz/sk/vyhladavanie/?string=izotonick%C3%BD+

A co říká věda? Podle pozorování pomohlo 3týdenní vyplachování nosu izotonickým roztokem pracovníkům pily – vystaveným dřevěnému prachu – snížit podráždění a pálení nosní sliznice.

Proplach nosu izotonickým roztokem je také účinnou prevencí proti virovým respiračním onemocněním a zánětům vedlejších dutin. Dle studie z roku 2004 byli dobrovolníci užívající nosní sprej se slaným roztokem méně nemocní a jejich příznaky trvaly téměř o polovinu kratší dobu.

Podle výsledků české studie děti, které si vyplachovaly nos, užívaly několikrát méně prostředky na zvlhčení sliznice a snížení horečky. A braly až 7krát méně častěji léky na ucpaný nos. Výrazně se také zkrátil průběh nemoci a výskyt komplikací, jako je zánět dutin.

Nosní konvička vám pomůže i v situaci, kdy na vás zaútočí pyly či jiné alergeny a nemáte po ruce antihistaminika (či svou situaci nechcete řešit pomocí léků). Rozbor většího množství studií dospěl k závěru, že proplachování nosu izotonickým roztokem ulevuje od příznaků alergické rýmy a snižuje dobu jejího trvání.

Tip: Chcete se dozvědět, j
ak se připravit na alergickou sezónu? Vše se dozvíte v dalším článku.

Hypertonický roztok - proti silnější rýmě a chřipce

Hypertonický roztok obsahuje vyšší koncentraci solí, než jaká je v buňkách našeho těla. Když se hypertonický roztok dostane do kontaktu se sliznicí, začne vytahovat vodu z tkáně a tím vyrovnávat koncentraci soli na obou stranách – tento proces je známý jako osmóza. 

Během rýmy máme totiž oteklou sliznici v nose následkem nadměrného zadržování vody. Hypertonický roztok pomáhá zklidnit oteklou sliznici a tím ulevuje od nepříjemného pocitu ucpaného nosu. Lze jej použít také při zánětu nosních a vedlejších dutin, a to i jako doplněk k předepsané léčbě.

Podle studie z přelomu milénia pomáhá vyplachování nosu hypertonickým roztokem snížit závažnost chronického zánětu a nutnost užívat antibiotika. Pacientům s tímto onemocněním také zvyšuje kvalitu života.

Výhodou hypertonických roztoků oproti kapkám s léčivými látkami je, že na nich nevzniká závislost. Nedoporučuje se je ale využívat k pravidelné nosní hygieně, protože by mohly sliznici nosu příliš přesušovat.

Hypertonický roztok je vhodný i při léčbě koronavirových onemocnění

V roce 2019 proběhla ve Velké Británii studie, která se zaměřovala na vliv výplachů nosu na dobu trvání respiračních onemocnění. Do studie byli zahrnuti i pacienti, kteří byli infikováni různými koronavirovými infekcemi. Pacienti, kteří začali s proplachy nosu hypertonickým roztokem do 48 hodin od objevení prvních příznaků, měli ve srovnání s kontrolní skupinou kratší dobu infekce, v průměru o 1,9 dne. Vzhledem k mírnějším příznakům používali také výrazně méně volně prodejných léků – dokonce o 36 %. 

Výsledky studie přináší důkaz, že solný roztok má antivirové účinky a to napříč různými typy virů, které způsobují respirační onemocnění. Z toho lze vyvozovat, že výplach nosu hypertonickým roztokem může hrát roli ve zmírňování symptomů a délce onemocnění COVID-19

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=hypertonick%C3%BD/

Samostatná studie zahrnující vir SARS-CoV-2 zatím není k dispozici, ale výsledky předchozí studie zahrnující jiné lidské koronaviry jsou přesvědčivé. Je navíc prokázáno, že při onemocnění COVID-19 se vir SARS-CoV-2 nachází v horních dýchacích cestách symptomatických a asymptomatických jedinců ve vysoké koncentraci. V nose je koncentrace o dost vyšší než v krku, což napovídá, že výplachy nosu mohou koncentraci a vylučování viru snížit, čímž zároveň pomohou snížit přenos viru na další jedince.

Chcete výplach nosu vyzkoušet? Vše potřebné naleznete zde.

Jak na zabetonovaný nos - voda při proplachu neodtéká?

Pokud jste se odhodlali výplach nosu vyzkoušet až v momentě, kdy máte zcela ucpaný nos, pravděpodobně vám voda nebude chtít zpočátku protéct. Existují dva způsoby, jak si s tím poradit.
 
Konvička do nosu na proplachování nosu a výplach nosu
(Autor: Rhino Horn
 
Buď ještě použijete klasický sprej do nosu, počkáte pět minut, vysmrkáte se a zkusíte znovu výplach, nebo zvolíte hypertonický roztok, přiložíte konvičku k nosu a budete čekat dokud voda nezačne protékat sama, až sliznice oplaskne působením soli. To může trvat několik minut. Voda začne nejdřív pomalu kapat, až nakonec poteče normálně proudem. Pokud s proplachy začínáte, až když máte ucpaný nos, může tento proces být zezačátku nepříjemný a dlouhý. Pravdou je, že jakmile se vaše dutiny ozdraví a sliznice přestane být oteklá a dýchací cesty jsou normálně průchozí,  proplach nosu trvá maximálně dvě minuty. Stačí tedy jen vydržet. 
 
 
 

Co si z článku odnést?

  • Výplach nosu snižuje riziko nákazy a zmírňuje příznaky respiračních onemocnění, senné rýmy a zánětu dutin.
  • K proplachu nosu se používá slaný roztok a speciální konvička nebo sprej. Z hlediska zdraví je vhodnější kupovat připravené roztoky v sáčku.
  • Při vyplachování je důležité předklonit se, naklonit hlavu na stranu a nechat roztok volně protékat.
  • Izotonický slaný roztok se hodí jako prevence proti respiračním onemocněním a pro pravidelnou nosní hygienu. Ulevuje také od lehké rýmy a alergie.
  • Hypertonický slaný roztok by se měl aplikovat jen u těžšího nachlazení či chřipky. Pomáhá uvolnit ucpaný nos a dutiny.

 

 

Jak získat slevu na nanoSPACE? 

1) Zaregistrujte se k nám do newsletteru. Věrnost se u nás vyplácí. 😊

 
 

2) Požádejte svého lékaře o vydání unikátního slevového kuponu na celý sortiment lůžkovin na e-shopu nanospace.czVyžádat si můžete i více kuponů. V rámci jedné objednávky je však možné použít pouze jeden kupon. Spolupracuje s námi více než 500 českých a slovenských alergologů. Seznam alergologů, kteří souhlasili se zveřejněním, najdete zde

Jak kupon použít?

  • vyberte si zboží a vložte jej do Košíku
  • přejděte do Košíku a v 1. kroku zaškrtněte políčko "Mám slevový kód"
  • do prázdného pole vepište slevový kód z kuponu a potvrďte kliknutím na tlačítko "Použít"
  • z ceny lůžkovin v košíku se vám odečte sleva 10%

 jak-pouzit-slevovy-kupon-od-alergologa

  

Zjistěte více o alergiích:

Zdroje:
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.