10 % sleva na designové oblečení nanoSPACE by LADA s kuponem DENZEME10. Pouze do 22.4.2024.

I po očkování musíte nasadit roušku - víte proč?

Informace ohledně očkování proti covid-19 se na nás v posledních týdnech valí ze všech stran. Je snadné se v té změti ztratit. Přinášíme proto přehledně zodpovězené nejčastější dotazy v souvislosti s aktuálně probíhajícím očkováním.

i-po-ockovani-musite-nasadit-rousku fb

 

Jak dlouho po očkování získám imunitu?

Imunitu na onemocnění covid-19 získáte po druhé dávce vakcíny - tedy zhruba 3 týdny po zahájení očkování. Některé výzkumy ale naznačují, že část lidí má dostatečnou imunitu (až 90%) již po první očkovací dávce a to jak vakcínou Pfizer/BioNTech tak vakcínou od firmy Moderna. Srovnávací studie účinnosti vakcín jsou ale zatím v počátku, proto se nyní očkuje dvěma dávkami, u kterých je vysoká účinnost potvrzená. Je důležité, abyste po očkování nosili kvalitní ochranné prostředky, předtím, než získáte imunitu. Již v České republice je řada případů, kdy se zdravotnický personál nakazil bezprostředně po očkování. Je proto stěžejní, abyste byli v době po očkování opatrnější a pečlivě se chránili. 

Tip: Covid-19: Nejčastější příznaky a jak poznat, jestli ho máte, přečtěte si náš článek. 

Můžu přenášet covid-19 i po očkování?

Zatím není zřejmé, zda po očkování můžete nemoc COVID-19 přenášet. Co ale víme, že účinnost vakcíny Pfizer/BioNTech je uváděna jako 95 % - jinak řečeno 5 % lidí nezíská ani po vakcinaci dostatečnou imunitu a může tedy nemoc nadále dostat i přenášet. Část odborníků je ale přesvědčena, že se i ze zbylých 95 % mohou stát bezpříznakoví přenašeči. Nošení roušek, časté mytí rukou a dodržování odstupů je proto důležité, dokud nebude proočkováno 70 % populace nebo dokud nebudou ukončeny studie o tom, zda člověk po očkování může být přenašečem.

Musím i po očkování nosit roušku/respirátor?

Jednoznačná odpověď je ano! Jak již bylo zmíněno výše, část lidí imunitu po vakcinaci ani prodělání onemocnění nezíská, aniž by to ovšem věděli. Tito lidé pak mohou nemoc dál šířit a to třeba jako bezpříznakoví přenašeči. Mohou tak ohrozit ty, kteří očkovaní nejsou nebo být nemohou. Není také doposud zcela jasné, jestli imunitní reakce okamžitě zabrání replikaci viru. Je teoreticky možné, že se virus nejprve pomnoží na sliznici nosu a až poté je zničen imunitním systémem. Člověk sám neonemocní, ale je potenciálně schopný někoho dalšího nakazit. Dokud tedy nebudou přesvědčivě zodpovězeny tyto otázky a dokud nedojde k celosvětovému útlumu pandemie, roušky budou stále nutností pro všechny.

#produkty#https://www.nanospace.cz/nano-rousky/?order=bestseller/

Na jak dlouho jsem imunní?

Po prodělané infekci i po očkování jste téměř jistě imunní na 3 – 5 měsíců. První výzkumy imunitní odpovědi po vakcinaci naznačovaly, že by to mohlo být i mnohem déle, problém jsou ale mutace. První údaje z Izraele ukazují, že účinnost vakcíny v prevenci infekce a symptomatického onemocnění (hlavně Pfizer-BioNTech) klesá ze 75-79 % na 16 % během 4 měsíců proti variantě Delta. 

ockovani-covid-19

S příchodem dalších variant je délka imunity po vakcíně velmi nejistá a je téměř stoprocentní, že bude nutné dostat třetí dávku vakcíny (v případě jednodávkových vakcín druhou).

Pro koho není očkování vhodné?

Zatím se nepočítá s očkováním dětí do 16 let a také těhotných žen - je to z důvodu, že vakcína nebyla na těchto skupinách testována. Očkování byste také měli konzultovat s praktickým lékařem, pokud berete léky proti srážlivosti krve. Jinak platí pro očkování proti covid-19 stejná doporučení jako pro jiné vakcinace. Tedy nebýt aktuálně nemocní a vyvarovat se velké fyzické aktivity či konzumace alkoholu po aplikaci vakcíny.

Ověřené zdroje o vakcíně, její bezpečnosti a účincích

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.