Suchá nosní sliznice: Jak zvlhčovat?

Obranyschopnost organismu podpoříte zejména otužováním a zdravým životním stylem. K němu patří i správná hydratace těla. Voda je pro něho životně důležitá, potřebuje ji pro svůj metabolismus každá buňka. Zapomínat bychom neměli ani na zvlhčování nosní sliznice. Proč je to tak podstatné a jakým způsobem správné vlhkosti dosáhnout?

sucha-nosni-sliznice-jak-zvlhcovat

 

Proč je potřeba nos zvlhčovat?

Vnitřní plochy našeho těla v části trávicí soustavy, dýchacích a močových cest vystýlá sliznice. Jsou možným místem vstupu infekce do organismu a lze je tedy považovat za první obrannou linií. Proti vniknutí virů, bakterií, plísní, toxických a jiných škodlivých látek jsou chráněné, a to slizničním imunitním systémem.

Sliznice nosu, nosohltanu, plic i střev tedy funguje jako bariéra, a to díky své stavbě, která má sekreční a absorpční funkci. Ovšem za vhodných podmínek. Pro dýchací soustavu to například znamená neustálé zvlhčení, kterého je možné docílit dostatečným pitným režimem.

Jestliže se člověk pohybuje v přetopených a špatně větraných místnostech nebo trpí akutní, alergickou nebo chronickou rýmou, dochází k vysychání nosní sliznice. Tím se ale stává méně odolnou vůči vstupu další infekce.

Tip: Jak zvýšit vlhkost v domě a v bytě? Přečtěte si v dalším článku.

Nejčastější příčiny suché nosní sliznice

  • Suchý a teplý vzduch v místnosti.
  • Virové nebo bakteriální onemocnění.
  • Nedostatečná hydratace organismu.
  • Nadměrné a nesprávné užití nosního spreje.
  • Sezónní alergie a užívání antihistaminik.
  • Nedostatečná podpora imunity.
  • Smog, prach, plísně nebo kouření.

Tip: Jak uvolnit ucpaný nos bez nosních kapek a sprejů?  Poradíme vám.

Co dělat, když máte rýmu

Rhinitis neboli rýma je zánětlivým onemocněním sliznice nosní dutiny, které se projevuje jejím zduřením a vodnatým a později hlenovitým výtokem. Základem její symptomatické léčby je dostatek tekutin, které budou vnitřně nosní sliznici zvlhčovat a zmírňovat příznaky. Někdy je nutné si pomoct i zvnějšku.

#produkty#https://www.nanospace.cz/spreje-do-nosu/

Tip: Přečtěte si v článku, jak rozeznat nachlazení od chřipky.

V lékárnách je možné zakoupit zvlhčující kapky a spreje do nosu, které ulevují od potíží. Nevýhodou některých nosních sprejů je zejména to, že nejsou určeny k dlouhodobému používání, protože pak vedou k suchosti v nose, zhoršení nosní průchodnosti a otokům. V závažnějších případech může dojít až k odumření sliznice. 

Proto je vhodnější vsadit na nenávykové produktypřírodní spreje. Účinný je zejména zvlhčující sprej do nosu NasoGEL s kyselinou hyaluronovou a aloe vera. U alergické rýmy se doporučuje používat sprej do nosu NasaMist.

Proplachy nosu solným roztokem

Protože je rýma běžný onemocněním, které se pravidelně dostavuje hlavně v sychravém podzimním a zimním čase, oplatí se mít doma v zásobě mořskou vodu ve spreji, která je ideálním zvlhčovačem nosní dutiny:

  • Nevzniká na ní závislost a přitom dokáže odstranit suché kousky hlenu, prach a nečistoty včetně alergenů.
  • Zvlhčuje sliznici a zlepšuje pohodlí při dýchání.
  • Má příznivý vliv na činnost řasinek, které mají důležitou úlohu v boji s infekcemi.

inhalace

Když nemáte mořskou vodu ve spreji doma, tak si solný roztok lze vyrobit z běžně dostupných surovin. Do 3 dl převařené vody nasypete 2,7 g kuchyňské soli a necháte ji dobře rozpustit. K proplachům se používá konvička Rhino Horn, která funguje jako účinná léčba rýmy i prevence jejího vzniku. Je třeba si pohlídat koncentraci soli, aby nedošlo k podráždění nosní sliznice a jejímu poškození.

Roztok soli pomocí konvičky Rhino nalijete do jedné nosní dírky a tou druhou ho necháte vytéct ven. Postup je nutné opakovat u obou nosních dírek. Konvičku lze použít u dospělých a u dětí od pěti let.

Izotonický vs hypertonický solný roztok

Pro každodenní zvlhčování nosní sliznice, které slouží jako prevence před nemocemi, se používá izotonický neboli fyziologický roztok soli. Obsahuje totiž takovou koncentraci soli, jakou má lidská buňka. Nevadí tedy ani jeho pravidelné užívání. Na léčbu silnější rýmy se ale nehodí.

Hypertonický solný roztok má vyšší koncentraci soli, než je v lidské buňce. Umí si poradit s ucpaným nosem, proto je vhodnější při pomoci s odstraněním nosních příznaků při nachlazení a chřipce.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyplach-nosu/

Tip: K posílení imunity u dospělých i dětí zkuste jako prevenci našich 12 tipů.

Opatření pro zlepšení ucpaného nosu

Na léčbu rýmy je vhodné kromě mírnění příznaků také omezit pobyt v přetopené místnosti. V ní je suchý vzduch, který nosní sliznici neprospívá. Pomoc nabízejí zvlhčovače vzduchu, které do něho dodají potřebné množství dezinfikované mlžiny. Vybírejte přístroje s nastavitelným časovačem a programovatelným regulátorem vlhkosti, jež vám usnadní ovládání a zlepší komfort ve vašem bydlení.

Jako prevenci od onemocnění nosní sliznice můžete volit i doplňky stravy k podpoře imunityPro komplexní podporu vašeho imunitního systému doporučujeme volit Immunity Complex, který obsahuje vitamíny D3, C a zinek. Pokud nepobýváme pravidelně na sluníčku od podzimu do jara, je třeba doplňovat vitamin D.

Zdroje: 

  • Clinical Study and Literature Review of Nasal Irrigation
  • Adappa, N.D., Wei, C.C., & Palmer, J.N. (2012). Nasal irrigation with or without drugs: the evidence. Current Opinion in Otolaryngology & Head and Neck Surgery, 20(1), 53-57. doi:10.1097/MOO.0b013e32834dfa80.
  • Kanjanawasee, D., Seresirikachorn, K., Chitsuthipakorn, W., & Snidvongs, K. (2018). Hypertonic Saline Versus Isotonic Saline Nasal Irrigation: Systematic Review and Meta-analysis. American Journal of Rhinology & Allergy, 32(4), 269-279. doi:10.1177/1945892418773566.
  • Little, P., Stuart, B., Mullee, M., Thomas, T., Johnson, S., Leydon, G., Rabago, D., Richards-Hall, S., Williamson, I., Yao, G., Raftery, J., Zhu, S., & Moore, M. (2016). Effectiveness of steam inhalation and nasal irrigation for chronic or recurrent sinus symptoms in primary care: a pragmatic randomized controlled trial. CMAJ Sep 2016, 188(13), 940-949. doi:10.1503/cmaj.160362.
  • Papsin, B., & McTavish, A. (2003). Saline nasal irrigation: Its role as an adjunct treatment. Canadian Family Physician, 49(2), 168-173.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.