10 % sleva na designové oblečení nanoSPACE by LADA s kuponem DENZEME10. Pouze do 22.4.2024.

Jak na úpravu tvrdé vody v domácnosti?

Voda je základem života na Zemi a je vymožeností moderní doby, že nám doma teče pitná z vodovodního kohoutku. Není to tak běžné, jak by se na první pohled mohlo zdát, protože ve světě existují oblasti, kde je voda nedostatkovým zbožím. Co ale znamená, když se řekne, že je voda tvrdá nebo měkká? Jaká je hranice tvrdosti vody a jaký je její vliv na zdraví?

jak-na-upravu-tvrde-vody-v-domacnosti-fb

 

Vliv tvrdosti vody na lidské zdraví

Určitě vás napadlo, která voda je pro zdraví člověka lepší. Je to měkká, nebo tvrdá voda? Ze zdravotního hlediska je kupodivu vhodnější voda tvrdá. Vápník ani hořčík v ní obsažené nijak negativně neovlivňují zdravotní stav. Naopak – jsou prospěšné.

Tvrdá voda, která obsahuje i železo a síru, má příznivý vliv na srdce, cévy a mozek. Tyto prvky jsou důležité pro obranyschopnost organismu, pro správnou činnost svalů a kostí.

Její negativní dopad je zřejmý hlavně u domácích spotřebičů, kdy tvrdá voda snižuje jejich životnost i efektivitu. Snižuje výkon topných těles, což zvyšuje spotřebu elektrické energie. Armatury, potrubí a vodovodní baterie se zanášejí vodním kamenem, což jim rozhodně neprospívá. A to je důvodem pro to, abyste v domácnosti s tvrdou vodou bojovali například používáním filtračních jednotek.

Přechodná a trvalá tvrdost vody

Chemický vzorec vody je H2O. Kromě molekul kyslíku a vodíku ale obsahuje také rozpuštěné nerosty, a to nejčastěji oxid vápenatý (CaO) a oxid hořečnatý (MgO), které mají vliv na chuť vody a také na její tvrdost. Obsah vápníku ve vodě závisí na geologické skladbě horniny, kterou protéká. I z tohoto důvodu se tvrdost vody v jednotlivých částech České republiky může lišit.

tvrdost-vody

Tip: Co to je reverzní osmóza a jak funguje? Přečtěte si u nás článek na blogu.

V přechodné najdete rozpuštěný hydrogenuhličitan vápenatý, po jehož vysrážení vzniká uhličitan vápenatý neboli vodní kámen. Tento typ tvrdosti lze odstranit například varem či pomocí kyseliny citronové. Lze ho pozorovat u domácích spotřebičů, které ke své činnosti vodu využívají (rychlovarné konvice, pračky, kávovary), u kotlů nebo ohřívačů vody.

Trvalá tvrdost vody je způsobena především sírany, dusičnany, křemičitany či chloridy. Na ni je var krátký a k jejímu odstranění jsou zapotřebí chemické úpravny, které používají například uhličitan sodný. Vzniknou nerozpustné uhličitany – hořečnatý, vápenatý a železnatý.

Věděli jste?

Zajímavé je, že tvrdá voda na rozdíl od měkké chrání potrubí před korozí.

Nejčastější příznaky tvrdé vody

  • U tvrdé vody vás určitě zaujme její ne zrovna dobrá chuť.
  • Když ji budete používat k vaření, aromatické látky z potravin a nápojů se budou ztrácet.
  • V tvrdé vodě se prodlužuje var masa a zeleniny.
  • Na hladině černé kávy nebo čaje se vytváří povlak.
  • Na stěnách varných nádob nebo vodovodních kohoutků se začne usazovat vodní kámen.
  • V tvrdé vodě mýdlo méně pění a snadno se oplachuje.

Jak se měří tvrdost vody?

Jednotkou tvrdosti vody je mmol/l). Vyjadřuje množství vápníku a hořčíku v milimolech obsažené v jednom litru vody. Je stanovena normou. V minulosti se používaly německé stupně, přičemž 1 mmol/l odpovídá 5,61 německého stupně (°dN). 

O tvrdé vodě hovoříme, dosahuje-li hodnot více než 3,76 mmol/l. Měkká voda má hodnoty menší než 0,7 mmol/l. Pro tvrdost pitné teplé vody existují normy ČSN 83 06 16 a ČSN 75 71 11. Ze zdravotního hlediska rozsah vhodnosti tvrdosti pitné vody se pohybuje okolo 2 - 3,5 mmol/l.

Jak ale tvrdost vody změřit? Testů na měření tvrdosti vody je více, můžete si vybrat z komerčních testu nebo domácích.

Komerční koniometrické testy

K měření tvrdosti vody se využívají komerční koniometrické testy pracující na principu titrace uhličitanového aniontu kyselinou chlorovodíkovou. Jako indikátor se používá methyloranž. Například v akvaristice se využívají orientační testy, jejichž základem je roztok desetiprocentního šťavelanu amonného.

Testovací pásky

K dostání jsou praktické testovací pásky, s jejichž pomocí lze tvrdost vody změřit rychle a jednoduše. Stačí pásek ponořit na jednu sekundu do vody, pak přebytečnou vodu utřít a zbytek nechat působit jednu minutu. Pásek se zabarví podle tvrdosti vody. Podle přiložené stupnice je možné výsledek porovnat.

kohoutkova-voda

Tip: Je kohoutková voda zdravá? Dozvíte se v článku.

Domácí test se sklenicí vody

Tvrdost vody je možné zjistit i jednoduchým pokusem s pomocí sklenice, do které napustíte vodu. Do ní pak přidáte pár kapek tekutého mýdla. Sklenici protřepete a budete pozorovat výsledek. Když se mýdlo ustálí na hladině, zůstane voda buď čirá (měkká voda), nebo ne (tvrdá voda).

Efektivní a jednoduchá úprava tvrdosti vody

Protože tvrdá voda má neblahý vliv hlavně na domácí spotřebiče a výši faktury za energie, stojí za to doma vodu z kohoutku upravovat pomocí vhodných přístrojů na úpravu vody.

Velkoobjemová ultra filtrační jednotka

Filtrační jednotka s filtrační membránou odstraňuje z vody viry, bakterie, usazeniny, rez, zatímco prospěšné prvky a minerály v ní zůstávají. Lze ji používat jako filtraci pro bazény a vířivky, hodí se k použití u rodinných domů, hotelů, penzionů a komerčních prostorů.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=Velkoobjemov%C3%A1+ultra+filtra%C4%8Dn%C3%AD+jednotka

Změkčovací stanice

Změkčujte tvrdou vodu pomocí změkčovací stanice a odstraňte tím vodní kámen. Instaluje se přímo na hlavní přívod vody do domu, penzionu či hotelu. Má automatický provoz díky zabudovanému programátoru a cyklus regenerace pomocí roztoku obsahující koncentrovanou sůl, jež proudí přes vrstvu nasycené pryskyřice.

Změkčovací stanice IMRITA sleduje změkčovací kapacitu v daném okamžiku a sám regeneruje pryskyřicovou náplň v závislosti na tvrdosti vody a jejím množství. Speciální iontoměničová pryskyřice odnímá z vody vápenaté a hořečnaté ionty, snižuje jejich koncentraci ve vodě a tím jí změkčuje.

Výhody změkčovací stanice IMRITA

  • Instalace na hlavní přívod vody do domu.
  • Plně automatický provoz.
  • Cyklus regenerace náplně.
  • Pryskyřicová náplň se musí vyměnit po 6-8 letech provozu. 
  • Odstranění vodního kamene přímo z vody. 
  • Výběr ze 2 typů do domácností i do komerčních prostor.

Jak vybrat změkčovací stanici

Při volbě vhodné změkčovací stanice je třeba zohlednit to, kde bude fungovat. Bude to rodinný dům, hotel, penzion nebo komerční prostory? Pro rodinné domy byste mohli volit třeba změkčovací stanici IMT-S2, která má plně automatický provoz. Důležité je dodržet to, že přístroj nesmí zmrznout. Instaluje se obvykle na hlavní přívod vody do rodinného domu. Její rozměry jsou kompaktní 379 × 483 × 586 mm a průtok vody je 1,0 m3/h.

Pokud hledáte změkčovací stanici pro hotely a větší vícegenerační domy, mohla by vaše volba padnout na model IMT-S4. Má vysoký průtok až 3 m3/h a rozměry 383 × 527 × 1223 mm. Pryskyřicová náplň pro regeneraci se mění po 6 až 8 letech provozu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=zm%C4%9Bk%C4%8Dovac%C3%AD+stanice

Za pozornost rozhodně stojí zvýhodněný set změkčovací stanice pro rodinné domy IMT-S2 a velkoobjemové filtrační jednotky IMT-U8. Jeho nákupem lze ušetřit několik tisíc korun.

Nejčastější dotazy

Jak změkčit vodu ze studny?

Při změkčování vody čerpané z vrtu nebo ze studny se využívá změkčovač vody na principu výměny iontů hořčíku a vápníku za ionty sodíku. Obvykle se před něho ještě montuje mechanická předfiltrace, která zachycuje sedimenty a chrání změkčovač před poškozením.

Jak změkčit vodu v bazénu?

Ať bazén napouštíte vodou z kohoutku nebo ze studny, může se stát, že její tvrdost bude vyšší. Neměla by ale přesáhnout 18°dN podle německé stupnice tvrdosti. Je-li vyšší, je zapotřebí použít volně prodejné přípravky na úpravu vody.

Tip: Přečtěte si článek o tom, jak vyčistit bazén bez chemie.

Jak změkčit vodu v akváriu?

K měření tvrdosti vody v akváriu se používají volně prodejné testy. Znát její hodnoty je pro akvaristu důležité, protože ovlivňuje rychlé změny v akváriu. Ty mohou mít negativní vliv na zdraví ryb. Měkká voda obvykle vyhovuje všem akvarijním rostlinám a rybám, jako jsou terčovci, cichlidky, jihoamerické akary. Tvrdou vodu vyžadují cichlidy afrických jezer, některé živorodky ze Střední Ameriky.

V akvaristikách je možné koupit přípravky pro úpravu vody. Pro získání vyšší tvrdosti vody je možné využít i vápenec a dolomit přímo v akváriu. Chce to ale zkušeného akvaristu. Naopak tvrdost vody pomáhá snižovat výluh z rašeliny nebo kořeny.

Jaká je norma na tvrdost pitné vody z kohoutku?

Ze zdravotního hlediska je optimální koncentrace 2 – 3,5 mmol/l.

Zdroje

  • Freeman, R. M., Lawton, R. L., Chamberlain, M. A., 1967. Syndrom tvrdé vody. N Engl J Med 276, 1113–1118.
  • Mulloy, A.L., Mulloy, L.L., Weinstein, R.S., 1992. Hyperkalcémie způsobená tvrdou vodou používanou pro domácí hemodialýzu. South Med J 85, 1131–1133.
  • Evans, D.B., Slapak, M., 1975. Pankreatitida u syndromu tvrdé vody. Br Med J 3, 748.

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.