Jak vyčistit bazén bez chemie

Není nic lepšího než si v horkém letním dni skočit do zahradního bazénu nebo do koupacího jezírka. Pěkně se svlažit v průzračně čisté vodě bez řas, nevzhledných zákalů a škodlivých bakterií. Ještě donedávna se na čistění domácích koupališť musela používat chemie. Dneska už dosáhnete skvělých výsledků se speciálními přípravky pro bez chlórovou údržbu vody na bázi nanotechnologií. Suspenze FN NANO® AQUA brání přemnožení mikroorganismů a snižuje znečištění vody organickými nečistotami.

jak-vycistit-bazen-bez-chemie-fb

 

Nejčastější důvody znečištění bazénů

Do bazénů se dostává celá řada nečistot, které mají vliv na (ne)kvalitu vody. Když bazén důkladně zakrýváte plachtou, můžete ho poměrně efektivně ochránit před listím, hmyzem, trávou, pylem, prachem a dalšími mechanickými nečistotami. Přesto ani kompletní bazénové zastřešení vás úplně nezbaví všech starostí se znečištěním vody.

Jedním z hlavních znečišťovatelů domácích bazénů jsou totiž lidé. Při koupání se do vody uvolňují odumřelé částečky kůže, pot, mazové a sliznicové sekrety, opalovací krém, kosmetické prostředky, mýdla a další látky, které jsou živnou půdou pro řasy a různé mikroorganismy.

Jak asi správně tušíte, tomu se nedá zcela zabránit. Dokonce ani důkladné osprchování před vstupem do bazénu nespláchne z lidského těla veškerou špínu.

Kontaminovaná voda se stává vhodným prostředím pro růst nebezpečných mikroorganismů, které mohou způsobit zdravotní potíže. Doprovodným jevem zhoršení kvality vody je i změna zabarvení, zakalení nebo zápach vody.

Málokdo ví, že kromě zmíněných nečistot se na snížené kvalitě vody může podepsat i bazénová chemie. Zní to sice trochu paradoxně, ale je to tak.

Chemie bazén vyčistí, ale přináší i (zdravotní) problémy

Bazénové chemie se na trhu nabízí celá řada. Základní chemické přípravky pro ošetření vody se dělí na:

  • chlórové
  • peroxidové
  • a speciální

Nikdy však jednotlivé metody nekombinujte. Speciálně chlórová metoda společně s peroxidovou může způsobit nebezpečnou chemickou reakci. Běžně se pro čištění bazénové vody používají prostředky na bázi chlóru. Je to sice asi nejlevnější varianta udržování kvality vody, ale nese s sebou několik nepříjemností.

chlorovani-bazenu

Že se účinnost chlórových přípravků rapidně snižuje, pokud má voda hodnotu pH nad 7,4, to je sice problém, ale většina majitelů bazénů si s ním hravě poradí.

Mnohem horší je dopad chlórových prostředků a jejich sloučenin na lidské zdraví. Chlorování bazénové vody může mít za následek:

  • podráždění pokožky
  • zarudnutí očí
  • svědění
  • gynekologické potíže
  • a různé alergické reakce

Koupáním v chlórovaném bazénu může docházet i k narušení ochranné funkce sliznice průdušek, přes kterou se potom do těla dostává více alergenů. Podrobněji si o vlivu chlóru na zdraví můžete přečíst například zde.

Kromě toho může mít chlórovaná voda často také nepříjemný zápach.

Jde to i bez chemie. Bazén jednoduše vyčistíte se suspenzí FN NANO®AQUA na bázi nanotechnologií

Díky špičkové práci české společnosti z oblasti nanotechnologií, můžete dnes použít pro bezchlórovou údržbu bazénové vody moderní suspenzi FN NANO® AQUA od firmy FN NANO

Je to ekologické řešení, které odborníci na nanotechnologie vyvinuli speciálně za účelem prevence před množením zelených řas, bakterií a plísní v zahradních bazénech. Suspenze FN NANO® AQUA se aktivuje působením světla a funguje čistě na fyzikálním efektu. Fotokatalytická nanotechnologie využívá energii světla, kterou přemění na silný čisticí a antimikrobiální efekt.

„Během jednoho slunného dne to sinice postupně zabije a dekontaminuje to toxiny. Máte prakticky pitnou vodu bez parazitů, bez bakterií, bez chemie,” popisoval technologií pro Hospodářské noviny Jan Procházka.

Je to doslova revoluce v bezchlórovém čištění zahradních bazénů. Škoda, že se zatím kvůli platné legislativě nemohou čisticí prostředky na této bázi používat i k udržování kvality vody ve veřejných koupalištích a bazénech bez dokonalé a pravidelné údržby.

Jak čisticí prostředek FN NANO® AQUA funguje?

Moderní suspenze FN NANO® AQUA obsahuje inertní minerální látky, které na základě svých fyzikálních vlastností využívají energii ultrafialové složky světla k maximálně ekologickému čištění bazénové vody. Můžete tak ve svém rodinném koupališti snadno udržet průzračně čistou a zcela zdravotně nezávadnou vodu.

faze-cisteni

FN NANO® AQUA funguje na 3 základních mechanismech:

  • Sinice, řasy a další mikroorganismy potřebují ke svému životu přístup ultrafialového záření. FN AQUA kolem těchto organismů utvoří neprostupnou bariéru (anorganický film), přes který se k mikroorganismům toto záření nedostane. Z toho důvodu nemohou v mikroorganismech probíhat základní fyziologické procesy založené na využití fotosyntézy, a proto odumřou.
  • Součástí suspenze FN NANO® AQUA jsou mikroskopické krystaly fotoaktivního oxidu titaničitého (TiO2), které se za pomoci denního (nebo umělého ultrafialového) světla aktivují a fyzikální cestou odstraní mikroskopické částice organických nečistot. Právě tyto částice by jinak posloužily jako zdroj pro mikroorganismy. Pomocí FN NANO® AQUA nežádoucí mikroorganismy v podstatě vyhladovíte.
  • FN NANO® AQUA dokáže pomocí fotokatalýzy (což je zcela přirozený proces, který je běžnou součástí našeho života a přírody kolem nás) postupně rozložit molekuly organických látek až na oxid uhličitý a vzduch.

Použitím čisticího přípravku FN NANO®AQUA tak nejenom zabráníte přemnožení mikroorganismů ve vodě, ale také zmenšíte množství organických látek, které se jinak v bazénu neustále hromadí.

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisteni-bazenu/?string=ekologick%C3%BD+%C4%8Disti%C4%8D+baz%C3%A9n%C5%AF/

Při vhodném složení bazénové vody, menší frekvenci a intenzitě využívání bazénu a při dodržování doporučeného postupu FN NANO® AQUA, můžete mít v bazénu dokonale čistou a zdravou vodu i zcela bez použití chemie. Zároveň se však v případě potřeby můžeFN NANO® AQUA kombinovat s běžně dostupnými chemickými prostředky nebo aktivním kyslíkem (ozonem).

Výhody FN NANO® AQUA v bodech:

Výhody FN NANO® AQUA

Za slunného počasí dokáže vyčistit bazén už za 4 až 8 hodin

Je pH neutrální a účinně působí při každém pH (= kyselost ani zásaditost nehraje roli)

Maximálně ekologické řešení, které vodu vyčistí na základě fyzikálního efektu

Spolehlivě ničí toxiny, mastnotu a špínu

Zabrání přemnožení nežádoucích mikroorganismů – zelených řas, bakterií a plísní

Prostředek je vhodný k čištění domácích bazénů, zahradních jezírek i akvárií

Šetrné řešení čištění vody, které ocení především lidé s citlivou pletí, malé děti a alergici

Umožní snížit používání čisticí chemie na minimum – často můžete dokonce bazénovou chemii zcela vynechat

Nevýhody FN NANO® AQUA

Potřeba pískové filtrace

Časově náročnější aplikace

Nevhodné pro vířivky

Pokud máte (UV) světlo, je to vhodné řešení pro venkovní, zastřešené i vnitřní bazény

Pro maximální účinnost suspenze FN NANO® AQUA je ideálním časem pro aplikaci ráno nebo dopoledne. Do bazénu tak bude pronikat sluneční světlo dostatečně dlouho, aby mohl prostředek na bázi nanotechnologií vodu pořádně vyčistit. Pokud chcete přípravek FN NANO® AQUA použít pro čištění venkovních zastřešených bazénů nebo soukromých vnitřních bazénů, není to problém. Musíte však mít UV lampu, která suspenzi dodá potřebné ultrafialové světlo.

Jak postupovat při aplikaci?

 

Před každou aplikací musíte suspenzi v obalu důkladně protřebat. Bez promíchání nemusí dojít k rovnoměrnému promíchání nerozpustných nanočástic TiO2. Pokud chcete provést úspěšnou aplikaci, musí být všechny složky čisticího prostředku důkladně promíchané.

Před použitím se FN NANO® AQUA ředí podle návodu na potřebnou koncentraci ve větší nádobě a následně se rozmixuje tyčovým mixérem.

Postup aplikace se liší podle toho, jestli se jedná o první použití FN NANO® AQUA v sezóně, nebo o použití v běžném provozu. Pokaždé však musíte suspenzi rovnoměrně nastříkat na hladinu bazénu. Skvěle se k tomu hodí zahradní rozprašovač, ale u menších bazénů si bohatě vystačíte i s ručním tlakovým rozprašovačem.

Potom už jen necháte nanotechnologii působit po dobu 6 až 8 hodin. Podrobný postup najdete v návodu, nebo na našem e-shopu u popisu produktu FN NANO® AQUA.

Pro udržení průzračné a zdravé vody je podle výrobce ideální aplikovat FN NANO® AQUA 1x za 10 až 14 dní. Když se v bazénu kvalita vody zhorší, můžete frekvenci zvýšit i na 1x za 7 až 10 dnů.

Dopřejte si pohodové a zdravé koupání bez jedovaté chemie. Dneska už můžete!

Často kladené dotazy

Jak FN NANO® AQUA funguje?

FN NANO® AQUA čistí vodu a reguluje množení mikroorganismů v ní na fyzikální bázi (bez použití jedovatých chemických látek). Pro zajištění této funkce je nezbytné, aby do bazénové́ vody pronikalo, co největší množství ultrafialové složky denního světla, nebo aby byla součástí použitého systému filtrace pravidelně používána lampa s ultrafialovým světlem.

Musí každý den pronikat světlo do bazénu, aby mi přípravek fungoval tzn. zda musím v případě zastřešení každý den odtahovat zastřešení?

Do bazénu by jste měli nechat pronikat denní světlo v případě, že jste aplikovali FN NANO®AQUA ideálně po dobu 3-5 hod. Ideálně aplikovat ráno a mít vypnutou filtraci. Jakmile spustíte filtraci a bazén se vám oddělí od nečistot, není již potřeba aby pronikalo denní světlo do bazénů.

Co se děje s přípravkem FN NANO® AQUA, když pustím filtraci?

V případě, že máte pískovou filtraci, se začne materiál obsaženy v FN NANO®AQUA (TiO2) zachytávat na křemík, který je obsažený v písku pískové filtrace a postupně se na něj zachytává až do té doby, než vám ho celý zachytí jemná písková filtrace. Tím nám dojde k odbělení bazénu. Písková filtrace se tímto procesem nezanáší a pečujete o ní stejně jako při běžném použití!

Jaká je ideální doba a podmínky pro aplikaci?

Ideálně ráno nebo dopoledne, aby mohla suspenze FN NANO®AQUA rychle a okamžitě působit. Aplikujeme vždy za světla!

Jak dlouho mi v bazénu vydrží FN NANO®AQUA?

Naše minerální suspenze se v bazénu pozná podle toho, že máte zabělený bazén. Jakmile toto zabělení zmizne je to signál, že již v bazénu nemáme minerální suspenzi a jemná písková filtrace nám vše zachytila a bazén je opět bez mikroorganismů a bakterií. Každopádně zabělení není nijak závadné a lze se i při zaběleném bazénu provozovat koupání.

Jak často se musí FN NANO® AQUA aplikovat?

Běžně doporučujeme aplikovat v 10 – 14 denní periodice nebo pokud se nám v bazénu začínají množit mikroorganismy a bakterie aplikujeme ihned a můžeme i zkrátit periodiku na 7-10 dní.

Lze bazénovou chemii zcela nahradit FN NANO® AQUA?

Při vhodném složení́ bazénové́ vody, správném a pravidelném dávkování, lze bazén provozovat i dlouhodobě̌ bez chemických prostředků.

Lze používat FN NANO® AQUA s dalšími prostředky?

FN NANO® AQUA je možno používat souběžně s chemickými prostředky.

Za jak dlouho se zbavím zamléčnění v bazénu?

Záleží na výkonu vaší filtrace. Čím máte výkonnější filtraci tím dříve vám zabělení bazénů zmizne. Pokud místo písku použijete jako filtrační náplň Zelbrite, zvýšíte účinnost filtrace a tím pádem vám zmizne zabělení bazénů rychleji.

Mohu se koupat v bazénu i pokud je mléčně zakalený?

Ano, mléčné zabarvení není nijak na závadu ani není škodlivé.

Je přípravek nějak škodlivý nebo má nějaké nežádoucí účinky pro živočichy nebo lidi?

FN NANO® AQUA není nijak škodlivý pro lidi, zvířata ani pro jiné živočichy. SZÚ prováděl i testování na akvarijních rybičkách, kde byl do dvoulitrového akvária přidán 1l FN NANO® AQUA a ani taková koncentrace nebyla nijak na závadu pro živočichy.

Vadí FN NANO® AQUA tvrdá voda?

Nevadí.

Funguje FN NANO® AQUA když je pod mrakem a nesvítí sluníčko?

Ano funguje, ale proces fotokatalýzy je efektivnější při bezmračném počasí, je proto dobré aplikovat ideálně ráno nebo dopoledne, aby mohla suspenze FN NANO® AQUA rychle a okamžitě působit.

Je FN NANO® AQUA vhodná do vířivky?

Není vhodná, protože je vždy nutná písková filtrace, aby se vyfiltrovalo zamléčnění z vody.

Lze FN NANO® AQUA použít i do zahradního jezírka, kde jsou živé ryby?

Ano, přípravek je netoxický.

Je možné použít FN NANO® AQUA v bazénu s tepelným čerpadlem pro ohřev vody?

Ano.

Je FN NANO® AQUA vhodná malých jezírek s vodními rostlinami jako jsou lekníny a vodní trávy, kde není filtrace?

Tam, kde není filtrace, tak není možno aplikovat FN NANO® AQUA. Nanokrystaly na sebe obalí a zlikvidují pomocí fotokatalýzy mikroorganismy, klesnou ke dnu a je nutno je odfiltrovat, jinak by byla voda stále zabělená a kalná.

Co dělat, když mám vodu špinavou a už úplně zelenou?

V případě opravdu hodně zelené vody zkuste šokové čištění – (do již zelených bazénů) 1 litr na 10-20 m3 bazénové vody, popřípadě celý proces opakovat. Tato metoda ale není ekonomicky moc výhodná doporučujeme použít spíše použít chemický přípravek na bázi chloru nebo pokud ani chemie nezabere vyměnit vodu v bazénu.

Jak je nejjednodušší Váš přípravek aplikovat? Mám protiproud.

V případě že máte protiproud aplikace můžete provést tak, že připravenou a důkladně rozmixovanou suspenzi FN NANO® AQUA vléváme do bazénu u vyústi protiproudu, který nám důkladně rovnoměrně rozmíchá suspenzi v bazénu. Nezapomeňte mít vypnutou filtraci!

Funguje FN NANO® AQUA i když jsou horka a teploty vody stoupá nad 30 °C?

FN NANO® AQUA funguje při jakékoliv teplotě. Čím teplejší je voda v bazénu, tím je náchylnější na šíření mikroorganismů a bakterií ve vodě a může se zkrátit interval aplikace i na dobu třeba 7 dní. Je potřeba si to vizuálně hlídat a pokud kvalita vody se nám nezdá dobrá ihned aplikovat.

Začínají mi na malých místech zelenat stěny, schody, ale voda jej jinak čistá. To už je pozdě na aplikaci?

Pozdě není, ale je nejvyšší čas provést aplikaci, aby se zamezilo dalšímu rozšíření mikroorganismu a bakterií v bazénu. Doporučujeme takto nazelenalé řasy před aplikací očistit např. smetákem od dna bazénu a aplikovatFN NANO® AQUA.

Musím si hlídat pH vody?

Není potřeba si hlídat pH.FN NANO® AQUA funguje při každém pH.

Co mám dělat, když jedu na měsíc pryč? Mám bazén přikrýt, anebo nechat volný? Nebude se s ním nic dít, ani filtrovat. Vydrží voda čistá?

V Jakékoliv vodě, kde nebudete mít puštěnou filtraci se vám budou tvořit mikroorganismy a bakterie. V případě že nebudete pravidelně vodu udržovat doporučujeme použít chemií.

Mám bazén v suterénu domu jen s běžnou filtrací. Lze i zde použít Váš přípravek?

Pokud do bazénu neproniká denní světlo, ve které je obsažena složka UV záření, nebo pokud nemáte UV lampu není naše technologie pro Vás vhodná. V případě že nepoužíváte pískovou filtraci, ale kartušovou zůstávala by vám voda zmléčněna, což není nijak závadné, ale tuto variantu nedoporučujeme.

Mám v systému bazénu UV lampu. Mohu tedy mít bazén zastřešený a nemusím ho odkrývat při aplikaci FN NANO® AQUA?

Ano,FN NANO® AQUA můžete používat je však nezbytné mít trvale UV lampu nebo mít zastřešení, které propouští UV záření.

Bazén mám celoročně zastřešený, aby mi neunikalo teplo. Musím při aplikaci odkrýt? A jestli ano, na jak dlouho?

Ideální je aplikovatFN NANO® AQUA ráno a nechat působit celý den denní světlo nebo alespoň 3-4 hod při odkrytém bazénu a při vypnuté filtraci. Poté filtraci zapněte a bazén můžete nechat otevřený, aby i nadále pronikalo do bazénu denní světlo.

Lze použít suspenzi i na slanou vodu?

Naše suspenzeFN NANO® AQUA funguje i se slanou vodou.

Je to i pro malé nafukovací bazény bez filtrace?

FN NANO® AQUA je vhodný I pro nafukovací bazény ale je nutná jemná písková filtrace.

Mám bazén v tzv. zimní zahradě, kde je hodně světla. Nemám v systému UV lampu. Jak mám postupovat?

Naše technologie funguje již při 20 mikro watt/cm2 ale ze zkušenosti víme, že běžná dvojskla dovedou odstínit až 80 % UV záření proto doporučujeme vždy proměřit prostupnost denního světla do daných prostor nebo mít možnost otevřít zimní zahradu a nechat denní světlo vniknout přirozeně vniknout.

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.