Jak čistit fotovoltaické panely?

Fotovoltaické panely jsou skvělým zdrojem obnovitelné energie, který může výrazně snížit vaše náklady na elektřinu a přispět k ochraně životního prostředí. Aby však panely fungovaly co nejefektivněji, je důležitá jejich pravidelná údržba. Nečistoty, jako prach, pyl, ptačí trus nebo listí mohou totiž snížit jejich účinnost až o 20 %. V tomto článku jsme si pro vás sestavili návod, čím a jak fotovoltaické panely čistit, abyste je udrželi v optimálním provozním stavu.

jak-cistit-fotovoltaicke-panely-fb

 

Proč čistit fotovoltaické panely?

Jak už jsme naznačili v úvodu, čištěním fotovoltaických panelů zvýšíte jejich účinnost a prodloužíte životnost. Pravidelná údržba by měla zahrnovat nejen vizuální kontrolu, ale také preventivní prohlídky odborníkem. Investice do servisu se vám vrátí ve formě vyšší produkce elektřiny.

Moderní systémy navíc umožňují vzdálený monitoring. Denně můžete tedy sledovat stav a výkon panelů. Pokud výkonnost systému klesne pod 85 %, je to pro vás známka toho, že přišel čas kontaktovat servis.

proc-cistit-fotovoltaicke-panely

Tip: Impasolar OSC - Silný a rychlý odmašťovač je určen na přípravu povrchu před aplikací keramické ochrany Impasolar® NCR.

Životnost panelů se obvykle pohybuje mezi 20 až 30 lety. Bez pravidelné péče může jejich výkon klesat a dojít k předčasnému opotřebení. Navíc pokud budete chtít vadný panel reklamovat a prodejce pozná, že jste zanedbali údržbu, může vám reklamaci zamítnout.

Formy znečištění fotovoltaických panelů

Fotovoltaické panely bývají nejčastěji znečištěné:

  • Prachovými částicemi,
  • pylem,
  • sazemi,
  • hmyzem,
  • ptačím trusem,
  • listím,
  • sněhem.

Prach, pyl, ptačí trus nebo listí mohou snížit výkon panelů až o 20 %. Už po prvních dvou letech bez údržby může klesnout účinnost panelů o 13 %. Logicky, čím déle panely nečistíte, tím hůře se vám bude později zažraná špína odstraňovat.

Jak často čistit fotovoltaické panely?

Frekvence čištění fotovoltaických panelů se odvíjí od:

  • Lokality – Panely umístěné v prašných oblastech nebo v blízkosti průmyslových zón budou vyžadovat častější čištění.
  • Ročního období – Jarní a podzimní měsíce mohou přinést více nečistot, jako především pyl a padající listí.
  • Sklonu panelů – Panely s menším sklonem zachycují více nečistot, tudíž vyžadují častější údržbu.

Obecně se doporučuje kontrolovat a čistit panely alespoň dvakrát ročně, ideálně na jaře a na podzim.

Nejen znečištění, ale i výrobní vady nebo extrémní počasí, jako například krupobití, může ovlivnit funkčnost panelů. Doporučujeme proto panely kontrolovat vždy po bouřkách, aby se odhalila a řešila mechanická poškození včas.

Tip: Ozonový generátor – co to je a jak funguje ozonovač?

Čím čistit fotovoltaické panely?

Na čištění fotovoltaických panelů budete potřebovat:

  • Dlouhý držák a stěrku – Stěrku připevníte na držák a pohodlně s ní dosáhnete na celou plochu panelu.
  • Měkký smeták – Ideální na odstranění hrubých nečistot jako je listí nebo jehličí.
  • Mop – Použijte mop nebo násadu s jemnou houbou na konci, abyste panel nepoškrábali.
  • Čistou vodu – Voda by neměla být ani příliš horká, ani příliš studená, protože by mohlo dojít k prasknutí panelu.
  • Čisticí prostředky – Před použitím čistících prostředků si ověřte, zda jsou na fotovoltaické panely vhodné. Nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky a agresivní chemikálie, které by mohly panely poškodit.
  • Foukač na listí – Rychle odstraní lehké nečistoty.
  • Rotační kartáče – Můžete je použít k důkladnějšímu čištění.

Nedoporučujeme používat tlakovou myčku neboli vapku, protože byste mohli poškodit sklo fotovoltaického panelu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=Impasolar+NCR

Tip: Ošetření dřeva nátěrem: průvodce výběrem a postupem aplikace

Jak čistit fotovoltaické panely krok za krokem

Ještě než se pustíte do samotného čištění panelů, musíme vás upozornit na to, že je důležitá i doba, kdy budete fotovoltaické panely čistit. Čistěte je ráno nebo večer, kdy nejsou přehřáté. Vyvarujte se čištění během horkých dnů, kdy by rozdíl teplot mezi studenou vodou a horkými panely mohl způsobit prasknutí skla. Poté postupujte následovně:

  1. Vypněte fotovoltaiku – Ze všeho nejdříve vypněte fotovoltaický systém, aby nedošlo k úrazu elektrickým proudem. Pokud jsou fotovoltaické panely umístěny na střeše, zajistěte si stabilní přístup a používejte ochranné pomůcky.
  2. Opláchněte panely vodou – Panely opláchněte čistou vodou. Použijte k tomu hadici s jemným proudem vody nebo konvičku. Připomínáme, že není vhodné používat vapku, protože by mohla poškodit povrch panelů.
  3. Použijte měkký kartáč nebo houbičku – Jemně otřete povrch panelů měkkým kartáčem nebo houbičkou. Nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky, které by mohly sklo poškrábat.
  4. Použijte čistící roztok – Pokud jsou panely hodně znečištěné, můžete sáhnout po jemném čistícím prostředku. Smíchejte trochu prostředku s vodou a naneste na panely. Poté povrch opláchněte opět čistou vodou.
  5. Nechte schnout – Panely nechte přirozeně uschnout. Pokud na panelech zůstanou stopy vody, můžete je setřít suchým, měkkým hadříkem.

Jak předcházet znečištění fotovoltaických panelů?

Víte, že nečistotám usazeným na površích fotovoltaických panelů dokážete dnes účinně předejít pomocí nanotechnologií? Nejvyhledávanější je perzistentní keramický povlak Impasolar NCR. Sepsali jsme vám pár důvodů, proč byste měli tento produkt na fotovoltaické panely aplikovat.

jak-cistit-fotovoltaicke-panely (1)

Tip: Vše, co potřebujete vědět o čištění solárních panelů

Samočistící účinek

Impasolar NCR vytváří na povrchu panelu neviditelnou keramickou vrstvu, která zajišťuje samočistící efekt. Během deště se nečistoty nabalí na kuličky vody a stečou z povrchu pryč, takže se nemusíte o čištění nějakou dobu starat. Tento efekt zároveň zvyšuje i výrobní výkon panelů.

Dlouhodobá ochrana

Jedno ošetření Impasolarem NCR chrání panely po dobu 5 let. Panely jsou konkrétně chráněny před vodou, prachem, pylem, nečistotami z ovzduší, mastnotou, ptačímu trusem, hmyzem a usazováním minerálních povlaků.

Mohlo by vás zajímat: Pozor na „neznámá“ zdravotní rizika v bazénech. Víme, jak si s nimi poradit

Zpevnění a odolnost povrchu

Keramický povlak o tvrdosti 9H zpevňuje povrch panelů, díky čemuž jsou odolné vůči oděru a povětrnostní abrazi. To výrazně prodlužuje životnost panelů a zajišťuje jejich dlouhodobou funkčnost.

jak-cistit-fotovoltaicke-panely-fotovoltaika

Mohlo by vás zajímat: Co všechno umí nanokosmetika na auto? Chrání před škrábanci i nečistotami

Optimální průchod světla

Impasolar NCR zaručuje průchod 100 % světla, odolává vysokým teplotám i náhlým změnám teplot, což je důležité pro stabilní výkon panelů v různých klimatických podmínkách.

Ekonomické balení

Z 1 litru produktu Impasolar NCR lze ošetřit až 100 m² plochy. Půllitrové balení tedy vystačí na ošetření fotovoltaických panelů na běžném rodinném domě. Důležité je použít také odmašťovač Impasolar OSC, který zajišťuje správné přilnutí ochrany.

Nejlepší tip: Jak snadno odstranit rez z kovu (železa, oceli a litiny)

Často kladené dotazy

Kdy čistit fotovoltaické panely?

Fotovoltaické panely byste měli čistit jednou až dvakrát ročně, ideálně na jaře a na podzim. Další čištění je vhodné po událostech způsobujících znečištění, jako je pylová sezóna, bouřky, nebo stavební práce v okolí. Když zaznamenáte pokles výkonu, je pravděpodobně čas na čištění. Panely by se měly čistit ráno nebo večer, kdy nejsou přehřáté.

Co potřebuji k čištění fotovoltaických panelů?

Na čištění panelů potřebujete měkký kartáč nebo houbu, čistou vodu, měkký hadřík a případně ekologicky šetrný čisticí prostředek. Vyhněte se abrazivním čisticím prostředkům, které by mohly povrch panelů poškrábat.

Můžu čistit fotovoltaické panely vapkou?

Použití tlakové myčky neboli vapky se nedoporučuje. Vysoký tlak vody může poškodit povrch panelů a jejich těsnění. Čistěte panely pomocí konvičky nebo hadice s jemným proudem vody.

Mám na panelech ptačí trus, jak ho nejlépe odstraním?

Nejlepší je ptačí trus nejprve změkčit vodou, poté opatrně setřít měkkým kartáčem nebo houbou. Pokud se trus na panelu bude i přesto držet, použijte slabý roztok ekologicky šetrného čisticího prostředku.

Můžu čistit fotovoltaické panely sám nebo potřebuji profesionály?

Pokud máte potřebné nástroje a dodržíte veškerá bezpečnostní opatření, zvládnete vyčistit fotovoltaické panely bez profesionálů. Jestli si však nejste jistí, jak na to, nebo je k panelům obtížný přístup, využijte profesionální služby.

Jak ovlivňuje čistota panelů jejich účinnost?

Nečistoty na povrchu panelů mohou blokovat přísun tepla, což vede k nižšímu množství generované elektřiny. Pravidelné čištění pomáhá udržet panely v optimálním stavu a zajišťuje jejich maximální výkon.

Jak poznám, že moje panely potřebují čištění?

Pokud na panelech vidíte vrstvy prachu, jiné nečistoty nebo si všimnete poklesu produkce elektřiny, je to známka toho, že vaše panely potřebují vyčistit.

Zdroje

  • ABD-ELHADY, M. S.; FOUAD, M. M.; KHALIL, T. Improving the efficiency of photovoltaic (PV) panels by oil coating. Energy conversion and management, 2016, 115: 1-7.
  • GRUBIŠIĆ-ČABO, Filip; NIŽETIĆ, Sandro; GIUSEPPE MARCO, Tina. Photovoltaic panels: A review of the cooling techniques. Transactions of FAMENA, 2016, 40.SI-1: 63-74.
  • SARAVANAN, V. S.; DARVEKAR, S. K. Solar photovoltaic panels cleaning methods a review. Int. J. Pure Appl. Math, 2018, 118.24: 1-17.
  • MOHARRAM, K. A., et al. Influence of cleaning using water and surfactants on the performance of photovoltaic panels. Energy Conversion and Management, 2013, 68: 266-272.
  • PATIL, P. A.; BAGI, J. S.; WAGH, M. M. A review on cleaning mechanism of solar photovoltaic panel. In: 2017 International Conference on Energy, Communication, Data Analytics and Soft Computing (ICECDS). IEEE, 2017. p. 250-256.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.