Pozor na „neznámá“ zdravotní rizika v bazénech. Víme, jak si s nimi poradit

Plavání a skotačení ve vodě k letním měsícům neodmyslitelně patří. Ať už prožíváte radostné okamžiky v bazénu, přírodním jezírku nebo ve vířivce, hrozí vám potenciální zdravotní rizika, o kterých se moc nemluví. Dokonce ani bazénová chemie doplněná o běžné filtrační zařízení vám nezaručí 100% zdravotně nezávadnou vodu.

zdravotni-rizika-bazenu

 

Ještě donedávna bylo technologicky nemožné eliminovat z vody některé zdraví nebezpečné látky. Dnes už se naštěstí situace změnila. Díky moderním UVM středotlakým lampám se můžete konečně zbavit i škodlivého trichloraminu, parazitů, řas a dalších choroboplodných zárodků.

Pomocí tohoto zdravého čištění dosáhnete srovnatelné kvality vody, jakou si užívají sportovci v olympijských bazénech.

Ale to už trochu předbíháme. Pojďme se zaměřit na zdravotní rizika, která vás mohou ohrozit v bazénech se standardní úpravou vody.

Problémy odstartuje znečištění

Ať se snažíte sebevíc, pokaždé se do bazénů, vířivek i jezírek dostanou nejrůznější nečistoty. Klidně můžete bazén neustále zakrývat speciální plachtou, ale potom do něho skočíte a společně s vámi se do vody dostane obrovské množství látek, které škodí kvalitě vody.

Možná si říkáte: „To se nás netýká, protože se přeci před vstupem do vody důkladně osprchujeme.“ Jenže máte pravdu jenom na půl.

Pod sprchou se sice zbavíte té nejhorší špíny, ale stále se z vašeho těla budou do bazénu uvolňovat mikročástečky kůže, vlasy, pot, mazové a slizové sekrety, bakterie, viry, plísně, kvasinky, zbytky kosmetických prostředků a opalovacích krémů.

Uvedené látky už samy o sobě zhoršují kvalitu vody a navíc ještě odstartují další problémy.

Nebezpečný trichloramin vzniká z chloru

Reakcí chloru s nečistotami vzniká v bazénu až několik stovek chemikálií. Chlorací bazénu si tak paradoxně zaděláváte na pořádné problémy. Pro lidské zdraví je rozhodně nejnebezpečnější sloučeninou trichloramin (vázaný chlor).  

nafukovaci-veci-v-bazenu_1

Protože trichloramin není rozpustný ve vodě, průběžně se vám tato škodlivina uvolňuje z vodní hladiny do vzduchu přímo pod nos, odkud se lehce dostane do vašeho těla.

Trichloramin může způsobit celou řadu zdravotních problémů:

  • akutní podráždění spojivek
  • kašel a obtížné dýchání
  • podráždění a narušení epitelu horních cest dýchacích
  • prokazatelně přispívá k rozvoji astmatu a alergií
  • u citlivých osob způsobuje alergické projevy
  • podráždění a vysoušení pokožky

Toxická látka je navíc zodpovědná i za typický „chlorový“ zápach. Pokud ho u svého koupaliště cítíte, můžete si být 100% jistí, že se ve vodě nachází zdraví nebezpečný trichloramin.

Tip: Nevíte, co je to trichloramin? Přečtěte si náš článek zde. 

A co, když tento pronikavý zápach trichloraminu cítíte i u bazénu se slanou vodou? Snaží se vás snad obelstít vaše vlastní smysly? Ne, není to tak. Trichloramin skutečně vzniká i v bazénech se slanou vodou. Chlor potřebný ke vzniku trichloraminu se vytváří přímo ve vodě elektrolýzou rozpuštěné soli (NaCl).

Informace, že trichloramin se v bazénech se slanou vodou nenachází, je zkrátka pouze všeobecně rozšířený mýtus, který úzce souvisí s nedostatečnou vzdělanosti v oblasti chemie.

Tip: Jak vyčistit bazén bez chemie

Zákeřní paraziti v průzračné vodě

Dalším „neviditelným“ rizikem jsou paraziti. Poměrně dost lidí žije ve sladkém klamu, že v průzračně čisté vodě přeci žádní paraziti být nemůžou. Cizopasníci ale skutečně nejsou výsadou přírodních koupališť. Je doloženo hodně případů, kdy u návštěvníků veřejných bazénů s chlorovanou vodou došlo ke zdravotním komplikacím, které byly prokazatelně způsobeny parazity.

Některé druhy sice chlor dokáže zničit, ale existuje relativně dost parazitů, na které běžná dezinfekce nezabírá. Mezi extrémně odolné se řadí například Cryptosporidium parvum a Giardia lambila. Oba paraziti způsobují:

  • těžké průjmy
  • zvracení
  • lehkou horečku
  • břišní křeče
  • bolesti hlavy
  • nechutenství
  • únavu

Onemocnění vám může komplikovat život až dva týdny. Pokud se řadíte mezi zdravé jedince, odnesete si na něho „pouze“ nepříjemnou vzpomínku. U dětí a osob s oslabenou imunitou ale hrozí i smrtelně nebezpečný průběh.

Řasy jsou zeleným neštěstím

Radost z koupání umí zkazit i přemnožené řasy. Pokud čištění bazénu nefunguje na 100 %, dokážou vám skokově zhoršit kvalitu vody doslova ze dne na den. Původně dokonale průzračná voda se najednou promění v zelenou břečku.

zelena-rasa-v-bazenu

Přestože majitelé bazénu většinou řeší především estetický problém, hlavní úskalí se skrývá v toxických látkách, které přemnožené řasy uvolňují do okolního prostředí. Kupříkladu cyanotoxiny produkované sinicemi můžou člověku způsobit nevolnost, bolest hlavy a různé alergické reakce. Literatura dokonce uvádí i extrémní případy, kdy došlo k poškození jater, ledvin, srdce, plic a nervové soustavy. Působení řas se zkrátka nevyplácí podceňovat.

Platí sice relativně jednoduchá rovnice. Čím je větší koncetrace chloru ve vodě, tím menší je výskyt řas. Na druhou stranu to není ideální řešení. Ze zdravotního hlediska je na místě udržovat koncetraci chloru ve vodě co nejmenší. Proto je extrémně důležité zvolit vhodnou technologii pro úpravu bazénové vody. 

Ekologický přípravek pro bez chlórovou údržbu vody na bázi nanotechnologií naleznete u nás v eshopu nanoSPACE. 

Zdravé čištění si poradí i s trichloraminem

Bazénová chemie doplněná o běžné filtrační technologie není dostatečným řešením pro dokonale čistou a zdravotně nezávadnou vodu. Proto veřejné bazény, koupaliště a wellness už dnes standardně využívají k úpravě vody moderní středotlaké UVM systémy, se kterými dosahují úžasných výsledků. Dokáží z vody eliminovat toxický trichloramin a poradí si i s odolnými parazity. Kvalitu potvrzuje i německá norma DIN 19643.

A teď můžete mít tuhle revoluční technologii zdravého čištění vody i ve vašem soukromém bazénu. Společnost LIFETECH uvedla na trh cenově dostupnou ProfiPure UVM lampu, se kterou proměníte vaše koupaliště ve chrám čistoty, zdraví a dokonalého odpočinku.

Michael Carvan, obchodní ředitel firmy Lifetech s.r.o.
Michael Carvan má zkušenosti z mezinárodního obchodu, výzkumu a vývoje. Vymyslel a zrealizoval technologii recyklace prasečí kejdy na pitnou vodu a peletky. Na projekt Hydronaut, který byl OSN vyhodnocen jako jeden z deseti nejdůležitějších nevojenských projektů pro budoucí osidlování vesmíru navrhl kompletní recyklaci pitné, šedé i černé vody.

 Zdroje a literatura

  1. Doporučení SZÚ pro sledování trichloraminu v bazénech
  2. Trichloramin v ovzduší bazénů, Zdravotní ústav se sídlem v Plzni
  3. Trichloramin v ovzduší plaveckých bazénů
  4. Možná toxicita sinic a jejich možný vliv na zdraví zvířat a člověka
  5. Trichloramin a kojenecké plavání z pohledu kontrolní laboratoře
  6. Reducing Trichloramine in pool water
  7. Exposure to trichloramine and respiratory symptoms in indoor swimming pool workers
  8. Nebezpečný plyn v chlorovaných bazénech: V zimě riziko stoupá, můžete dostat astma