Trichloramin: nebezpečná látka ve vašem bazénu

Pach chloru v krytých bazénech všichni asi moc dobře znáte. Podvědomě ho vnímáte jako nezbytný „smrad čistoty“, ale ve skutečnosti to je trochu jinak. Pronikavý zápach má na svědomí zdraví nebezpečný trichloramin, který v bazénech a vířivkách vzniká chemickými reakcemi chloru.

trichloramin

 

Právě kvůli trichloraminu máte z bazénu podrážděné oči, pokašláváte, obtížně se vám dýchá a mohou se u vás projevit i další zdravotní obtíže.

Je to paradox. Chlor se běžně používá k dezinfekci vody, abyste si mohli v bazénech a vířivkách užívat příjemné chvíle bez nežádoucích bakterií, řas a choroboplodných zárodků. Bazénová chemie na bázi chloru se má postarat o čisté a zdravé koupání.

Realita už tak růžová není. Chlor sice funguje jako relativně spolehlivá dezinfekce, ale na druhou stranu je spojen s tvorbou toxických chemikálií. Reakcí chloru s nečistotami ve vodě vzniká až několik stovek chemikálií. Odborníci na základě studií prokázali, že některé ze sloučenin mohou být zdraví škodlivé, a v kritických koncentracích dokonce i karcinogenní. 

Ekologický přípravek pro bez chlórovou údržbu vody na bázi nanotechnologií naleznete u nás v eshopu nanoSPACE. 

Základní informace o trichloraminu

Právě trichloramin je považován za sloučeninu chloru s nejhorším dopadem na lidské zdraví. Můžete ho znát také pod označením chlorid dusitý, trichlornitrid nebo chlorodusík. Používá se i vzorec NCl3. Ke vzniku trichloraminu dochází reakcí chloru s nečistotami ve vodě.

Možná se vám teď ulevilo. Před vstupem do bazénu se pokaždé důkladně opláchnete pod sprchou, takže trichloramin u vás určitě nemá šanci.

Bohužel to tak není. Pod sprchou se zbavíte větších nečistot, ale odborníci uvádí, že každý člověk s sebou zanese do vody až 2,5 miliardy mikoorganismů. A tím to zdaleka nekončí. Během koupání se do vody uvolňují mikročástečky kůže, vlasy, pot, mazové a slizové sekrety, plísně, kvasinky, zbytky kosmetických prostředků a opalovacích krémů.

Drobnou „výhodou“ toxického trichloraminu je jeho nezaměnitelný zápach. Pokud ucítíte onen typický bazénový smrad, můžete si být na 100 % jistí, že máte problém s trichloraminem.

Trichloramin a zdravotní rizika

Rizika není vhodné brát na lehkou váhu. Existují odborné studie, které upozorňují na skutečnost, že osoby trávící hodně času v blízkosti bazénů (například plavčíci a profesionální plavci) čelí ve srovnání s běžnou populací mnohem více problémům s dýchacími cestami.

Podobně i Státní zdravotní ústav varuje, že dlouhodobé vystavení trichloraminu je prokázaným rizikovým faktorem vzniku astmatu a alergií. Některé zahraniční zdroje dokonce uvádí, že astma bylo personálu bazénu uznané jako nemoc z povolání.

Pozor si dejte i na krátkodobé působení trichloraminu. Mezi nejčastější zdravotní problémy způsobené trichloraminem patří:

  • akutní podráždění spojivek
  • kašel a obtížné dýchání
  • podráždění a narušení epitelu horních cest dýchacích
  • prokazatelně přispívá k rozvoji astmatu a alergií
  • u citlivých osob způsobuje alergické projevy
  • podráždění a vysoušení pokožky

Potenciál zdravotních rizik umocňuje fakt, že největší koncentrace trichloraminu bývá těsně nad vodní hladinou. Toxickou látku ve formě aerosolu tak máte během plavání a dovádění doslova pod nosem, takže se zákonitě dostane do vašeho těla.

Proč se o trichloraminu nemluvilo?

Pokud v bazénu, vířivce nebo zahradním jezírku nebudete upravovat vodu, za pár dnů se křišťálově čistá voda promění v nechutně zelenou břečku. Hlavně v horkých letních měsících se kvalita vody zhoršuje skutečně rychle. Veřejná koupaliště a bazény musí navíc dodržovat hygienické standardy. Přesně z těchto důvodů se nějakým způsobem voda upravovat prostě musí.

stredotlake-systemy 

O vedlejších účincích dezinfekce vody se pochopitelně částečně vědělo, ale do nedávna neexistovala lepší alternativa. Proto se o trichloraminu moc nemluvilo. Bylo to zkrátka nutné zlo, které bránilo ještě většímu zlu.

Dneska se doba už posunula. Relativně nedávno změnila technologie UV středotlakých lamp situaci ve veřejných koupalištích a v současné době už můžete tohle zdravé čištění jednoduše nainstalovat i do soukromého bazénu. Konečně můžete mít dokonale čistou vodu bez škodlivin.

TIP: Přečtěte si článek Porovnání nízkotlakých a středotlakých UV systémů. Které řešení se více vyplatí?

Dokáže zničit i ocelovou konstrukci

Trichloramin nepůsobí destruktivně pouze na lidské tělo. Přispívá také ke korozi kovových konstrukcí bazénových hal. Pokud se záporný vliv podcení, může dojít i k neštěstí. Možná si říkáte, že trochu přeháníme, ale bohužel to není pravda.

Stačí se podívat do historie. V roce 1985 ve švýcarském městě Uster zahynulo 12 lidí v důsledku zhroucení korozí oslabené konstrukce bazénové haly.

Obecně platí, že větší riziko hrozí v krytých a špatně odvětrávaných prostorách, protože se v nich může trichloramin více koncentrovat. K tomu se hodí dodat, že ve vířivkách bývá až 3x více trichloraminu než v bazénech určených pro kojence.

Pokud sloučenina dokáže zničit nerezovou ocel, asi nebude úplně dobré takovou látku dobrovolně vdechovat. Na to nemusíte být chemik, stačí použít selský rozum.

Jak se zbavit trichloraminu v bazénech?

Na závěr je dobré uvést několik informací na pravou míru. V bazénové vodě bude pokaždé vznikat zdraví škodlivý trichloramin. Dokonce i v bazénech se slanou nebo mořskou vodou vzniká elektrolýzou rozpuštěné soli (NaCl) chlor, ze kterého se potom reakcí s nečistotami vytváří trichloramin.

Ještě do nedávna se této toxické látky zbavovalo více než těžko. Koncentraci trichloraminu sice šlo snížit pomocí filtrace vody reverzní osmózou, ale bylo to velice neefektivní a nákladné. Podobně i zbavování se jedovaté složky pomocí sorpce na uhlí se moc nevyplácelo.

Proto se nad škodlivými účinky trichloraminu na lidské zdraví dlouho přivíraly oči. Dneska už ale nemusíte riskovat zdravotní problémy. Středotlaké UVM systémy umí kromě dezinfekce vody rozkládat i různé toxické látky, a to včetně obávaného trichloraminu. Takto ošetřená voda je vhodná i pro osoby s citlivou pokožkou a batolata.

Tip: Pozor na „neznámá“ zdravotní rizika v bazénech. Víme, jak si s nimi poradit.

Michael Carvan, obchodní ředitel firmy Lifetech s.r.o.
Michael Carvan má zkušenosti z mezinárodního obchodu, výzkumu a vývoje. Vymyslel a zrealizoval technologii recyklace prasečí kejdy na pitnou vodu a peletky. Na projekt Hydronaut, který byl OSN vyhodnocen jako jeden z deseti nejdůležitějších nevojenských projektů pro budoucí osidlování vesmíru navrhl kompletní recyklaci pitné, šedé i černé vody.

 Zdroje a literatura

  1. Doporučení SZÚ pro sledování trichloraminu v bazénech
  2. Trichloramin v ovzduší bazénů, Zdravotní ústav se sídlem v Plzni
  3. Trichloramin v ovzduší plaveckých bazénů
  4. Možná toxicita sinic a jejich možný vliv na zdraví zvířat a člověka
  5. Trichloramin a kojenecké plavání z pohledu kontrolní laboratoře
  6. Reducing Trichloramine in pool water
  7. Exposure to trichloramine and respiratory symptoms in indoor swimming pool workers
  8. Nebezpečný plyn v chlorovaných bazénech: V zimě riziko stoupá, můžete dostat astma