Jaké jsou projevy alergie na kůži?

Projevy alergie na kůži nejsou ničím neobvyklým a alergici se s nimi setkávají poměrně často. Svědění, zarudnutí, puchýřky – to jsou jen některé z projevů, které nejsou zrovna příjemné. Jaké jsou projevy alergie na kůži, jaké alergeny nejčastěji způsobují kožní projevy alergie a co se s tím dá dělat? Vše vám prozradíme v tomto článku, tak čtěte dál.

jake-jsou-projevy-alergie-na-kuzi-fb

 

Co je kožní alergie

Alergie na kůži je přehnaná reakce imunitního systému na látky, které by normálně neměly způsobovat žádné potíže. Tyto látky, známé jako alergeny, mohou zahrnovat vše od pylů, roztočů, potravin, chemikálií až po kosmetické výrobky. Kůže je ochrana těla a je nejvíce vystavována alergenům. Když se tělo setká s alergenem, imunitní systém zahájí obrannou reakcí, která může způsobit různé potíže včetně projevů alergie na kůži.

TIP: Mezi nejčastější alergie patří alergie na roztoče, která se může projevit alergií na kůži. Ochraňte svou postel protiroztočovými lůžkovinami, do kterých se roztoči nedostanou.

Jaké jsou projevy alergie na kůži

Pokud jste se ještě s alergií nesetkali, může být obtížné určit, zda se jedná o projevy alergie na kůži nebo je příčina něco jiného. Abyste se kožní alergie co nejrychleji zbavili, je podstatné zjistit příčinu.

ekzem-alergie-kuze

Proto jsme pro vás sepsali nejčastější projevy kožní alergie a co způsobují.

  • Svědění pokožky: Svědění může být způsobeno po kontaktu s alergeny, atopickou pokožkou, štípnutím hmyzem, kožními chorobami, infekčními chorobami (plané neštovice, opar, pásový opar), užíváním některých léků, potravinovými intolerancemi, nevhodnou kosmetikou a také nadměrným stresem.
  • Zarudnutí: Kožní alergie se často projevují zarudnutím a tvorbě červených fleků na kůži. Je to typickým znakem zánětlivé reakce těla na kontakt s alergenem.
  • Pupínky: Dalším příznakem kožní alergie jsou pupínky, které mohou připomínat malé puchýřky nebo akné. Tyto pupínky mohou být svědivé a bolestivé, často se vyskytují na místech, kde pokožka přišla do styku s alergenem. Mohou být příznaky kopřivky, ale také jiných kožních onemocnění.
  • Suchá kůže: Alergické reakce mohou také způsobit, že pokožka bude suchá a šupinatá. Suchá a podrážděná pokožka je poté více náchylná k dalšímu poškození a infekcím.
  • Otékání: Otoky mohou nastat v místě kontaktu s alergenem a jsou výsledkem zánětlivé reakce těla. Například při alergii na roztoče se lidé ráno často budí s nateklým obličejem nebo oteklými oči.
  • Puchýře: Puchýře se mohou objevit jako závažnější reakce na alergen. Tyto puchýře mohou praskat a být náchylné k infekcím, což pak vyžaduje náročnější léčbu.

TIP: Protože alergie na kůži často způsobuje nevhodná kosmetika, u nás najdete speciální kosmetiku pro citlivou kůži, která je vhodná i pro ekzémy i atopické ekzémy.

Co způsobuje alergie na kůži

Výše uvedené projevy alergie pak často souvisí také se závažnější projevy alergie na kůži, jako jsou různé druhy ekzémů nebo kopřivky. 

Ekzém

Ekzém je jedním z nejčastějších projevů alergie na kůži a úzce souvisí s imunitou a zvýšenou citlivostí kůže na alergeny. Ekzém vypadá jako červené fleky a projevuje se suchou, svědící a zánětlivou pokožkou, která může praskat a vytvářet strupy. Nejčastěji se tvoří v místech, kde se kůže ohýbá, ale může se objevit pouze jako malé suché flíčky, které svědí a máte nutkání si je škrábat. Ekzém se často vyskytuje u dětí, ale může přetrvávat i do dospělosti.

Atopický ekzém

Atopický ekzém je dlouhodobé zánětlivé onemocnění kůže, které se často vyskytuje u lidí s rodinnou historií alergií nebo astmatu. Mezi spouštěče patří nejen alergeny, ale také stres, změny počasí nebo dráždivé látky. Atopický ekzém často postihuje ohybové plochy končetin (např. lokty, kolena), krk a obličej. Projevuje se suchými, červenými a šupinatými skvrnami, které mohou být ztluštělé a praskající. Léčba je náročnější a zahrnuje obvykle hydratační krémy, lokální kortikosteroidy a léky na zklidnění imunitního systému.

prirodni-mydle-pro-citlivou-pokozku-atopicky-ekzem-kozni-alergie

TIP: Co je solární ekzém?

Kopřivka

Kopřivka, známá také jako urtikárie, se projevuje svědivými pupínky a zarudnutím kůže. Tyto pupínky jsou způsobeny uvolňováním histaminu v kůži, což vede k rozšíření cév a zvýšení propustnosti kapilár. Kopřivka může mít více forem, a to: 

  • Akutní kopřivka: Akutní forma kopřivky se projevuje náhle a trvá několik hodin až několik týdnů. Příčinou může být alergie na potraviny, štípnutí hmyzem, léky nebo třeba kosmetika. Vedle spouštěčů alergie mohou být příčinou i infekce bakteriemi, viry nebo paraziti, doprovázené otoky a zvýšenou teplotou.
  • Chronická kopřivka: O chronickou kopřivku se jedná tehdy, pokud příznaky přetrvávají déle než 6 týdnů. Na rozdíl od akutní kopřivky chronická kopřivka se projevuje opakovaným výskytem pupínků, které se rychle objeví a rychle zmizí.

Mohlo by vás zajímat: Kopřivka aneb alergická vyrážka a její příznaky, příčiny a léčba

Alergická kontaktní dermatitida

Alergická kontaktní dermatitida je zánět kůže způsobený kontaktem s alergeny. Typickými projevy jsou svědění, zarudnutí a puchýře na místě kontaktu. Reakce se mohou objevit několik hodin až dní po kontaktu a mohou trvat několik dní až týdnů. Mezi běžné spouštěče patří kovy (např. nikl), kosmetické produkty, parfémy a rostliny (např. jedovatý břečťan). Kůže v místě kontaktu s alergenem zčervená, objeví se puchýře a mokvající místa, která jsou náchylná k další infekci.

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:nanospace-cosmetics,nafigate,naturinka/?pv194=1502

TIP: Co pomáhá na atopický ekzém?

Nejčastější alergeny způsobující kožní alergie

Pokud máte vyrážku, svědí vás kůže a máte podezření, že se jedná o alergii, pojďme se podívat na nejčastější alergeny, které se projevují na kůži.

  • Roztoči: Roztoči jsou s námi vždy a všude a mohou způsobovat vyrážku, ekzém i kopřivku, ale alergie na roztoče se projevuje také ucpaným nosem, rýmou a svěděním očí. 
  • Pyl a sezónní alergeny: Jarní a letní měsíce mohou být pro alergiky velmi obtížné. Pyl z rostlin se snadno přenáší vzduchem a může způsobit rozsáhlé kožní alergie a příznaky, jako je svědění a vyrážka. Často se alergie na pyl projevuje s problémy s dýchacími cestami, jako je senná rýma.
  • Potravinové alergie a jejich dopad na kůži: Některé potraviny mohou vyvolat alergické reakce, které se projeví vyrážkou na kůži. Typickými potravinovými alergeny jsou mléko, vejce, arašídy, ryby a mořské plody. Navíc se alergické reakce na potraviny mohou projevit i po delší době.
  • Chemické látky a kosmetika: Mnoho kosmetických výrobků obsahuje látky, které mohou vyvolat alergie na kůži. Parfémy, prací prášky, krémy a konzervanty v kosmetice či barviva jsou častými alergeny. Při výběru kosmetiky je proto důležité sledovat složení a vybírat šetrnou kosmetiku pro citlivou pokožku, přírodní mýdla, krémy bez parfemace a další.

Jak zjistit, že mám alergii na kůži

Protože určení kožní alergie může být někdy náročně, máme pro vás jednoduché řešení, a to domácí testy na alergie. Test si snadno udělá doma každý, je přesný na 97 % a pomůže vám odhalit alergii na pyly trav, kočičí chlupy, roztoče i některé druhy potravin.

koprivka-alergie

TIP: Jak poznat alergii – příznaky a projevy

Jak se vyhnout kožním alergiím

I když to s některými alergiemi, jako je třeba alergie na roztoče, není lehké se vyhnout alergenům, máme pro vás spoustu vychytávek, které alergikům usnadní život.

Protiroztočové lůžkoviny

Alergie na roztoče je jednou z nejčastějších alergií vůbec a právě roztočů je nejtěžší se doma zbavit, protože tam zkrátka jsou. A protože ve vaší posteli trávíte celé noci, kdy vás alergie trápí, jsou protiroztočové lůžkoviny skvělou volbou, jak mít během spánku klid. Jsou vyrobeny z nanovlákna, které má malé otvory, přes které se nejen roztoči, ale ani prach, mikroorganismy nebo pyl nedostanou.

TIP: Jak vybrat lůžkoviny pro alergika?

Kosmetika

Výběr kosmetiky není jen tak. Alergikům i atopikům doporučujeme používat kosmetiku pro citlivou pleť a je důležité sledovat složení a vybírat produkty, které neobsahují běžné alergeny. Tyto produkty jsou navrženy tak, aby minimalizovaly riziko alergických reakcí. Proto doporučujeme používat například neparfémované krémy, mýdla pro citlivou pokožku, šetrnou kosmetiku pro čištění pleti a snížili tak riziko podráždění pokožky nevhodnou kosmetikou.

alergie-na-kuzi-projevy-prevence-kozni-alergie-kosmetika

TIP: Doporučujeme přírodní mýdlo pro citlivou pokožku AtopCare, které je vhodné i pro atopiky, děti nebo intimní hygienu.

Strava a výživa

Některé potraviny mohou zhoršit alergické reakce, zatímco jiné mohou pomoci posílit imunitní systém a tím i snížit alergické příznaky. Konzumace potravin bohatých na vitamíny, minerály a antioxidanty může přispět k celkovému zdraví kůže a snížit riziko alergií. Dávejte si pozor, abyste měli zdravý a vyvážený jídelníček bez potravin, které vám způsobují kožní alergie (jahody, čokolády, ořechy, mléko, vejce atd.).

Čistý vzduch

Mnoho alergenů jako roztoči, prach, mikroorganismy i pyl se přenáší vzduchem a i když doma pravidelně uklízíte, dostanou se dovnitř. Abyste jich ale doma měli pokud možno co nejméně, skvěle vám poslouží čistička vzduchu pro alergiky, která bude udržovat váš domov čistý.

TIP: Jak vybrat čističku vzduchu?

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu/

TIP: Jak vybrat čističku vzduchu?

Kdy vyhledat s alergií na kůži lékaře?

Pokud se u vás objeví závažné příznaky kožní alergie, jako je intenzivní svědění, otok, puchýře nebo pokud se reakce šíří po celém těle nebo jsou projevy dlouhodobé, měli byste vyhledat lékařskou pomoc. Lékař může provést testy k určení příčiny alergie a doporučit vhodnou léčbu. V některých případech může být nutné konzultovat alergologa nebo dermatologa.

Mohlo by vás zajímat: Co je kombinovaná neboli zkřížená alergie?

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak se projevuje alergie na kůži?

Alergie na kůži se může projevovat mnoha projevy, a to zarudnutím kůže, svěděním, pálením, pupínky, puchýřky, otokem, pálením a také suchou a popraskanou kůží.

Jak vypadá alergická vyrážka?

Alergická vyrážka se může objevit všude na těle i na obličeji a může vypadat různě. Nejčastěji se projevuje zarudnutím a červenými pupínky nebo fleky, obvykle svědí a mohou se objevit i suchá místa.

Které nemoci se projevují kožní vyrážkou?

Kožní vyrážka nemusí být způsobená alergií, ale také kožními nemocemi, jako jsou neštovice, spalničky, zarděnky, meningitia či jiná infekční onemocnění.

Jak dlouho trvá kožní alergie?

Alergie na kůži závisí na druhu alergie a reakce těla. Například kopřivky obvykle do jednoho dne zmizí, zatímco dermatitida nebo ekzém mohou přetrvávat i pár týdnů.

Jak vypadá stresová vyrážka?

Alergie na kůži může být způsobena i nadměrným stresem a vypadá jako kopřivka nebo pupínky, které svědí a jsou zarudlé. Pokud trpíte na ekzémy či lupénku, může stres tyto projevy zhoršit.

Jak poznat, na co mám alergii?

Alergii snadno odhalí domácí testy na alergie. Test si snadno udělá doma každý, je přesný na 97 % a pomůže vám odhalit alergii na pyly trav, kočičí chlupy, roztoče i některé druhy potravin.

Zdroje

  • Bousquet, J., Heinzerling, L., Bachert, C., Papadopoulos, N.G., Bousquet, P.J., Burney, P.G., Canonica, G.W., Carlsen, K.H., Cox, L., Haahtela, T. and Lodrup Carlsen, K.C., 2012. Practical guide to skin prick tests in allergy to aeroallergens. Allergy, 67(1), pp.18-24.
  • Incorvaia, C., Frati, F., Verna, N., D'Alò, S., Motolese, A. and Pucci, S., 2008. Allergy and the skin. Clinical & Experimental Immunology, 153, pp.27-29.
  • Burks, W., 2003. Skin manifestations of food allergy. Pediatrics, 111(Supplement_3), pp.1617-1624.
  • Greaves, M.W. and Sabroe, R.A., 1998. Allergy and the skin. I—Urticaria. Bmj, 316(7138), p.1147.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.