Roztoči: Vše, co byste měli vědět

V prvé řadě je nutné říci, že s roztoči jste žili, žijete a žít budete. Jsou opravdu v každé domácnosti, jejich samotný výskyt nesouvisí s čistotou. S uklízením a čistotou ale souvisí jejich množství. Pokud jste alergik, je více než nutné toto množství držet na uzdě. Roztoči totiž umí způsobit množství alergických reakcí.

Tip: Přečtěte si článek o tom, jak poznat, že máte alergii.

co-jsou-roztoci- fb

 

Co jsou roztoči?

Roztoči jsou malí živočichové z řádu pavoukovců. Běžně mají velikost jen mezi 80 nanometry a 1 milimetrem a okem jsou tedy prakticky neviditelní. To by až tak nevadilo, vzhledem k tomu, že krásy moc nepobrali. Bohužel ale o své přítomnosti umí dát nepěkně vědět a to především těm z nás, kteří trpí alergiemi. Ve světě je známo přes 50 000 druhů roztočů. Sice nežijí dlouho, ale velmi rychle se rozmnožují. 

Žijí v domácnostech a za vhodných podmínek přežívají až několik týdnů. V tomto časovém období se páří 3x - 4x, dokáží se tedy pomnožit docela rychle. Roztoči mají nečlánkované tělo, první pár končetin tvoří tzv. chelicery neboli klepítka buď ve tvaru skutečných klepítek nebo jehlic. Přestože jsou pavoukovci, nemají nutně osm nohou, některé druhy mají třeba jen dva páry. Roztoči se živí odumřelou lidskou kůží, ale také plísněmi, bakteriemi a kvasinkami. Nepohrdnou ale ani odumřelými tělíčky svých soukmenovců. Vysloveně sympatičtí, krásní a čistotní spolubydlící, že?

Kde se roztočům líbí nejvíce?

Nejlepší příbytek pro roztoče je v těsné blízkosti člověka, jen tak mají neomezený přísun potravy ve formě šupinek lidské kůže. A kde doma trávíme velké množství času? Ano v posteli. Ta tedy vyhrává jako místo s nejvyšší koncentrací roztočů. Lůžkoviny, matrace, povlečení - tam všude tyhle potvůrky najdete ve velkém množství, ale jsou i ve vzduchu, v čalounění nebo v záclonách.

roztoci

TIP: Jaké alergie vás potrápí v dubnu

A když říkáme velkém, myslíme tím miliony až desítky milionů. Roztoč nepohrdne ale ani polstrováním na sedacích soupravách či křeslech, vyskytuje se také v šatnících, kobercích a závěsech či v plyšových hračkách. Roztoči se nachází i v prachu, v každém gramu prachu jich je 2 000 až 15 000 a výzkumy dokonce ukázaly, že až 10 % hmotnosti běžného polštáře tvoří po dvou letech používání prach.

Tip: Myslíte si, že máte alergii na prach? O této alergii si více přečtete v článku.

Měli by nám roztoči vadit?

Alergenem pro člověka není samotný živočich, ale jeho trus. A zde platí přímá úměra: čím více roztočů máte doma, tím více se pomnoží, vytvoří kolonie a tím více alergenního trusu budou produkovat. Mezi nejčastější alergické obtíže, které roztoči způsobují patří: ucpaný nos, chronická rýma, kašel či atopický ekzém. Pokud máte “alergii na prach” ve skutečnosti je to alergie na roztoče. Pokud si chcete být jisti, zda máte alergii na roztoče, můžete si udělat domácí test na alergii, či navštivte alergologa

Tip: Máte alergii na roztoče? Ukážeme vám, jak s ní bojovat. Přečtěte si náš článek. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/testy-na-alergie/

Lze se jich zbavit?

Zatímco běžného pavouka humánně vynesete ven ve sklenici nebo nehumánně plácnete pantoflí, zbavit se roztočů není tak jednoduché. Bohužel i když je zahubíte, neznamená to, že vám přestanou škodit. Jednak je zahubíte pouze chvilkově a mrtvá tělíčka totiž často slouží jako potrava pro další kolonii roztočů.

S rázným hubením či používáním insekticidů je třeba být obezřetní, mohou napáchat víc škody než užitku. Na roztoče mnohem více platí pravidelná hygiena, dezinfekce domácnosti a důslednost a také používání speciálního ložního prádla a povlaků.

Tip na článek: Jak se efektivně zbavit roztočů v čalounění a matraci?

#produkty#https://www.nanospace.cz/protiroztocove-luzkoviny/

Velmi důležité jsou i čističku vzduchu, proto si přečtěte, jak si vybrat tu pravou a dozvíte se, čím si nejlépe vyčistíte vzduch v domácnosti. Stěžejní je také udržovat vlhkost vzduchu mezi 40-60 %. Nejdříve si změřte vlhkost pomocí vlhkoměru, a poté můžete doladit vlhkost vzduchu pomocí zvhlčovače či odvlhčovače.

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisticky-vzduchu/

Pokud vás roztoči trápí, přečtěte si průvodce s praktickými návody, jak omezit množství roztočů u vás doma.

Zdroje:

  • Arlian LG, A. A. (n.d.). Lowering humidity in homes reduces dust mites and their allergens. J Allergy Clin Immunol, 99-104. 
  • Arlian LG, N. J.-M. (1999). Reducing relative humidity to control the house dust mite Dermatophagoides farinae. J Allergy Clin Immunol, 852-6.
  • Ellingson AR, L. D. (1995). The prevalence of Dermatophagoides mite allergen in Colorado homes utilizing central evaporative coolers. Ann Allergy, 680-3.
  • R Voorhorst, F. S. (1967). House dust mite atopy and the allergens it produces: identity with the house dust allergen. J Allergy, 325-329.
  • RL Brandt, L. A. (1976). Mortality of house dust mites, Dermatophagoides farinae and D. pteronyssinus exposed to dehydrating conditions or selected pesticides. JMed Entomol, 327-352.
  • Singh, M., & Jaiswal, N. (2013). Dehumidifiers for chronic asthma. Cochrane Database of Systematic Reviews, 1-25.
  • Meltzer EO. Allergic rhinitis: burden of illness, quality of life, comorbidities, and control. Immunol Allergy Clin N Am. 2016;36(2):235–48.
  • Kong DL, Qin Z, Shen H, et al. Association of obstructive sleep apnea with asthma: a meta-analysis. Sci Rep. 2017;7(1):4088.
  • Kou W, Li X, Yao H, et al. Meta-analysis of the comorbidity rate of allergic rhinitis and asthma in Chinese children. Int J Pediatr Otorhinolaryngol. 2018;107:131–4.
  • De Groot EP, Nijkamp A, Duiverman EJ, et al. Allergic rhinitis is associated with poor asthma control in children with asthma. Thorax. 2012;67(7):582–7.
  • Pedro GB, Marcelo A, Priscila T, et al. United airway disease: current perspectives. J Asthma Allergy. 2016;9:93–100.
  • Lun HK, Min BY, Chan KC, et al. Determinants for asthma control, quality of life and use of complementary and alternative medicine in asthmatic pediatric patients in four cities. World J Pediatr. 2018;14(5):482–91.
  • Jung CG, Lee JH, Ban GY, et al. Prevalence and clinical characteristics of local allergic rhinitis to house dust mites. Yonsei Med J. 2017;58(5):1047–50.
  • Nurmatov U, van Schayck CP, Hurwitz B, et al. House dust mite avoidance measures for perennial allergic rhinitis: an updated Cochrane systematic review. Allergy. 2012;67(2):158–65.
  • Cheng L, Chen J, Fu Q, et al. Chinese Society of Allergy Guidelines for Diagnosis and Treatment of Allergic Rhinitis. Allergy Asthma Immunol Res. 2018;10(4):300-53.
  • Sheehan WJ, Phipatanakul W. Indoor allergen exposure and asthma outcomes. Curr Opin Pediatr. 2016;28(6):772–7.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.