10 % sleva na designové oblečení nanoSPACE by LADA s kuponem DENZEME10. Pouze do 22.4.2024.

Jak pečovat o suchou pleť?

Suchá pokožka může působit nepříjemně a neatraktivně. Často se projevuje červenými a svědivými skvrnami na místech těla jako jsou paže, ruce, lokty nebo kotníky. Ovšem může se objevovat i na jiných částech těla jako je břicho nebo lýtka. Pokud trpíte opravdu suchou pokožkou, velmi často se objevují v kůži prasklinky. Jak o takovou pokožku pečovat? Vše vám v článku vysvětlíme.

jak-pecovat-o-suchou-plet-fb

 

Jak vzniká suchá pokožka?

Někdo může suchou kůži již zdědit například po rodičích nebo prarodičích. Ovšem problémy se suchou kůží nejčastěji přicházejí se stárnutím, jelikož přirozeně ubývá kožní mazivo. A dokonce tento problém mohou doprovázet zdravotní stavy jako je astma nebo onemocnění štítné žlázy. 

Naší suché pokožce určitě nepřidají každodenní špatné návyky v péči o pokožku jako je mytí nevhodnými mýdly, časté používání dezinfekčních prostředků, používání nevhodné a nekvalitní kosmetiky či neznalost péče o suchou pokožku. 

Pomůže vám jen několik úprav vaší každodenní péče o pleť. Bez ohledu na příčinu existuje mnoho věcí, které můžete udělat, aby byla suchá pokožka hladká a pružná.

Příznaky dermatitidy

Někdy může být suchá pokožka známkou dermatitidy, pojďme si představit její druhy.

  • Seboroická dermatitida. Tento typ zahrnuje červenou, šupinatou, svědivou vyrážku na různých oblastech těla, zejména na těch oblastech, které obsahují mnoho mazových žláz. Seboroická dermatitida se může objevit jako šupinatění na pokožce hlavy, obočí a po stranách nosu. 
  • Alergická kontaktní dermatitida. K tomu dochází, když se kůže dostane do kontaktu s látkou, která způsobuje alergickou reakci, jako je například jedovatý břečťan. Alergická kontaktní dermatitida rukou často způsobuje olupování prstů. 
  • Atopická dermatitida. Také známá jako ekzém, jedná se o dlouhotrvající typ dermatitidy. Může také způsobit nadměrně suchou, svědivou pokožku. 

Tip: Co pomáhá na atopický ekzém? Dozvíte se v následujícím článku.

Co by nemělo chybět v hydratačním krému?

Není nutné platit spoustu peněz za dobrý, kvalitní a na živiny bohatý hydratační krém.

hydratace-pleti

Mohlo by vás zajímat: Co funguje na celulitidu

Mezi přísady, které mohou být užitečné pro suchou pokožku, patří:

  • Ceramidy. Ceramidy pomáhají pokožce zadržovat vodu a zklidňují suchou pokožku. Syntetické ceramidy mohou napodobovat přírodní látky ve vnější vrstvě pokožky, které pomáhají udržovat vlhkost uvnitř. 
  • Dimethicone a glycerin. Ty přitahují vodu do pokožky a zadržují ji tam. 
  • Kyselina hyaluronová. Stejně jako ceramidy pomáhá kyselina hyaluronová pokožce zadržovat vodu. 
  • Lanolin, minerální olej a vazelína. Ty udržují v pokožce vodu, která se vstřebala během koupání. Kupujte krémy, které mají minimálně SPF 15 a natírejte pokožku během dne vždy, když je vystavena slunečnímu záření, které tak pokožku vysušuje.

Kyselina hyaluronová

Věděli jste, že kyselina hyaluronová dokáže pojmout až 1000 násobek své molekulové hmotnosti ve vodě? To znamená, že má neskutečné hydratační vlastnosti. 

TIP: Kyselina hyaluronová na pleť: 7 účinků na vrásky i na akné

Lokálně proniká do pokožky a váže vodu na kožní buňky, čímž pokožku hloubkově hydratuje. Navíc je to také zvlhčovadlo, které odvádí vlhkost z okolního prostředí. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=kr%C3%A9m+nafigate+hyaluron/

Tip: Zajímá vás historie kosmetiky? Přečtěte si článek o historii pleťových masek.

I když vaše pokožka může být více ohrožena rychlejším ochabováním, když je suchá, lokální používání kyseliny hyaluronové tomu může zabránit. Dodává pleti více vlhkosti, změkčuje obličej, dodává mu mladistvější vzhled a plnější vzhled. 

Pokud toužíte po hladké struktuře pleti bez pórů, ale vaše suchá pleť odmítá spolupracovat, může vám pomoci kyselina hyaluronová. Vzhledem k tomu, že zvyšuje elasticitu pokožky a snižuje drsnost textury tím, že naplňuje pokožku vlhkostí, zlepšuje celkový vzhled  a snižuje nežádoucí hrbolky a linky.

Suchá pokožka má často tendenci rozvíjet známky stárnutí rychleji. Na pomoc však opět přichází stará dobrá kyselina hyaluronová. Zvýšením pružnosti a pevnosti pokožky, kyselina hyaluronová snižuje hloubku vrásek a jemné linky snadno mizí.

Tip: Jak si správně vybrat kosmetiku s kyselinou hyaluronovou? Vše se dozvíte v článku.

Prevence suché pleti

Jemně si umývejte obličej alespoň dvakrát denně. Používejte na obličej jemné mýdlo nebo čisticí prostředek na pleť bez alkoholu. Produkty s kyselinou stearovou (obsaženou v bambuckém másle) nebo kyselinou linolovou (obsaženou v arganovém oleji) mohou pomoci při problémech suché pokožky.

pece-o-suchou-plet

Mohlo by vás zajímat: Víme, jak vybrat nejlepší krém na obličej.

Používejte hydratační krém, který obsahuje SPF 15 a více, a to i v zatažených dnech. Aplikujte krém v dostatečném množství a opakujte vícekrát během dne. 

Tip: Hydratujte vaši pleť pomocí hydratační nanovlákenné masky nanoBeauty.

Můžete také navštívit dermatologa a poradit se s ním o stavu své pleti. Možná budete muset vyzkoušet několik produktů, než najdete ty, které se vám líbí, které vám pomáhají a které budete pravidelně používat. 

Hledejte v produktech přísady a látky, které vám pomohou s hydratací pleti jako jsou ceramidy, kyselina hyaluronová, mastné kyseliny a glycerol (také známý jako glycerin), bambucké máslo a kakaové máslo

Hledejte produkty bez parfemace, které nezpůsobují akné (nekomedogenní) a neobsahují látky způsobující alergie (hypoalergenní). Vyhněte se produktům, které obsahují laurylsulfát sodný, který vysušuje. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=akn%C3%A9/

Tip: Přečtěte si článek s 10 efektivních tipy, jak se zbavit akné.

Nejen na obličej, ale i na krk používejte vhodný krémhydratační tělové mléko nebo sérum na pleť. Vyberte si něco, co se snadno aplikuje a nezanechává žádné viditelné zbytky krému. Pokud máte sklony k akné, vyhněte se přípravkům na obličej, které obsahují vazelínu, kakaové máslo nebo kokosový olej. 

Pokud máte zralou pleť, můžete předejít šupinaté suché pokožce tím, že se vyhnete produktům, které obsahují alfa hydroxykyseliny. Hydratační krémy často tvoří základ krémů proti vráskám s přidanými retinoidy, antioxidanty, peptidy a dalšími složkami. 

Pokud trpíte na suché ruce či nohy, můžete použít i hustší hydratační krém či olej. Olej má větší výdrž než krémy a zabraňuje odpařování vody z povrchu pokožky. Další možností je přípravek na bázi vazelíny. Pokud se vám zdá příliš mastný, použijte jej pouze před spaním nebo jen na drobné prasklinky na kůži. 

Sprchujte se teplou vodou a omezte dobu sprchování. Dlouhé sprchování nebo koupele a horká voda odstraňují z pokožky přirozené mastnoty. Sprchujte se maximálně jednou denně, a ne déle než 5-10 minut. Použijte teplou, ne horkou vodu. 

Tip: Použijte k hydrataci i hydratační vlasovou a pleťovou vodu.

Použijte zvlhčovač. Horký, suchý vzduch v místnosti může vysušit citlivou pokožku a zhoršit svědění a odlupování. Přenosný domácí zvlhčovač přidává vlhkost do vzduchu uvnitř vašeho domova. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=atopcare

Tip: Jak vybrat nejlepší krém na suchou a citlivou pleť.

Vybírejte látky, které jsou šetrné k vaší pokožce, pokud trpíte atopickým ekzémem, zkuste ultralehké materiály s nanovlákny nejen na denní nošení, ale i na noc . Přírodní vlákna, jako je bavlna, umožňují vaší pokožce dýchat. Vlna, ač přírodní, někdy dráždí i zdravou pokožku. Na prádlo používejte prací prostředky bez barviv a parfemace, obojí může podráždit vaši pokožku.

Zbavte se svědění. Pokud suchá kůže způsobuje svědění, přiložte na postižené místo čistý, chladný a vlhký hadřík. Můžete také použít krém nebo tonikum proti svědění obsahující alespoň 1 % hydrokortizonu. Pokud tato opatření nezmírní vaše příznaky nebo pokud se vaše příznaky zhorší, navštivte svého lékaře nebo se poraďte s dermatologem.

4 tipy, jak na suchou pokožku na jaře a v zimě

S tím, jak v jarních dnech kolísá teplota (a rána jsou zatím stále chladná), jste si mohli všimnout, že se naše pokožka mění spolu s počasím. Jeden z největších faktorů, které ovlivňují naši pleť v tomto období, je suchý vzduch. Vysušená pokožka způsobuje pocity pnutí, zvýrazňuje vrásky a nerovnosti. Přirozená ochranná vrstva pleti je narušená a na pokožce se může tvořit i akné. Pokud vám tohle něco připomíná – čtěte dál!

TIP:  Vyzkoušejte [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření pleti nanoSPACE Cosmetics.

Není žádné tajemství, že naše pleť reaguje na prostředí, ve kterém žijeme – i vy samotní určitě pozorujete, že existuje nepopiratelný vztah mezi hydratací vaší pokožky a vlhkostí vzduchu. Jak tedy pomoci vaší pokožce, když je venku chlad a suchý vzduch?

Dnes vám přinášíme několik osvědčených rad, které vám pomohou udržet vaši pokožku hydratovanou a chráněnou na přelomu zimních a jarních měsíců. 

Používejte zvlhčovač vzduchu

Zvlhčovače vzduchu přivádějí do pokojů vlhkost, která je nejen potřebná pro naši pleť, ale je důležitá i pro naše zdraví. Používáním krbů a topení v zimě ještě více vysušujeme vnitřní prostory, a proto je vhodné dodatečně vzduch zvlhčovat.

zvlhcovani-vzduchu

Nepřehánějte to s horkou vodou

I když nic nezní tak dobře jako velmi horká koupel po chladném nebo náročném dni, ve skutečnosti je to jedna z příčin extrémní vysušenosti naší pokožky – příliš horká voda pokožku dehydratuje, zbavuje vlhkosti a zanechává pokožku vysušenou. Nebojte, neříkáme, že se máte sprchovat v zimě ledovou vodou, jen se nenechte zlákat představou o horké koupeli při boji s venkovními nízkými teplotami. A jako vždy – používejte vyživující hydratační krémy nebo oleje, abyste udrželi hydrataci uvnitř pleti a chránili ji před vysoušením.

Změňte svoji rutinu při péči o pleť

Pokud stále používáte stejné produkty jako v létě, vaší pleti se pravděpodobně nedostává dostatečné hydratace, jakou by si zasloužila. Změňte svou rutinu a pořiďte si pečující kosmetiku, která je bohatá na vitaminy a oleje a je vhodná pro péči o pleť v chladném období. Vyměňte čistící pěny za šetrnější prostředky pro vyčistění pleti a používejte vyživující noční krémy.

Tip: Jak v zimě pečovat o pleť? Více se dozvíte v dalším článku.

Používejte hydratační masky

Mokré a studené textilní masky nezní v zimě zrovna lákavě – a je jedno, jak účinné ingredience v nich jsou. Naštěstí jsou tady i jiné možnosti – suché nanovlákenné masky. Nejlepší způsob, jak důkladně hydratovat a vyživit pokožku, je použitím inertní masky v kombinaci s vaším oblíbeným sérem, hydratačním denním či nočním krémem.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=nanobeauty/

Inertní masky jsou vytvořeny tak, aby se váš oblíbený produkt lépe vstřebal do pokožky a vaše pleť využila maximum z obsažených aktivních ingrediencí. Použitím suché inertní nanovlákenné masky bude vaše pleť lépe hydratovaná a vyživená bez toho, abyste se při aplikaci klepali zimou.

Pokud budete mít v březnu na paměti tyto čtyři tipy, je jednoduché skoncovat se suchou pokožkou jednou a provždy.

Zdroje

  • Functions of hyaluronan in wound repair
  • Efficacy of a New Topical Nano-hyaluronic Acid in Humans
  • Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 253-258. doi: 10.4161/derm.21923
  • Kaya, G., Tran, C., Sorg, O., & Hotz, R. (2006). Hyaluronate fragments reverse skin atrophy by a CD44-dependent mechanism. PloS one, 1(1), e56. doi: 10.1371/journal.pone.0000056
  • Boregowda, S. V., Booker, C. N., & Smith, M. K. (2019). Topical Hyaluronic Acid as a Dressing for Dermal Wounds. Advances in wound care, 8(6), 250-257. doi: 10.1089/wound.2017.0765
  • Jiang, D., Liang, J., & Noble, P. W. (2007). Hyaluronan in tissue injury and repair. Annual review of cell and developmental biology, 23, 435-461. doi: 10.1146/annurev.cellbio.23.090506.123337
  • An, H. J., Kim, K. J., Kim, H. K., Park, K. S., Kim, H. J., & Kim, C. H. (2012). Molecular mechanism of Angelicae Gigantis Radix for collagen production in normal human dermal fibroblasts. Journal of ethnopharmacology, 142(1), 218-224. doi: 10.1016/j.jep.2012.04.021
  • Salah, E., & Almazrooa, A. (2018). Hyaluronic Acid: A Promising Skin Rejuvenating Biomedicine. Saudi Journal of Medicine and Medical Sciences, 6(1), 1-6. doi: 10.4103/sjmms.sjmms_68_17
  • Wang, F., Garza, L. A., Kang, S., Varani, J., & Orringer, J. S. (2011). An in vivo study of the effect of hyaluronic acid filler injections on facial pores. Journal of cosmetic dermatology, 10(2), 131-138. doi: 10.1111/j.1473-2165.2011.00557.x
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.