Jak správně čistit pleť?

Přínosem čištění obličeje je odstranění nečistot, mazu a potu. Po celý den je pleť pokryta bakteriemi, znečišťujícími látkami, viry, špínou a starými (odumřelými) kožními buňkami. Každodenní mytí obličeje odstraňuje tyto nečistoty a dodává pleti svěží vzhled.

Bez mytí by byla vaše pokožka pokryta silnou vrstvou špíny a nečistotami, která jiným produktům ztěžuje správné pronikání do pokožky.

Pravidelné čištění obličeje je také důležitým faktorem, který pomáhá pokožce udržovat správnou úroveň hydratace. Dehydratovaná pleť vypadá a působí drsně, vrásčitě a zestárle. Čištění pomáhá řídit hladiny PH pokožky.

Razítko

 

Proč bychom měly pleť čistit?

Obecně byste si měli mýt obličej dvakrát denně – jednou ráno a jednou večer.

Ranní mytí obličeje může pomoci odstranit veškeré zbytky odumřelé kůže nebo bakterie, které jste nasbírali z polštáře, vlasů a slin během spánku. Nejen to, ale rychlé ranní opláchnutí je také velmi důležité pro vaši rutinu péče o pleť. Aby se séra i krémy správně vstřebaly, potřebujete čistou pokožku, která je zcela bez mastnoty a špíny.

Večerní rutina péče o pleť je stejně důležitá jako ta ranní. Během dne se na vaší kůži hromadí vrstva špíny, znečištění a vrstva kožního mazu a potu. Když si obličej nevyčistíte, může to vést k zánětu, podráždění, svědění i k prasklinkám či červeným žilkám.

Jen mějte na paměti, že možná budete muset ráno použít jiný čisticí prostředek než ten, který používáte večer. Pokud máte například suchou nebo citlivou pleť, můžete ráno použít micelární vodu nebo jemný čisticí přípravek.

A pokud používáte čisticí prostředek obsahující kyselinu salicylovou, který vám pomůže zvládnout akné, možná zjistíte, že je příliš drsný nebo vysušující na to, abyste ho používali dvakrát denně.

Tip: Jaké výhody přinášejí kyseliny v kosmetice?

jak-spravne-cistiti-plet_1

Tip: Jak se zbavit akné za 1 den a lze to vůbec?

Jaký je rozdíl mezi čistěním a odličováním?

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, čištění a odličování pleti jsou dvě naprosto rozdílné činnosti. Pojďme si vysvětlit, co znamenají.

Odličovač je určen k odlíčení make-upu, jako je podkladová báze, korektor a oční stíny z povrchu pokožky, zatímco čisticí prostředky čistí pokožku samotnou, prořezávají nečistoty, pot, maz, odumřelé kožní buňky a znečištění.

Proto se vyplatí investovat do dvou samostatných produktů, ale musíte se ujistit, že receptury, které kombinujete, skutečně vyhovují vašemu typu pleti.

Doporučujeme: Přírodní mýdlo pro citlivou pokožku AtopCare

Proč používat přípravky určené pro váš typ pleti?

Pokud je vaše pokožka suchá nebo citlivá, je nejlepší volbou jemný nebo krémový čisticí prostředek. Ti s mastnou pletí mohou používat gelové nebo pěnové čisticí prostředky. A lidem s normální pletí dobře poslouží čisticí prostředek na vodní bázi.

Můžete také zkusit použít čistící olej nebo balzám, které mají tendenci být více zvlhčující než tradiční čisticí prostředky a jsou schopny proříznout hustší make-up a opalovací krémy.

Tip: Víte, jaký máte typ pleti? Otestujte se

Pokud však nemáte ponětí, kde začít nebo jak zjistit typ pleti, stojí za to se poradit s dermatologem, který vám může doporučit mytí obličeje konkrétně pro vás.

Mastná pleť

Vyberte si produkty péče o pleť, které jsou označeny štítkem „bez oleje“ a „bez alkoholu“. To znamená, že tyto produkty včetně čisticích prostředků, zvlhčovačů a make-upu, vám neucpávají póry ani nezpůsobují akné. 

Tip: Jak pečovat o mastnou pleť?

Používejte jemné, pěnivé čistící produkty na obličej. Mnoho lidí věří, že mastnou pleť musí pořádně a často čistit, aby ji vysušili. Použití příliš drsného mytí obličeje však může podráždit pokožku a vyvolat zvýšenou produkci mazu.

Šetrné odličovací mléko Cleansing Milk 200 ml

Šetrné odličovací mléko čistí pleť s výtažkem z kokosového oleje. Obsahuje Lactil pro hydrataci pleti. Přípravek zbavuje pokožku nečistot, mastnoty i odumřelých kožních buněk, je zdrojem antioxidantů a poskytuje pleti regeneraci.

Čistící a hydratační tonikum –Cleansing and Moisturising Tonic 200ml

Dočišťovací tonikum s extraktem z papáji šetrně pečuje o pleť. Je možné ho použít jako pleťovou vodu, nebo po odličovacím oleji, kdy se zbavuje pocitu mastné pokožky.

TIP:  Vyzkoušejte [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření pleti nanoSPACE Cosmetics.

Suchá či atopická pleť

Používejte na obličej dvakrát denně jemný, nepěnivý čisticí prostředek bez alkoholu. Produkty s kyselinou stearovou (obsaženou v bambuckém másle) nebo kyselinou linolovou (obsaženou v arganovém oleji) mohou pomoci zlepšit suchá místa vaší pokožky.

Tip: Jak pečovat o suchou pleť?

Pokud máte citlivou pokožku, večer se umyjte čisticím prostředkem a jindy jen opláchněte vodou.

A v neposlední řadě nanášejte hydratační krém několikrát denně, zvláště když je vaše pokožka suchá a po mytí rukou nebo koupeli, když je vaše pokožka stále vlhká.

Čistící pleťový gel na citlivou pokožku – Cleansing Gel 200 ml

Gel pečuje o pokožku, nenarušuje kožní bariéru, neucpává póry, a navíc poskytuje lehkou hydrataci. O šetrné čištění se postará účinná látka z kokosového oleje vhodná i pro citlivou pleť.

Tip: Objevte tajemství hydratující kosmetiky s přírodními aktivními látkami MYRAMAZE®

Problematická a aknózní pleť

Léčba akné závisí na tom, jak závažné je. Může trvat několik měsíců léčby, než se příznaky akné zlepší. Pokud máte jen pár černých teček, bílých teček a skvrn, měl by vám lékárník poradit, jak je úspěšně léčit pomocí volně prodejných gelů nebo krémů. Můžete také vyzkoušet náplasti na akné, které vám pomohou s akné bojovat.

Tip: 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné

Když hledáte čisticí prostředky na obličej pro pleť náchylnou k akné, je třeba vzít v úvahu 3 aktivní složky bojující proti akné: kyselina salicylová, beta-hydroxykyselina (nebo BHA); a benzoylperoxid, antimikrobiální činidlo, které zabíjí bakterie.

Masky s dřevěným uhlím exfoliují pokožku a odstraňují z jejího povrchu odumřelé kožní buňky a další nečistoty. Tento exfoliační účinek přispívá k tomu, že vaše pleť vypadá časem jasnější. Pleťové masky s dřevěným uhlím údajně fungují tak, že z hloubky pórů odčerpávají usazeniny a nečistoty, čímž pomáhají potlačovat pupínky a vyrážky.

Přírodní mýdlo s aktivním černým uhlím je vhodné pro hloubkové čištění problematické a aknózní pleti. Obsahuje pečující bambucké máslo a aktivní černé uhlí, které se používá především na aknózní a problematickou pleť, protože pomáhá z pokožky vytahovat nečistoty.

Šetrné přírodní mýdlo z růžové řady AtopCare pro lidi s citlivou, vysušenou nebo atopickou pokožkou. Mýdlo je vhodné i pro péči dětskou pokožku a intimní partie. Obnovuje přirozenou hydrataci pokožky a zanechává ji jemnou a hebkou. Obsahuje patentovanou látku s antimikrobiálními účinky Dermosoft® decalact pro správnou funkci kožní mikroflóry.

Normální a zralá pleť

Nejlepším možným způsobem péče o normální pleť je dodržovat základy, které každý typ pleti potřebuje, včetně každodenního používání jemného, účinného čisticího prostředku, nedráždivého peelingu, opalovacího krému s SPF 30 nebo vyšším a hydratačního krému s přísadami obnovující pokožku a přísadami zklidňující pokožku.

Vaše rutina pro zralou pleť by měla začít čištěním obličeje a krku. Tato kosmetická rutina by měla být doprovázena jemnými recepturami, které posilují kožní bariéru a zachovávají vlhkost pokožky. Podle vašich preferencí si můžete vybrat micelární vodu nebo čisticí mléko. Nezapomeňte na tonikum, které pleť zbaví zbylých nečistot a připraví ji na péči proti stárnutí: sérum a krém.

Vyzkoušejte: Přípravky na odlíčení a čištění pro normální pleť

jak-spravne-cistiti-plet-2_1

Tip: Vitamíny na akné: Co pomáhá na pupínky.

Jak správně čistit pleť?

Pro správné umytí obličeje se doporučuje navlhčit obličej vlažnou – ne horkou – vodou a konečky prstů nanášet krouživými pohyby čisticí prostředek.

Nezapomeňte umýt T-zónu a U-zónu (kolem čelisti), protože to jsou oblasti, které lidé obvykle ignorují. Jakmile vytvoříte příjemnou pěnu, opláchněte a opatrně osušte měkkým čistým ručníkem.

Nečistěte pleť horkou vodou

Extrémní teploty, jako jsou horké, parné sprchy nebo horká voda, mohou způsobit dilataci krevních cév a poškození jemné tkáně. Navíc horká voda přirozeně zbavuje pokožku nezbytné olejové bariéry, která pomáhá udržovat integritu pokožky. To znamená, že vaše pokožka rychleji vysychá a může se časem více svědit a odlupovat.

Hydratace je základ

Důležitá je především hydratace, která dodá vaší pokožce pružnost a jas. Většina hydratačních přípravků obsahuje jak zvlhčující složky (které nasávají vodu do pokožky), tak okluzivní složky (které pomáhají uzavřít tuto hydrataci do pokožky), jedna z nejúčinnějších látek je kyselina hyaluronová.

Takže nanesení hydratačního krému, když je vaše pleť ještě trochu vlhká po čištění – ne úplně mokrá – pomáhá udržet ještě více vlhkosti ve vaší pleti.

Tip. Kyselina hyaluronová: Jaké jsou nejlepší produkty?

Proč používat tonikum

Dalším důležitým krokem je použití tonika. Tonikum na obličej je v podstatě mezistupeň péče o pleť. Je určen k použití po umytí obličeje, ale před aplikací séra nebo hydratačního krému.

Pleťová tonika připraví pokožku na hydratační krémy a séra a zároveň ji zbaví přebytečné mastnoty a odolných nečistot nebo make-upu, které zbyly na obličeji poté, co si jej umyjete. Ale nejsou náhradou za mytí obličeje.

Pro dosažení nejlepších výsledků používejte ráno a večer. Ale pokud se vaše pokožka snadno vysuší nebo podráždí, zkuste to jednou denně nebo obden.

jak-spravne-cistiti-plet-3

Tip: Jak vybrat nejlepší krém na suchou a citlivou pleť.

Séra a pleťové krémy

A v neposlední řadě doporučujeme použít sérum a pleťový krém. Jaký je v nich rozdíl?

Séra dodávají aktivní látky, obvykle jsou tenké a absorbující, takže na povrchu kůže zůstává jen malá vrstva. Mají také tendenci řešit různé problémy pleti, ať už jde o anti-aging, rozjasnění pleti nebo prevenci akné. Ačkoli jsou obvykle dražší než jiné produkty péče o pleť, jsou plné účinných složek.

A jak vybrat vhodné sérum? Možností je spousta, můžete si vybrat podle typu pleti, ať už máte pleť suchou či se sklonem k akné. Další možností je výběr séra podle věku.

Prozkoumejte naše PLEŤOVOVÁ SÉRA a zaručeně si vyberete to své.

Pleťové krémy používají hustší složení k vytvoření fyzické bariéry, která uzamkne hydrataci a zabrání vysychání pokožky. Navíc mohou zlepšit fungování stratum corneum (nejvrchnější vrstva kůže, která se skládá z tukových a olejových kožních buněk), aby pomohla lépe udržet vlhkost.

Denní krémy jsou lehčí než noční krémy a často v sobě mají také ochranný UV faktor. Jak si ale vybrat ten správný? Mrkněte jaké DENNÍ KRÉMY nabízíme a vyberte si ten pravý pro vás.

#produkty#https://www.nanospace.cz/denni-kremy/

Podle typu pleti. Pokud máte pleť zralou, budete potřebovat krém, který hydratuje, bojuje proti vráskám a je vitaminovou bombou pro vaši pleť. Pokud máte pleť se sklonem k akné, nejspíše zvolíte denní krém, který bojuje proti akné a pomáhá ho hojit.

Noční krémy jsou potravinou pro vaši pleť. Jsou mnohem hustší než krémy denní a obsahují mnohem více vyživujících látek.

Zkuste Regenerační noční krém s kyselinou hyaluronovou, šípkovým a arganovým olejem, extraktem z rostliny gynostemy pětilisté a s extraktem ze skalní růže, který je od české značky Nafigate. Není parfémovaný a podporuje produkci kolagenu.

Co to je double cleansing?

Double cleansing neboli dvojité čištění je metoda čištění obličeje dvakrát. Nejprve čisticím prostředkem na olejové bázi a potom znovu čisticím prostředkem na vodní bázi. Tato metoda pomáhá odstranit odolné nečistoty, které ucpávají póry a způsobují akné, které mohou zůstat na pokožce i po jednorázovém umytí obličeje.

Výhoda dvojitého čištění spočívá v tom, že první čisticí prostředek rozloží veškerý make-up, odstraní nečistoty a přebytečnou mastnotu ze dne a vyčistí vaši pleť. Druhý čisticí prostředek se bude zabývat vaším konkrétním typem pleti nebo problémem a měl by obsahovat přísady pro hydrataci, vyhlazení nebo peeling a léčbu akné.

Doporučujeme: Dvoufázový odličovací olej Cleansing Oil 200ml.

jak spravne cistit plet

Co je to hloubkové čištění pleti? (peeling)

Velmi důležitou procedurou pro zdravě a mladistvě vypadající pleť je hloubkové čištění pleti neboli peeling. Dokáže velmi účinně hloubkově vyčistit pleť, póry, pleť hydratuje, odstraňuje odumřelé buňky a pomáhá redukovat drobné vrásky.

Další výhodou peelingu je, že pleť lépe vstřebává výtažky a výživné látky ze sér a krémů.

Dejte ovšem pozor na jeho aplikaci. Nedoporučuje se provádět peeling každý den, ale optimálně 1 za týden, aby se pokožka nepoškodila.

100% přírodní kávové peelingové mýdlo se skořicí

100 % Přírodní kávové peelingové mýdlo se skořicí je založené na cirkulární kosmetice. To znamená, že je vyrobené pomocí recyklace odpadních materiálů, v tomto případě kávové sedliny. Tím je z pohledu výroby odstraněn negativní dopad na životní prostředí, který je obvykle energeticky velmi náročný se spotřebou čisté suroviny.  Krabička obsahuje kávovou sedlinu a je vyrobena z ručního papíru.

Dopřejte něco navíc své pleti

Stejně jako sérum nebo hydratační krém je i pleťová maska prostředkem péče o pleť. Dodává pokožce vysoce koncentrované aktivní látky, vitamíny a živiny pro zlepšení jejího celkového zdraví. Rozdíl? Pleťové masky jsou okluzivní – vytvářejí fyzickou bariéru, která uzamyká prospěšné složky a umožňuje pleti efektivněji vstřebávat.

Kvalitní pleťová maska vám může pomoci s následujícím:

  • Hydratuje a zvlhčuje suchou pokožku.
  • Zjemňuje velké póry.
  • Zlepšuje texturu pokožky.
  • Absorbuje přebytečný olej a nečistoty.
  • Uvolňuje ucpané póry.
  • Minimalizuje výskyt jemných linek a vrásek.
  • Zvyšuje elasticitu.
  • Zlepšuje vzhled pupínků.
  • Rozjasňuje tmavé skvrny.

Věděli jste, že existují masky slupovací, gelové i nanovlákenné?

Pojďte se přesvědčit: PLEŤOVÉ MASKY

Tip: Jak funguje nanovlákenná maska nanoBeauty?

Relaxujte! To je naše poslední doporučení, protože i stres má nepříznivý dopad na naši pokožku a obzvlášť na pleť. Proto se na chvíli zastavte, uvařte si dobrý bylinkový čaj, napusťte si vanu nebo si zajděte na masáž. Uvidíte, že se budete cítit jako znovuzrození.

Zdroje:

  • Boucetta, K., Charrouf, Z., Derouiche, A., Rahali, Y., and Bensouda, Y. (2014). Skin hydration in postmenopausal women: argan oil benefit with oral
    and/or topical use. Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 13(5), pp.280-288. https://doi.org/10.5114/pm.2014.46470
  • Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 253-258. doi: 10.4161/derm.21923
  • Jiang, D., Liang, J., & Noble, P. W. (2007). Hyaluronan in tissue injury and repair. Annual review of cell and developmental biology, 23, 435-461. doi: 10.1146/annurev.cellbio.23.090506.123337
  • Boregowda, S. V., Booker, C. N., & Smith, M. K. (2019). Topical Hyaluronic Acid as a Dressing for Dermal Wounds. Advances in wound care, 8(6), 250-257. doi: 10.1089/wound.2017.0765
  • Pullar, J.M., Carr, A.C., & Vissers, M.C.M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9, 866.
  • Caritá, A.C., Fonseca-Santos, B., Shultz, J.D., Michniak-Kohn, B., Chorilli, M., & Leonardi, G.R. (2020). Vitamin C: One compound, several uses. Advances for delivery, efficiency and stability. Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 24, 102117. ISSN: 1549-9634. DOI: 10.1016/j.nano.2019.102117
  • Richelle, M., Steiling, H., & Castiel, I. (2009). Bioavailability and Skin Bioefficacy of Vitamin C and E. In A. Tabor & R.M. Blair (Eds.), Personal Care & Cosmetic Technology: Nutritional Cosmetics (pp. 115-138). William Andrew Publishing. ISBN: 9780815520290. DOI: 10.1016/B978-0-8155-2029-0.50013-2.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.