Víme, jak vybrat nejlepší krém na obličej

Přiznejte si, kolik času věnujete péči o svou pleť. I když se v tomhle ohledu nemusíte úplně řadit na černou listinu a patříte mezi pečlivce, může se stát, že má vaše pokožka stále s něčím problém. Prvním vysvětlením může být špatná volba pečujících produktů, a proto jsme si pro vás připravili takový návod, jak vybrat nejlepší krém na obličej.

nejlepsi-krem-na-oblicej

 

5 tipů, jak vybrat nejlepší krém na obličej

Hned na začátku si vás dovolíme uklidnit tím, že výběr toho nejlepšího krému na obličej není tak složitý, jak se vám možná teď zdá. Sestavili jsme pro vás cestu, která vás k tomu nejlepšímu krému na obličej úspěšně dovede. Doporučujeme postupovat hezky krok za krokem a nic nepřeskočit. Jedině tak se dostanete ke krému, který bude skutečně odpovídat vašim potřebám.

Ještě než se do toho pustíme, musíme vyřešit otázku pohlaví. Některé značky rozlišují krém na obličej pro muže a ženy. Mužská pokožka má totiž tendenci produkovat více kožního mazu než ženská. V důsledku toho je pleť mastnější a náchylnější k problémům s akné. 

Muži mají pokožku zároveň silnější, což souvisí s mírou citlivosti na různé produkty a ošetření pleti. Pleť žen je tedy o něco citlivější. Určitě nelze opomenout ani hormony, které se na stavu pokožky také podílí.

Jak sami ale po přečtení předchozích řádků tušíte, nákup krému na obličej je spíše o typu pleti než pohlaví. Neuděláte chybu, když se ve vámi vybraném obchodě nebo eshopu zaměříte nejprve na sekci pro muže nebo ženy, rozhodně to ale není nutné.

pansky-krem-na-oblicej

Tip: Jak si vybrat nejlepší krém na vrásky pro 40+ a 50+?

1) Typ pleti

Různé typy pleti vyžadují různé druhy péče. Používání nevhodného krému na obličej ve většině případech vede k problémům, které byste neměli brát na lehkou váhu. Jde například o vysušení, podráždění, akné nebo nadměrný lesk. Mezi základní typy pleti patří:

  • Problematická pleť – Problematická pleť se pojí s tvorbou akné, černých teček nebo nadměrným zarudnutím. Krém na obličej pro problematickou pleť by měl obsahovat kyselinu salicylovou nebo benzoylperoxid pomáhající bojovat proti akné a redukovat záněty.
  • Smíšená pleť – Smíšená pleť se obvykle vyznačuje mastnější T-zónou a suchými oblastmi na zbytku obličeje. Na takový obličej se hodí lehký hydratační krém, který neucpává póry a zároveň poskytuje pleti vyváženou hydrataci.
  • Suchá pleť – Suchá pleť má tendenci praskat a vy tak můžete cítit napětí.  Obnovovat vlhkost a lipidovou bariéru pokožky pomáhá hydratační krém. Nejlepší hydratační krém na obličej obsahuje glycerin, kyselinu hyaluronovou nebo oleje.
  • Mastná pleť – Mastná pleť je charakteristická vysokým leskem, rozšířenými póry a náchylností k tvorbě akné. Lehký matující krém na obličej reguluje nadměrnou produkci kožního mazu a zabraňuje nežádoucímu lesku.
  • Citlivá pleť – Citlivá pleť může reagovat na kosmetické produkty zarudnutím, podrážděním nebo svěděním. Důležité je tedy vybrat hypoalergenní krém na obličej s šetrným složením bez parfemace a dráždivých látek.
  • Zralá pleť – Zralá pleť bývá suchá, s vráskami a menší elasticitou. Nejlepší krémy pro zralou pleť obsahují retinol, vitamíny C a E, peptidy nebo kyselinu hyaluronovou, které pomáhají redukovat vrásky a posilují strukturu pokožky.
  • Normální pleť – Normální pleť je vyvážená, měkká a netrpí výraznými problémy. Hodí se pro ni lehký hydratační krém s vyváženým složením dodávajícím pokožce potřebnou hydrataci i ochranu.

Mohlo by vás zajímat: Víte, jaký máte typ pleti? Otestujte se

2) Věk

Potřeby pleti se postupem času mění, a tak zní poměrně logicky, že vybírat krém na obličej je třeba i podle věku. Pleť z tohoto hlediska dělíme na:

  • Pleť v pubertě (do 20 let) – Mladistvá pleť v období puberty potřebuje lehké, nekomedogenní hydratační krémy, které pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a neucpávají póry. Doporučuje se také používat ochranné krémy s vysokým SPF faktorem.
  • Pleť po 20. roku – V tomto věku je důležité pokračovat v prevenci stárnutí pleti a zachovat ji ve zdravém stavu. Vhodné jsou lehké hydratační krémy na obličej s antioxidanty a SPF pro ochranu před škodlivými účinky slunečního záření.
  • Pleť po 30. roku – S přibývajícím věkem byste měli začít používat krémy s anti-aging složkami, mezi které patří retinol, vitamíny C a E, peptidy a hydratační látky. Tyto složky pomáhají bojovat proti prvním známkám stárnutí a posilují strukturu pokožky.

#produkty#https://www.nanospace.cz/denni-kremy/

  • Pleť po 40. roku – Zralá pleť vyžaduje intenzivnější péči s důrazem na redukci vrásek, obnovu elasticity a zlepšení celkového tónu. S tím pomáhají anti-aging krémy s vysoce účinnými složkami.
  • Pleť po 50. roku – Pokud se řadíte do této věkové kategorie je důležité používat krémy, které podporují hloubkovou hydrataci pleti a regeneraci buněk. Volit by se pro měli krémy s vyšším obsahem hydratačních složek a s anti-aging účinky.

Tip: Jak v zimě pečovat o pleť? Rádi vám poradíme.

3) Roční období

Nelze opomenout ani roční období, v němž si plánujete krém na obličej koupit. V jednotlivých ročních obdobích se liší vlhkost vzduchu. V zimě je vzduch často suchý, což může vést k dehydrataci i popraskání pokožky. Hydratační krém s vyšším obsahem olejů pomáhá udržovat pokožku hydratovanou a chrání ji před vlivy chladného a suchého počasí.

Jaro přináší střídavé počasí, kdy se teploty začínají zvyšovat a zvyšuje se i vlhkost vzduchu. Pleť po zimě potřebuje regeneraci. Lehký hydratační krém na obličej s osvěžujícími složkami pomáhá obnovovat pokožku a dodává jí vitalitu. Krémy s antioxidanty se zase hodí na ochranu pokožky před poškozením volnými radikály.

spf-krem-na-oblicej

Mohlo by vás zajímat: Jak vybrat nejlepší CC krém?

V důsledku stoupajících letních teplot dochází k nadměrné produkci kožního mazu a pocení. Pleť může být oproti předcházejícím měsícům mastnější a náchylnější k tvorbě akné. Doporučuje se používat krémy s matujícími složkami, které pomáhají regulovat produkci kožního mazu a redukovat nežádoucí lesk. V létě byste měli zároveň vyhledávat ochranu před UV zářením. Nejlepší opalovací krém na obličej poznáte kromě označení SPF, také podle přírodního složení vhodného jak pro citlivou, tak alergickou pleť.

Podzimní ochlazování slouží jako upozornění na to, že je třeba pleť s dostatečným předstihem připravit na zimu. Neuděláte tedy chybu s hydratačními krémy na obličej s vyváženou texturou.

4) Ráno nebo večer

Krémy na obličej se dělí na denní a noční. A i když vám to tak nepřijde, je mezi nimi velký rozdíl, který byste měli respektovat.

Denní krémy jsou navrženy tak, aby byla pokožka během dne dostatečně chráněná i hydratovaná. Obsahují SPF, antioxidanty a hydratační složky. Denní krém na obličej je zároveň vhodnější jako podklad pod make up. 

Noční krém je určený k regeneraci a obnově pokožky během spánku. Obsahuje např. z retinol, peptidy a vysoce hydratační látky. Noční krém mívá většinou bohatší texturu, která zajišťuje lepší výživu pleti. Přispívá také k redukci vrásek a posiluje odolnost pokožky.

hydratacni-krem-na-oblicej-pro-citlivou-plet

Tip: Kyselina hyaluronová na pleť aneb 7 účinků na vrásky i na akné

5) Složení

I když věříme, že ne vždy máte čas na důkladné studování jednotlivých složek, které krémy na obličej obsahují, je to velmi důležité. Každá složka totiž plní určitý úkol a pokud zvolíte krém s nevhodným složením, nebude mít péče o vaši pleť žádný účinek nebo se vaše problémy ještě o něco zhorší. Podívejte se, co jednotlivé složky, o nichž jsme se už párkrát zmínili, znamenají:

  • Hydratační složky – Nejlepší hydratační krémy na obličej obsahují kyselinu hyaluronovou, glycerin, aloe vera, močovinu nebo hydrolyzované rostlinné extrakty, které hydratují pokožku a udržují ji pružnou a jemnou.
  • Antioxidanty – Mezi antioxidanty patří vitamín C, vitamín E, koenzym Q10 nebo extrakt ze zeleného čaje. Pomáhají chránit pokožku před poškozením volnými radikály a předčasným stárnutím.
  • Retinol – Retinol je derivát vitamínu A, který podporuje obnovu buněk, redukuje vrásky, zlepšuje texturu pokožky a pomáhá zvýšit produkci kolagenu.
  • Peptidy – Peptidy jsou látky, které stimulují syntézu kolagenu a elastinu, čímž posilují strukturu pokožky a vyhlazují vrásky.
  • Rostlinné extrakty – Extrakty z různých rostlinných složek, například aloe vera, levandule, růže, nebo břízy, posilují ochrannou bariéru pokožky a přispívají k další hydrataci a regeneraci.
  • SPF – Denní krémy na obličej by měly obsahovat SPF faktor, který chrání pokožku před škodlivými účinky slunečního záření.

Tip: Funguje kolagen na vrásky? A jaký je nejlepší?

Jak se nanáší krém na obličej?

Aplikace krému na obličej nepředstavuje nic složitého. Níže jsme pro vás shrnuli, jak postupovat.

nejlepsi-hydratacni-krem-na-oblicej

Mohlo by vás zajímat: Jak vypnout pleť? Známe nejlepší krém na redukci vrásek.

  • Vyčistěte pleť – Krém na obličej je důležité nanášet na čistou pleť. Vyčistěte si pleť pomocí micelární vody, čistícího gelu nebo tonika. Poté si obličej opláchněte vodou a jemně osušte ručníkem.
  • Použijte správné množství – Malé množství krému naneste na konec prstu. Na celý obličej obvykle stačí takové množství krému, které odpovídá velikosti hrášku. Vždy je lepší začít s menším množstvím a v případě potřeby přidat než naopak.
  • Rozehřejte krém– Pokud je krém hustý, doporučujeme ho jemně rozehřát mezi dlaněmi. Tím se zlepší jeho roztíratelnost a vstřebatelnost do pokožky.
  • Aplikujte krém – Krém naneste na čelo, nos, tváře i bradu a krouživými pohyby ho rozetřete po celém obličeji.
  • Zaměřte se na citlivé oblasti – Na citlivé nebo problémové oblasti aplikujte krém velmi opatrně.
  • Nezapomeňte na krk – Dobré je také nanést část krému na krk, díky čemuž zůstane pokožka hydratovaná a pružná.
  • Jemně poklepejte obličej – Po rozetření krému poklepejte prsty jemně po obličeji. Pomůžete tak krému lépe proniknout do pokožky a zároveň zlepšíte cirkulaci krve.
  • Nechte krém vstřebat – Nezapomeňte dát krému chvilku na vstřebání a až poté nanášejte další produkty jako třeba make-up.

Mohlo by vás zajímat: Víte, jak pečovat o mastnou pleť a suchou pleť?

FAQ - Často kladené dotazy

Co je nejlepší na obličej?

Pro obličej je nejlepší pravidelná péče pomocí kvalitních produktů, které odpovídají vašemu typu pleti. Nezapomeňte také dodržovat zdravý životní styl – vyvážený jídelníček, dostatek spánku a pitný režim. To vše má na stav vaší pleti vliv.

Jaký krém na obličej v zimě?

V zimě byste měli používat hydratační krémy na obličej, které chrání pleť před suchým vzduchem i chladem. Takové krémy poznáte podle vysokého obsahu hydratačních a ochranných složek, mezi něž patří například kyselina hyaluronová a glycerin.

Čím mazat obličej v zimě?

V zimě je dobré mazat obličej hydratačními a ochrannými krémy, které udržují vlhkost pokožky a chrání ji před vlivy chladného počasí. Můžete používat i krémy s přírodními oleji, jako je například jojobový, kokosový nebo mandlový olej.

Co na zklidnění obličeje?

Na zklidnění podrážděné pokožky obličeje se doporučuje používat krémy obsahující látky s protizánětlivými vlastnostmi. Jde třeba o panthenol, aloe vera nebo extrakt z heřmánku.

Jak hydratovat obličej?

K hydrataci obličeje používejte hydratační krémy nebo séra, které obsahují kyselinu hyaluronovou nebo glycerin. Důležité je také dbát na dostatečný pitný režim.

Jak zvlhčit obličej?

Na zvlhčení pokožky obličeje používejte krémy s hydratačními složkami. Stačí krém nanést na obličej a nechat ho vsáknout.

Jaký je nejlepší krém na obličej na pláž?

Na pláži je důležité chránit pleť před slunečním zářením, a proto je ideální používat spf krém na obličej neboli krém s ochranným faktorem proti slunci. Volte krémy s voděodolným složením. Dbejte na další způsoby ochrany před slunečními paprsky – noste pokrývku hlavy, sluneční brýle a nevystavujte se přímému slunci.

Jaký je nejlepší krém na obličej pro citlivou pokožku náchylnou k akné?

Pro citlivou pokožku náchylnou k akné se hodí lehké, nekomedogenní krémy, které neucpávají póry a nezatěžují tak pleť. Vyhledávejte krémy na obličej s kyselinou salicylovou nebo niacinamidem, které pomáhají regulovat produkci kožního mazu a zároveň redukovat záněty spojené s akné.

Jaký je nejlepší krém na obličej pro muže?

Není nutné vyhledávat pánský krém na obličej. Spíše se při výběru krému zaměřte na typ pleti, který máte. Doporučují se krémy s aloe vera nebo vitamínem E, které pomáhají udržovat pleť hydratovanou a zároveň ji chrání před podrážděním po holení. Pokud máte pokožku náchylnou k tvorbě akné, pomohou vám krémy obsahující kyselinu salicylovou a niacinamid.

Zdroje

  • ALI, Saba M.; YOSIPOVITCH, Gil. Skin pH: from basic science to basic skin care. Acta dermato-venereologica, 2013, 93.3: 261-267.
  • DRAELOS, Zoe Diana. Active agents in common skin care products. Plastic and Reconstructive Surgery, 2010, 125.2: 719-724.
  • ROBERTS, Wendy E. Skin type classification systems old and new. Dermatologic clinics, 2009, 27.4: 529-533.
  • GOLDMAN, Mitchell P. Universal classification of skin type. In: Simplified facial rejuvenation. Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg, 2008. p. 47-50.
  • SAHU, Ram Kumar, et al. Formulation and development of face cream containing natural products. Research Journal of Topical and Cosmetic Sciences, 2012, 3.1: 16-19.
  • JUNCAN, Anca Maria, et al. Development and Evaluation of a Novel Anti-Ageing Cream Based on Hyaluronic Acid and Other Innovative Cosmetic Actives. Polymers, 2023, 15.20: 4134.
  • JUNCAN, Anca Maria, et al. Advantages of hyaluronic acid and its combination with other bioactive ingredients in cosmeceuticals. Molecules, 2021, 26.15: 4429.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.