Funguje kolagen na vrásky? A jaký je nejlepší?

Vrásky jsou součástí stárnutí a dříve nebo později se objeví. I tak ale můžeme stárnutí zpomalit a starat se o svou pleť tak, aby byla pořád pevná a svěží. Je potřeba dodat tělu to, co postupně ztrácí, a to kolagen. Ten pomáhá regenerovat a obnovovat buňky, pevnost i pružnost pleti a vyplňuje vrásky. A právě v tomto článku se podrobně podíváme na to, jak funguje kolagen na vrásky, co by měl obsahovat a jaký je ten nejlepší.

kolagen-na-vrasky-nahled-fb

 

Co je kolagen

Hlavní část lidské kůže tvoří kolagen, protein zodpovědný za obnovu buněčné struktury a tvorbu elastinu, což zajišťuje pevnost a pružnost pleti. Kolagen je tedy protein, který se běžně nachází v našem těle. Kolagen také pomáhá zpomalit proces stárnutí pokožky, vyhlazuje jemné vrásky a předchází vzniku nových. V těle najdeme tři typy kolagenu. V kůži se nachází kolagen typu I, který zajišťuje pevnost a pružnost pokožky.

Jak funguje kolagen na vrásky

V kůži se nacházejí kolagenová vlákna, elastinová vlákna a kyselina hyaluronová, tvořící pevnou, pružnou a hydratovanou strukturu pokožky. S rostoucím věkem těchto látek ubývá a kolagenová síť je je řidší a ztrácí pevnost. 

Je tedy potřeba kolagen tělu dodávat prostřednictvím stravy a výživových doplňků, aby se zpomalilo stárnutí pokožky, hydratovaly se buňky zevnitř, a vyhladily se vrásky. Kolagen ve výživových doplňcích navíc také podporuje jeho přirozenou tvorbu v těle.

kolagen-na-vrasky-co-pomaha-na-vrasky

TIP: Jak na dokonalou pleť s vitamínem A?

Rozdíl mezi kosmetikou s kolagenem a doplňky stravy

Možná jste už na trhu našli také kosmetiku s kolagenem. Přestože obě formy obsahují kolagen a mají za cíl redukovat vrásky a zlepšit pleť, jsou mezi nimi zásadní rozdíly. 

Kosmetika s kolagenem obsahuje kolagen ve větších molekulách, které zůstávají především na povrchu kůže a přispívají k její ochraně. Do hlubší vrstvy kůže se ale většina kosmetiky s kolagenem nedostane. 

Doplňky stravy s kolagenem obsahují kolagenové peptidy, které jsou kolagenová vlákna, která se pro efektivní vstřebatelnost musí rozštěpit na menší části. Ty se vstřebají a podporují přirozenou produkci kolagenu v těle. Proto jsou jednoznačně efektivnější nejen v boji proti vráskám, ale také pro pevnější kůži a lepší pohyblivost kloubů.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-pro-zlepseni-pleti/

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

Jaká je vstřebatelnost kolagenu 

Molekulární struktura kolagenu, zejména pokud jde o kolagenové peptidy, umožňuje snadnou absorpci ve střevním traktu. Tato schopnost umožňuje rychlé a efektivní vstřebání kolagenu do krevního oběhu a následně do buněk, které jsou zodpovědné za tvorbu kolagenu v pokožce, kloubech a dalších tkáních. U kolagenových peptidů je tedy vstřebatelnost velmi vysoká, a to až okolo 90 %.

kremy-na-vrasky-plet-kolagen

TIP: Jak na vrásky na čele a pod očima a co pomáhá

Jaký je nejlepší kolagen na vrásky a co by měl obsahovat

Pro udržení pružné a mladistvé pleti s minimem vrásek je kvalitní kolagen nepostradatelný. Když hledáte nejlepší kolagen pro krásnou pleť a redukci vrásek, vybírejte podle aktivních látek, které by v kvalitním kolagenu neměly chybět a podle toho, na co se chcete nejvíce zaměřit. Hlavní složky kolagenu na vrásky jsou:

  • Kolagenové peptidy: Podporují obnovu buněčné struktury a udržují pružnost pokožky a předcházejí vzniku vrásek.
  • Selen: Chrání pokožku před volnými radikály a vnějšími škodlivými vlivy a podporuje celkovou vitalitu kůže.
  • Vitamín C: Nezbytný pro tvorbu kolagenu, má antioxidantní vlastnosti, chrání pokožku před poškozením a podporuje zářivý vzhled.
  • Vitamín B2: Přispívá k regeneraci pokožky a posiluje celkové zdraví a vitalitu pleti.

Často najdete také kolagen s kyselinou hyaluronovou která zajišťuje hloubkovou hydrataci pokožky a pomáhá udržovat optimální hladinu vlhkosti a chrání před vysušením. 

TIP: Hledáte kolagen s kyselinou hyaluronovou nejen na pleť, ale také na podporu vlasů a nehtů? Vyzkoušejte Collagen repair matrix – pro krásné vlasy a pleť.

Nejlepší kolagen na vrásky a zdravou pleť

Teď už víte, co by měl kolagen na vrásky obsahovat. Za nás můžeme doporučit nejlepší kolagen pro krásnou pleť 5v1, který má unikátní klinicky ověřenou recepturu a obsahuje vysoce bioaktivní kolagenové peptidy, kyselinu hyaluronovou, selen, vitamín C a vitamín B2 v jedné dávce pro hydrataci pleti a viditelnou redukci vrásek a také  rybí kolagen Marine collagen matrix s kyselinou hyaluronovou a vitamíny.

nejlepsi-kolagen-na-vrasky-plet

TIP: Pokud si dopřáváte i další vitamínové doplňky stravy a hledáte čistou formu kolagenu, vyzkoušejte také čistý Kolagen s vitaminem C – Beauty booster, který má 90% vstřebatelnost.

Jaké má kolagen účinky na pleť

Proč je kolagen nezbytný pro zdraví? Pojďme se blíže podívat, jaké má kolagen účinky nejen na vrásky, ale na celkové zdraví pleti.

  • Zlepšení hydratace pleti: Kolagen působí jako hydratační prvek, který udržuje optimální úroveň vlhkosti v pokožce, eliminuje šupinky odumřelé kůže a přispívá k celkovému zdraví pleti.
  • Zvýšení elasticity a pevnosti pokožky: Podporuje činnost fibroblastů a keratinocytů, což vede k posílení elastinových vláken, zpevnění pokožky a předchází tak i vzniku vrásek.
  • Vyhlazení vrásek: Doplnění kolagenu posílí kolagenová vlákna a tím se vypnout jemné i hlubší vrásky. 
  • Podpora léčby akné: Zrychluje hojení a zabraňuje vzniku akné na nových místech.
  • Ochrana pokožky: Kolagen také pomáhá chránit pokožku před poškozením způsobeným volnými radikály a UV zářením. 
  • Zesvětlení pigmentových skvrn: Přispívá  rozjasnění pleti a sjednocení tónu,a tím i k redukci pigmentových skvrn.
  • Zrychlení regenerace po spálení kůže sluníčkem: Urychluje regeneraci spálené kůže ze sluníčka, zmírňuje podráždění a podporuje obnovu poškozených buněk.

TIP: Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy a klouby?

Co pomáhá na vrásky

Máme pro vás ještě několik dalších tipů, co pomáhá na vrásky a jak se jich zbavit. Kolagen je v boji proti vráskám jeden z nejúčinnějších pomocníků, ale jsou i další metody, díky kterým můžete stárnutí zpomalit, a to:

#produkty#https://www.nanospace.cz/anti-age/

TIP: Vyzkoušejte také nanovlákennou podoční masku pro okamžitou redukci vrásek.

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jaký kolagen na vrásky?

Pokud vybíráte kolagen na vrásky, vyberte ten, který obsahuje kolagenové peptidy. Ty jsou nejlépe vstřebatelné, vyplňují vrásky, podporují obnovu buněčné struktury a udržují pružnost pokožky a předcházejí tak vzniku vrásek.

Kdy začne působit kolagen?

Účinnost kolagenu můžete pozorovat už za několik týdnů, kdy bude vaše pokožka více svěží, pevnější a jasnější. Změny se obvykle začnou projevovat po 6 týdnech, ale výraznější zlepšení může trvat až 3 měsíce. V průběhu můžete sledovat i další projevy, jako jsou zdravější a lesklejší vlasy, pevné nehty nebo menší bolest kloubů.

V čem je nejvíce kolagenu?

Kolagen přijímá každý z nás prostřednictvím stravy. Nejvíce kolagenu je v kuřecím, vepřovém, krůtím i hovězím mase, a to hlavně v chrupavkách nebo v rybách. Kolagen se dobře přijímá také z vývarů a vaječných bílků. Pro podporu přirozené tvorby kolagenu jsou prospěšné luštěniny, ořechy a semínka.

Jak obnovit kolagen v pleti?

Během stárnutí se přirozená tvorba kolagenu snižuje a je dobré se zaměřit na stravu bohatou na kolagen a zároveň jíst i doplňky stravy s kolagenem pro zdravou pleť. Díky tomu se vyplní vrásky, kůže bude pružnější a pevnější, zároveň doplňky stravy obnovují i přirozenou tvorbu kolagenu v těle.

Zdroje

  • Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research, 57, 97-108.
  • Jiang, D., Liang, J., & Noble, P. W. (2007). Hyaluronan in tissue injury and repair. Annual review of cell and developmental biology, 23, 435-461. doi: 10.1146/annurev.cellbio.23.090506.123337

  • Lombardi, F., Palumbo, P., Augello, F.R., Giusti, I., Dolo, V., Guerrini, L., Cifone, M.G., Giuliani, M., & Cinque, B. (2020). Type I Collagen Suspension Induces Neocollagenesis and Myodifferentiation in Fibroblasts In Vitro. Biomedical Research International, 2020, 6093974. doi: 10.1155/2020/6093974
  • Bolke, L., Schlippe, G., Gerß, J., & Voss, W. (2019). A collagen supplement improves skin hydration, elasticity, roughness, and density: Results of a randomized, placebo-controlled, blind study. Nutrients, 11(10), E2494. doi: 10.3390/nu11102494
  • Boregowda, S. V., Booker, C. N., & Smith, M. K. (2019). Topical Hyaluronic Acid as a Dressing for Dermal Wounds. Advances in wound care, 8(6), 250-257. doi: 10.1089/wound.2017.0765
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.