Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

Máte celulitidu na břiše? Nebojte, s celulitidou se trápí velké množství žen a není to nic, co by vás mohlo zdravotně ohrozit. Avšak rozumíme, že je to spíše potíž z estetického hlediska. Proto se pojďme společně podívat, co se s celulitidou na břiše dá dělat.

celulitida-na-brise-fb

 

Co je celulitida

Celulitida, taktéž označovaná jako pomerančová kůže, je název pro hrbolky, ďolíčky a prohlubně na kůži, které jsou nejčastěji na břiše, stehnech, zadku a bocích. Tento problém mají většinou spíše ženy, protože mají více tukových buněk než muži.

Jedná se o poruchu krevní a lymfatické mikrocirkulace ve tkáni a většinou se objevuje tam, kde se ukládá nejvíce tuků.

co-funguje-na-celulitidu

Tip: Co funguje na celulitidu: 5 osvědčených tipů

Co způsobuje celulitidu na břiše

Celulitidu na břiše může způsobovat více faktorů například hormonální změny, nedostatek pohybu nebo nadváha. Záleží také na řadě faktorů:

  • Genetika: Náchylnost k celulitidě může člověk mít kvůli genetické predispozici.
  • Pitný režim: Pokud je pokožka dehydratovaná, tak ztrácí sílu a pružnost.
  • Jídelníček: Zdraví kůže můžeme ovlivnit zdravým a vyváženým jídelníčkem. Důležitý je kolagen a vitamín C.
  • Zánět: Záněty a onemocnění mohou mít za následek celulitidu v oblasti břicha.
  • Kolísání váhy v těhotenství: Rizikem pro vznik celulitidy je rychlý nárůst a následně úbytek váhy v období těhotenství.

Tip: Celulitida na zadku: Co na ni pomáhá

Jak se zbavit celulitidy na břiše

Celulitidy na břiše se dá zbavit různými procedurami. Důležitý je pravidelný pohyb, dostatečný pitný režim, odstranění a zpevnění usazených tukových buněk. Vyzkoušet můžete také následující rady.

Krém na celulitidu

Skvělým pomocníkem na celulitidu je náš skořicový krém na celulitidu s chilli. Jedná se o přírodní krém s aktivními látkami, které redukují projevy celulitidy. Krém má máslovou konzistenci a je velmi hydratační díky obsahu mandlového oleje a bambuckého másla. 

Krém můžete používat každý den a první výsledky můžete vidět už po prvním měsíci používání.

celulitida-krem

Tip: Nejlepší krém na celulitidu: Víme, co by měl obsahovat

Pravidelný pohyb

Základem pro zpevnění tukových buněk je jednoznačně cvičení. Zařaďte do svého každodenního režimu pravidelný pohyb jako chůzi, plavání nebo běh a kombinujte ho s posilovacími cviky na břicho. 

Mohlo by vás zajímat: Jak funguje sportovní oblečení proti zápachu?

Doplňky stravy proti celulitidě

Pokud se snažíte zbavit celulitidy, je důležité dodržovat zdravé stravovací návyky. Proti celulitidě mohou také pomoci doplňky stravy. Vhodné jsou vitamíny A, B, D, C, E a zinek. Doplnit můžete i kolagen.

Lymfodrenáž

Lymfodrenáž je speciální masáž proti celulitidě a je jedním ze způsobů, jak nastartovat lymfatický systém. Masáž může být, jak manuální, tak pomocí přístroje.

celulitida-na-brise-lymfomasaz

Tip: Co je celulitida a jak se jí efektivně zbavit?

Kartáč proti celulitidě

S celulitidou můžete vyhrát boj pomocí suchého kartáčování, což je exfoliační technika, při které se pomocí měkkého kartáče odstraňují odumřelé kožní buňky a stimulují se lymfatické cesty a krevní oběh.

Tip: Celulitida na stehnech: Jak se jí efektivně zbavit

Laserové odstranění celulitidy 

Dalším možným způsobem, jak se zbavit celulitidy na břiše, je laserové ošetření. To pomáhá tak, že laser zlepšuje průtok krve a v místě celulitidy vypne a vyhladí kůži. Laserové ošetření může snížit i množství tuku v oblasti břicha.

Za jak dlouho zmizí celulitida na břiše

Pokud budete dodržovat zdravý životní styl, pravidelně břicho posilovat a používat vhodnou kosmetiku s aktivními látkami proti celulitidě, pak výsledky můžete očekávat zhruba po měsíci. Avšak celý proces je u každého individuální.

nejlepsi-krem-na-celulitida-na-brise

Tip: Krém pro pokožku se sklonem k celulitidě je vhodný pro každodenní péči i na intenzivní zábaly na celulitidu.

Jak předcházet celulitidě na břiše

Dá se celulitidě na břiše předejít? Odpověď je rozhodně ano. Je třeba ale být vytrvalý a dodržovat jistou disciplínu.

Celulitidě můžete předejít, pokud:

  • Omezíte průmyslově zpracovávané potraviny a sladkosti.
  • Budete dodržovat dostatečný pitný režim, tedy alespoň 2 litry denně.
  • Si udržíte zdravou váhu, která nebude kolísat.
  • Budete jíst zdravě a do svého jídelníčku zařadíte dostatek zeleniny a ovoce.

Mohlo by vás zajímat: Funguje kolagen na vrásky? A jaký je nejlepší?

Často kladené otázky

Proč se celulitida objevuje na břiše?

Celulitida je kosmetický problém spojený s texturou kůže, když se podkožní tukové buňky vtlačují mezi pojivová vlákna. Na břiše může být způsobena genetikou, hormonálními změnami, nedostatkem cvičení a nezdravým stravovacím režimem.

Jakým způsobem může strava ovlivnit vzhled celulitidy?

Zdravá strava, bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a dostatek vody, může pomoci snížit hromadění tuku a podporovat elasticitu kůže, což může minimalizovat vzhled celulitidy.

V kolika letech se objevuje celulitida?

Celulitida se může začít objevovat u žen v různém věku. Obecně se však častěji vyskytuje po puberty a během ženského reprodukčního věku. Nejčastěji se celulitida začíná projevovat v období mezi 25 a 35 lety, kdy dochází k hormonálním změnám a přibývání tuku v některých oblastech těla, včetně stehen a hýždí.

Co zabírá proti celulitidě na břiše?

Boj proti celulitidě na břiše vyžaduje kombinaci zdravého životního stylu, stravovacích návyků a cvičení. Pomoci mohou také masáže, laserové procedury nebo kosmetické přípravky proti celulitidě.

Zdroje

  • MORAVVEJ, Hamideh, et al. Focused ultrasound lipolysis in the treatment of abdominal cellulite: An open-label study. Journal of Lasers in Medical Sciences, 2015, 6.3: 102.
  • ARORA, Gulhima, et al. Cellulite: presentation and management. Journal of cosmetic dermatology, 2022, 21.4: 1393-1401.
  • WANITPHAKDEEDECHA, Rungsima, et al. Treatment of abdominal cellulite and circumference reduction with radiofrequency and dynamic muscle activation. Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 2015, 17.5: 246-251.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.