15 % sleva na protiroztočové lůžkoviny nanoSPACE s kuponem DENALERGIE15. Pouze do 6.5.2024.

Jak vybrat nejlepší krém na suchou a citlivou pleť

Suchá a citlivá pleť – to jsou dva často skloňované typy pleti, které trápí nejen ženy, ale i muže. Pokud ale budete používat správné produkty, mohou veškeré starosti s pletí odpadnout. V tomto článku si povíme, co je příčinou suchosti a citlivosti pokožky v oblasti obličeje. Zároveň vám poradíme, jak o suchou a citlivou pleť pečovat i jak pro ni vybrat ten nejlepší krém.

nejlepsi-krem-na-suchou-a-citlivou-plet

 

Proč mám suchý obličej?

Suchý obličej vypovídá o tom, že pokožka nedostává nebo v sobě nedokáže udržet potřebné množství vlhkosti. Mezi faktory, které bývají příčinou suché pleti, patří:

  • Nedostatek hydratace – Pokud nepijete dostatečné množství tekutin, vaše tělo může být dehydratované, a to se projevuje i na stavu pleti.
  • Špatná strava – Nevyvážený jídelníček, v němž chybí vitamíny a minerály negativně ovlivňuje stav pleti a zapříčiňuje její suchost.
  • Agresivní kosmetika – Nadměrné používání agresivních kosmetických produktů, zejména těch čisticích, zbavuje obličej přírodních olejů a způsobuje suchost.
  • Počasí – Také chladné, větrné nebo suché počasí může u někoho způsobovat suchou pokožku. 
  • Genetika – Někteří lidé mají genetické predispozice k suché pleti.
  • Hormonální změny – Hormonální nerovnováha, která může být způsobena těhotenstvím, menopauzou nebo hormonální léčbou, má dopad na stav pleti.

Jak vypadá suchá pokožka?

Na suché pleti se často tvoří šupinky, a to nejčastěji kolem nosu, na čele i bradě. Pokožka v důsledku suchosti ztrácí přirozený lesk, elasticitu (můžete cítit napětí obličeje), je náchylnější k podráždění a má tendenci svědit i zarudnout. V extrémních případech se mohou na obličeji objevit tmavé skvrny.

krem-na-suchou-plet

 Tip: Jak pečovat o suchou pleť? Poradíme vám.

Jak hydratovat suchou pleť?

Jestli trpíte suchou pletí, asi víte, že je klíčová její hydratace. Máme pro vás několik tipů, jak suchou pleť hydratovat:

  • Používejte hydratační krém na suchou pleť – Vyberte si hydratační krém přímo určený na suchou pleť, který obsahuje hydratační složky, například kyselinu hyaluronovou nebo glycerin. Krém nestačí nanést na obličej jen jednou, ale používat pravidelně.
  • Používejte kosmetiku šetrnou k pokožce – Vyhýbejte se kosmetice, která může pokožku ještě více vysušovat. Zvolte jemné produkty navržené pro citlivou pokožku.
  • Omezte horké sprchy a koupele – Horká voda vysušuje pokožku, proto se snažte omezit délku horkých koupelí i sprchování.
  • Dbejte na hydrataci i zevnitř – Pijte každý den velké množství tekutin nejlépe vody, aby bylo celé vaše tělo dostatečně hydratované.
  • Používejte hydratační masky – Občas sáhněte po hydratační masce, která dodá pleti intenzivní hydrataci a vyživí ji.
  • Chraňte se před sluníčkem – Při pobytu na slunci používejte krémy s ochranným faktorem SPF, aby se zabránilo dalšímu vysušování pokožky.
  • Zvažte použití zvlhčovače – Pokud máte doma suchý vzduch, mohl by vaší pleti prospět zvlhčovač vzduchu, který zvlhčí vzduch v místnosti na správnou hodnotu.

Mohlo by vás zajímat: Objevte kouzlo kyseliny hyaluronové.

Jak poznám citlivou pleť?

Citlivá pleť je typ pleti, který je velmi náchylný na nejrůznější podněty. Citlivost pleti může být důsledkem genetických predispozic, prostředí, špatné péče o pleť nebo dokonce stresu. To, že máte citlivou pleť poznáte podle:

  • Častého zarudnutí nebo podráždění pokožky,
  • svědění nebo pálení,
  • suchosti nebo nadměrně napnuté pokožky,
  • výskytu vyrážky nebo pupínků po použití určitých kosmetických produktů,
  • reakce na změny teploty nebo slunečního záření.

krem-na-suchou-plet-pro-muze

Tip: Co pomáhá na atopický ekzém? Dozvíte se v následujícím článku.

Jak se starat o citlivou pleť?

Rozhodně není nikdy od věci poradit se ohledně péče o pleť přímo s dermatologem. Přesto jsme pro vás sepsali několik doporučení, jak se o citlivou pleť starat:

  • Omezte exfoliaci – Nepřehánějte to s peelingem pleti a používejte jemné exfoliační produkty, abyste předešli podráždění.
  • Používejte hydratační krém na citlivou pokožku – Vyberte si hydratační krém vyvinutý speciálně pro citlivou pokožku. Měl by obsahovat minimální množství potenciálně dráždivých látek a být bez parfemace.
  • Nepoužívejte produkty s alkoholem – Vyhněte se produktům obsahujícím vysoké množství alkoholu, který vysušuje a dráždí citlivou pleť.
  • Testujte produkty – Před použitím nového produktu, otestujte jeho složení na hřbetu ruky nebo břiše. Pokud po 24 hodinách nezpůsobí krém podráždění, můžete ho nanést na obličej.
  • Chraňte se před slunečním zářenímPřed pobytem na slunci naneste na obličej opalovací krém na citlivou pleť s ochranným SPF faktorem, díky němuž zabráníte dalšímu podráždění pokožky.
  • Vyhýbejte se horké vodě – Při mytí obličeje používejte teplou nebo studenou vodu, protože horká voda může citlivou pleť podráždit.

Musíte zkusit: Hydratujte a oživte svou pleť s Hydratační pleťovou vodou nanoBeauty.

Co na suchou a citlivou pleť: Jak vybrat ten nejlepší krém?

Ve většině případech se suchá pokožka váže k citlivé a citlivá zase k suché. Už jsme se zmínili, že je v případě obou typů pleti potřeba používat šetrnou kosmetiku. Stěžejní je používání krému, a právě proto najdete níže tipy, jak vybrat nejlepší krém na suchou a citlivou pleť.

Vybírejte krém vhodný pro váš věk

Kromě toho, že se budete při nákupu soustředit na označení pleťový krém na suchou a citlivou pleť, doporučujeme se zaměřit také na věk – pro jakou věkovou skupinu je krém určen. Pleť vyžaduje v různém věku jinou péči.

U mladých lidí (kolem 20. roku) bývá pokožka citlivější na hormonální změny a může tak vyžadovat lehčí, nekomedogenní produkty, které neucpávají póry. Naopak u starších osob je pokožka sušší, ztrácí elasticitu a potřebuje intenzivnější hydrataci.

sucha-a-citliva-plet

Tip: Nejlepší krém na vrásky pro 40+ a pro zralou pleť 50+.

Používejte krém podle toho, jaké je roční období

Vybrat správný krém na suchou a citlivou pleť pro muže i ženy je důležité nejen podle typu pleti a věku, ale také podle aktuálního počasí. Počasí totiž může výrazně ovlivnit stav pokožky. 

Například v zimě s typicky suchým, chladným vzduchem je suchá a citlivá pokožka ještě náchylnější k dehydrataci a podráždění. V důsledku toho byste měli volit krém s bohatší texturou a vyšším obsahem hydratačních látek, které pomáhají udržet pokožku hydratovanou a chránit ji před nepříznivými vlivy chladného počasí.

Naopak do teplejšího a vlhkého nebo prosluněného počasí se hodí lehčí, hydratační krém s SPF ochranou. Vlhkost vzduchu v letních měsících pomáhá k přirozenější hydrataci pokožky, ale pořád je důležité chránit ji před škodlivými účinky slunečního záření.

Používejte přes den denní krém a v noci noční krém

Stejně jako se potřeby pleti mění s přibývajícím věkem nebo podle ročního období, mění se i během dne. Přes den je pokožka více vystavena vnějším vlivům v podobě slunečního záření a znečištění, zatímco večer bývá více unavená a vyžaduje tak intenzivnější hydrataci i regeneraci. Právě proto se vyrábí denní a noční krémy.

Denní a noční krémy se liší svým složením, a tudíž i účinky. Noční krémy mohou obsahovat složky, které se nehodí na denní použití. Třeba retinol zvyšuje citlivost pokožky na sluneční záření, a proto se přidává do produktů určených na večer.

Když budete krémy na suchou a citlivou pleť rozlišovat na denní a noční a správně je používat, dosáhnete mnohem lepších výsledků.

#produkty#https://www.nanospace.cz/denni-kremy/

Mohlo by vás zajímat: Víme, jak vybrat nejlepší krém na obličej.

Dbejte na správné složení krému

Při péči o citlivou pleť je důležité vyhýbat se škodlivým látkám, mezi něž patří parabeny, sulfáty, umělá barviva parfémy a formaldehyd, které mohou pokožku ještě více podráždit. Nejlepší krém na suchou a citlivou pleť by měl obsahovat:

  • Hydratační látky – Kyselina hyaluronová, glycerin nebo ceramidy pomáhají udržovat pokožku hydratovanou a zbavují ji suchosti.
  • Zklidňující složky – Panthenol, aloe vera, alantoin nebo extrakty z léčivých bylin redukují podráždění a zarudnutí pleti.
  • Ochranné složky – Pro posílení ochranné bariéry pokožky je vhodné, aby krém obsahoval antioxidanty (vitamin E nebo vitamin C), které chrání pokožku před volnými radikály a škodlivými vnějšími vlivy.
  • SPF – Pokud se jedná o denní krém, měl by obsahovat ochranný faktor proti slunečnímu záření (SPF).

Opět připomínáme, že je dobré složení krému nejprve otestovat na hřbetu ruky nebo břiše a až po 24 hodinách nanést na pleť. 

Tip: Nejlepší CC krém: Jak vybrat ten správný?

Čtěte recenze

Nezapomeňte si také přečíst veřejně dostupné recenze, které osvědčení prodejci zveřejňují na svých webových stránkách. Zkušenosti jiných uživatelů vám mohou velmi napovědět, jaký krém na suchou a citlivou pleť bude ten nejlepší.

Často kladené dotazy (FAQ)

Co mi chybí, když mám suchou kůži?

Suchá kůže často trpí nedostatkem hydratace a lipidů, což může vést k pocitu napnutí, rozvoji šupinek a podráždění. Chybějící ochranná bariéra zvyšuje zároveň riziko podráždění a infekcí.

Co je nejlepší na suchou pleť?

Na suchou pleť je nejlepší používat hydratační krémy s ceramidy, kyselinou hyaluronovou nebo glycerinem, které pomáhají udržet vlhkost v pokožce.

Co na extrémně suchý obličej?

Na extrémně suchý obličej se doporučuje používat krémy s bohatší texturou, které dodají pleti intenzivní hydrataci a ochranu. Také je důležité vyhýbat se agresivním kosmetice a případně vyhledat pomoc u lékaře.

Co na suchá místa na obličeji?

Na suchá místa na obličeji používejte hydratační krémy s vysokým obsahem regeneračních složek obnovujících hydrataci a zmírňujících tvorbu odlupujících se šupinek kůže.

Co nejvíc hydratuje pleť?

Pro maximální hydrataci pleti se doporučuje používat krémy bohaté na hydratační složky, mezi které patří například kyselina hyaluronová, glycerin nebo ceramidy.

Co používat na citlivou pleť?

Na citlivou pleť je vhodné používat hypoalergenní produkty s jemným složením bez parfemace a agresivních chemikálií.

Co na citlivou pokožku?

Na citlivou pokožku je ideální používat kosmetiku určenou přímo pro citlivou pleť. Obsahuje uklidňující a ochranné složky, jako třeba aloe vera, panthenol nebo extrakty z léčivých bylin.

Jak čistit citlivou pleť?

K čištění citlivé pleti je nejlepší používat jemné exfoliační produkty. Peeling omezte na minimum. Doporučuje se také oplachovat obličej teplou nebo studenou vodou, protože horká voda by mohla pokožku vysušit a podráždit.

Jaký je nejlepší pánský krém na suchou pleť?

Krém na suchou pleť není nutné vybírat ani tak podle pohlaví, jako spíše složení. Krém by měl obsahovat vysoký podíl hydratačních složek jako je kyselina hyaluronová, glycerin nebo ceramidy. Nezapomeňte také zkontrolovat SPF faktor, který poskytne pleti ochranu před slunečním zářením.

Zdroje

  • LODÉN, Marie; MAIBACH, Howard I. (ed.). Treatment of dry skin syndrome: the art and science of moisturizers. Springer Science & Business Media, 2012.
  • HASHIZUME, Hideo. Skin aging and dry skin. The Journal of dermatology, 2004, 31.8: 603-609.
  • ANDRIESSEN, Anneke. Prevention, recognition and treatment of dry skin conditions. British Journal of Nursing, 2013, 22.1: 26-30.
  • SPENCER, Thomas S. Dry skin and skin moisturizers. Clinics in Dermatology, 1988, 6.3: 24-28.
  • MISERY, Laurent; LOSER, K.; STÄNDER, S. Sensitive skin. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 2016, 30: 2-8.
  • LUMELSKY, Vladimir, et al. (ed.). Sensitive skin. World Scientific, 2000.
  • DRAELOS, Zoe Diana. Sensitive skin: perceptions, evaluation, and treatment. American journal of contact dermatitis, 1997, 8.2: 67-78.
  • MUIZZUDDIN, Neelam; MARENUS, Kenneth D.; MAES, Daniel H. Factors defining sensitive skin and its treatment. American Journal of Contact Dermatitis, 1998, 9.3: 170-175.
  • FERREIRA, Marta S.; SOUSA LOBO, Jose M.; ALMEIDA, Isabel F. Sensitive skin: Active ingredients on the spotlight. International Journal of Cosmetic Science, 2022, 44.1: 56-73.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.