20 % sleva na anatomický polštář pouze do pondělí 1.4. 2024.

Kyselina salicylová: Víte, jaké má účinky na pleť?

Péče o pleť je důležitou součástí každodenního života. Pokud vás trápí akné a kožní problémy, určitě jste už slyšeli o kyselině salicylové, která vám v péči o pleť může být velkým pomocníkem. V tomto článku se dozvíte, jaké má kyselina salicylová účinky na pleť a jak vám může pomoci v boji proti akné.

kyselina-salicylova-vite-jake-ma-ucinky-na-plet

 

Co je kyselina salicylová a na co se používá

Kyselina salicylová je organická karboxylová kyselina, která se přirozeně vyskytuje v rostlinách. Vyrábí se synteticky, nebo se získává přímo z rostlin. Využívá se především ve farmaceutice a kosmetice jako účinná látka proti akné a kožním problémům, jako jsou lupénka, bradavice, lupy a další. 

Jak se získává kyselina salicylová

V přírodě se kyselina salicylová nachází v rostlinách, a to především v kůře vrby a břízy. Získává se rozemletím kůry a je ošetřena oxidanty a následně filtrována. Poté vzniká bílý krystalický prášek kyseliny salicylové.

Kyselinu salicylovou lze syntetizovat také chemicky z derivátu kyseliny acetylsalicylové, což je nejčastější způsob jejího získání ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu.

Kyselina salicylová v kosmetice

Kyselinu salicylovou běžně najdeme v kosmetických přípravcích, jako jsou čistící gely, séra, masky proti akné, pleťové vody, exfoliační produkty a krémy na akné. Její účinky na pleť jsou široce uznávané a často je doporučována jako součást péče o problematickou a aknózní pleť. Můžete ji najít také ve vlasové kosmetice, kde účinně v šamponech působí také proti lupům.

TIP: Vyzkoušejte [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření pleti nanoSPACE Cosmetics.

Účinky kyseliny salicylové na pleť

Kyselina salicylová má řadu pozitivních zdravotních účinků na pleť a je oblíbenou složkou mnoha kosmetických výrobků. Hlavními benefity kyseliny salicylové pro pleť jsou:

Chrání pleť před bakteriemi, které způsobují akné

Kyselina salicylová má protizánětlivé vlastnosti a účinně bojuje proti bakteriím, které způsobují akné. Bakterie se nejčastěji rozmnožují v ucpaných pórech. Kyselina salicylová  pomáhá odstraňovat z ucpaných poŕů přebytečný maz. Bakterie se poté nemají kde usazovat a množit, takže se akné zmírňuje.

Mohlo by vás zajímat: Akné na krku: Co na něj funguje?

Exfoliuje pleť

Kyselina salicylová má schopnost exfoliace, což znamená, že odstraňuje odumřelé kožní buňky ve svrchní vrstvě pokožky bez jejího poškození a uvolňuje tak ucpané póry zanesené odumřelými buňkami. To vede ke zlepšení textury pokožky a redukci černých teček a akné.

Zklidňuje zánět

Kyselina salicylová obsahuje látku salicin, která má protizánětlivé účinky. Pomáhá tak snižovat zánětlivé reakce na pokožce, podráždění i zanícenou a zarudlou kůži.

Tip: Vitamíny na akné: Co pomáhá na pupínky.

Snižuje tvorbu a vylučování mazu

Kyselina salicylová ovlivňuje produkci kožního mazu, který pokožka přirozeně produkuje jako svou ochranu. Při pravidelném používání kyseliny salicylové se může snížit nadměrná tvorba mazu a pomoci tak udržet pleť zdravou a méně mastnou.

Zmírňuje známky stárnutí kůže

Tím, že kyselina salicylová působí exfoliačně a pomáhá odstraňovat odumřelé buňky z povrchu kůže, se zlepšuje textura pleti, zjemňují se jemné linky a vrásky a pleť vypadá mladší a svěžejší.

Vyhlazuje vrásky a jizvy po akné 

Díky své exfoliační povaze kyselina salicylová pomáhá stimulovat obnovu pokožky. To může pomoci vyrovnat nerovnosti způsobené vráskami a jizvami po akné. Při pravidelném používání může docházet k postupnému zlepšování vzhledu pokožky.

Zvyšuje produkci kolagenu a pevnost pokožky

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=kyselina+salicylov%C3%A1/

Kyselina salicylová může stimulovat produkci kolagenu, který je zásadní pro pevnost a pružnost pokožky. 

TIP:  Vyzkoušejte rozjasňující nanovlákennou masku proti akné nanoBeauty.

kyselina-salicylova-krem

Tip: Jak se zbavit akné za 1 den a lze to vůbec?

Jak působí kyselina salicylová na akné

Kyselina salicylová je účinným prostředkem při léčbě akné. Je schopná pronikat do pórů a odstraňovat přebytečný maz a nečistoty, které jsou jednou z příčin vzniku akné. Tímto způsobem pomáhá udržovat póry čisté a zabránit jejich ucpání.

Kyselina salicylová také snižuje zánět a zklidňuje podrážděnou pokožku, což je zvláště důležité při léčbě akné, které často provází zánětlivé reakce.

Jak vybrat kosmetiku s kyselinou salicylovou

Při výběru kosmetiky s kyselinou salicylovou je důležité vzít v úvahu několik faktorů, jako jsou:

Typ pleti

Nejdůležitějším krokem je znát svůj typ pleti. Kyselina salicylová je obecně vhodná pro mastnější a aknózní pleť. Pokud máte suchou nebo citlivou pleť, měli byste se poradit s dermatologem, zda je pro vás tato složka vhodná.

Koncentrace kyseliny salicylové

Pro začátek je vhodné zvolit produkty s nižší koncentrací (obvykle 0,5-2 %) a postupně zvyšovat, pokud je to potřeba. To pomáhá minimalizovat riziko podráždění a zvyšuje toleranci pokožky.

Jak kyselinu salicylovou správně používat

Nejsnadnější způsob je vybrat si krém, který obsahuje kyselinu salicylovou v nižší koncentraci. Aplikace krému je jednoduchá a bezpečná, jelikož nehrozí podráždění pokožky, navíc vám nebude tolik vysušovat pleť. Krém můžete nanášet na celý obličej, krk a dekolt i jako účinný prostředek proti vráskám.  Dalším způsobem je aplikace koncentrovaného přípravku na místa postižená akné. Tento způsob vyžaduje větší opatrnost a je vhodný pouze na lokální místa. 

TIP: Vyzkoušejte účinný krém na akné - Acne Cream NAFIGATE 50 ml, který si oblíbíte.

Před prvním použitím

Použití kyseliny salicylové na pleť vyžaduje několik důležitých zásad. Kyselina salicylová je dostupná ve formě gelů, masek, krémů nebo exfoliačních produktů. Vyberte si formu, která nejlépe vyhovuje potřebám vaší pleti. Při prvním použití kyseliny salicylové můžete na kůži také pocítit jemné štípání, které je naprosto normální.

Používání kyseliny salicylové ve 3 krocích

Kosmetické přípravky s kyselinou salicylovou je vhodné použít už při samotném čištění pleti. Nepoužívejte ji ze začátku každý den, ale třeba 2x týdně a poté častěji podle potřeby.

  • Očistěte pleť 

Mnoho kosmetických přípravků obsahuje kyselinu salicylovou k čištění pleti. Začněte čištěním pleti od make upu a nečistot, abyste pleť připravili pro tonikum a hydrataci. 

  • Aplikujte kyselinu salicylovou

Naneste kosmetický produkt s obsahem kyseliny salicylové na dobře vyčištěnou pleť.

  • Následná péče

Po aplikaci přípravků s kyselinou salicylovou pokračujte ve své běžné rutině péče o pleť. Můžete aplikovat další hydratační krém, ochranný faktor a další výrobky podle potřeby. Dejte si ale pozor, abyste nekombinovali více produktů s kyselinou salicylovou, aby nedošlo k podráždění pleti.

Nejčastější otázky

Má salicylová kyselina vedlejší účinky?

Kyselina salicylová se obecně považuje za bezpečnou. Při prvním kontaktu s pokožkou může způsobit jemné podráždění odstraněním kožního mazu, které může pokožku příliš vysoušet. Vzácně může také vyvolat alergickou reakci. Mezi další možné vedlejší účinky patří brnění a svědění kůže nebo kopřivka.

Pro koho není kyselina salicylová vhodná?

Kyselina salicylová není vhodná pro lidi s alergií nebo citlivostí na salicyláty. V tom případě byste se měli vyhnout používání kyseliny salicylové, protože může způsobit alergické reakce, včetně kožního vyrážky, svědění, zarudnutí nebo otoku.

Pozor by si měli dát také lidé s tmavší pletí. Tmavá pleť má tendenci být citlivější a náchylnější k hyperpigmentaci, což může znamenat, že by mohla být citlivější na exfoliační účinky kyseliny salicylové. Lidé s vyšší pigmentací pleti by měli používat kyselinu salicylovou v nižších koncentracích.

Mohu kyselinu salicylovou používat každý den?

Kyselinu salicylovou můžete používat jako součást každodenní péče o pleť. Pokud ale začínáte s používáním kyseliny salicylové, je lepší začít s používáním 1-2x týdně a poté zvyšovat frekvenci použití.

Dále je důležité dodržovat doporučení výrobce a pokyny na obalu přípravku, který obsahuje kyselinu salicylovou. Dodržování správné koncentrace a způsobu použití pomáhá minimalizovat riziko podráždění a případných vedlejších účinků.

Může kyselina salicylová na začátku akné zhoršit, než se zlepší?

Kyselina salicylová může způsobit počáteční zhoršení akné předtím, než se začnou projevovat pozitivní výsledky. To je způsobeno tím, že kyselina salicylová "vytáhne" nečistoty a toxiny z pórů a může způsobit dočasné zhoršení stavu pokožky, které se projevuje větším počtem akné nebo zvýšenou zánětlivostí. Je důležité vytrvat v používání kyseliny salicylové a dát pleti čas na přizpůsobení se novému režimu péče.

Mohu používat kyselinu salicylovou společně s niacinamidem?

Ano, kyselinu salicylovou lze používat společně s niacinamidem. Obě látky mají své vlastní výhody pro pleť, navzájem se doplňují a mohou být kombinovány ve vaší péči o pleť.

 

Zdroje:

  • Davies, M. and Marks, R., 1976. Studies on the effect of salicylic acid on normal skin. British Journal of Dermatology, 95(2), pp.187-192.
  • Arif, T., 2015. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, pp.455-461.
  • Mikami, E., Goto, T., Ohno, T., Matsumoto, H. and Nishida, M., 2002. Simultaneous analysis of dehydroacetic acid, benzoic acid, sorbic acid and salicylic acid in cosmetic products by solid-phase extraction and high-performance liquid chromatography. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis, 28(2), pp.261-267.
  • Vantuchová, Y., 2009. Akné, kosmetika a volně prodejné přípravky. Praktické lékárenství [online], 5(5).
  • Joshi, S.S., Boone, S.L., Alam, M., Yoo, S., White, L., Rademaker, A., Helenowski, I., West, D.P. and Kundu, R.V., 2009. Effectiveness, safety, and effect on quality of life of topical salicylic acid peels for treatment of postinflammatory hyperpigmentation in dark skin. Dermatologic surgery, 35(4), pp.638-644.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.