Akné na krku: Co na něj funguje?

Akné na krku může být obtížným a nepříjemným problémem, který může ovlivňovat, jak pokožku v oblasti krku, tak vaše sebevědomí. Co na něj zaručeně funguje? To se dozvíte v následujícím článku.

akne-na-krku-fb (1)

 

Jak se projevuje akné na krku

Tento druh akné se obvykle projevuje červenými, bolavými a tvrdými pupínky, které mohou být náročné na zakrytí kosmetikou a mohou signalizovat i další zdravotní problémy. Akné na krku se vyskytuje spíše ve formě jednotlivých pupínků a může upozorňovat na nevhodnou životosprávu, sníženou imunitu nebo zánět v těle.

Za zmínku stojí, že některé případy akné na krku vyžadují konzultaci s dermatologem, aby byla diagnostikována příčina a vypracován individuální léčebný plán.

akne-na-krku-a-obliceji

Tip: 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné

Příčiny akné na krku

Akné na krku může být způsobeno řadou faktorů. Mezi hlavní příčiny patří:

  • Hormonální nerovnováha: Změny v hladinách hormonů, jako jsou ty během puberty, menstruačního cyklu nebo v dospělosti, mohou vyvolávat produkci kožního mazu. Zvýšená produkce mazu může vést k ucpání pórů.
  • Strava: Konzumace potravin s vysokým obsahem cukru nebo mléčných výrobků může u některých jedinců zhoršovat akné. Potravinové alergie také mohou hrát roli.
  • Hygiena: Nedostatečná čistota pokožky nebo používání nevhodného make-upu či čistící kosmetiky mohou přispět k ucpávání pórů. Nečistoty z povrchu mobilních telefonů nebo těsné oblečení může zvyšovat riziko vzniku akné.
  • Bakterie: Typ bakterií známý jako Propionibacterium acnes často způsobuje akné. Akné se vám na krku může tvořit i při častém dotýkání.
  • Kožní maz: Nadměrná produkce kožního mazu může přispívat ke vzniku vyrážek a akné.
  • Stres: Dlouhodobý stres může vést k hormonální nerovnováze a zvýšení produkce mazu.
  • Problém s nadledvinkami: Opakující se výskyt akné může být spjatý s nadledvinkami, které mají na starosti udržovat hormony v těle v rovnováze. 
  • Cvičení: Nedostatečná hygiena po cvičení může vést k zanesení pórů.
  • Léky: Některé léky mohou ovlivnit hladiny hormonů a přispět k výskytu akné.
  • Těsné oblečení nebo dlouhé vlasy: Oblasti krku může vadit těsné oblečení nebo dotýkající se vlasy. To se může projevit tvorbou akné.

Tip: Podkožní akné: Co pomáhá na pupínky, které nelze vymáčknout

     Specifické typy akné, jako cystické akné, můžou mít vazbu na genetické predispozice nebo interní zdravotní stavy, jako je nerovnováha v systému orgánů, včetně srdce a ledvin. 

    Proto je v každém případě důležité identifikovat konkrétní příčiny akné, aby byla zahájena správná léčba. Každému z nás bude vyhovovat a pomáhat něco jiného.

    Co pomáhá na akné na krku

    V boji proti akné na krku mohou pomoci různé způsoby léčby a prevence. Nejdůležitější je důsledná a šetrná péče o kůži, avšak existují i další konkrétní metody a přípravky, které mohou být účinné.

    nejlepsi-krem-na-akne-na-krku

    Tip: Nejlepší přípravky na akné: Jak se vyznat v kosmetice

    Přírodní cesta

    Na akné na krku můžete vyzkoušet použít bylinky nebo oleje, jako například aloe vera nebo tea tree olej, mají protizánětlivé účinky. Levandulový olej může pomoci zklidnit zanícené pupínky a potlačit bakterie, které akné způsobují. Antibakteriální účinky má i růžová voda, ta vyrovnává Ph pokožky a hydratuje ji.

    Vyzkoušet můžete také přírodní kosmetické produkty, které nedráždí pokožku. TIP: Vyzkoušejte probiotickou čistící pěnu na pleť.

    Pomoci uzdravení pokožky můžete i doplněním vitamínů a minerálů jako například vitamínu C a hořčíku. Důležitý je také dostatečný pitný režim, a ten můžete podpořit přípravky s kolagenem pro zdravou pokožku.

    Více v článku: Vitamíny na akné: Co pomáhá na pupínky

    Kosmetika 

    Na akné na krku také pomáhají produkty, které obsahují benzoylperoxid či retinoidy, ty redukují zánět a čistí ucpané póry. 

    Dále jsou na akné na krku vhodné produkty s kyselinou salicylovou. Ty pomáhají exfoliovat pokožku a předcházet tak vzniku pupínků. 

    #produkty#https://www.nanospace.cz/proti-akne

    TIP: Vyzkoušejte hyaluronové sérum, které bojuje proti akné.

    Správná péče o pokožku

    Za žádných okolností si nevymačkávejte pupínky, tím zabráníte dalšímu šíření bakterií a zánětu. Vhodná je také pravidelná hygiena, používání kosmetiky, která vyhovuje vašemu typu pokožky a utírání se do čistého ručníku určeného pouze na obličej a oblast krku.

    akne-na-krku-trapi-i-muze

    Mohlo by vás zajímat: Kyselina salicylová: Víte, jaké má účinky na pleť?

    V případě, že opravdu nic nepomáhá, zvažte návštěvu lékaře. Léčba by měla být vždy přizpůsobena individuálním potřebám.

    Nejlepší kosmetika na akné na krku

    Při výběru kosmetiky na akné na krku je nezbytné se zaměřit na produkty, které jsou schopné regulovat aktivitu mazových žláz, čistit póry, zklidňovat pokožku a bojovat proti bakteriím způsobujícím akné. 

    Vyzkoušejte následující produkty:

    • Maska proti akné Nafigate: Maska šetrně pečuje o pokožku se sklony k akné a regeneruje kožní buňky. Je vhodná pro všechny typy pleti.
    • Krém na akné Nafigate: Krém je vhodný pro pokožku se sklonem k akné, neucpává póry a obsahuje kyselinu hyaluronovou pro efektivní léčbu pupínků. 
    • Nanovlákenné náplasti na akné: Lokální náplasti na akné můžete použít pro léčbu jednotlivých pupínků. Náplasti obsahují komplex bylinných extraktů, vitamin B3 a kyselinou salicylovou.

    Pokud trpíte akné na krku, tak je třeba zvážit i volbu dekorativní kosmetiky. Kosmetika by neměla ucpávat póry a měla by být složená z přírodních složek, aby byla šetrnější k pokožce.

    #produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:nafigate/?pv218=1721

    Tip: Jak fungují náplasti na akné a které jsou nejlepší? 

      Prevence akné na krku

      Prevence je vždycky lepší než léčba. Pokud se chcete vyhnout bolestivému akné na krku dodržujte tyto tipy:

      • Noste oblečení bez těsných límců kolem krku,
      • kupujte šetrnější prací prostředky,
      • důkladně smívejte šampon a kondicionér, tak aby nezůstával v oblasti krku,
      • po cvičení se vždy vysprchujte,
      • jezte méně rafinovaných cukrů,
      • vyhýbejte se silným vonným látkám v parfémech či pleťových vodách.

      Mohlo by vás zajímat: Víte, jaký máte typ pleti? Otestujte se

      Často kladené otázky (FAQ)

      Co způsobuje akné na krku?

      Akné na krku může být způsobeno několika faktory, včetně nadměrné produkce kožního mazu, ucpaných pórů, bakterií na kůži a hormonálních změn.

      Může strava ovlivnit akné na krku?

      Některé studie naznačují, že strava může mít vliv na akné. Vyvarování se potravin s vysokým obsahem cukru a tuků a konzumace potravin bohatých na vitamíny A, C a E může být užitečné.

      Jak mohu minimalizovat skvrny po akné na krku?

      Abyste minimalizovali skvrny po akné, je důležité se nedotýkat pupínků, nepokoušet se je vymačkávat a používat vhodné přípravky obsahující retinol nebo kyselinu hyaluronovou pro regeneraci pokožky.

      Je možné používat make-up při akné na krku?

      Ano, ale je důležité používat nekomedogenní make-up, který nezatěžuje póry. Před spaním by make-up měl být vždy důsledně odstraněn.

      Co znamená akné na krku?

      Tvorba akné na krku může znamenat hormonální změny, stres, nedostatečnou hygienu, nezdravou stravu nebo zánět v těle. U každého jedince je ale příčina akné na krku individuální.

      Zdroje

      • ADEGBIDI, Hugues, et al. Keloid acne of the neck: epidemiological studies over 10 years. International journal of dermatology, 2005, 44: 49-50.
      • COOPER, Alan J.; HARRIS, Victoria Rebecca. Modern management of acne. The Medical journal of Australia, 2017, 206.1: 41-45.
      • RAMLI, Roshaslinie, et al. Acne analysis, grading and computational assessment methods: an overview. Skin research and technology, 2012, 18.1: 1-14.
      Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
      Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.