Nejlepší přípravky na akné: Jak se vyznat v kosmetice

Máte problematickou aknózní pleť a nevíte, jak o ni správně pečovat? Na trhu je velká řada nejrůznějším druhů kosmetiky, ve které může být obtížné se vyznat. A právě proto jsme všechny důležité informace, které byste měli o kosmetice na akné vědět, sepsali do tohoto článku. Dozvíte se, jaké látky by přípravky na akné měly obsahovat, co se hodí na mastnou pleť a poradíme vám i ty nejlepší přípravky na akné, které pomůžou i vám.

nejlepsi-pripravky-na-akne-fb

 

Jak pomáhá kosmetika na akné

Akné představuje běžný kožní problém, který doprovází lidi během dospívání i v dospělosti. Projevuje se vznikem červených pupínků, černých teček (tzv. komedony) a v těžších případech i cystami. Nejčastěji akné vzniká v oblasti obličeje, krku, ramen ale také na zádech nebo na hrudi.

Tip: Co pomáhá na akné na zádech.

Proč vzniká akné

Hlavní příčinou, proč vzniká akné, je nadměrná produkce kožního mazu, známého jako sebum. Tento maz je produkován mazovými žlázami, které jsou umístěny v kožních folikulech. Když jsou tyto žlázy příliš aktivní, produkují více mazu, což může vést k ucpání pórů a tvorbě černých teček a pupínků.

akne-kosmetika

TIP: Trápí vás černé tečky? Podívejte se, co na ně nejlépe funguje

Jak fungují přípravky na akné

Přípravky na akné fungují tak, že absorbují přebytečný maz a nečistoty z pupínků, které také vysuší a vybrané látky proniknou do probletického místa, kde účinkují a místo zklidní. Látky v těchto přípravcích absorbují kožní maz a nečistoty v pupínku, pronikají hluboko do pokožky, zklidňují pleť a mají antibakteriální účinky, aby se akné nezanítilo.

A právě tady přichází na řadu péče o pleť a vhodná kosmetika na akné, která může zahrnovat šetrné čistící přípravky, krémy na akné, masky na akné nebo třeba náplasti na akné s lokálním účinkem. Ať už vybíráte jakýkoliv produkt, ujistěte se, že je správný pro váš typ pleti a zda opravdu obsahuje účinné látky, které fungují.

#produkty#https://www.nanospace.cz/proti-akne/

TIP: Víte, jaký máte typ pleti? Otestujte se

Jaké jsou druhy akné a co na ně funguje

Abyste si vybrali produkt, který bude přesně na vaši problematickou pleť, pojďme se podívat, jaké jsou vlastně druhy akné a v čem se liší. Někdy se také může na pokožce vyskytovat i více druhů akné.

  • Acne comedonica – Projevuje se hlavně černými tečkami na povrchu pleti, které nejsou zanícené. Závažnější může být podkožní akné, tzv. dermatóza. Nejčastěji se vyskytují u lidí, kteří mají mastnější typ pleti. Pro tento typ akné jsou vhodné čistící přípravky na pleť s obsahem kyseliny salicylové
  • Acne papulopustulosa – Projevuje se bolestivými a červenými pupínky, které jsou obvykle zanícené. Nejčastěji se projevuje u dospívajících lidí s mastnější pokožkou. Na tento druh akné se hodí přípravky na akné s antibakteriálními účinky, krémy proti akné a masky.
  • Acne conglobata – Nejzávažnější forma akné, která se velmi obtížně léčí, se projevuje hnisajícími pupínky a cystami, které jsou zanícené a hluboké. Tento typ často také zanechává jizvy. Vyskytuje se u lidí s nadměrnou produkcí kožního mazu, která může být ovlivněna geneticky. Pro tento závažnější druh akné je nejlepší poradit se s dermatologem, který obvykle doporučí přípravky s retinoidy, případně léky.

TIP: Vyzkoušejte krém na akné - Acne Cream NAFIGATE 50 ml

Jak se vyznat v kosmetice

Kosmetických přípravků je všude plno, jak ale zjistit, které opravdu fungují? Je důležité vědět, jak správně vybrat kosmetiku, která nebude akné zhoršovat, ale naopak mu bude pomáhat se zahojit.

akne-jak-se-vyznat-v-kosmetice

TIP: Chcete kvalitní a účinnou kosmetiku s obsahem kyseliny salicylové? Podívejte se na náš výběr.

Při výběru se zaměřte na tyto druhy produktů:

  • Nekomedogenní produkty: Hledejte výrobky označené jako "nekomedogenní," což znamená, že neucpávající póry a jsou vhodné pro aknózní pleť..
  • Bezolejové produkty: Olej v kosmetice může zhoršit ucpávání pórů, zvláště pokud  máte mastnější typ pleti. 
  • Jemné čištění: Akné může způsobit podráždění pokožky, proto vybírejte jemnou a šetrnou kosmetiku.

Co by měly obsahovat přípravky na akné

Při výběru přípravků na akné věnujte pozornost složení jednotlivých produktů. Pokud vybíráte přípravky na akné, je třeba vzít v úvahu 3 hlavní aktivní složky bojující proti akné, a to kyselinu salicylovou, beta-hydroxykyselinu (nebo BHA); a benzoylperoxid, který dokáže zabít bakterie na pokožce. 

Jak pomáhá kyselina salicylová?

Kyselina salicylová patří mezi nejúčinnější složky pro péči o problematickou a aknózní pokožku. Má schopnost regulovat regulovat produkci kožního mazu a dokonale očistit pokožku. Má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, což je v péči o problematickou pleť velmi důležité.

Kyselina salicylová je rozpustná v oleji, což jí umožňuje proniknout do mazových žláz, kde efektivně řeší problémy s pupínky a ucpanými póry. Proniká do hloubky a pomáhá uvolnit a vyčistit póry. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:nafigate/?pv236=1820

TIP: Kyselina salicylová: Víte, jaké má účinky na pleť?

Jak pomáhá beta-hydroxykyselina (BHA)?

Beta-hydroxykyselina (BHA) je skvělým pomocníkem v péči o pleť. Je to typ kyseliny, který je má schopnost exfoliace pokožky. BHA dokáže proniknout do pórů a pomoci odstranit znečištění a odumřelé buňky, čímž zlepšuje texturu a vzhled pleti. Tato kyselina je také známá pro své protizánětlivé účinky a schopnost regulovat tvorbu kožního mazu. Je vhodná pro různé typy pleti a pomáhá udržet pleť zdravou a čistou.

TIP: Jaké výhody přinášejí kyseliny v kosmetice?

Jak pomáhá benzoylperoxid?

Benzoylperoxid má efektivní antibakteriální účinek. Dokáže eliminovat bakterie na pokožce, což je často spojeno právě s tvorbou zánětlivého akné. Má také schopnost exfolizovat pleť, kdy dochází k odstranění odumřelých kožních buňek, které mohou ucpávat póry. 

Mezi další látky, které najdete v kosmetice proti akné, patří také:

  • Bioflavonoidy: Patří mezi rostlinné látky s antioxidačními účinky. Pomáhají chránit pleť před UV zářením a napomáhají regenerovat kožní buňky.
  • Retinoidy: Retinoidy jsou deriváty vitamínu A a jsou účinné při odbourávání zanícených pórů a prevenci tvorby nových akné.
  • Kyselina hyaluronová: Kyselina hyaluronová pomáhá hydratovat pokožku, což může být důležité při používání jiných produktů, které mohou pleť vysušovat.
  • Kyselina glykolová: Tato kyselina patří mezi alfa hydroxykyselina (AHA), která má exfoliační vlastnosti a pomáhá odstranit odumřelé buňky a zlepšit texturu pokožky.
  • Tea tree oil (olej z čajovníku): Tea tree oil má přirozené antibakteriální vlastnosti a může pomoci snižovat zánět a bojovat proti bakteriím na pokožce.
  • Kyselina azelaová: Kyselina azelaová je známá svými protizánětlivými vlastnostmi a může pomoci snižovat zarudnutí a otoky spojené s akné.
  • Niacinamid (vitamín B3): Niacinamid má protizánětlivé vlastnosti a může pomoci snížit zarudnutí a zlepšit celkový stav pleti.
  • Extrakt z aloe vera: Aloe vera má chladivé a hojivé vlastnosti a může pomoci zklidnit podrážděnou a zánětlivou pokožku.

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:nano-beauty/?pv236=1820

TIP: Znáte nanovlákenné rozjasňující masky s niacinamidem? Ta dodá vaši pleti pořádnou dávku potřebných vitamínů.

Proč je důležité znát složení kosmetiky

Určitě  víte, že přes kůži dokáže naše tělo vstřebávat vše, co na ni dáme. Proto je důležité dbát na složení kosmetických přípravků, abychom si do těla nepouštět škodlivé látky, které naše tělo nedokáže vyloučit a mohou se v těle ukládat. Stejně tak jako krmíme své tělo zdravými potravinami, s kosmetikou je to stejné.

Nejlepší přípravky na akné 

Teď už víte, co by přípravky na akné měly a neměly obsahovat. Pojďme se tedy podívat, jak pečovat o problematickou pleť a na ty nejlepší přípravky na akné. Není potřeba mít hromadu kosmetických produktů. Stačí jich pár s účinnými látkami, které fungují.

TIP: Jaké jsou nejlepší produkty s kyselinou hyaluronovou?

Náplasti a masky proti akné akné

Na vyčištěnou pleť můžete aplikovat produkty, které pomáhají lokálně. Jsou to například nanovlákenné náplasti na akné, které jsou jednou z nejrychlejších metod, jak se zbavit akné. A pokud vás trápí akné na větší části obličeje, pak je tady vynikající maska proti akné, která je vhodná pro všechny typy pleti.

akne-naplasti

Tip: Jak fungují náplasti na akné a které jsou nejlepší?

Čištění aknózní pleti

Během dne se na pleti usazují prachové částice a různé nečistoty, které mohou akné zhoršovat. Je proto velmi důležité každý den pleť čistit šetrným čistícím gelem na citlivou pokožku. 

Krém proti akné  

I když na akné trpí obvykle lidé s mastnější pletí, je potřeba pleť dostatečně hydratovat kvalitním krémem proti akné. Krém proti akné pleť vyživí a dodá jí vitamíny. Zároveň má protizánětlivé účinky, takže zamezuje tvorbě zánětlivého akné.

Tip: Jak se zbavit akné za 1 den a lze to vůbec?

Rozdíly přípravků na akné v dospělosti a v pubertě

Akné se může vyskytovat v průběhu života v každém věku. V dnešní době trpí zhruba polovina lidí ve věku 20 až 29 let na akné. Akné v dospělosti se ale může lišit od toho pubertálního. V pubertě se jedná především o hormonální změny a zvýšenou produkci kožního mazu. Nejdůležitější je tedy čištění pleti a používání antibakteriálních přípravků na akné.

Zatímco akné v dospělosti může často být způsobeno stresem, nevhodnou stravou, hormony nebo nevhodnou kosmetikou. Přípravky na akné v dospělosti by se měly zaměřovat především na posílení kožní bariéry, zklidnění citlivé pokožky a redukci zánětlivého akné.

Jakým látkám se v kosmetice vyhnout

Ať už máte problematickou pleť, nebo ne, v kosmetických přípravcích mohou být látky, kterým je lepší se vyhnout. Mohou často ucpávat pŕy, dráždit pokožku nebo dokonce způsobovat alergické reakce při dlouhodobém používání.

lecba-akne-kosmetika

TIP: Akné v dospělosti a co na něj funguje

  • Parabeny: V kosmetice jsou používané jako konzervanty a mají také antibakteriální účinky. Při dlouhodobém používání ale mohou vyvolávat různé alergické reakce a dráždit pokožku.
  • Silikony: Tyto syntetické polymery mohou ucpat póry a vést tak ke vzniku nových pupínků. Je vhodné hledat produkty označené jako "bez silikonů."
  • Minerální oleje: Minerální oleje mohou vytvářet ochrannou vrstvu na povrchu pokožky, což brání kůži dýchat a může vést k ucpaným pórům a tvorbě akné.
  • Sulfáty: Sulfáty, jako SLES a SLS, jsou častým obsahem čistících produktů a mohou vysušovat kůži a zhoršovat záněty. 
  • Oleje: Oleje, jako kokosový olej, mohou být příliš mastné pro aknózní pleť. Mějte raději lehčí oleje, jako je jojobový olej, které jsou vhodné i pro mastnější typ pokožky.

Akné a přírodní kosmetika

Přírodní kosmetika obsahuje výhradně přírodní složky, jako jsou rostlinné extrakty a oleje. Výhodou je, že je méně dráždivá ve srovnání s běžnou kosmetikou. Nevýhodou je, že neobsahuje moc účinných látek, které bojují s akné. 

Tip: Čtěte, příznaky a jak se zbavit hormonálního akné

Pár rad na závěr

Aknózní a problematická pleť není zrovna něco příjemného, přesto je potřeba o ni s láskou pečovat. Aby se akné nezhoršovalo, nemačkejte si pupínky a zkuste si během dne příliš nesahat na obličej. Tak se akorát dostává více bakterií na podrážděná místa a akné se může zanítit. Pozor si dejte také na make up. Přestože je jasné, že nedostatky pleti by každý nejraději zamaskoval, někdy to může být na škodu.

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jak dlouho trvá, než přípravek na akné začne účinkovat?

Doba účinku se liší podle konkrétního přípravku a typu pleti. Nejrychleji účinkují náplasti na akné nebo masky na akné, které dokážou zmírnit akné už během pár hodin. Některé produkty mohou přinést zlepšení během několika týdnů, zatímco jiné mohou vyžadovat delší dobu. 

Může kosmetika na akné způsobit podráždění pleti?

Ano, některé přípravky mohou způsobit podráždění pleti, zejména pokud nejsou vhodně vybrány pro konkrétní typ pleti. 

Jak urychlit hojení akné?

Pokud už na pleti vidíte červený pupínek, hojení můžete urychlit lokálním přípravkem na akné s obsahem kyseliny salicylové. Použít můžete třeba náplasti na akné, krém na akné nebo masky na akné, které aplikujete na danou oblast.

Jaký je nejlepší způsob prevence akné?

Prevence akné zahrnuje pravidelnou péči o pleť, zdravou stravu a vyhnout se stresovým situacím. Důležité je také vybírat vhodnou kosmetiku a sledovat reakci pleti na jednotlivé produkty.

Jak rozpoznat alergickou reakci na kosmetiku?

Alergickou reakci na kosmetiku lze rozpoznat podle různých příznaků, jako jsou svědění, zarudnutí, otoky nebo vyrážky. Pokud se objeví takové příznaky, měli byste přestat používat daný výrobek a konzultovat dermatologa.

Může strava ovlivnit vznik akné?

Strava může mít vliv na vznik akné. Zejména potraviny s vysokým obsahem cukru a tuků mohou zhoršit stav pleti. Je důležité dbát na vyváženou stravu.

Lze přírodní kosmetiku použít jako náhradu za léčbu akné?

Přírodní kosmetika může být užitečná jako součást péče o pleť s akné, ale nemusí nahradit léčbu předepsanou dermatologem. Je vhodné konzultovat výběr přípravků s odborníkem.

Zdroje

  • HAIDER, Aamir; SHAW, James C. Treatment of acne vulgaris. Jama, 2004, 292.6: 726-735.
  • Pullar, J.M., Carr, A.C., & Vissers, M.C.M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9, 866.
  • SHALITA, A. R. Comparison of a salicylic acid cleanser and a benzoyl peroxide wash in the treatment of acne vulgaris. Clinical therapeutics, 1989, 11.2: 264-267.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.