Co funguje na černé tečky?

Dohání vás černé tečky k šílenství? Černé tečky trápí velkou část populace, bohužel řada lidí se jich snaží zbavit způsoby, které mohou celou situaci ještě více zhoršit než zlepšit. Dnes se podíváme na to, proč se černé tečky tvoří a jak se jich zbavit. 

co-funguje-na-cerne-tecky-fb

 

Černé tečky na obličeji - co to jsou a proč se objevují? Jsou to komedony, drobné pigmentované tečky, které vznikají v důsledku nahromadění odumřelých buněk kůže a kožního mazu v rozšířených pórech. Při kontaktu s kyslíkem dochází k oxidaci melaninu, což způsobuje ztmavení nečistot a vznik černých teček. Nejčastěji se vyskytují na nose, ale mohou se objevit i na jiných částech obličeje, zádech nebo ramenou.

Černé tečky na nose mohou být zvláště nepříjemné, protože jsou velmi viditelné a někdy těžko odstranitelné. Mnoho lidí se snaží je odstranit doma vymačkáváním, ale to může situaci často jen zhoršit a vést k zánětu. Čtěte dál a povíme si, co na ně funguje. 

Proč se černé tečky tvoří

Málokomu se na tváři, ramenou nebo zádech netvoří černé tečky, které je možné označit za určitou formu akné. Říká se jim také komedony. Dokáží hodně snížit sebevědomí a potrápit. Ve své podstatě to jsou rozšířené póry, v nichž se nahromadily odumřelé buňky kůže a přebytečný kožní maz. Jakmile se tato nečistota dostane do kontaktu s kyslíkem, dochází k oxidaci barviva melaninu v kožním mazu a nečistota zčerná. Na obličeji se černé tečky vyskytují v oblasti s nejvyšší tvorbou mazu, což bývá nejčastěji nos.

Tip na článek: Jak na dokonalou pleť s vitamínem A?

Faktory ovlivňující tvorbu černých teček:

  • Puberta,
  • období ovulace u žen,
  • užívání hormonální antikoncepce,
  • nedostatečné čištění a peeling pleti,
  • málo hydratovaná pleť,
  • užívání preparátů s obsahem lithia,
  • léčba kortikosteroidy.

Co na černé tečky: Jak se zbavit černých teček

Hodně lidí se snaží černých teček zbavit jejich vymačkáváním. Jenže to je velká chyba, protože si většinou do pórů zanesou infekci, která způsobí zánět a vše je ještě daleko horší. Pozor je třeba si dávat zejména na tzv. trojúhelník smrti, což je oblast nosu, rtů a brady

kosmetika

Tip: Přečtete si článek 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné.

Infekce vzniklá v tomto místě totiž může proniknout až do mozku a způsobit tam vážné onemocnění. Černé póry si proto raději nevymačkávejte, ale dbejte o jejich čištění s pomocí vhodných kosmetických prostředků, které jsou vůči pokožce jemné.

Masky na obličej proti černým tečkám

Černých teček se tedy nezbavíte agresivním čištěním pleti s pomocí peelingu, který odstraní pouze viditelnou část. Je třeba vyřešit to, co se děje uvnitř pórů. Kosmetické prostředky s alkoholem pleť vysušují, ale neřeší problém s černými tečkami. Vysušená pleť navíc začne tvořit více kožního mazu, čímž se tvorba černých teček znásobí. Je vhodnější vsadit na jemnější kosmetiku bez alkoholu s obsahem panthenolu a kyseliny hyaluronové, která váže vodu a pokožku zvlhčuje.

Maska na akné

Zde se nabízí použít masku proti akné s obsahem panthenolu, která regeneruje kožní buňky a předchází podráždění pokožky. Její účinky podporuje kyselina salicylová. Maska se hodí pro každou pleť.

TIP:  Vyzkoušejte [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření pleti nanoSPACE Cosmetics.

Maska pro atopiky a ekzematiky

Pro osoby s atopickým ekzémem, citlivou pokožku a alergiky je ideální regenerační nanovlákenná maska nanoBeauty s vitamíny C, E, A, B a panthenolem, které mají ochranné a anti-aging účinky, upravují drobné nedostatky pokožky a také ji vyživují.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vitamin+e+maska+nafigate

Jak na černé tečky na nose doma

Pokud hledáte přírodní způsoby, jak se zbavit černých teček na nose, můžete zkusit nějaké slupovací masky. Velmi populární slupovací maska na černé tečky s bambusovým uhlím.

Suchá a unavená pleť vyžaduje zvýšenou péči

Aby taková pleť získala opět zdravý vzhled. Pomoci může vyživující hydratační maska s vitamínem E. Většinou je doporučována k použití u osob nad 40 let. V tomto věku již pokožka vykazuje první známky stárnutí, objevují se jemné vrásky. Vitamín E chrání pokožku před volnými radikály a zabraňuje projevům předčasného stárnutí pleti. Masku mohou používat ženy i muži.

TIP: Objevte tajemství hydratující kosmetiky s přírodními aktivními látkami MYRAMAZE®

Vrásky okolo očí 

Jemné vrásky se tvoří také okolo očí. Pokud budete používat podoční masku Nano Eye Lift, pomůže vám zredukovat až 75 procent vrásek. A to díky obsahu kyseliny hyaluronové a nanovlákenným nosičům, jež moderní medicína využívá k rychlejšímu hojení ran. Maska zmírňuje otoky pod očima a je vhodná pro všechny druhy pleti včetně citlivé.

TIP: Jak funguje nanovlákenná maska, která redukuje až 75 % vrásek?

Recept: Domácí pleťové masky na černé tečky 

Proti černým tečkám můžete bojovat pomocí pleťových masek, které si můžete doma sami vyrobit. Nemusíte hledat žádné speciální přísady, bude vám stačit jedlá soda nebo vaječný bílek.

domaci-pletova-maska

Tip: Jak vybrat nejlepší masku na pleť? Dozvíte se v následujícím článku.

Jedlá soda

Peeling z jedlé sody je velmi jednoduchý, stačí přidat pár kapek vody do misky s jedlou sodou a vše důkladně promíchat. Pastovitou směs nanesete na obličej a krouživými pohyby pár minut masírujete a pleť poté opláchněte. Pozor, aby se vám maska nedostala do očí. 

Vaječný bílek

Opravdu vám na tuto masku bude stačit vaječný bílek, který je vhodný pro suchou pokožku. Na pleť nanesete tenkou vrstvu bílku, kterou necháte zaschnout. Po zaschnutí aplikujete další vrstvu bílku, kterou opět necháte zaschnout, takto aplikujete dokud nespotřebujete celý bílek. Následně necháte celou masku působit pár minut a pleť následně opláchnete vodou. Vaječný bílek zmenšuje póry pomocí aktivních látek, které zlepšují strukturu pokožky.

Proto aby byl výsledek viditelný a trvalý, je potřeba o pokožku pečovat pravidelně pomocí prevence. Pleť je potřeba čistit i vyživovat vhodnými kosmetickými přípravky dle typu vaší pleti.

Důležitá je hlavně prevence

Proti tvorbě černých teček pomáhá hlavně prevence. Ta obnáší pravidelné čištění pleti pomocí hydratačního krému s panthenolem a používání jemného peelingu a masek, jenž odstraní staré kožní buňky.

Pravidla prevence:

#produkty#https://www.nanospace.cz/odliceni-a-cisteni-pleti/?order=bestseller

Tip: Póry se pravidelném čištěním pročistí, ale je třeba jim dopřát také hydrataci vnitřně, tedy dostatečně pít vhodné tekutiny, protože jsou nutné pro zdravý vzhled pokožky. Pokud se vám i přesto tvoří akné, přečtěte si článek o tom, co funguje na akné v dospělosti.

Zdroje 

  • HAIDER, Aamir; SHAW, James C. Treatment of acne vulgaris. Jama, 2004, 292.6: 726-735.
  • ZOUBOULIS, Christos C.; PIQUERO-MARTIN, Jaime. Update and future of systemic acne treatment. Dermatology, 2003, 206.1: 37-53.
  • FOX, Lizelle, et al. Treatment modalities for acne. Molecules, 2016, 21.8: 1063.
  • HALACHMI, Shlomit; BEN AMITAI, D.; LAPIDOTH, Moshe. Treatment of acne scars with hyaluronic acid: an improved approach. J Drugs Dermatol, 2013, 12.7: e121-e123.
  • ZANDER, Ernst; WEISMAN, S. Treatment of acne vulgaris with salicylic acid pads. Clinical therapeutics, 1992, 14.2: 247-253.
  • SHALITA, A. R. Comparison of a salicylic acid cleanser and a benzoyl peroxide wash in the treatment of acne vulgaris. Clinical therapeutics, 1989, 11.2: 264-267.
  • SCHROM, Kory P., et al. Acne severity and sleep quality in adults. Clocks & Sleep, 2019, 1.4: 510-516.
  • FABBROCINI, Gabriella, et al. Percutaneous collagen induction: an effective and safe treatment for post-acne scarring in different skin phototypes. Journal of dermatological treatment, 2014, 25.2: 147-152.
  • MADDOCK, Clementine; PARIANTE, Carmine M. How does stress affect you? An overview of stress, immunity, depression and disease. Epidemiology and psychiatric sciences, 2001, 10.3: 153-162.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.