Jak vybrat přírodní doplňky stravy pro koně, psy a kočky?

Pejsci a kočky jsou našimi nejlepšími přáteli. Většina chovatelů si uvědomuje, že zdraví svých svěřenců je třeba podpořit nejen kvalitní stravou, ale také přírodními doplňky, které pomáhají bojovat proti nejrůznějším zdravotním neduhům. Jaká je nabídka těchto produktů na trhu a jak se v ní vyznat?

jak-vybrat-prirodni-doplnky-stravy-pro-kone-psy-a-kocky-fb

 

Kdy je třeba posilovat zdraví psů a koček

Aby se domácí zvíře těšilo dlouhému zdraví, je třeba věnovat dostatečnou péči prevenci. Ta je ve svém důsledku levnější než pozdější potřebná veterinární ošetření vzniklých zdravotních problémů. Kromě kvalitní stravy bez překrmování je třeba zvířeti dopřát dostatek pohybu, a to zejména psům. Chybí-li zvířeti pohyb, nebude mít dostatečně vyvinuté svalstvo, což se pak projeví při jakékoliv zvýšené fyzické zátěži větším opotřebením kloubů a vzniku bolestivých kloubních onemocnění. Kromě toho má pravidelný pohyb příznivý vliv na obranyschopnost domácího mazlíčka.

Tip: Máte psího alergika, nebo potřebuje eliminovat roztoče v bytě? Zkuste nano pelíšek nanoSPACE.

Jaké zdravotní potíže psy a kočky trápí nejčastěji

U psů i koček se lze velmi často setkat s tvorbou zubního kamene v ústní dutině. Na první pohled se nejedná o nic závažného, takže spousta majitelů tomuto nevěnuje patřičnou pozornost. Jenže od zubního kamene je jen malý krůček ke vzniku zánětu dásní a zubů, a to už je poněkud tvrdší oříšek, který obvykle vyžaduje zásah veterináře. Pokud nejsou tyty problémy zavčasu léčeny, mohou ohrožovat i srdce a další vnitřní orgány. 

pes-si-hraje

Tip: Zkuste Kelparen dentální tyčinky pro psy a kočky s trojím účinkem - potlačují zápach z tlamy, pomáhají redukovat zubní kámen a napomáhají odstranění zubního plaku.

Blechy a klíšťata

U domácích koček, které mají možnost chodit mimo obydlí, se mohou objevovat blechy a klíšťata, které si z venku na kožichu donesou. Problémy mívají s močovými cestami, což poznáte podle močení mimo kočičí záchod. Tento problém může vyvolat i stres. Neléčený problém vede k postižení ledvin, kdy při chronickém selhávání ledvin kočky trpí anémií.

Pohybový aparát

Častým onemocněním u psů a koček jsou problémy s pohybovým aparátem. Objevují se při překotném růstu u velkých plemen, některé jsou geneticky podmíněné. U malých plemen psů, jako jsou čivavy nebo jorkšírové, nebo u mainské mývalí kočky vzniká luxace pately. Zvířata mohou trpět na revmatoidní artritidu i na prasklé vazy při dlouhodobém přetěžování kloubů. V důsledku stáří se u nich objevují degenerativní onemocnění kloubů – osteoartróza nebo osteoartritida.

TIP: Jak vybrat nejlepší kloubní výživu pro psa

Správná kloubní výživa je velice důležitá u štěňat středních a velkých plemen, protože při nevhodném výběru stravy mohou kosti či klouby přerůstat a tím si můžete u svého mazlíčka zadělat do budoucna na obrovské problémy s klouby a vazy. Tyto problémy s klouby mohou vést až k operativnímu zákroku u vašeho psa či kočky. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/domaci-mazlicci/

Tip: Preventivní kloubní výživu by měl dostat každý velký pes minimálně 1x za dva roky na 3-4 měsíce. Podávání kloubních doplňků stravy doporučujeme i pro pejsky sportovně vedené a také potom u seniorů, abychom jejich pohybu odlehčili.

Obezita: Doplňky stravy pro psy s nadváhou

Při překrmování jsou psi a kočky ohroženi obezitou. Problémy s váhou u psa může způsobit kastrace či nevyvážená a nekvalitní strava. Není zrovna složité se k ní dopracovat. Přitom právě obezita zakládá na vznik dalších zdravotních komplikací – onemocnění pohybového aparátu, vznik cukrovky, srdečních a cévních nemocí, dýchacích potíží. K obezitě jsou náchylnější kokršpanělé, retrívři, jezevčíci či rotvajleři či kočka domácí, britská nebo perská.

V případě problémů s kostmi a klouby, doporučujeme vybírat doplňky pro zdravé klouby a kosti, výborný je například Geloren. 

Jak poznat sníženou obranyschopnost u psů a koček

Imunitu může ohrožovat zejména stres, jenž sehrává významnou roli ve zdraví psa či kočky. Negativně je mohou ovlivnit špatné mezilidské vztahy v rodině, nálada jejich majitele, tedy vše, co naruší jejich zaběhlý způsob života. Na stres jsou psi a kočky přitom hodně citliví. Jsou-li ve stresu, pozná to majitel podle jejich náhlé změny chování – zvíře nevydrží samo doma, je neposlušné, nečistotné, bojácné či agresivní, v noci špatně spí nebo má menší chuť na jídlo. Obvykle si tím ale vyslouží potrestání, což problém jen prohlubuje. Málokterý chovatel za tímto hledá právě negativní důsledky stresu.

pes-a-kocka

Snížená imunita u psů a koček se projeví zeslábnutím zvířete, které je pak náchylnější k nejrůznějším onemocněním – počínaje nachlazením a konče třeba onkologickými nemocemi. Proto je vhodné jejich obranyschopnost podpořit přírodními produkty – třeba od mcPharma, jejichž výhody se projeví při pravidelném užívání. Můžete vybírat mezi produkty při rekonvalescenci či na podporu zdraví kloubů a chrupavek u koček i psů. Tabletky jsou velmi malé, až 20 krát menší než je běžná velikost tablet na trhu. Díky tomu nedochází k tomu, že by zvíře tablety odmítalo. Pro posílení imunity produkt obsahuje výtažky z kurkumy a třapatky nachové.

TIP: Jak vybrat nejlepší kloubní výživu pro koně

Jak vybrat vhodné doplňky stravy

Základem péče o domácího mazlíčka je kvalitní strava. Ta má pozitivní vliv i na jeho celkové zdraví. Podpořit obranyschopnost zvířecího organismu je ale možné také potravinovými doplňky, které by ve stravě psů a koček rozhodně chybět neměly. Přispívají k lepší imunitě i stavu kloubního aparátu u koček podle toho, jaký produkt zvolíte. K dispozici jsou tabletky pro urychlení hojení ran i na podporu imunity u psů a koček.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=MiniTabs

Tip: Geloren HA s višňovou nebo jablečnou příchutí je vhodným doplňkem výživy koní při většině typů kloubních problémů, ale může také přispívat k prodloužení aktivního života nejen u sportovních koní.

Tipy, jak podpořit zdraví vašeho domácího mazlíčka

O důležitosti kvalitní stravy jsme se již zmiňovali. Kromě ní je třeba dbát i na prevenci, a to v podobě pravidelného očkování psů a koček. Vzteklinu musí mít naočkovanou každý pes starší 3 měsíců. U koček je tato vakcinace povinná pouze tehdy, když chcete jet s kočkou do zahraničí. U koček žijících v domácnosti je zapotřebí zajistit alespoň očkování proti panleukopénii, kaliciviru a herpesviru. U venkovních koček se doporučuje ještě očkování proti chlamydióze a leukóze. U psů je doporučené očkování proti psince, infekční hepatitidě, psí parvoviróze, parainfluenze, leptospiróze, tetanu a psinkovému kašli.

Zdraví zvířat vedle stravy, kvalitního pelíšku a očkování podpoří také pravidelný pohyb u psů, což zajistí každodenní procházky se psím kamarádem. Ty ostatně prospějí i jeho majiteli. 

Druhy Gelorenu u nás v prodeji:

Zdroje:

  • Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research, 57, 97-108.
  • Eckert, T., Jährling-Butkus, M., Louton, H., Burg-Roderfeld, M., Zhang, R., Zhang, N., Hesse, K., Petridis, A.K., Kožár, T., Steinmeyer, J., Schauer, R., Engelhard, P., Kozarova, A., Hudson, J.W., & Siebert, H.-C. (2021). Efficacy of chondroprotective food supplements based on collagen hydrolysate and compounds isolated from marine organisms. Marine Drugs, 19(10), 542. doi: 10.3390/md19100542
  • Schunck, M.; Louton, H.; Oesser, S. The Effectiveness of Specific Collagen Peptides on Osteoarthritis in Dogs-Impact on Metabolic Processes in Canine Chondrocytes. Open J. Anim. Sci. 2017, 07, 254–266.
  • Dobenecker, B.; Reese, S.; Jahn, W.; Schunck, M.; Hugenberg, J.; Louton, H.; Oesser, S. Specific bioactive collagen peptides (PETAGILE((R))) as supplement for horses with osteoarthritis: A two-centred study. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2018, 102 (Suppl. 1), 16–23
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.