Jak vybrat nejlepší kloubní výživu pro koně

Správná kloubní výživa je klíčem k udržení zdravých a funkčních kloubů koní. Klouby jsou důležitou součástí pohybového aparátu koně. S postupujícím věkem a vlivem různých faktorů se může stav kloubů zhoršovat a docházet k úbytku elasticity, což může vést k bolestivosti a omezenému pohybu. Abychom tomu předešli nebo alespoň zmírnili tyto problémy, je důležité začít pečovat o kloubní zdraví našich koní co nejdříve. 

jak-vybrat-kloubovou-vyzivu-pro-kone-fb

 

Co by měla kloubní výživa pro koně obsahovat

Správná výživa je klíčem k udržení zdravých a funkčních kloubů koní. Existuje řada potravin a doplňků stravy, které mohou pomoci podpořit zdraví kloubů a zlepšit kvalitu jejich života. Mezi nejdůležitější složky kloubní výživy patří:

  • Kyselina hyaluronová: Kyselina hyaluronová je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v tkáních a tekutinách našich těl, včetně kloubů. Její hlavní úlohou je udržovat klouby mazané a vlhké, což pomáhá zajistit snadný a bezbolestný pohyb. Kyselina hyaluronová se často používá jako doplňková látka v kloubní výživě pro koně, protože může pomoci podpořit zdraví a funkci kloubů.
  • Chondroitin sulfát: Důležitá látka, která se nachází v tkáních, jako je kůže, kloubová chrupavka a pojivová tkáň. Zaručuje pružnost, pevnost a odolnost chrupavky. Chondroitin sulfát může být užíván jako součást léčby artritidy a dalších onemocnění kloubů, neboť může pomoci snížit bolest, zvýšit pohyblivost kloubů a zlepšit celkové zdraví kloubů. Může být také použit k prevenci poškození kloubů.
  • Hydrolyzovaný kolagen: Hydrolyzovaný kolagen je typ kolagenu, který je chemicky rozložen na menší molekuly, což umožňuje snadnější vstřebávání do těla. Kolagen je důležitý pro pevnost a stabilitu šlach a pro celkové zpevnění pohybového aparátu. Je jednou z hlavních stavebních složek chrupavek, šlach a vazů a podporuje jejich obnovu. 

4-kloubni-vyziva-pro-kone

Proč a kdy podávat koním kloubní výživu?

Kloubní výživa je určena pro koně, kteří trpí bolestí nebo zánětem kloubů. Koně, kteří zápasí s těmito problémy, mohou mít omezený pohyb a mohou mít problémy s chůzí a tréninkem. Podávání kloubní výživy může pomoci těmto koním zmírnit bolest a zánět, a tím jim umožnit vést plnohodnotný život. Pokud máte podezření, že váš kůň trpí bolestí nebo zánětem kloubů, měli byste se poradit s veterinářem, který vám poradí, zda je vhodné podávat koním kloubní výživu a jaké dávkování by bylo vhodné pro vašeho koně.

Jak vybrat nejlepší kloubní výživu pro koně?

Při výběru kloubní výživy pro koně je důležité zvážit řadu faktorů. Mezi nejdůležitější patří:

  • Kvalita a složení: Je nutné vybrat si kloubní výživu s ohledem na její kvalitu a složení, abyste zajistili, že koni dodáte dostatek důležitých látek pro zdraví kloubů, jako jsou chondroitin, glukosamin a hydrolyzovaný kolagen.
  • Věk a stav vašeho koně: Je třeba zvážit věk a stav vašeho koně, abyste zajistili, že zvolíte vhodný typ kloubní výživy. 
  • Recenze a zpětná vazba ostatních: Podívejte se na recenze a zpětnou vazbu ostatních majitelů koní, kteří již daný produkt používali. Tato zpětná vazba může poskytnout užitečné informace o účinnosti a kvalitě kloubní výživy.

Tip: Jak vybrat přírodní doplňky stravy pro koně, psy a kočky?

recenze-geloren-pro-psy

Jak vybrat kloubní výživu pro hříbě?

Pokud se rozhodnete podávat kloubní výživu hříběti, je důležité vybrat tu správnou. Nejlepší kloubní výživa pro hříbě závisí na jeho individuálních potřebách a na stupni bolesti nebo zánětu kloubů, se kterými se potýká. 

Nejlepší způsob, jak zjistit, jaká kloubní výživa by hříběti nejvíce prospěla, je poradit se s veterinářem. Veterinář může navrhnout vhodnou kloubní výživu a doporučit dávkování, které bude vyhovovat potřebám vašeho hříběte. Když budete vybírat kloubní výživu, zaměřte se na produkty, které jsou určeny pro hříbata a obsahují účinné látky, jako je glukosamin a chondroitin, které pomáhají zmírňovat bolest a zánět kloubů.

2-kloubni-vyziva-pro-kone

Co na bolest kloubů u koně?

Bolest kloubů u koní může být způsobena řadou faktorů, jako je věk, přebytečná hmotnost, nadměrné skákání nebo nárazy. Pokud se u vašeho koně objeví bolest kloubů, je důležité navštívit veterináře, který zjistí příčinu a navrhne vhodnou léčbu.

Existuje řada způsobů léčby bolesti kloubů u koní, jako jsou léky proti bolesti a protizánětlivé léky, fyzioterapie, speciální doplňky stravy a další. V některých případech může být vhodné kombinovat různé metody, aby se dosáhlo co nejlepšího výsledku. Je důležité dodržovat doporučení veterináře a pečlivě sledovat stav koně, abyste zjistili, zda léčba účinkuje a zda je třeba ji upravit.

1-kloubni-vyziva-pro-kone

Co je nejlepší na artrózu u koně?

Artróza je degenerativní onemocnění kloubů, které se vyskytuje u koní stejně jako u lidí. Může způsobit bolest, omezení pohybu a další problémy. Artróza je běžné onemocnění kloubů u starších koní a je obtížné ji úplně vyléčit. Nejlepší způsob, jak se s artrózou u koně vyrovnat, je zaměřit se na zmírnění bolesti a zánětu, aby kůň mohl pokračovat ve své běžné aktivitě.

Veterinář může navrhnout léčbu, která může zahrnovat léky proti bolesti a protizánětlivé léky, fyzioterapii a speciální doplňky stravy. V některých případech může být užitečné snížit náročnost tréninku nebo změnit druh aktivit, které kůň vykonává, aby se snížilo zatížení kloubů. Důležité je také pečlivě sledovat stav koně a upravovat léčbu podle potřeby.

Zkuste českou značku kloubní výživy pro koně: Geloren

Geloren je česká značka, která spadá pod firmu Contipro, největšího světového výrobce kyseliny hyaluronové, která sídlí v Dolní Dobrouči. Geloren vyrábí inovativní kloubní výživu pro koně, za jejím složením stojí dlouhodobý výzkum českých vědců a lékařů, kteří dali dohromady recepturu tak, aby měl ideální složení vytvořené pro zdraví psů. 

Geloren obsahuje nejvhodnější varianty surovin v jejich nejvyšší kvalitě, což zajišťuje vstřebatelnost, bezpečnost a výživovou schopnost produktu. Pro úspěch Gelorenu firma vyvinula i výživu pro lidi a psy. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=geloren+90+tbl

Geloren je kloubní výživa pro koně, která se prodává ve formě žvýkacích kostek s višňovou nebo jablečnou příchutí. Je určena pro hříbata, dospělé i staré koně a pomáhá při regeneraci kloubů při řadě pohybových problémů. Geloren může být také použit jako preventivní opatření pro prodloužení aktivního života koně. Geloren pro koně.

Může kloubní výživu pro koně člověk?


Ačkoliv si spousta lidí kupuje kloubní výživu pro koně, protože obsahuje často stejné ingredience, vyšší dávky a chutná dobře, od lékaře ani od výrobce doporučení nedostanete. Kloubní výživa pro koně není určena pro lidi, a proto je vhodnější si zakoupit kloubní výživu, která je pro lidi určená. Třeba Geloren pro lidi.

Tip: Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy a klouby?

Druhy Gelorenu u nás v prodeji:

Zdroje:

  • Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research, 57, 97-108.
  • Eckert, T., Jährling-Butkus, M., Louton, H., Burg-Roderfeld, M., Zhang, R., Zhang, N., Hesse, K., Petridis, A.K., Kožár, T., Steinmeyer, J., Schauer, R., Engelhard, P., Kozarova, A., Hudson, J.W., & Siebert, H.-C. (2021). Efficacy of chondroprotective food supplements based on collagen hydrolysate and compounds isolated from marine organisms. Marine Drugs, 19(10), 542. doi: 10.3390/md19100542
  • Schunck, M.; Louton, H.; Oesser, S. The Effectiveness of Specific Collagen Peptides on Osteoarthritis in Dogs-Impact on Metabolic Processes in Canine Chondrocytes. Open J. Anim. Sci. 2017, 07, 254–266.
  • Dobenecker, B.; Reese, S.; Jahn, W.; Schunck, M.; Hugenberg, J.; Louton, H.; Oesser, S. Specific bioactive collagen peptides (PETAGILE((R))) as supplement for horses with osteoarthritis: A two-centred study. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2018, 102 (Suppl. 1), 16–23

 

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.