I vegani by měli užívat vitamíny a doplňky stravy

Vyloučili jste ze své stravy nejen maso, ale i další potraviny živočišného původu jako vejce, med nebo mléčné produkty? Zařadili jste se tak mezi skupinu lidí, které označujeme jako vegany, a kteří konzumují výhradně pokrmy ze surovin rostlinného původu. Ani vy byste neměli rezignovat na příjem doplňků stravy, které do těla doplní to, co nezíská ze stravy.

i-vegani-by-meli-uzivat-vitaminy-a-doplnky-stravy-fb

 

Místo masa nebo vajec si dopřejete ovoce, zeleninu, houby, rýži, luštěniny nebo ořechy, místo živočišných potravin jíte ty rostlinné. Proč ne? I ty by měly být v naší stravě zastoupené, dokonce se má za to, že ti, kdo konzumují více obilovin, ovoce a zeleniny jsou zdravější a žijí delší dobu. Na druhou stranu je fér si říct, že veganská i vegetariánská strava není nejlepším řešením, když chcete nabrat svalovou hmotu.

TIP: Koření a přírodní léčivo, to je oregáno. Více si naleznete zde. 

Veganství je životní styl

Netýká se jen jídla, ale života celkově, vegani živočišné věci nejen nejí, ale většinou ani nekupují. Koženou bundu na nich neuvidíte, stejně tak tu péřovou nebo třeba vlněný svetr. Dávají přednost veganské obuvi, která není z kůže, snaží se prostě všemi možnými způsoby vyloučit nebo aspoň minimalizovat zneužívání zvířat ve vztahu k jídlu, módě, zábavě a dalším oblastem.

TIP: Víte, co je to pomalá móda a jak nakupovat udržitelně?

Veganem se člověk nerodí, stává se jím v průběhu života, kdy se rozhodne přiblížit nebo následovat veganský životní styl. Do jaké míry, to už záleží na konkrétním jedinci. Prvním krokem většinou je úprava stravovacích návyků. Když odbouráte živočišnou stravu, otevřou se vám nové obzory. I když se zdá, že jídelníček vegana je poměrně fádní, opak je pravdou, může být i hodně rozmanitý.

veganstvi

Tip: Hořčík v těhotenství: Nedostatek, rizika a jak ho doplnit.

Jen si vezměte, kolik druhů ovoce nebo zeleniny existuje, podobně na tom jsou i bylinky, semínka nebo ořechy. Než je všechny ochutnáte, uplyne hromada času.

Víte, že můžete ochutnávat i nejrůznější rostlinná mléka, proteinové placky, pomazánky nebo proteinové směsi pro sportovce, ochuzeni nezůstanete ani o zmrzlinu nebo sladkosti. I to se najde ve veganské verzi, stejně jako třeba ekologické prací prostředky.

TIP: Ekologické praní: šetřete přírodu i peníze

Může mít veganská strava nějaké nevýhody?

Je to stejné jako u každé diety, každá má svá pro a proti. U rostlinné stravy je největším mínusem to, že při ní nenaberete svalovou hmotu a také vyšší riziko nedostatku některých vitamínů a minerálů

TIP na náš článek: Nedostatek vitamínu D: jak ho doplnit?

Když se zaměříme na obtížné nabírání svalové hmoty, je to z toho důvodu, že rostlinné suroviny v sobě ukrývají menší množství proteinů než ty živočišné, navíc je jejich kvalita pro tělo hůř využitelná. 

No a ten nedostatek vitamínů a minerálů? Nejčastěji jde o zinek, železo, vápník, vitamín B12 a omega 3 mastné kyseliny. Maso ve stravě veganů prostě chybí, je to totiž právě to maso, které obsahuje nejen bílkoviny, ale taky spoustu vitamínů a minerálů. A to nemluvíme o tom, že rostliny většinou obsahují antinutriční látky, které snižují vstřebávání minerálů, takže vlastně další mínus.

Není ale na místě házet flintu do žita, i veganská strava se dá nastavit tak, aby téměř všechny potřebné látky (až na vitamín B12) obsahovala. No a nebo můžete vsadit na doplňky stravy a vitamíny pro vegany.

TIP: Nedostatek hořčíku – a jak jej rychle doplnit

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vegan+vitam%C3%ADny

Jaké veganské doplňky stravy doplňovat?

  • Vitamín B12, který se jinak nedá do těla doplnit, v rostlinné stravě ho prostě nenajdete.
  • Zinek, jehož hlavním zdrojem pro nás bývá maso, když ho ale nejíme, měli bychom vsadit na vstřebatelnou formu zinku. Je totiž důležitý jak pro náš imunitní systém, tak třeba i pro hojení ran nebo regeneraci tkání. Tip: Doporučujeme pro vegany Beauty hair complex pro zdravé vlasy i pleť
  • Železo, jehož zdrojem je běžně maso a vnitřnosti, nic z toho ale vegan nejí.
  • Vápník, který v rostlinné stravě získáváme hlavně z tofu, máku, sezamových oříšků nebo fazolí, přijmout ho dostatek ale může být tvrdý oříšek.
  • Protein pro doplnění bílkovin.
  • Vitamín D, který napomáhá vstřebávání vápníku a je zásadní pro mineralizaci kostí.
  • Omega 3 mastné kyseliny, které podporují činnost srdce a mozku, snižují také hladinu tuku v těle.
  • Hořčík pro vegany s vitamíny B1 a B6 přispívají k normálnímu fungování celé nervové soustavy, a také psychických funkcí.
  • CBD kapky jako elixír zdraví a mládí, které pomohou s možnou nespavostí, bolestí i úzkostí.

Zdroje

  • Herzlich, B., & Herbert, V. (1988). Depletion of serum holotranscobalamin II. An early sign of negative vitamin B12 balance. Laboratory investigation; a journal of technical methods and pathology, 58(3), 332-337.
  • Kristensen, N.B., Madsen, M.L., Hansen, T.H., Allin, K.H., Hoppe, C., Fagt, S., Lausten, M.S., Gøbel, R.J., Vestergaard, H., Hansen, T., Pedersen, O., & Dalsgaard, T.K. (2015). Intake of macro- and micronutrients in Danish vegans. Nutr. J., 14, 115. https://doi.org/10.1186/s12937-015-0103-3. PMID: 26530950
  • Craig, W.J. (2009). Health effects of vegan diets. Am. J. Clin. Nutr., 89, 1627S–1633S. https://doi.org/10.3945/ajcn.2009.26736N. PMID: 19339401
  • Outila, T.A., Kärkkäinen, M.U., Seppänen-Laakso, T., & Lamberg-Allardt, C.J.E. (2000). Dietary intake of vitamin D in premenopausal, healthy vegans was insufficient to maintain concentrations of serum 25-hydroxyvitamin D and intact parathyroid hormone within normal ranges during the winter in Finland. J. Am. Diet. Assoc., 100, 434–441. https://doi.org/10.1016/S0002-8223(00)00124-5. PMID: 10767879
  • Sanders, T.A. (2009). DHA status of vegetarians. Prostaglandins Leukot. Essent. Fat. Acids, 81, 137–141. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2009.05.013. PMID: 19500961
  • Mangels, A.R., Messina, V., & Messina, M. (2011). The Dietitian’s Guide to Vegetarian Diets, 3rd ed. Jones and Bartlett Publishers: Burlington, MA, USA.
  • Cencic, A., & Chingwaru, W. (2010). The Role of Functional Foods, Nutraceuticals, and Food Supplements in Intestinal Health. Nutrients, 2(6), 611-625. https://doi.org/10.3390/nu2060611

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.