Spreje do nosu: Jaké vybrat a na co jsou vhodné?

S podzimem, zimou a sychravým počasím, kdy chladno proniká až na kůži, není nouze o to se nachladit. Virů je v ovzduší více než dost, protože pro ně nastaly ideální podmínky, ve kterých se rychle množí. U osob, jejich imunita pokulhává, není problém v tom, že respirační onemocnění chytí, ani neví jak. Stačí se objevit třeba v přeplněním nákupním středisku. Co pak s rýmou, která ucpe nos a nutí neustále ke kašli?

jak-vybrat-spreje-a-kapky-do-nosu-fb

 

Jak ulevit ucpanému nosu při rýmě

O rýmě se říká, že léčená i neléčená trvá sedm dní. Což je vlastně pravda. Ale s pomocí vhodných prostředků je možné potlačit její nepříjemné průvodní příznaky, mezi které patří zejména nadbytek sekretu, otok nosních sliznic. Hlavní roli v tomto sehrávají nosní spreje a kapky, které umějí od těchto potíží ulevit. Používají se nejen na klasickou, ale také alergickou rýmu.

Pokud se ale jedná o chemické spreje do nosu, je třeba u nich dodržovat dávkování i dobu použití, protože na ně vzniká návyk a poškození sliznice a pak se jejich použití míjí účinkem. Používat by se měly maximálně sedm dní. Vhodnější než chemické nosní spreje jsou ty, jež jsou vyrobené na přírodní bázi.

Nejúčinnější spreje do nosu, které nejsou návykové

S ucpaným nosem bojují nejen alergici. Při nachlazení či chřipce je to jeden z typických příznaků. Trpí tím hlavně malé děti, které ještě neumějí smrkat. Kvůli ucpanému nosu se nemohou dostatečně vyspat a pak jsou uplakané a nervózní stejně jako jejich rodiče. Lze jim ulevit 100% přírodním  nosním sprejem NasaMist, jenž je vhodný pro děti už od 3 let, protože neštípe ani nepálí. 

ucpany-nos_1

Tip: Jak poznám, že mám alergii? Dozvíte se v dalším článku.

Není návykový a nemá vedlejší účinky. Dokáže zmírnit alergickou rýmu i nepříjemné sucho v nose při chřipce a běžném nachlazení. Ulevuje od tlaku v nosních dutinách a pomáhá i při překrvení nosní sliznice. Výborný je i zvlhčující sprej do nosu NasoGel s kyselinou hyaluronovou a aloe vera, které zklidňují a hydratují nosní sliznici. Lze ho použít i jako prevenci při chřipkovém a jiném respiračním onemocnění.

Co jsou to nosní spreje Nasaleze

Představte si nos jako vstupní bránu pro případné patogeny. Ty se tam dostávají ze vzduchu a víme, že třeba rýma se přenáší pomocí kapének. Pak už jen stačí oslabená imunita, aby člověk infekci podlehl a onemocněl. Nosní spreje Nasaleze mají v sobě patentovaný celulózový prášek, jenž chrání sliznici nosu před dráždivými látkami, viry a bakteriemi, jež se mohou vyskytovat ve vzduchu, který dýcháme. Tento prášek se díky vlhkost v nose mění na gel, který pak pokryje výstelku nosních dírek. Tím se vytváří účinná bariéra proti vzdušným alergenům a mikroorganismům, jež jsou gelu zachyceny a neutralizovány.

TIP: Suchá nosní sliznice: Jak zvlhčovat?

V podzimním a zimním čase, kdy se očekává nárůst respiračních nemocí, je vhodné se chránit před případnými viry a koronaviry, a to i použitím nosních sprejů Nasaleze. Tyto 100% přírodní produkty obsahují extrakt z medvědího česneku a máty a je možné je použít jako prevenci chřipky a nachlazení. Výhodou je, že neobsahují chemické látky a mohou je používat i malé děti od 3 let a kojící a těhotné ženy. Pro prevenci alergické rýmy je vhodný nosní bariérový sprej Nasaleze Allergy s mátou peprnou, jenž je doporučován i dětem od 18 měsíců. Na sliznici vytváří tenký film, jenž ji chrání před útokem alergenů z ovzduší.

#produkty#https://www.nanospace.cz/spreje-do-nosu/

Tip: Pokud vám nevyhovují nosní spreje nebo kapky na alergie, zkuste nosní filtr pro alergiky na pyl - Rhinix.

Jak se používají bariérové spreje Nasaleze

Použití bariérového nosního spreje je jednoduché. Stačí se před jeho aplikací vysmrkat, lahvičku se spreje protřepat a její trysku pak umístit postupně do jedné i druhé nosní dírky. Lahvičku zmáčknete, přitom se nosem vdechujete její obsah.

sprej-do-nosu

Tip: Jak uvolnit ucpaný nos bez nosních kapek a sprejů?  Poradíme vám.

Sprej Nasaleze je ideální při prevenci, ale pomáhá i tehdy, kdy nachlazení už propuklo, protože zkracuje dobu léčení. Protože sprej Nasaleze není návykový, je možné ho používat, kdykoliv potřebujete. Pro prevenci se doporučuje minimálně třikrát denně si do obou nosních dírek vstříknout účinnou látku. Je třeba myslet na to, že bariéru je nutné obnovit při každém vysmrkání či po silném kýchnutí.

Domácí prostředky na léčbu rýmy

Kromě použití nosních sprejů je možné ucpanému nosu při nachlazení ulevit dalšími domácími prostředky. Osvědčená je inhalace horké páry, která pomáhá dutiny uvolnit. Vyzkoušej je možné i teplý obklad na čelo a v poslední době se ke slovu dostávají i výplachy nosu pomocí konvičky Rhino solným roztokem. Chce to trochu zručnosti a úleva přijde vzápětí. Jak konvička funguje? Slaný roztok se pomocí konvičky nalije do jedné nosní dírky a tou druhou se nechá vytéct ven.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyplach-nosu/

Tip: Přečtěte si článek - výplach nosu jako prevence alergie i léčba respiračních onemocnění.

U alergické rýmy pacient jistě přivítá úlevu od kýchání a svědění nosu, kterou nabízí nosní filtr. Umožňuje volné dýchání, přitom zabraňuje vstupu pylů a vzdušných alergenů do nosu. Navíc je diskrétní.

TIP: Jak vybrat nejlepší zvlhčovač vzduchu?

Do domácnosti je ideální pořídit zvlhčovače vzduchu. Suchý vzduch zhoršuje alergikům dýchání. Je-li vzduch dostatečně vlhký, ulevuje od potíží. A samozřejmě je třeba nezapomínat na posilování imunity. Zde výbornou službu dělá užívání potravinových doplňků s vitamínem C, jenž jako silný antioxidant pomáhá budovat obranyschopnost organismu, který je pak schopný se lépe vypořádat s infekcemi i alergiemi. 

Zdroje:
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.