Jak vybrat nejlepší kloubní výživu pro psa

Kloubní výživa je důležitá pro zdraví a dobrou kondici našich psů. Klouby jsou důležité pro pohyb a umožňují našim psům běhat, skákat a hrát si. Stejně jako u lidí, i u psů se s věkem mohou klouby zhoršovat a ztrácet elasticitu, což může způsobit bolest a omezení pohybu. Abychom tomu předešli nebo alespoň zmírnili tyto problémy, je důležité pečovat o kloubní zdraví našich psů již od mládí.

jak-spravne-pecovat-o-klouby-vaseho-psiho-milacka-fb

 

Co by měla kloubní výživa pro psy obsahovat

Jedním z nejdůležitějších faktorů pro zdraví kloubů je výživa. Existuje řada potravin a doplňků stravy, které mohou pomoci posílit klouby a podpořit pohybový aparát vašeho psího miláčka. Mezi nejdůležitější složky kloubní výživy patří:

  • Kyselina hyaluronová: Kyselina hyaluronová je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v tkáních a tekutinách našich těl, včetně kloubů. Její hlavní funkcí je udržovat klouby vlhké a mazané, což umožňuje snadný a bezbolestný pohyb. Kyselina hyaluronová se běžně používá jako doplňková látka v kloubní výživě pro psy.
  • Chondroitin sulfát: Důležitá látka, která se nachází v tkáních, jako je kůže, kloubová chrupavka a pojivová tkáň. Zaručuje pružnost, pevnost a odolnost chrupavky. Chondroitin sulfát může být užíván jako součást léčby artritidy a dalších onemocnění kloubů, neboť může pomoci snížit bolest, zvýšit pohyblivost kloubů a zlepšit celkové zdraví kloubů. Může být také použit k prevenci poškození kloubů.
  • Hydrolyzovaný kolagen: Hydrolyzovaný kolagen je druh kolagenu, který je chemicky rozložen na menší molekuly, což umožňuje snadnější vstřebávání do těla. Kolagen je důležitý pro pevnost šlach a celkové zpevnění pohybového aparátu. Kolagen je jednou z hlavních stavebních složek chrupavek, šlach i vazů a podporuje jejich regeneraci.
  • Kurkumin: Kurkumin je látka, která se nachází v koření kurkuma a je známá pro své protizánětlivé a antioxidantní vlastnosti. V některých studiích bylo zjištěno, že kurkumin může být užitečný při léčbě různých onemocnění, včetně onemocnění kloubů, jako je artritida. 

Tip: Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy a klouby?

Jak pečovat o klouby psů?

  • Udržovat naše psy ve vhodné tělesné hmotnosti. Přebytečná hmotnost zatěžuje klouby a může zhoršovat jejich stav. Je proto důležité dbát na kvalitu stravy a dostatečné množství pohybu.
  • Poskytovat jim dostatečnou fyzickou aktivitu. Pravidelná fyzická aktivita je důležitá pro zdraví kloubů i celkové zdraví našich psů. Umožňuje posilovat svaly a podporuje udržení vhodné tělesné hmotnosti. Je však důležité, aby fyzická aktivita byla vhodně přizpůsobená věku a stavu našeho psa. Přetěžování našich psích miláčků může zhoršit stav jejich pohybového aparátu.
  • Vyhýbat se nevhodnému pohybu. Starší psi a některá plemena by se měli vyvarovat přílišného chození do schodů. Skákání a nárazy mohou poškodit klouby a zhoršit jejich zdravotní stav. 
  • Používat vhodné postroje a výbavu. Vybírejte takové postroje, které podporují přirozený pohyb vašeho psa. Některé postroje mohou psa omezovat v pohybu, a tím mu poškozovat pohybový aparát. Vhodné postroje jsou základ.

4-kloubni-vyziva-pro-psy.

Proč a kdy podávat psovi kloubní výživu?

Kloubní výživa pro psy může být užitečná v řadě situacích. Může být použita jako preventivní opatření proti kloubním problémům, zejména u starších psů nebo psů s genetickou predispozicí k těmto problémům. Kloubní výživa může také pomoci zmírnit příznaky již existujících kloubních problémů, jako je artróza nebo dysplazie kyčelního kloubu.

Kloubní výživa se podává především starším psům, velmi aktivním nebo obézním psům. Pokud má váš psí miláček již problémy, kloubní výživa může pomoci zmírnit příznaky a podpořit zdraví kloubů vašeho psa. 

Jak vybrat nejlepší kloubní výživu pro psa?

Při výběru kloubní výživy pro psa je důležité zvážit řadu faktorů. Mezi nejdůležitější patří:

Kvalita a složení: Je důležité zvážit kvalitu a složení kloubní výživy, abyste zajistili, že vašemu psovi poskytnete dostatečné množství důležitých látek pro zdraví kloubů, jako jsou chondroitin, glukosamin a hydrolyzovaný kolagen.

Věk a stav vašeho psa: Je třeba zvážit věk a stav vašeho psa, abyste zajistili, že zvolíte vhodný typ kloubní výživy. Například u starších psů nebo psů s kloubními problémy by mohla být vhodná kloubní výživa s vyšším obsahem některých látek nebo s příslušnými přísadami, jako je například kolagen nebo kurkumin.

Recenze a zpětná vazba ostatních majitelů: Může být užitečné se podívat na recenze a zpětnou vazbu ostatních majitelů psů, kteří již daný produkt používali. Tato zpětná vazba může poskytnout užitečné informace o účinnosti a kvalitě kloubní výživy.

TIP: Jak vybrat přírodní doplňky stravy pro koně, psy a kočky?

recenze-geloren-2

Co na bolest kloubů u psa?

Bolest kloubů u psů může být způsobena řadou faktorů, včetně věku, přebytečné hmotnosti, nadměrným běhání do schodů a dalších. Pokud se u vašeho psa objeví bolest kloubů, je důležité navštívit veterináře, který posoudí stav vašeho psa a doporučí vhodnou léčbu.

Existuje řada možností léčby bolesti kloubů u psů, včetně léků proti bolesti a protizánětlivých léků, fyzioterapie, speciálních doplňků stravy a dalších. V některých případech může být vhodné použít kombinaci různých metod léčby, aby se dosáhlo co nejlepšího výsledku. Je důležité postupovat podle doporučení veterináře a pečlivě sledovat stav vašeho psa, abyste zjistili, zda léčba pomáhá a zda je třeba ji upravit.

3-kloubni-vyziva-pro-psy.

Co je nejlepší na artrózu u psa?

Artróza je degenerativní onemocnění kloubů, které se vyskytuje u psů stejně jako u lidí. Může způsobit bolest, omezení pohybu a další problémy. Léčba artrózy u psa by měla být zaměřena na zmírnění bolesti a zlepšení pohyblivosti kloubů.

Existuje řada možností léčby artrózy u psů, včetně léků proti bolesti a protizánětlivých léků, fyzioterapie, doplňků stravy (například vhodná kloubní výživa) a dalších. V některých případech může být vhodné použít kombinaci různých metod léčby, aby se dosáhlo co nejlepšího výsledku. Je důležité navštívit veterináře a řídit se jeho doporučením ohledně léčby artrózy u vašeho psa.

Kromě léčby je důležité pečovat o zdraví kloubů vašeho psa i jinými způsoby. Mezi důležité kroky patří udržování vhodné tělesné hmotnosti, poskytování dostatečné fyzické aktivity a vyhýbání se přílišnému skákání a nárazům. Tato opatření mohou pomoci zmírnit příznaky artrózy a podpořit zdraví kloubů vašeho psa.

2-kloubni-vyziva-pro-psy.

Zkuste českou značku kloubní výživy pro psa: Geloren

Geloren je česká značka firmy Contipro, největšího světového výrobce kyseliny hyaluronové na světě. Geloren vyrábí jednu z nejkvalitnějších kloubních výživ pro psy, která byla vyvinutá na základě dlouhodobého výzkumu českých vědců a lékařů, kteří dali dohromady recepturu tak, aby měl ideální složení vytvořené pro zdraví psů. 

Geloren je doplňkem stravy pro psy, který obsahuje kyselinu hyaluronovou, chondroitin sulfát a želatinu. Kyselina hyaluronová je důležitou složkou kloubní tekutiny a pomáhá mazat klouby a tlumit nárazy. Chondroitin sulfát je součástí kloubní chrupavky a synoviální tekutiny a zajišťuje pružnost a pevnost chrupavky. Želatina je bílkovinná látka v dobře stravitelné formě, která poskytuje základní stavební součásti pro tvorbu kolagenu, který je důležitý pro zdravé šlachy, vazy a chrupavky.

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-pro-psy/

Geloren nabízí dvě varianty kloubní výživy pro psy, a to kloubní výživu pro velká a malá plemena. Tyto ochucené žvýkací kostky pomáhají regenerovat klouby při pohybových problémech, a zároveň poskytují prevenci proti stárnutí a zachování aktivního života vašeho psa.

V závěru je důležité zdůraznit, že pečujeme-li o kloubní zdraví našich psů již od mládí, můžeme zmírnit nebo dokonce zabránit vzniku kloubních problémů v budoucnu. Kvalitní strava bohatá na důležité složky kloubní výživy, pravidelná fyzická aktivita a vhodná péče mohou pomoci posílit klouby našich psů a umožnit jim dlouhý a šťastný život. Zkuste Geloren pro psy!

FAQ

Jak kloubní výživa pro psy funguje?

Kloubní výživa pro psy obsahuje speciální kombinaci látek, jako jsou glukosamin, chondroitin, MSM a kolagen, které podporují zdraví kloubů, chrupavek a vazů. Tyto látky napomáhají regeneraci kloubů, snižují zánět a bolest a zlepšují pohyblivost a celkovou kvalitu života psa.

Jak dlouho trvá, než uvidím výsledky kloubní výživy u mého psa?

Výsledky kloubní výživy se mohou lišit v závislosti na individuálních potřebách psa, jeho velikosti, věku a zdravotním stavu. Obecně lze říci, že první zlepšení můžete pozorovat již během několika týdnů, ale doporučuje se užívat kloubní výživu alespoň 2 měsíce pro optimální výsledky.

Je kloubní výživa vhodná pro všechny plemena psů?

Ano, kloubní výživa je vhodná pro všechna plemena psů. Výrobci často nabízejí různé varianty výživy, které jsou speciálně navrženy pro malá, střední a velká plemena psů, aby tak lépe vyhovovaly jejich potřebám a dávkování.

Mohu podávat kloubní výživu svému mladému psovi jako prevenci?

Ano, kloubní výživa pro psy může být podávána jako prevence pro podporu zdraví kloubů a chrupavek u mladých psů. 

Existují nějaké vedlejší účinky spojené s podáváním kloubní výživy psům?

Kloubní výživa je obecně považována za bezpečnou pro většinu psů. Nicméně, někteří psi mohou mít citlivost nebo alergickou reakci na některé složky obsažené v kloubní výživě. Pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, jako je nevolnost, průjem nebo zvracení, přestaňte výživu podávat a konzultujte situaci s veterinářem.

Jak dlouho mohu podávat kloubní výživu svému psovi?

Kloubní výživa může být podávána dlouhodobě jako součást celkové péče o zdraví kloubů a chrupavek psa. Délka podávání a dávkování by měla být přizpůsobena individuálním potřebám psa a doporučení veterináře. Geloren pro psy se podává vždy 2 měsíce vkuse a poté je doporučená měsíční pauza. 

Mohu psy jíst kloubní výživu v kombinaci s jinými doplňky nebo léky?

Ve většině případů je možné kloubní výživu pro psy kombinovat s jinými doplňky nebo léky, které váš pes užívá. Před zahájením kombinace kloubní výživy s jinými látkami se však doporučuje konzultovat s veterinářem, aby bylo zajištěno, že kombinace je bezpečná a vhodná pro vašeho psa.

Jaké jsou příznaky bolesti kloubů u psů?

Příznaky bolesti kloubů u psů mohou zahrnovat: ochablost, kulhání, ztížené pohyby, otoky kolem kloubů, znatelná bolest při doteku, ztráta zájmu o hry a cvičení, změny v chování, jako je podrážděnost nebo apatie, a obtíže při vstávání nebo při chůzi po schodech.

Jaké nemoci kloubů a pohybového aparátu mohou postihovat psy?

Některé nemoci kloubů a pohybového aparátu, které mohou postihovat psy, zahrnují osteoartritidu, dysplazii kyčelního a loketního kloubu, zánět kloubního vaku (burzitida), revmatoidní artritidu, osteochondrózu, panosteitidu a spondylózu. Tyto nemoci mohou mít vliv na pohyblivost a kvalitu života psa.

Na jaké nemoci kloubů pomáhá kloubní výživa pro psy?

Kloubní výživy pro psy mohou být vhodné pro řadu nemocí kloubů, jako je osteoartritida, dysplazie kyčelního a loketního kloubu, osteochondróza a další degenerativní onemocnění kloubů a chrupavek. Kloubní výživy mohou pomoci zmírnit zánět, podporovat regeneraci kloubních chrupavek a zlepšit pohyblivost. Před podáváním kloubní výživy u psů s konkrétním onemocněním je důležité konzultovat s veterinářem.

Jak předejít problémům s klouby u psa?

Prevence problémů s klouby u psů zahrnuje udržování optimální tělesné hmotnosti, poskytování pravidelného cvičení a aktivit přiměřených pro věk a plemeno psa, poskytování vyvážené stravy bohaté na živiny pro podporu zdraví kloubů, monitorování růstu a vývoje u štěňat a mladých psů a včasná konzultace s veterinářem při podezření na problémy sklouby nebo pohybovým aparátem. Prevenci mohou také podporovat kloubní výživy, které obsahují látky jako glukosamin, chondroitin, MSM a kolagen. Vždy se poraďte se svým veterinářem ohledně nejlepšího postupu pro vašeho psa.

Kdy je nejlepší začít podávat kloubní výživu svému psovi?

Nejlepší čas začít podávat kloubní výživu vašemu psovi závisí na individuálních potřebách a zdravotním stavu vašeho psa. U některých psů může být vhodné začít podávat kloubní výživu již v mládí jako prevenci, zatímco u jiných může být vhodnější začít s podáváním až ve středním nebo pokročilém věku, kdy se mohou objevit první příznaky onemocnění kloubů. Doporučuje se konzultovat s veterinářem, aby bylo zajištěno správné načasování a dávkování kloubní výživy pro vašeho psa.

Mohou kloubní výživy interagovat s jinými léky, které můj pes užívá?

Některé kloubní výživy mohou interagovat s jinými léky, které váš pes užívá. Před zahájením podávání kloubní výživy je důležité konzultovat s veterinářem, který zná léky, které váš pes užívá, a může posoudit, zda je kombinace kloubní výživy a těchto léků bezpečná a vhodná pro vašeho psa. V případě nejistoty je vždy nejlepší konzultovat s odborníkem.

Druhy Gelorenu u nás v prodeji:

Zdroje:

  • Hoffman JM, Tolbert MK, Promislow DEL and The Dog Aging Project Consortium (2022) Demographic factors associated with joint supplement use in dogs from the Dog Aging Project. Front. Vet. Sci. 9:906521. doi: 10.3389/fvets.2022.906521
  • Burns, K. M. (2020). Mobility matters: nutritional management of canine joint disease. Vetted, 115(7). Retrieved June 16, 2020, from%C2%A0https://www.dvm360.com/view/mobility-matters-nutritional-management-of-canine-joint-disease
  • Czajka, A., Kania, E. M., Genovese, L., Corbo, A., Merone, G., Luci, C., & Sibilla, S. (2018). Daily oral supplementation with collagen peptides combined with vitamins and other bioactive compounds improves skin elasticity and has a beneficial effect on joint and general wellbeing. Nutrition Research, 57, 97-108.
  • Eckert, T., Jährling-Butkus, M., Louton, H., Burg-Roderfeld, M., Zhang, R., Zhang, N., Hesse, K., Petridis, A.K., Kožár, T., Steinmeyer, J., Schauer, R., Engelhard, P., Kozarova, A., Hudson, J.W., & Siebert, H.-C. (2021). Efficacy of chondroprotective food supplements based on collagen hydrolysate and compounds isolated from marine organisms. Marine Drugs, 19(10), 542. doi: 10.3390/md19100542
  • Schunck, M.; Louton, H.; Oesser, S. The Effectiveness of Specific Collagen Peptides on Osteoarthritis in Dogs-Impact on Metabolic Processes in Canine Chondrocytes. Open J. Anim. Sci. 2017, 07, 254–266.
  • Dobenecker, B.; Reese, S.; Jahn, W.; Schunck, M.; Hugenberg, J.; Louton, H.; Oesser, S. Specific bioactive collagen peptides (PETAGILE((R))) as supplement for horses with osteoarthritis: A two-centred study. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 2018, 102 (Suppl. 1), 16–23