Co pomáhá na bolest při menstruaci?

Ačkoliv to nechceme slyšet, menstruační bolesti a menstruační křeče jsou běžnou a normální součástí našeho menstruačního cyklu, zažívá je více než polovina žen každý měsíc po dobu jednoho až dvou dnů. Pojďme se podívat na to, co bolest způsobuje, jak se může projevovat a co na ni efektivně pomáhá. Řekneme si také, kdy byste měly vyhledat lékaře. 

co-pomaha-na-bolest-pri-menstruaci-fb

 

Co způsobuje menstruační bolesti a menstruační křeče?

Menstruační bolest nastává, když se svalová stěna dělohy napíná (stahuje). V děloze se neustále objevují mírné kontrakce, ale obvykle jsou tak mírné, že je většina žen necítí. Během menstruace se děložní stěna začne stahovat silněji, aby pomohla děložní výstelce v rámci menstruace odpadnout. Když se stěna dělohy stahuje, stlačuje krevní cévy lemující dělohu. To dočasně přeruší přívod krve a s ním i kyslíku, a to způsobuje zvýšené bolesti.

Se vznikem menstruačních bolestí je spojená zvýšená hladina prostaglandinů, což jsou látky podobné hormonům, které působí lokálně v různých orgánech. Prostaglandiny v děloze jsou zodpovědné za sílu jejích stahů, potažmo tedy i za bolest.

Není známo, proč některé ženy trpí menstruační bolestí více než jiné, bývá to ale dědičné. Bolestmi více trpí mladší ženy, po porodu se často zmírňují a někdy i vymizí. Bolest při menstruaci se může vyskytovat i v důsledku některých onemocnění. Pokud vás trápí příliš velké bolesti, které vás vyřadí z běžného režimu i na několik dní, navštivte svého gynekologa.

Nejčastější bolest při menstruaci - bolest v podbříšku

Bolest v podbříšku při menstruaci způsobují kontrakce dělohy, která se snaží vypudit odlupující se děložní výstelku. 

Co zhoršuje menstruační bolesti:

Tip: Jak se zbavit stresu?

Menstruační bolesti mohou zahrnovat:

  • Bolest v podbřišku,
  • bolest v bederní a křížové oblasti zad,
  • průjem,
  • zácpa.

Jaké mohou být další komplikace:

  • Problémy při močení,
  • zvracení,
  • motání a bolesti hlavy.

Tip:  Co pomáhá na bolest hlavy a migrénu

1-bolest-pri-menstruaci

Mohlo by vás zajímat: Co je celulitida a jak se jí efektivně zbavit?

Co to je PMS (premenstruační syndrom)

PMS označuje premenstruační syndrom a postihuje 90 % menstruujících žen. PMS začíná několik dní před začátkem menstruace a pokračuje do prvního nebo dvou dnů menstruace. Lékaři si myslí, že PMS je způsobeno poklesem hladiny estrogenu a progesteronu před začátkem každé menstruace. PMS se vyznačuje únavou, podrážděností a bolestivou menstruací.

Co to je PMDD (premenstruační dysforická porucha)

Premenstruační dysforická porucha je závažnější formou PMS, která postihuje asi 5 % menstruujících žen. Lékaři si nejsou jisti, co způsobuje PMDD, ale ženy s vysokou úrovní stresu, depresí nebo s depresí v rodinné anamnéze ji pravděpodobně zažijí. Příznaky PMDD jsou podobné PMS, ale intenzivnější, včetně bolestivějších křečí.

Kdy navštívit lékaře při menstruačních bolestech

Navštivte svého poskytovatele zdravotní péče, pokud:

  • Menstruační křeče narušují váš běžný život,
  • vaše bolesti se každý měsíc zhoršují,
  • nikdy jste bolesti neměla, ale po 20 a více letech se dostavily.

Co dalšího můžou silné menstruační bolesti znamenat?

Ačkoliv menstruační bolesti jsou zcela běžné, pokud už ovlivňují váš běžný život, může to znamenat i vážnější onemocnění:

Myomy v děloze

Myomy v děloze jsou nezhoubné nádory vyrůstající z hladké svaloviny dělohy, dle statistických údajů se vyskytují u cca 40 % žen, zejména ve věkové skupině do 50 let. Obvykle se objevují během reprodukčního věku a po menopauze se často scvrknou nebo úplně zmizí.

Přesto, že jsou myomy tak častým onemocněním, dodnes není možno jednoznačně stanovit, proč vznikají. Vědci se domnívají, že na to má vliv hladina estrogenu a progesteronu, je ale vědecky vyloučeno, že by na vině byla antikoncepce.

Velký vliv má ale dědičnost a nadváha. Vzhledem k tomu, že rostou v děložní výstelce, mohou způsobit silnou menstruaci a bolestivé menstruační křeče.

Ovariální cysty na vaječníku

Syndrom polycystických ovarií je jednou z nejčastějších hormonálních poruch (endokrinopatologií) žen v reprodukčním, zralém věku. V naší republice je výskyt tohoto syndromu kolem 5 % žen. Je definováno jako onemocnění s chronickou anovulací (chronicky nedochází k ovulaci) a nadbytkem mužských pohlavních hormonů, androgenů (řecky andros = muž).

Ovariální cysty se vyvíjejí ve vaječnících, typicky během ovulace. U mnoha žen se každý měsíc objeví alespoň jedna malá cysta, která přirozeně mizí. Některé ženy však mají mnohočetné nebo velké ovariální cysty, které mohou způsobit bolest nebo komplikace. V těchto případech může být ke zvládnutí cyst zapotřebí lékařské ošetření.

Jednou z příčin je hormonální nerovnost, a to nadprodukce androgenů, která vede mimo jiné například k nadměrnému ochlupení na místech, která pro ženu nejsou běžná. Příznaky zahrnují nepravidelnou menstruaci, nadměrné ochlupení na obličeji a těle, přibírání na váze, potíže s hubnutím, akné a řídnutí vlasů.

Hluboký pánevní zánět (PID – Pelvic inflammatory disease)

Když dojde k infekci dělohy a vaječníků, nazývá se to zánětlivé onemocnění pánve (PID). Infekce obvykle začíná, když se bakterie ze sexuálně přenosné infekce (STI) dostanou do reprodukčních orgánů. PID může také nastat po chirurgickém zákroku. Zatímco mnoho žen nepociťuje žádné příznaky PID, u některých lidí může způsobit bolestivé křeče.

Co je to endometrióza?

Endometrióza je nejčastější gynekologické onemocnění žen v reprodukčním věku. Endometrióza vzniká, když děložní výstelka, známá také jako endometrium, roste mimo dělohu, obvykle v jiných částech vašich reprodukčních orgánů, jako jsou vaječníky nebo vejcovody. To způsobuje při menstruaci bolestivé křeče, silné krvácení, podráždění a zánět. Endometrióza se neprojevuje pouze extrémně bolestivou menstruací, kromě toho může žena pociťovat bolest při pohlavním styku. Dalším příznakem bývají nezřídka kdy stopy krve v moči.
Bohužel endometrióza může vést až k neplodnosti. Uvádí se, že tato nemoc je ve 20-50 % příčinou neplodnosti u žen.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

Co to je adenomyóza?

Adenomyóza je léčitelný stav, kdy endometrium prorůstá do svalové stěny dělohy. Endometrium může postihnout celý sval dělohy, ale obvykle postihuje jedno místo. Adenomyóza je zvládnutelný stav, ale může způsobit vážné křeče. Lékaři si nejsou jisti, co přesně způsobuje adenomyózu, ale ženy, které měly děti nebo podstoupily operaci dělohy, mají vyšší predispozice k rozvinutí adenomyózy.

5 tipů, co pomáhá na bolestivou menstruaci a menstruační křeče:

Nejčastěji saháme po paralenu či jinému prášku na bolesti, ne vždy ale zabírá dostatečně rychle, a ne vždy si ho chceme brát vícekrát za den. Co dalšího může pomoci?

1) Teplé obklady a polštářky

Vyzkoušejte osvědčené teplé obklady na břicho, na bedra nebo teplou sprchu. Teplo pomáhá především při křečích a bolestech.

2) Cvičte

Ačkoliv se to zdá zvláštní a málokomu se do toho chce, velmi účinné je i cvičení, jak snížit menstruační bolesti. Organismus při cvičení vyplavuje hormony, které tlumí bolest, navíc při něm často na bolest zapomenete.

Tip: Jak funguje sportovní oblečení proti zápachu?

cviceni-na-bolest-pri-menstruaci

3) Doplňte hořčík

Většina lidí trpí nedostatkem hořčíku, což může samo o sobě zhoršovat menstruační bolesti. Nedostatek hořčíku totiž způsobuje větší tenzi ve svalech a zvyšuje hladinu prostaglandinů, která způsobuje menstruační bolesti. Ty, které mají menstruační bolesti způsobené nedostatkem hořčíku, proto přísahají, že hořčík je doslova zázrak na menstruační bolesti. Hořčík také pomáhá vstřebání prášků na bolest, i proto po něm sahají miliony žen po celém světě při menstruaci.

Tip: Nedostatek hořčíku – a jak jej rychle doplnit


Pokud si pořizujete magnesium na menstruační bolesti, doporučujeme takové, které je rozpustné v ústech a rychleji a mnohem efektivněji se dostává do těla. Kromě hořčíku se doporučuje i vyzkoušet vitamin D, který podporuje vstřebávání vápníku. Stejně tak může pomoci i vitamin E a omega-3, které jsou protizánětlivé. Všechny zmíněné doplňky stravy je ale nutné brát každý den, nejen během vaší periody. Pokud berete léky, nezapomeňte konzumaci doplňků stravy konzultovat s vaším lékařem. 

Tip: Nedostatek vitamínu D: jak ho doplnit?

4) Pijte vhodné čaje

Z čajů je nejvhodnější čaj z řebříčku, který se doporučuje nejen na bolesti, ale i silné krvácení. Vhodný je také čaj meduňkový a heřmánkový.

5) Vhodná strava je základ

Vyhněte se kávě a alkoholu, které zhoršují menstruační bolesti. Během vašich dnů byste se také měly vyhýbat bílému pečivu a rafinovanému cukru. Nejlepší je vyvážená strava bohatá na vápník, hořčík a železo a dostatečný příjem potravin s obsahem vitaminu C a B.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vitamin+c

Menstruační bolesti v těhotenství

Bolesti podobné těm menstruačním zažívají ženy občas i v těhotenství, a to především v prvním a třetím trimestru. Není se čeho obávat, jsou běžným projevem toho, jak se děloha připravuje na rostoucí miminko.

Na začátku těhotenství „menstruační“ bolesti značí, že došlo k uhnízdění oplodněného vajíčka v děložní sliznici. Může docházet i ke špinění a bývá to i prvním signálem těhotenství, ačkoliv je ve většině případů přičítán blížící se menstruaci. Pokud jsou na začátku těhotenství bolesti jednostranné, mohlo by se jednat o mimoděložní těhotenství.

Menstruační bolesti před porodem jsou zase přirozeným projevem toho, jak se děloha připravuje na porod, jedná se o tzv. poslíčky. Ve většině případů neznamenají bolesti nic závažného, ale pokud jsou bolesti velmi silné a časté nebo pokud se objeví krvácení, okamžitě kontaktujte svého gynekologa.

Tip: Co dělat, když nemůžete spát: 30 vědecky podložených tipů

Jak dlouho trvají menstruační bolesti?

Je to velmi individuální, ale většinou nastupují začátkem krvácení, u některých žen trvají pouze jeden den, ale u většiny trvají 48-72 hodin.

Bolest prsou při menstruaci (mastodynie) je běžná

Pokud vás bolí prsou při menstruaci nebo jsou citlivější, nemusíte se bát, je to úplně normální. Příčinou jsou hormony, konkrétně progesteron, jehož hladina se mění v průběhu celého vašeho menstruačního cyklu a před menstruací se zvyšuje a stimuluje růst mléčných žláz.

Menstruační bolesti bez menstruace

Pokud vás trápí menstruační bolesti, ale menstruace se nedostavuje, může to znamenat více věcí. Často mohou menstruační bolesti provázet ovulaci – pokud se u vás objevují mezi 10. a 14. dnem cyklu, jedná se patrně právě o tento případ. Podobné bolesti těm menstruační mohou znamenat také příchod menopauzy nebo i celou řadu gynekologických problémů. Nejvhodnější je proto se obrátit na lékaře.

Zdroje

  • Armour, M., Parry, K., & Al-Dabbas, M. (2021). Factors associated with menstrual pain in adolescents: a systematic review and meta-analysis. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, 34(2), 129-136.

  • Sharma, P., & Malhotra, C. (2019). Prevalence of premenstrual syndrome and premenstrual dysphoric disorder among college students of Bhavnagar, Gujarat. Journal of Family Medicine and Primary Care, 8(8), 2592-2597.

  • PEDIATRIC CARE ADVICE. Menstrual Cramps. Schmitt Pediatric Care Advice, 2022.
  • Roca, C. A., Schmidt, P. J., & Rubinow, D. R. (2019). Premenstrual dysphoric disorder: Contemporary diagnosis and management. Journal of Psychosomatic Obstetrics and Gynecology, 40(4), 251-262.

  • Latthe, P., & Latthe, M. (2019). Menstrual Pain and Endometriosis: A Review of the Evidence. Journal of Endometriosis and Pelvic Pain Disorders, 11(1), 21-27.

  • Taulo, F., Berry, I., & Ogunbanjo, G. (2019). The epidemiology of chronic pelvic pain in women in developing countries: A systematic review. Journal of Obstetrics and Gynaecology Research, 45(6), 1078-1090.

  • Buse, D. C., Loder, E. W., & Gorman, J. A. (2019). Menstrual-related pain conditions: dysmenorrhea and migraine. Journal of Women's Health, 28(9), 1175-1185.

  • Harel, Z. (2019). Dysmenorrhea in Adolescents: Diagnosis and Treatment. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, 32(6), 609-616.

  • Latthe, P., & Latthe, M. (2020). Menstrual Pain in Adolescents: Review of Pathophysiology and Treatment Options. Current Pain and Headache Reports, 24(4), 1-9.

  • Marjoribanks, J., Proctor, M., Farquhar, C., & Derks, R. S. (2015). Non-steroidal anti-inflammatory drugs for dysmenorrhoea. Cochrane Database of Systematic Reviews, (7), CD001751.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.