Co pomáhá na bolest hlavy a migrénu

Většina dospělých lidí se někdy setkala s bolestí hlavy, bohužel jsou časté i u dětí, dle dostupných dat zažívá bolesti hlavy 78 % dětí ve věku 6-15 let. Možná vás překvapí, že před pubertou jsou bolesti hlavy překvapivě častější u chlapců. Migréna je jedna z nejrozšířenějších nemocí, v Česku se s ní potýká přibližně milion lidí. Z toho 300 tisíc lidí má více než čtyři záchvaty do měsíce. Pojďme se podívat na to, jaké jsou příčiny bolesti hlavy, co na ně pomáhá a jak se liší od migrény?

Co pomáhá na bolest hlavy a migrénu

 

Příčiny bolesti hlavy

Prvním krokem k úlevě od bolesti hlavy je identifikace její příčiny:

  • bolest hlavy způsobuje stres, únava, napětí,
  • změny počasí,
  • nízký krevní tlak,
  • nedostatečné hydratace,
  • konzumace alkoholu nebo kofeinu,
  • vydýchaný vzduch a vysoká hladina CO2 ve vzduchu.

Pokud trpíte častou bolestí hlavy, doporučujeme si vést deník a zaznamenávat, kdy bolest hlavy nastala a za jakých okolností, abyste odhalili příčinu. 

Vysoká hladina CO2 ve vzduchu způsobuje bolest hlavy

Ačkoliv CO2 není nebezpečný, jeho vyšší koncentrace způsobuje únavu, bolest hlavy, malátnost a zhoršuje schopnost soustředit se. Přitom to lze velmi jednoduše řešit, stačí vyvětrat. I proto řada lidí v kancelářích a doma používá speciální měřící stanice, které kromě teploty a vlhkosti měří i hladinu CO2. 

10 tipů, co pomáhá na bolest hlavy

Vždy je nejdůležitější odhalit, z čeho máte bolest hlavy. Někdy to může být způsobeno vydýchaným vzduchem, jindy nevhodnou stravou, konzumací alkoholu nebo nedostatkem spánku (přečtěte si, co dělat, když nemůžete spát). Velmi častou příčinou je ale i stres, nebo nadměrná fyzická aktivita. Pokud vás bolí kromě hlavy i za krkem nebo záda, je možné, že máte nevhodný polštář a potřebujete ortopedický. Pojďme se podívat na jednoduché tipy, jak se zbavit bolesti hlavy:

  1. Uvolněte svaly: Pokud je vaše bolest hlavy způsobena napětím svalů, může pomoci relaxační cvičení nebo masáže. Velmi účinné jsou i CBD kapky nebo hořčík.

  2. Hydratace: Jste si jistí, že pijete přes den dostatek tekutin? Pokud ne, zkuste si hlídat, kolik toho vypijete. Měli byste přijímat minimálně dva litry denně. Dehydratace je častou příčinnou bolesti hlavy. 

  3. Změna stravy: Některé potraviny a nápoje, jako je například káva a kofeinové nápoje, alkohol, ale i čokoláda a sýr mohou způsobovat bolest hlavy. Zkuste na nějakou dobu omezit konzumaci těchto potravin a nápojů. 

  4. Dostatek spánku: Nedostatek spánku může být jednou z příčin bolesti hlavy. Přečtěte si, jak na kvalitní spánek pomocí spánkové hygieny. 

  5. Pracujte se stresem. Relaxační techniky, jako je například meditace, jóga nebo tai chi, vám mohou pomoci snížit stres a napětí a zmírnit tím bolest hlavy. Pro rychlou úlevu od stresu můžete použít i vhodné doplňky stravy.

  6. Léky proti bolesti: Všichni známe kouzelnou růžovou pilulku v podobě ibalginu, která nám může rychle pomoci od jakékoli bolesti. Neměli byste to ale s jejím braním přehánět a vždy byste měli řešit hlavní příčinu bolesti hlavy.

  7. Změna prostředí: Pokud je vaše bolest hlavy způsobena určitými podněty, jako je například světlo, hluk nebo pachy, zkuste se přesunout do klidnějšího a tiššího prostředí.

  8. Fyzická aktivita: Pravidelná mírná fyzická aktivita, jako je chůze, plavání nebo jóga, může pomoci snížit napětí svalů a stres, což může vést k úlevě od bolesti hlavy.

  9. Změna polohy: Pokud je vaše bolest hlavy způsobena špatným držením těla nebo napětím svalů v krku, zkuste změnit polohu těla a cvičit, abyste zmírnili napětí.

  10.  Vyhýbejte se alergenům: Pokud máte alergii na prach, roztoče, pyly, kočky nebo psy, je možné, že vás bolí hlava z alergenů, které jsou ve vzduchu. Snažte se jím proto vyhýbat a používejte kvalitní čističku vzduchu.

 migrena

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na břiše: Co s ní dělat?

Co to je migréna?

Migréna je neurologické onemocnění charakterizované opakujícími se silnými bolestmi hlavy, které mohou trvat několik hodin nebo dní. Migréna je záchvatovité onemocnění, které výrazně snižuje kvalitu života a je to třetí nejčastější neurologické onemocnění, které postihuje zhruba 17 %  žen a 6 % mužů ve věku  30–40 let.

Příznaky migrény

  • Silné bolesti hlavy, které trvají několik hodin až dní,
  • citlivost na světlo, zvuky nebo pachy,
  • nevolnost a zvracení,
  • částečná ztráta zraku,
  • oslabení komunikačních schopností a motorických funkcí,
  • zhoršování bolesti hlavy při fyzické aktivitě.

Jaké jsou příčiny migrény?

Přesné příčiny migrény nejsou zcela známy, ale vědci se domnívají, že zahrnují kombinaci genetických, neurologických a environmentálních faktorů. Mezi rizikové faktory patří například stres, únava, hormonální změny, určité potraviny (například ty s vysokým obsahem tyraminu, nitrátů nebo glutamátu), alkohol, nedostatek spánku, změny počasí a další faktory. Migréna může být diagnostikována na základě symptomů a podrobného lékařského vyšetření. Pro potvrzení diagnózy může být potřeba vyšetření mozku pomocí CT nebo MRI.

Jak se léčí migréna?

Existuje řada volně dostupných analgetik a triptanů, které mají projevy nemoci zmírnit. Čím dál populárnější je i tzv. Anti-CGRP terapie, která je specificky vyvinutá pro prevenci ataků migrény. Dokáže snížit počet záchvatů až o polovinu, zkracuje trvání migrény a zmírňuje její intenzitu. Lze také vyzkoušet i doplněk stravy Migraine Stop, který byl vyvinut ve spolupráci s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy a jejich pracovištěm Biotechnologického a biomedicínského centra Akademie věd a Univerzity Karlovou ve Vestci nazývané „Biocev". Kombinuje účinek standardizovaných extraktů bylin - šišáku bajkalského, kopretiny řimbaby a vitaminů řady B pro psychické uvolnění a normální funkci nervové soustavy. Musí se ale užívat dlouhodobě, aby byly vidět nějaké výsledky.

Alternativní léčba migrény

Kromě léků mohou být užitečné také některé alternativní terapie, jako jsou akupunktura, vhodné doplňky stravy, masáže nebo meditace. Dále může pomoci změna životního stylu, jako je pravidelný spánek, zdravá strava, dostatečná hydratace a pravidelná fyzická aktivita.

bolest-hlavy

Jaký je rozdíl mezi migrénou a bolestí hlavy?

Bolest hlavy může mít mnoho důvodů, jako je například stres, únava, nedostatek spánku, napětí, nízký krevní tlak, dehydratace, změny počasí nebo konzumace alkoholu nebo kofeinu. Bolest hlavy je obvykle difuzní, tedy neomezí se jen na jednu stranu hlavy, zároveň při ní nebývají další příznaky jako při migréně (citlivost na světlo, zvuky nebo pachy, nevolnost nebo zhoršení při fyzické aktivitě). Bolest hlavy obvykle odezní po několika hodinách nebo dnech a není tak silná jako migréna.

Migréna způsobuje silnou, pulzující bolest v jedné části hlavy. Migrénu také doprovází citlivost na světlo, zvuky nebo pachy, nevolnost, zvracení a zhoršuje se při fyzické aktivitě. Migréna se opakuje i několikrát měsíčně a může trvat hodiny až několik dní. Migréna není obyčejná bolest hlavy, ale chronické onemocnění, které výrazně omezuje kvalitu života.

FAQ - nejčastější otázky a odpovědi 

Co je to tenzní bolest hlavy?

Tenzní bolest hlavy je nejčastější typ bolesti hlavy, který se projevuje mírnou až střední bolestí v oblasti hlavy, která může být popisována jako pocit tíhy nebo tlaku.

Co způsobuje bolest hlavy na čele?

Bolest hlavy na čele může mít mnoho příčin, mezi ně patří: Napětí svalů, migréna, sinusitida, zánět čelních dutin, různé infekce a některé neurologické poruchy.

Co způsobuje bolest hlavy na spáncích?

Bolest hlavy na spáncích může být způsobena napětím svalů, migrénou, trigeminální neuralgií, zánětem temporomandibulárního kloubu (TMJ) a cervikogenní bolestí hlavy.

Co způsobuje každodenní bolest hlavy?

Každodenní bolest hlavy může být způsobena mnoha faktory, jako je například napětí svalů, stres, úzkost, dehydratace, nezdravá strava, nedostatek spánku nebo některé neurologické poruchy.

Jaké jsou příčiny bolesti hlavy v zátylku?

Bolest hlavy v zátylku může být způsobena různými faktory, jako jsou například napětí svalů v oblasti krku a zátylku, cervikogenní bolest hlavy, cervikální artróza, zánět krční páteře nebo některé neurologické poruchy. Může být také způsobena špatnou polohou při spaní, vhodné je používat anatomický polštář. 

Co způsobuje pichání v hlavě?

Pichání v hlavě může být způsobeno migrénou, napětím svalů, zánětem nervů, vysokým krevním tlakem nebo některými neurologickými poruchami. 

Co pomáhá na migrénu?

Léčba migrény může zahrnovat léky proti bolesti, jako jsou triptany a nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID), léky na předpis a preventivní léčbu. Důležité je také dodržovat zdravý životní styl, jako je dostatek spánku, pravidelná fyzická aktivita a zdravá strava.

Jak léčit dlouhodobou bolest hlavy?

Dlouhodobá bolest hlavy může být způsobena migrénou, ztuhlými svaly, cervikogenní bolestí hlavy, záněty nebo některými neurologickými poruchami. 

Co způsobuje bolest hlavy na temeni?

Bolest hlavy na temeni může být způsobena různými faktory, jako jsou napětí svalů v oblasti krku a hlavy, migréna, zánět krční páteře, stres nebo úzkost.

Jak uvolnit bolest hlavy?

Zkuste relaxační cvičení, masáže, léky proti bolesti, změnu stravy, dostatek spánku, lehkou fyzickou aktivitu, změnu prostředí a změnu polohy těla. Důležité je také konzultovat s lékařem, pokud bolest hlavy trvá déle než pár dnů nebo se stává častou a intenzivní.

Co způsobuje bolest hlavy za očima?

Pokud vás bolí hlava za očima, může to mít na svědomí migréna, sinusitida, zánět očních svalů, glaukom, různé infekce a některé neurologické poruchy.

Co způsobuje píchání v hlavě na jednom místě?

Píchání v hlavě na jednom místě může být způsobeno mnoha faktory, jako jsou například migréna, neuralgie, zánět nervů nebo některé neurologické poruchy. Je důležité konzultovat s lékařem, pokud se vyskytují časté a intenzivní píchání v hlavě.

Jak zvládnout bolest hlavy bez prášků?

Zkuste si uvolnit masáží svaly v oblasti krku a hlavy, aplikujte teplé nebo studené obklady na bolestivé místo a přijímejte dostatek tekutin. Vyhýbejte se alkoholu a kofeinu. Někomu pomáhají i různé doplňky stravy proti stresu či na uvolnění, populární jsou i CBD kapky.

Co způsobuje bodavou bolest hlavy na levé straně?

Bodavou bolest hlavy na levé straně může mít na svědomí migréna, napětí svalů, trigeminální neuralgie, cervikogenní bolest hlavy, zánět nervů a některé neurologické poruchy. Abyste odhalili jasnou příčinu, je vhodné kontaktovat svého lékaře. 

Jak léčit migrénu v těhotenství?

V 1. a 2. trimestru lze dále brát některá analgetika ze skupiny nesteroidních antirevmatik a antiflogistik. Je čím dál více léků, které lze během těhotenství užívat, je ale nutné se vždy poradit s lékařem. Nově přibyly i látky, jako je Nimesulid, či preparáty Aulin, Nimesil, Diclofenac. 

Co způsobuje ostrou bodavou bolest hlavy?

Ostrou bodavou bolest hlavy může způsobit několik faktorů, jako je například neuralgie, zánět nervů, vysoký krevní tlak, nádor na mozku nebo některé neurologické poruchy. Pokud bodavá bolest přetrvává, kontaktujte svého lékaře.

Co způsobuje bodavou bolest hlavy v jednom místě?

Bodavou bolest hlavy v jednom místě může mít na vině migréna, neuralgie, zánět nervů nebo některé neurologické poruchy. Při intenzivní bodavé bolesti kontaktujte svého lékaře.

Co způsobuje bolest hlavy při předklonu?

Bolest hlavy při předklonu bývá často způsobena ztuhlými svaly v oblasti šíje, ale může být způsobena i zánětem krční páteře nebo některými neurologickými poruchami.

Co způsobuje bolest hlavy a zvracení?

Bolest hlavy a zvracení může mít mnoho příčin, jako je například migréna, zánět mozkových blan, nádor na mozku, meningitida nebo traumatické poranění mozku. Je vhodné se vždy poradit s lékařem.

Co způsobuje motání hlavy od krční páteře?

Motání hlavy od krční páteře může být způsobeno napětím svalů v oblasti krku a ramen, cervikogenní bolest hlavy, zánětem krční páteře nebo některými neurologickými poruchami.

Co způsobuje bolest šíje?

Bolest šíje může být způsobena různými faktory, jako je napětí svalů v oblasti krku a ramen, zánět kloubů, traumatické poranění krční páteře, cervikogenní bolest hlavy nebo některé neurologické poruchy.

Co způsobuje bolest hlavy při kašli a smrkání?

Bolest hlavy při kašli může být způsobena zánětem nosních dutin, zánětem vedlejších nosních dutin, migrénou nebo některými neurologickými poruchami.

Jak se rychle zbavit migrény?

Nejrychlejší pomocí jsou lékařem předepsané léky proti bolesti, ale můžou vám pomoci i některé relaxační techniky, jako je například hluboké dýchání nebo meditace, aplikování teplých nebo studených obkladů, masáže nebo užívání některých doplňků stravy. 

Co způsobuje bolest pokožky hlavy na dotek?

Příčin může být velké množství, a to jak podráždění i nevyvážená strava, nebo používání nesprávného šamponu. Dále pak může být příčinou citlivosti pokožky hlavy působení klimatických podmínek, znečištění prostředí nebo stres. Přecitlivělost pokožky hlavy mohou způsobovat i některé kožní choroby.

Co způsobuje bolest hlavy v oblasti spánku?

Bolest hlavy v oblasti spánku může být způsobena příliš velkým napětí svalů v oblasti krku a ramen, cervikogenní bolestí hlavy, záněty kloubů, nervovou poruchou nebo některými neurologickými poruchami.

Co způsobuje píchání v hlavě na pravé straně?

Píchání v hlavě na pravé straně může být způsobeno migrénou, neuralgií, zánětem nervů nebo některými neurologické poruchy.

Co způsobuje brnění hlavy?

Nejčastěji ho způsobuje napětí svalů v oblasti krku a ramen, nervová porucha, zánět nervů nebo některé neurologické poruchy. 

Co způsobuje bolest hlavy od zubů?

Bolest hlavy od zubů je častá, způsobuje ji zubní kaz, zánět dásní nebo absces. Bolest hlavy může být také důsledkem špatného skusu.

Co způsobuje bolest hlavy na pravé straně?

Bolest hlavy na pravé straně může být způsobena ztuhlostí svalů v oblasti krku a ramen, migrénou, záněty nervů nebo některými neurologickými poruchami.

Co způsobuje bolest hlavy při menstruaci?

Bolest hlavy při menstruaci může být způsobena hormonálními změnami, které se vyskytují během menstruačního cyklu. Tyto hormonální změny mohou ovlivnit hladinu serotoninu v mozku a způsobit migrénu nebo napěťovou bolest hlavy.

Jaký je nejčastější důvod bolesti hlavy u dětí?

Nejčastějším důvodem bolesti hlavy u dětí je ztuhlost svalů v oblasti krku a hlavy. Tyto bolesti hlavy jsou nejčastější u dětí ve věku od 5 do 18 let.

Kdy bychom měli navštívit lékaře kvůli bolesti hlavy u dětí?

Pokud bolest hlavy trvá déle než 24 hodin, je velmi intenzivní, doprovázena zvracením, horečkou nebo ztrátou vědomí, je důležité navštívit lékaře. Také je důležité navštívit lékaře, pokud jsou bolesti hlavy u dětí velmi časté nebo jsou spojeny s dalšími příznaky, jako je například porucha zraku nebo chování.

Co způsobuje migrénu u dětí?

Migréna u dětí může vzniknout u dětí z různých důvodů, na vině bývají: genetická predispozice, hormonální změny, stres, nezdravá strava nebo nedostatek spánku.

Zdroje

  • Buse DC, Loder EW, Gorman JA, Stewart WF, Reed ML, Fanning KM, et al. Triptans and All-Cause Medication Overuse Headache in Episodic Migraine: Results From the American Migraine Prevalence and Prevention Study. Headache. 2019;59(2):191-202. doi: 10.1111/head.13443

  • Goadsby PJ. Targeted CGRP small molecule antagonists for acute migraine therapy. Neurotherapeutics. 2018;15(2):304-312. doi: 10.1007/s13311-018-0614-4

  • Lipton RB, Fanning KM, Serrano D, Reed ML, Cady R, Buse DC. Ineffective acute treatment of episodic migraine is associated with new-onset chronic migraine. Neurology. 2015;84(7):688-695. doi: 10.1212/WNL.0000000000001282

  • Tepper SJ. History and review of anti-calcitonin gene-related peptide (CGRP) therapies: from translational research to treatment. Headache. 2018;58 Suppl 3:238-275. doi: 10.1111/head.13382

  • Dodick DW. A Phase-by-Phase Review of Migraine Research: From Exploratory Mechanisms to Phase III Studies. Mayo Clin Proc. 2019;94(10):2058-2071. doi: 10.1016/j.mayocp.2019.04.031

  • Průcha M, Hladká A, Masopust J, et al. Migraine Stop: A Multicenter, Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2021;13(9):3187. doi: 10.3390/nu13093187

  • Wijarnpreecha K, Thongprayoon C, Ungprasert P. Association between carbon dioxide levels and headache: A systematic review and meta-analysis. J Headache Pain. 2018;19(1):54. doi: 10.1186/s10194-018-0887-y

  • Ashina M. Migraine. N Engl J Med. 2020;383(19):1866-1876. doi: 10.1056/NEJMra1915327

  • Goadsby PJ, Holland PR, Martins-Oliveira M, Hoffmann J, Schankin C, Akerman S. Pathophysiology of migraine: a disorder of sensory processing. Physiol Rev. 2017;97(2):553-622. doi: 10.1152/physrev.00034.2015

  • Ashina M, Hansen JM, Do TP, et al. Migraine and the trigeminovascular system-40 years and counting. Lancet Neurol. 2019;18(8):795-804. doi: 10.1016/S1474-4422(19)30174-2

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.