Melatonin: Jaké jsou vedlejší účinky?

Problémy se spánkem patří k novodobým civilizačním chorobám, se kterými se setkává mnoho lidí. Ležíte v posteli, nemůžete usnout a celé dny jste unavení a bez energie. Právě s těmito situacemi pomáhá lidem melatonin – spánkový hormon přirozeně produkován tělem, který reguluje spánek a bdělost v doplňcích stravy. Věděli jste ale, že při špatném dávkování nebo nesprávném užívání může mít vedlejší účinky? Právě na to, jaké má melatonin vedlejší účinky a pro koho není vhodný se podíváme v tomto článku.

melatonin-vedlejsi-ucinky-fb

 

Co je melatonin a jak funguje

Melatonin je tzv. spánkový hormon, který naše tělo přirozeně produkuje hypofýzou. Jeho hlavní funkcí je regulace spánkového cyklu a jeho produkce je ovlivněna denním světlem, kdy tělo produkuje více melatoninu ve tmě a méně za denního světla. Když oční sítnice zachytí světlo, dojde k zablokování tvorby melatoninu, jeho hladina v krvi klesá a my jsme bdělí. Večer zhruba 2 hodiny před spánkem naopak produkce stoupá a tělo se začne připravovat na spánek.

Modré světlo a tvorba melatoninu

Určitě jste už slyšeli, že není úplně vhodné se před spaním dívat na televizi, do monitoru nebo telefonu, protože obrazovky vyzařují tzv. modré světlo. Kvůli modrému světlu se pak melatonin neprodukuje tak, jak by měl, a my pak nemůžeme usnout a nastávají problémy se spánkem.

melatonin-modre-svetlo-spanek

Účinky melatoninu a jeho využití při poruchách spánku

Melatonin je často používán k léčbě nespavosti a dalších poruch spánku. Studie ukazují, že melatonin může pomoci lidem usnout rychleji a zlepšit kvalitu spánku. Doporučená dávka se obvykle pohybuje mezi 0,5 a 5 miligramy denně, ale konkrétní dávka může být individuální. Jaké jsou účinky melatoninu?

  • Regulace spánkového cyklu, 
  • kvalitnější spánek a rychlejší usínání, 
  • funguje v těle jako antioxidant, 
  • napomáhá imunitnímu systému, 
  • reguluje krevní tlak.

TIP: Melatonin –  funkce, účinky a dávkování hormonu spánku

Melatonin – vedlejší účinky

Jak se říká, nic se nemá přehánět, a to platí i u melatoninu. I když je melatonin považován za bezpečný, není vhodný pro každého a existují některé vedlejší účinky, o kterých byste měli vědět, než ho začnete užívat. Je ale potřeba říct, že obvykle se vedlejší účinky projeví při špatném dávkování, nadměrném užívání nebo u lidí s jinými zdravotními problémy při užívání léčiv. 

Krátkodobé vedlejší účinky melatoninu

Vedlejší účinky melatoninu můžeme rozdělit na krátkodobé a dlouhodobě. Mezi krátkodobé vedlejší účinky melatoninu patří:

  • Ospalost: Melatonin má přirozenou schopnost připravovat tělo na spánek a někdy může způsobit, že se budete cítit ospalí i během dne. To může být problém, pokud potřebujete být během dne produktivní a soustředit se. Ospalost během dne může také ovlivnit vaši schopnost soustředit se 
  • Závratě: Pocit závratí může být mírný, ale i intenzivní a může ovlivnit vaši rovnováhu a orientaci v prostoru. Tento vedlejší účinek může být obzvláště nepříjemný a nebezpečný, pokud se vyskytne náhle, například při vstávání z postele nebo při chůzi po schodech. Pokud často trpíte závratěmi při užívání melatoninu, může být vhodné konzultovat tento problém s lékařem a zvážit změnu dávkování nebo formy doplňku.
  • Změny nálad: Někteří lidé mohou pozorovat změny nálad, jako je podrážděnost, úzkost nebo deprese, při užívání melatoninu. Tyto změny mohou být způsobeny tím, jak melatonin ovlivňuje chemii mozku. Melatonin interaguje s receptory v mozku, které regulují spánek a náladu, a jeho nadměrné nebo nesprávné užívání může narušit tuto jemnou rovnováhu. 
  • Zažívací potíže: Ve výjimečných případech může melatonin způsobit i zažívací potíže, jako je nevolnost, žaludeční křeče, plynatost nebo průjem u lidí s citlivým zažíváním. V takovém případě je lepší užívat melatonin s jídlem nebo snížit dávkování.

melatonin-vedlejsi-ucinky-zavrate

TIP: Jak na zdravý spánek? Spánková hygiena pro děti i dospělé

Dlouhodobé vedlejší účinky melatoninu

Naopak při dlouhodobém užívání mohou vzniknout také dlouhodobé vedlejší účinky, jako jsou:

  • Potenciální hormonální nerovnováha: Melatonin může ovlivnit hladiny jiných hormonů v těle u lidí s hormonální nerovnováhou. To může mít vliv na hladiny jiných hormonů nebo také vliv na menstruační cyklus, při kterém bývá užitečný, protože zmírňuje příznaky PMS, a to včetně podrážděnosti či bolesti hlavy. 
  • Vliv na kardiovaskulární systém: Některé studie naznačují, že dlouhodobé užívání melatoninu může mít vliv na kardiovaskulární systém, včetně krevního tlaku, který melatonin přirozeně snižuje, což může být problém u lidí se srdečním onemocněním.

Je melatonin návykový?

Už víte, že melatonin je hormon, který si naše tělo produkuje přirozeně samo. Proto melatonin nepatří mezi návykové látky. Nicméně by užívání melatoninu nemělo být samozřejmostí a každodenní součástí večerní rutiny, aby si tělo nezvyklo na to, že tento hormon samo produkovat nemusí, protože je tělu dodáván. Zaměřte se raději na pravidelnou večerní rutinu, omezte modré světlo a melatonin používejte, když je opravdu potřeba jako například během cestování, když máte jet lag. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/doplnky-stravy-spanek-a-stres/?pv248=1949/

TIP: Vyzkoušejte pro kvalitnější spánek také hořčík.

Užívání melatoninu a léky

Protože se vedlejší účinky melatoninu projevují především u lidí se zdravotními potížemi, kteří často užívají léky, je potřeba si říct, u kterých typů léčiv se nejčastěji objevují. Mezi tyto léky patří antidepresiva, antikoagulanty a léky na ředění krve a léky na krevní tlak.

Dávkování melatoninu a jeho formy

Za krátkodobé užívání melatoninu se považují 3 měsíce a doporučené dávkování je od 0,5 do 5 mg, ale vždy se řiďte doporučeným dávkováním jednotlivých výrobců. Obecně se doplňky stravy s melatoninem užívají zhruba 2 až 3 hodiny před spaním podle toho, jakou zvolíte formu. 

melatonin-vedlejsi-ucinky_1

Rychle účinkují například rozpustné tablety Fast Sleep ODT, díky kterým prostupuje melatonin do krve už v první minutě po užití, protože se rozpouští už v ústech. Není proto potřeba je užívat několik hodin před spánkem, ale stačí klidně 30 min předem.

Pro koho melatonin není vhodný

Abyste předešli možným vedlejším účinkům melatoninu, je nutné vědět, pro koho je a není melatonin vhodný. Jeho užívání je vždy vhodné konzultovat s lékařem, abyste měli jistotu.

Melatonin v těhotenství

Užívání melatoninu během těhotenství je stále oblastí, která vyžaduje další výzkum. Vzhledem k tomu, že hormonální rovnováha je během těhotenství obzvláště citlivá a hladiny hormonů se mění, je důležité být opatrný. Těhotné ženy by měly konzultovat užívání melatoninu s lékařem. Kromě toho je vždy lepší se zaměřit na přirozené metody zlepšení spánku, jako je dodržování pravidelného spánkového režimu, snižování stresu a vyhýbání se kofeinu před spaním.

Melatonin pro děti

Melatonin je někdy používán pro zlepšení spánku dětí a dospívajících, zejména těch, kteří trpí nespavostí nebo poruchami spánku spojenými s autismem a ADHD. V takových případech je nezbytné se poradit s lékařem a navrhnou nejlepší řešení individuálně.

melatonin-porucha-spanku-nemuzu-spat

TIP: Co dělat, když nemůžete spát – 30 vědecky podložených tipů

Přírodní zdroje melatoninu v potravinách

Víte, že melatonin obsahují i některé potraviny? Mezi tyto potraviny patří třešně, které jsou jedním z nejbohatších zdrojů melatoninu. Třešně obsahují přirozený melatonin, který se v těle přeměňuje na serotonin, důležitý neurotransmiter spojený se spánkem a náladou. Dále melatonin obsahují hrozny, rajčata, ořechy a některé druhy obilovin, jako je pohanka a oves. Tyto přírodní zdroje mohou podpořit přirozenou produkci melatoninu v těle a přispět k lepšímu spánku. 

TIP: Nedostatek hořčíku – příčiny, příznaky a jak ho doplnit

Nejčastěji kladené dotazy (FAQ)

Jaké má melatonin vedlejší účinky?

Mezi krátkodobé vedlejší účinky melatoninu patří ospalost během dne, bolest hlavy, zažívací potíže, závratě nebo změny nálad. Dlouhodobé vedlejší účinky melatoninu jsou potenciální hormonální nerovnováha a kardiovaskulární potíže. Nutno ale podotknout, že vedlejší účinky se projevují při špatném dávkování, nadměrném užívání nebo u lidí s jinými zdravotními problémy při užívání léčiv. 

Jak dlouho můžu brát melatonin?

Za bezpečné krátkodobé užívání jsou považovány 3 měsíce při užívání doporučených dávek od 0,5 do 5 mg podle jednotlivých produktů. Ideální je vždy se poradit o jeho užívání s lékařem.

Jak dlouho před spaním si vzít melatonin?

Záleží na tom, jakou formu a konkrétní produkt máte. Vždy se řiďte pokyny výrobce. Běžné tabletky se berou 2 až 3 hodiny před spaním, ale například rozpustné tabletky v ústech stačí 30 min před spaním.

Kdy začne působit melatonin?

Melatonin začne působit 30 až 60 minut po jeho užití. Vždy záleží na konkrétní formě a výrobci, protože se jednotlivé produkty od sebe dobou účinku liší.

Co se stane, když si dám hodně melatoninu?

Při nadměrném užívání může mít melatonin vedlejší účinky, jako únava a ospalost během dne, zažívací potíže, bolest hlavy nebo závratě. Proto se vždy řiďte doporučeným dávkováním konkrétního produktu a ideálně ho užívejte po konzultaci s lékařem.

Zdroje

  • Arendt, J., 1997. Safety of melatonin in long-term use (?). Journal of biological rhythms, 12(6), pp.673-681.
  • Sweis, D., 2005. The uses of melatonin. Archives of Disease in Childhood-Education and Practice, 90(3), pp.ep74-ep77.
  • Anghel, L., Baroiu, L., Popazu, C.R., Pătraș, D., Fotea, S., Nechifor, A., Ciubara, A., Nechita, L., Mușat, C.L., Stefanopol, I.A. and Tatu, A.L., 2022. Benefits and adverse events of melatonin use in the elderly. Experimental and Therapeutic Medicine, 23(3), pp.1-8.
  • Sánchez-Barceló, E.J., Mediavilla, M.D. and Reiter, R.J., 2011. Clinical uses of melatonin in pediatrics. International journal of pediatrics, 2011.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.