Akné v dospělosti a co na něj funguje

Akné v dospělosti je peklo. Když ho máte v pubertě, všichni vám slibují, že to časem zmizí. Jenže to není pravda, akné nás může pěkně trápit i v dospělosti, ať je vám dvacet nebo třicet let. Ale pojďme teď na to pozitivní, v našem věku už si dokážeme s akné poradit daleko lépe než v pubertě. A v tomto článku se právě na to zaměříme, podíváme na to, jaké jsou příčiny akné, co na něj funguje a jaká je vhodná kosmetika na akné.

akne-v-dospelosti-a-co-na-nej-funguje (1)

 

Co je akné?

Akné je běžné kožní onemocnění, které může postihnout lidi v jakémkoli věku. V dnešní době trpí zhruba polovina lidí ve věku 20 až 29 let na akné. Akné se projevuje zvýšenou funkcí mazových žláz a také v důsledku jejich ucpání nebo zánětů v kůži a na těle se pak objevují červené pupínky, cysty a černý tečky. Kromě obličeje je akné často také na ramenou, zádech a krku (na místech, kde se nachází více mazových žláz). 

Akné v dospělosti vs. akné při dospívání

Během dospívání se akné běžnou záležitostí mnoha teenagerů. Jedním z hlavních rozdílů akné v dospělosti a při dospívání je věk, ve kterém se akné projevuje, a příčiny vzniku. Adolescentní akné se obvykle objevuje během puberty a poté odezní, zatímco akné v dospělosti přetrvává i po pubertě.

Rozdílný je také ve vzhledu. Adolescentní akné vypadá obvykle jako červené pupínky a černé tečky tzv. komedony, zatímco akné v dospělosti může zahrnovat i bolestivé cysty hluboko pod povrchem kůže, které jsou typické pro podkožní akné.

TIP: Trápí vás podkožní akné? Podívejte se, co pomáhá na pupínky, které nejdou vymáčknout.

akne-na-obliceji

TIP: Co funguje na černé tečky? Čtěte na blogu.

Jak vzniká akné

Vznik akné může způsobit mnoho faktorů společně s běžnými funkcemi lidského těla. Mazové žlázy produkují maz, který chrání kůži před vnějšími vlivy a vysoušením. Pokud je ale produkce mazu nadměrná, ucpávají se póry a mazové žlázy a maz se hromadí uvnitř. Tímto vzniká akné, které se projevuje černými tečkami nebo pupínky. 

Zanícené akné

Pupínky a černé tečky vzniklé ucpáním mazových žláz se mohou snadno zanítit. Všude na naší kůži se přirozeně vyskytují bakterie. Ty můžou do ucpaných mazových žláz lehce proniknout a způsobit zánět, který se projevuje červenými bolavými pupínky, cysty a vidíme na kůži zanícené akné.

Jaké jsou druhy akné v dospělosti

Akné může mít mnoho podob a vzniká různými příčinami. Pojďme se podívat, jaké jsou druhy akné v dospělosti, se kterými se můžete setkat.

  • Hormonální akné: Hormonální akné je spojeno s nerovnováhou, která může být důsledkem hormonálních změn v těle. Může se objevit například během menstruačního cyklu nebo během těhotenství, kdy jsou výkyvy hormonu největší. 
  • Akné z vnějších faktorů: Akné v dospělosti se může objevit i jako důsledek nevhodných kosmetických přípravků, podráždění pokožky sluncem nebo mechanicky. 
  • Akné z léků: Užívání některých léků jako jsou například kortikosteroidy, antiepileptika, sedativa, některé antibiotika, mohou způsobit akné v dospělosti. U žen může akné způsobit i antikoncepce, kterou ženy perorálně užívají. Tento druh akné většinou zmizí, když léky přestanete užívat.

#produkty#https://www.nanospace.cz/pletove-masky/?pv218=1721

Jaké jsou příčiny akné v dospělosti

Několik příčin vzniku akné v dospělosti jsme nastínili. Pojďme se na ně ale podívat důkladněji.

Hormonální nerovnováha

Jednou z nejčastějších příčin akné v dospělosti je hormonální nerovnováha. Některé hormony v těle (např. testosteron) mohou způsobit nadměrnou produkci kožního mazu, která vede k ucpání mazových žláz a vzniká akné. Tato hormonální nerovnováha se objevuje například v těhotenství, s menopauzou nebo s užíváním hormonální antikoncepce.

Akné v těhotenství

Akné v těhotenství vzniká v reakci na hormonální změny, kterými tělo v tomto období prochází. Jedním z hlavních viníků je zvýšená produkce hormonu nazývaného progesteron, který může stimulovat mazové žlázy v kůži, což vede ke zvýšené produkci kožního mazu ( tzv. sebum).

akne-v-tehostenstvi

Tip: 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné.

Těhotenské akné se obvykle vyskytuje v druhém a třetím trimestru těhotenství, kdy jsou hormonální výkyvy nejvýraznější.

Androgenní hormony a akné

U dospělých se může akné projevit také v důsledku nadprodukcí androgenních hormonů. Androgenní hormony jsou mužské hormony jako např. testosteron, které ovlivňují mužský vývoj. Tento hormon se může objevit v souvislosti s polycystickým ovariálním syndromem, nádorem na nadledvinách nebo vaječníkem. Kromě akné může být provázeno nadměrným maštěním pokožky nebo vypadáváním vlasů.

TIP: Pro jemné čištění aknózní pleti doporučujeme čistící pleťový gel na citlivou pokožku – Cleansing Gel 200 ml .

Stres a jeho vliv na akné

Stres neprospívá zdraví a když jste dlouhodobě pod tlakem, stres se pravděpodobně projeví. I akné je jedním z těchto projevů. Když jsme ve stresu naše tělo produkuje stresové hormony, které mohou zvýšit tvorbu kožního mazu v pokožce. Tím se zvyšuje riziko vzniku akné v dospělosti.

Vliv stravy na akné

Jak jistě víte, strava může ovlivnit mnoho procesů, které se v těle odehrávají, a to co jíme, se odráží i na pleti a kůži. Přestože neexistuje konkrétní seznam potravin, které by akné vyloženě mohly způsobit, z některých studií vyplývá, že potraviny s vysokým obsahem cukru a rafinovaných uhlohydrátů může zhoršit stav kůže. Přestože neexistuje konkrétní strava proti akné, těmto potravinám byste se měli vyhnout:

  • Rafinovaný cukr,
  • bílá mouka a lepek, 
  • mléčné potraviny, 
  • alkohol, 
  • nekvalitní čokoláda,
  • sladkosti, 
  • tučná jídla.

Zkuste pročistit svá střeva a detoxikovat organismus. Pokud střeva nefungují správně, může se to odrazit i na pleti. 

Genetické faktory

I genetika může hrát roli v náchylnosti na akné. Dědičnost může ovlivnit například tvorbu hormonů, náchylnost k zánětům a tím i zvýšit riziko ke vzniku akné v dospělosti.

Slunce a znečištěné ovzduší

UV záření může být obzvláště v letních měsících velmi silné a je důležité pokožku chránit. UV záření společně s běžnými nečistotami, jako je třeba prach nebo odumřelé kožní buňky, mohou společně s kožním mazem ucpat mazové žlázy, a to pak často vede ke vzniku akné.

Proto je důležité si pravidelně čistit obličej, používat přípravky vhodné pro aknózní pleť a hlavně se chránit před UV zářením opalovacími krémy, které může nejen pomoci ke vzniku akné, ale může také z dlouhodobého hlediska ovlivnit i vznik vrásek a stárnutí kůže.

#produkty#https://www.nanospace.cz/pece-o-plet:nafigate/?pv218=1721

TIP: Co pomáhá na vrásky a stárnutí kůže? 

Nevhodné kosmetické přípravky a nedostatečná péče o pleť

Kosmetiku na aknózní pleť je potřeba vybírat pečlivě a dát si pozor na obsah některých látek, které mohou ucpávat mazové žlázy a póry a celkový stav akné zhoršit. Vyhýbejte se kosmetickým přípravkům s lanolinem  nebo ethanolem, které mohou být problematické. Nejsou vhodné ani glycerinové mýdla nebo mastnější krémy.

TIP: Vyzkoušejte náš krém na akné, který účinně bojuje proti akné a zároveň je šetrný pro pokožku.

Jak akné léčit

Léčba akné je běh na dlouhou trať. Vyžaduje čas a trpělivost. Základem je správná péče o aknózní pleť a vhodná kosmetika na akné, ale také hledání příčiny, která akné může způsobovat.

plet-bez-akne-na-brade-tvari-i-krku (1)

TIP: Suché nanovlákenné náplasti z přírodních bylinných extraktů účinně bojují proti akné.

Péče o aknózní pleť

Nevíte, jak pečovat o aknózní pleť a jakou kosmetiku vybírat? Zde pro vás máme několik tipů na co se zaměřit.

  • Vhodná péče o pokožku: Vybírejte produkty vhodné pro aknózní pleť a bez obsahu olejů a vonných látek, které mohou zhoršit akné. Mějte na paměti, že některé produkty určené pro citlivou pokožku mohou být pro aknózní pleť příliš mastné.

TIP: Nejlepší přípravky na akné a jak se vyznat v kosmetice

  • Čištění aknózní pleti: Čištění pleti dvakrát denně je základním krokem v péči o aknózní pleť. Používejte jemný čisticí přípravek, který neobsahuje dráždivé látky, a vyvarujte se tvrdým houbičkám nebo hrubým čistícím prostředkům, které by mohly pokožku podráždit. Vhodné jsou také antibakteriální produkty.
  • Hydratace pleti: Přestože se může zdát kontraproduktivní, hydratace je pro aknózní pleť důležitá. Používejte lehkou hydratační kosmetiku bez oleje, aby pokožka zůstala hydratovaná, aniž by byla mastná.
  • Pravidelná exfoliace: Jemná exfoliace může pomoci odstranit odumřelé kožní buňky a zabránit ucpávání pórů. Používejte jemnou exfoliační kosmetiku s kyselinou salicylovou, která má skvělé účinky na aknózní pleť. 
  • Make up a líčení: Pozor si dejte také při výběru make-upu. Zvolte takový, který nebude ucpávat póry a zbytečně vysušovat pokožku. Zároveň nezapomínejte čistit i štětce a pomůcky, které během líčení používáte.

#produkty#https://www.nanospace.cz/cisteni-pleti/?order=name

TIP: Více o správném čištění pleti se dozvíte v našem článku Jak si správně čistit pleť.

Čemu se vyhnout

Důkladnou péčí o pleť to ještě nekončí. I při běžném životě si dejte pozor na těchto pár věcí:

  • Nevymačkávejte pupínky: Vymačkávání pupínků může způsobit zánět a zanechat jizvy. Snažte se odolat pokušení a nechte akné zahojit přirozeně.
  • Neznečišťujte pokožku: Zkuste si během dne příliš nesahat na obličej. Častými dotyky se mohou na obličej dostat nečistoty a bakterie.
  • Vyvarujte se stresu:  I když to není úplně jednoduchý úkol, zkuste najít způsob, jak se příliš nestresovat a nebýt pod tlakem.
  • Čistý ručník na obličej: Doporučujeme mít také jeden ručník pouze na obličej, do kterého si nebudete utírat nic jiného.

TIP: Vyzkoušejte masku proti akné s kyselinou salicylovou

Návštěva dermatologa

Návštěva dermatologa může odhalit druh akné a jeho příčinu a také navrhnout následnou léčbu. Pokud máte silně zanícené akné, které je bolestivé a má červenou až fialovou barvu, neváhejte navšívit dermatologa. Mezi možné léčby patří také laserová terapie, chemický peeling a v těžkých případech i antibiotika.

dermatolog-akne

Prevence proti akné

Základem prevence vzniku akné v dospělosti je především zdravý životní styl a péče o pleť. Zdravé jídlo bez přidaných rafinovaných cukrů, stabilizátorů nebo instantních jídel přispívá k celkovému zdraví těla i pokožky. Pleť může ovlivnit také kouření cigaret a alkohol.

Často kladené dotazy (FAQ)

Jak se zbavit akné v dospělosti?

Zbavit se akné v dospělosti vyžaduje pravidelnou a šetrnou péči o pleť, vhodné čistící a hydratační produkty, vyhýbání se vymačkávání pupínků a konzultaci s dermatologem pro léčbu. Zdravý životní styl, jako je zdravá strava a snížení stresu, může také pomoci.

Jak poznám že mám hormonální akné?

Hormonální akné se často projevuje v oblasti čelistí a krku, obvykle v souvislosti s menstruačním cyklem u žen nebo hormonálními změnami během těhotenství. Ideální je používat šetrné kosmetické produkty, které nebudou ucpávat póry.

Jaké jsou hlavní příčiny akné v dospělosti?

Ačkoliv příčiny mohou být různé, hormonální nerovnováha, stres, stravovací návyky a genetické faktory patří mezi hlavní příčiny akné v dospělosti.

Jaký je vhodný způsob léčby akné v dospělosti?

Léčba závisí na závažnosti a příčinách akné. Může zahrnovat nasazení vybraných léčiv, ošetření u dermatologa a změny životního stylu.

Má péče o pleť vliv na akné v dospělosti?

Ano, péče o pleť je důležitým faktorem v prevenci a léčbě akné. Správná rutina čištění a používání vhodných produktů může pomoci udržet pokožku zdravou.

Zdroje

  • Skroza, N., Tolino, E., Mambrin, A., Zuber, S., Balduzzi, V., Marchesiello, A., Bernardini, N., Proietti, I. and Potenza, C., 2018. Adult acne versus adolescent acne: a retrospective study of 1,167 patients. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 11(1), p.21.
  • Khunger, N. and Kumar, C., 2012. A clinico-epidemiological study of adult acne: is it different from adolescent acne?. Indian journal of dermatology, venereology and leprology, 78, p.335.
  • Chlebus, E. and Chlebus, M., 2017. Factors affecting the course and severity of adult acne. Observational cohort study. Journal of Dermatological Treatment, 28(8), pp.737-744.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.