Podkožní akné: Co pomáhá na pupínky, které nelze vymáčknout

Máte mastnější typ pokožky a trpíte na pupínky, které nejdou vymáčknout? Pak se pravděpodobně jedná o podkožní akné. To se projevuje zanícenými pupínky, které se objevují pod povrchem kůže a často jsou velmi bolestivé. Pojďme se spolu podívat, co způsobuje podkožní akné a co pomáhá na pupínky, které nelze vymáčknout.

podkozni-akne-co-pomaha-na-pupinky-fb

 

Co je to podkožní akné

Podkožní akné je typ akné, známé také jako tzv. cystické akné nebo dermatóza, při kterém se pupínky tvoří mnohem hlouběji pod povrchem kůže a často bývají zanícené. Mohou být velmi bolestivé a mohou zanechat dokonce jizvy na kůži. Vznikají, když se mazové žlázy ucpou, což vede k nahromadění kožního mazu pod pokožkou spolu s bakteriemi a odumřelými kožními buňkami, které potom způsobují zánět.

Jak vypadá podkožní akné

Každá problematická pleť, která trpí na akné, se může zdát na pohled podobná, přesto se od sebe liší. Podkožní akné se může objevit jako zánětlivé nebo nezánětlivé pupínky, které jsou hluboko pod povrchem kůže, což způsobuje jejich bolestivost a ztěžuje léčbu. 

podkozni-akne-plet

Tip: Vyzkoušejte účinný krém proti akné NAFIGATE.

Podkožní akné může vypadat jako načervenalá a zduřelá oblast s většími pupínky, které jsou na dotek bolestivé. Zduření je výsledkem nahromadění hnisu a bakterií hluboko pod povrchem kůže.

Jak vzniká podkoží akné

Tak jako i klasické akné i podkožní akné vzniká z důvodu nadměrné produkce kožního mazu, který se hromadí hluboko pod povrchem kůže spolu s odumřelými buňkami. Mazové žlázy se pak nejen ucpávají, ale vzniká v nich také zánět, kvůli kterému pak na postiženém místě vznikají bolavé cysty a hnis.

Jak se projevuje podkožní akné

Trpíte na akné a nejste si jisti, zda se jedná o podkožní akné nebo jiné? Na pleti se může objevit hned několik typů akné najednou. Podkožní akné se může projevovat několika způsoby.

  • Hnisavé pupínky: Mají nažloutlé nebo bílé hlavičky a patří k nejčastějším druhům podkožního akné.
  • Papule: Jde o menší červené pupínky, které jsou díky přítomnosti bakteriím zanícené.
  • Cysty: Tyto velké, hluboce zakořeněné zduřeniny, jsou plné hnisu a mohou být velmi bolestivé a na dotek měkké. Často mohou prasknout, což obvykle vede k infekci.
  • Noduly: Menší uzlíky, které mohou být i tvrdé, zarudlé boule se nacházejí hluboko pod povrchem kůže a mohou být citlivé na dotek. Pokud jsou tvrdé, znamená to, že už jsou pod kůží několik týdnů či měsíců.

Nejvíce se podkožní akné projevuje na tváři, na bradě, v oblasti krku ale i na zádech a hrudi.

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:naturinka,nanospace-cosmetics/?pv218=1721

TIP: 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné.

Co způsobuje podkožní akné

Už víte, jak vzniká podkožní akné, tak teď se pojďme podívat, co může produkci kožního mazu ovlivnit: 

  • Hormonální změny: Hormonální nerovnováha často spojená s pubertou, těhotenstvím nebo menstruací či menopauzou, může zvýšit produkci kožního mazu a tím i riziko vzniku podkožního akné.
  • Užívání antikoncepce nebo léků: Určité formy antikoncepce a léky, jako jsou kortikosteroidy, anabolika či léky s obsahem halogenů – chloru, fluoru a bromu, mohou ovlivňovat hladiny některých hormonů a s tím i riziko vzniku akné.
  • Bakterie: Přítomnost nadměrného množství bakterií na kůži může způsobit infekci mazových žláz a vlasových folikulů, což vede k zánětu a tvorbě podkožního akné. Nejčastěji se bakterie dostávají na pleť tím, že si na ní často saháme.
  • Kvalita péče o pleť: Nedostatečné čištění pleti, používání nevhodných kosmetických produktů nebo agresivní ošetření mohou zhoršit problém podkožního akné.
  • Nedostatek vyvážené stravy: Nedostatek potravin obsahujících vitamíny a minerály, zejména omega-3 mastné kyseliny, může ovlivnit zdraví pleti a zvýšit riziko podkožního akné.

Mohlo by vás zajímat: Akné na krku: Co na něj funguje?

Co pomáhá na podkožní akné

Podkožní akné je bolestivé a nepříjemné. Pokud je ve vážném stavu, je obvykle potřeba individuální léčba, kterou navrhuje dermatolog. Ten obvykle doporučí přípravky s retinoidy, Pokud podkožní akné není v závažném stavu, můžete si s ním poradit i doma. Co pomáhá na pupínky, které nelze vymáčknout?

podkozni-akne-mackani-pupinku

Tip: Jak si správně čistit pleť?

Péče o pleť

Ať už máte suchou pleť nebo mastnou pleť s podkožním akné, je důležitá správná péče o pleť. Základem je důkladné čištění pleti šetrným pleťovým gelem na citlivou pokožku, který hezky zklidní podráždění i zarudnutí. Zároveň je potřeba pleť hydratovat a vyživit a především sosat účinné látky, které bojují s akné ve formě krémů, masek či lokálních přípravků na akné.

Kosmetika na akné

Pokud vybíráte přípravky na akné, je třeba vzít v úvahu 3 hlavní aktivní složky bojující proti akné, a to kyselinu salicylovou, beta-hydroxykyselinu (nebo BHA); a benzoylperoxid. Jelikož u podkožního akné ve většině případů vzniká zánět, je potřeba vybrat kosmetické přípravky na akné, které účinně zabíjí bakterie na pokožce. 

  • Krém proti akné: I problematickou pleť je potřeba hydratovat a vyživit. K tomu jsou určené krémy proti akné, které mají navíc protizánětlivé účinky.
  • Masky proti akné: Při rozsáhlejším akné je vhodné dopřát pleti účinnou masku proti akné, která absorbuje nečistoty, reguluje tvorbu kožního mazu a zklidní pokožku. 
  • Náplasti na akné: Na lokální použití se skvěle hodí nanovlákenné náplasti na akné, které dopraví účinné látky přímo na problematické místo.

TIP: Jak fungují náplasti na akné?

Retinoidy a podkožní akné

Retinoidy jsou deriváty vitaminu A a jsou často předepisovány na problematickou pleť s akné, ale hodí se na všechny typy pleti. Pomáhají obnovovat buňky, regulují tvorbu kožního mazu, redukují záněty a pomáhají uvolnit ucpané póry odstraněním odumřelých kožních buněk. Při výběru produktů s retinoidy je důležité vybírat ty s nižší koncentrací, aby nedošlo k podráždění citlivé pleti.

Chemický peeling

Chemický peeling pomocí alfa-hydroxykyselin či beta-hydroxykyselin může být účinným způsobem, jak se zbavit podkožního akné. Tyto kyseliny působí na odstranění odumřelých buněk, aby nedocházelo ke zanícení a tvorbě nových pupínků. Tento proces se nazývá exfoliace. Díky odstranění odumřelých buněk nedochází tolik k ucpávání pórů a mazových žláz, takže je to skvělý způsob, jak akné předcházet. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:nafigate/?pv218=1721

Tip: Maska na akné NAFIGATE dokáže pomocí přírodního polymeru P3HB absorbovat nečistoty z pórů pokožky a reguluje kožní maz.

Laser na podkožní akné

Ošetření laserem dokáže potlačit tvorbu kožního mazu a dokáže být nápomocný při zánětu. Díky tomu se zánět nerozšiřuje, ale postupně vymizí. A díky omezení produkce mazových žláz se ani tolik netvoří nové podkožní akné.

TIP: Vyzkoušejte krém na akné - Acne Cream NAFIGATE s kyselinou salicylovou.

Nemačkat si pupínky

Podkožní akné je forma akné, která se vyznačuje tím, že pupínek se tvoří hluboko pod povrchem pokožky. A právě proto pupínky nejdou vymáčknout. Takže když se o to pokoušíte, problém s podkožním akné se zřejmě ještě zhorší. Proč si tedy podkožní akné nemačkat?

  • Hloubka vlasového folikulu: Podkožní akné se vytváří hluboko pod povrchem kůže, což znamená, že pupínek je hluboko pod povrchem. Pokus o vymačkání může vést k poškození okolních tkání a způsobit rozšíření zánětu.
  • Riziko infekce: Vnášením nečistot a bakterií z neumytých rukou do pupínku hrozí riziko infekce. To může vést k ještě závažnějšímu zánětu a zhoršení celkového stavu akné.
  • Trvalé jizvy: Pokusy o vymáčknutí hlubokých pupínků mohou zanechat trvalé jizvy, které budou na pleti viditelné i po zahojení akné.
  • Bolest: Podkožní akné bývá často bolestivé samo o sobě. Pokus o vymáčknutí může způsobit ještě větší bolest.

Tip: Malé jizvy mohou pomoci odstranit regenerační nanovlákenné masky nanoBeauty.

Změna stravovacích návyků

To, co jíte, se odrazuje i na celkovém zdraví a zdraví pokožky. Podkožní akné můžete zmírnit tím, že se budete vyhýbat cukru a škrobu v potravinách, které mohou zvyšovat hladinu inzulínu a s ním i riziko vzniku nodul a cyst. Zařaďte do svého jídelníčku více ovoce a zeleniny, aby vám nechyběly vitamíny a minerály.

podkozni-akne-odstraneni-laserem

Tip: Dopřejte své pleti to nejlepší a vyživte ji i vnitřně s kolagenem pro krásnou pleť 5v1 – Collagen peptides plus.

Jak odstranit jizvy po akné

Při podkožním akné se často tvoří menší či větší jizvy, tmavé či fialové skvrny na poraněném místě. Sice nejde nijak předejít tvorbě jizev ani 100% zahojení, ale je možné je do jisté míry odstranit.

Jizvy jsou nejčastěji způsobeny mačkáním pupínků a skvěle pro jejich odstranění funguje chemický peeling, který díky kyselinám dokáže uvolnit staré kožní buňky, které jsou pak postupně nahrazovány novými. Díky tomuto peelingu tak dochází k rozjasnění, vyhlazení a obnovení pleti, kdy zmizí nejen menší jizvy, ale i menší vrásky.

Tip: Jaké výhody přinášejí kyseliny v kosmetice?

Fialové zbarvení po akné

Po zahojení podkožního akné na pokožce často zůstávají i červené či fialové fleky. Ty jsou důkazem toho, že tělo s akné bojovalo. Toto zbarvení může být viditelné i po dobu několika měsíců a zbavíte se ho správnou péčí o pleť nebo také laserovým ošetření.

TIP: Pro sjednocení barevného tónu pleti a dodání výživy vám pomohou sjednocující nanovlákenné masky proti akné nanoBeauty.

Babské rady na podkožní akné

Chcete se zbavit podkožního akné přírodními produkty? I to je možnost, ovšem počítejte s tím, že tato cesta je delší a není zdaleka tak efektivní jako speciální přípravky na akné. Přírodní metody pro odstranění podkožního akné jsou spíše vhodné jako celková podpora zdraví, doplnění vitamínů a minerálů nebo úprava stravy pro zdravou pokožku.

  • Zelený čaj: Zelený čaj je bohatý na antioxidanty, které mohou pomoci redukovat zánět a bojovat tak proti zánětlivému podkožnímu akné. Můžete si připravit šálek zeleného čaje a použít jej jako obklad na postiženou oblast nebo si z něj udělat tonikum smícháním se studenou vodou a nanášet na kůži vatovým tamponem.
  • Přírodní probiotika: Probiotika pomáhají udržovat zdravou rovnováhu bakterií ve střevech a mohou tak pomoci předcházet podkožnímu akné. Mezi přírodní probiotika patří jogurty, kefíry, nakládaná zeleniny nebo kvašené nápoje jako je například kombucha.
  • Aloe vera: Aloe vera má zklidňující a protizánětlivé účinky, které mohou pomoci zmírnit podkožní akné a najdete ji také v mnoha kosmetických přípravcích. Gel z aloe vera můžete nanést na postiženou oblast, aby se zklidnila.

#produkty#https://www.nanospace.cz/kosmetika:nano-beauty/?pv218=1721

Tip: Aloe vera: Jaké má účinky na pleť a pokožku?

Prevence a jak předejít podkožnímu akné

Přestože podkožní akné může vznikat v důsledku hormonálních změn nebo genetiky, kterou nemůžeme tolik ovlivnit, existuje několik tipů, jak podkožnímu akné alespoň z části předcházet.

  • Pravidelná péče o pleť,
  • kvalitní přípravky proti akné,
  • dostatek pohybu, protože pot pročišťuje póry,
  • omezení alkoholu a kouření,
  • zdravý jídelníček,
  • vyhýbat se stresu,
  • kvalitní spánek,
  • nedotýkat se během dne pleti,
  • správný pitný režim.

TIP: Jste dlouhodobě ve stresu? Vyzkoušejte doplňky stravy pro navození pozitivní nálady a relaxaci s vitamíny.

Často kladené otázky (FAQ)

Jak vymáčknout podkožní akné

Podkožní akné nelze vymáčknout, proto se o to ani nepokoušejte.  Namísto toho použijte masku proti akné nebo lokální náplasti na akné.

Jak propíchnout podkožní akné

Propíchnutí podkožního akné by měl provádět odborník, jako je dermatolog. Neberte to do svých rukou, protože byste mohli způsobit infekci nebo jizvy. Lékař může použít sterilní jehlu k propíchnutí cysty a následně vyčistit oblast.

Co pomáhá na podkožní akné na zádech

Když se snažíte léčit podkožní akné na zádech, je důležitá pravidelná osobní hygiena, a to především po cvičení a při nadměrném pocení. Nápomocné je také oblečení z prodyšných materiálů, které nebudou podrážděnou pokožku dráždit. A v neposlední řadě také použití přípravků na akné.

Jak se rychle zbavit podkožního akné?

Protože podkožní akné patří mezi nejtěžší formy akné, léčba je většinou dlouhá. Pro rychlé zahojení lokálního podkožního akné můžete vyzkoušet náplasti na akné, masky na akné nebo se poradit s dermatologem.

Zdroje

  • Ahramiyanpour, N., Rastaghi, F., Parvar, S.Y., Sisakht, A.K., Hosseini, S.A. and Amani, M., 2023. Subcision in acne scarring: a review of clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology, 22(3), pp.744-751.
  • Balighi, K., Robati, R.M., Moslehi, H. and Robati, A.M., 2008. Subcision in acne scar with and without subdermal implant: a clinical trial. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 22(6), pp.707-711.
  • Arif, T., 2015. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clinical, cosmetic and investigational dermatology, pp.455-461.
  • Pullar, J.M., Carr, A.C., & Vissers, M.C.M. (2017). The Roles of Vitamin C in Skin Health. Nutrients, 9, 866.
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.