Získali jsme Národní cenu kvality za rok 2022. Děkujeme!

Jaké výhody přinášejí kyseliny v kosmetice?

Kdo si chce zachovat mladistvý vzhled, péči o svůj obličej se nevyhne. A čím dříve začne, tím lépe pro sebe udělá. Postupem času ztrácí pleť pružnost a začínají se na ní tvořit vrásky. Jejich prevence by se měla stát každodenní rutinou už od 25. roku života. Které živiny byste rozhodně neměli vynechat? A jaká je úloha kyselin v kosmetice?

 

Kyseliny v kosmetice pomáhají na vrásky, hydrataci i akné

Když si koupíte některý z kosmetických přípravků pro pěstění obličeje, možná se v jeho složení dočtete, že obsahuje kyseliny AHA (alpha hydroxy acid), BHA (beta hydroxy acid) nebo PHA (poly hydroxy acid). Jedná se o ovocné kyseliny, které disponují ozdravnými účinky na pleť, umí si poradit se projevy stárnutí i různými kožními problémy.

Jejich hlavní výhodou je to, že dovolí ostatním aktivním látkám pronikat hlouběji do pokožky, a tím ji lépe vyživovat. Velmi často se tyto kyseliny používají pro léčbu hyperpigmentace, akné a proti předčasnému stárnutí pleti. Kyseliny umí také bojovat proti rozšířeným pórům, pigmentovým skvrnám, jemným linkám, jizvám po akné, prostě vším, co se dá zmírnit častější obnovou pleti.

Tip: Přečtěte si, co funguje na pigmentové skvrny.

Dalším úkolem kyselin je tzv. exfoliace pokožky, což je proces, během kterého jsou odstraněny odumřelé buňky pokožky, maz a různé nánosy nečistot. Takto se pleť stává jasnější a na první pohled působí mladistvěji. 

Díky exfoliačním účinkům se kyselinám často říká chemický peeling a jsou k pleti daleko šetrnější, než peeling fyzický – tedy nám známé scruby, peelingy se zrníčky, co mechanicky „seškrábou“ mrtvou vrstvu kůže.

AHA kyseliny

Chcete-li se o svůj obličej starat důkladně, stojí za to se seznámit s kosmetickými látkami, které vám to umožní. AHA kyseliny jsou nejpoužívanější kyseliny v kosmetice. Jsou rozpustné ve vodě, takže nepronikají hluboko do pokožky a pracují pouze na povrchu pleti. Jejich funkce je hlavně exfoliace – tedy zbavení pleti odumřelých buněk. Rozdělují se podle velikosti molekul, čím menší molekula, tím hlouběji do pleti se dostane.

AHA kyseliny podporují tvorbu kolagenu, důležité složky pokožky, jež je zodpovědná za její pružnost. Chybí-li, pleť bude sušší nebo matnější a se sklonem k tvorbě vrásek. AHA kyseliny zbavují pokožku přebytečného mazu a regulují jeho tvorbu.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=lactic+acid

Kyselina glykolová (Glycolic Acid)

Má nejmenší molekuly, tudíž se dostane nejhlouběji do pleti a je tedy z AHA kyselin nejúčinnější. Většinou se získává z cukrové třtiny, ale také z řepy, melounu, hroznů či ananasu. Tím, že je nejúčinnější, tak je také zároveň nejdráždivější a je potřeba s ní pracovat velmi opatrně.

Kyselina mléčná (lactic acid)

 Je, jak už název napovídá, kyselina mléčná je z mléka. Tato je šetrnější, podporuje hydrataci v pleti a je vhodná na navyknutí pleti na kyseliny.

Kyselinu mléčnou naleznete například:

Kyselina mandlová (mandelic acid)

Ta má z AHA kyselin největší molekuly, takže je k pleti nejšetrnější. Tedy je vhodná na navykání pleti. Pomáhá při hyperpigmentaci a při léčbě akné v dospělosti.

 Na výsledky je nutné si počkat, ale pokud máte citlivou pleť, je toto možnost, jak si kyselinky osvojit.

Tip: Jak správně čistit pleť? Dozvíte se v dalším článku.

Kyselina citronová (citric acid)

Samostatně se nepoužívá, ale funguje jako konzervant. Rozjasňuje unavenou pokožku a chrání ji před škodlivým účinkem volných radikálů.

Kyselinu citronovou naleznete například:

BHA kyseliny

Mezi nejznámější BHA kyseliny patří kyselina salicylová. BHA kyseliny jsou rozpustné v tucích, a proto se v pleti dostanou hlouběji než AHA kyseliny a umí rozpustit i obsah pórů. Má silné antibakteriální účinky, proto se často doporučuje na problematickou a aknózní pleť.

Je užitečná zejména při péči o mladou aknózní pleť, protože se dokáže poradit s odstraněním kožního mazu. Ten způsobuje ucpávání pórů a vznik pupínků, černých teček a akné. Oblíbená je v kosmetických produktech i proto, že zmírňuje projevy podráždění pleti a má protizánětlivé účinky. Krémy s BHA kyselinou jsou vhodné pro dospívající, prospějí ale i dospělým se sklonem k akné a k mastné pleti. 

Kyselinu salicylovou naleznete například:

Je ovšem dobré vědět, že vždy používáme jen jeden produkt s kyselinou salicylovou v rutině. Jinak se vám může pleť příliš vysušit. U mastné pleti maximálně 2 produkty. I tak se doporučuje postupovat v péči o pleť velmi opatrně. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=kyselina+salicylov%C3%A1

PHA kyseliny

Pro některé typy pleti mohou být AHA a BHA kyseliny příliš intenzivní. V takovém případě je lepší sáhnout po produktech s PHA kyselinami. Tyto kyseliny jsou v podstatě nejnověji objevené látky, které jsou svojí funkcí velmi podobné AHA kyselinám, jen jsou o mnoho šetrnější, takže jsou na citlivou pleť nejvhodnější. Mohou je používat i osoby, které trpí na ekzémy nebo častým podrážděním pokožky.

Výhodou PHA kyselin je, že bývají antioxidační, takže chrání pleť před volnými radikály, uklidňují pleť a podporují přirozenou bariéru pleti a přitahují vodu do pleti, takže podporují hydrataci.

Kyselina laktobionová

 Získává se z laktózy v kravském mléce, působí jako zvlhčovač, antioxidant a pleť zklidňuje.

Kyselinu laktobionovou naleznete například:

Galaktóza

 Cukr využívaný v syntéze glykosaminglykanu, kolagenu a buněčné migraci, což podporuje hojení zranění.

Tip: Jak bojovat proti prvním vráskám? Čtěte na blogu.

Kyselina glukonová (glukonolakton)

Glukonolakton je jednou z nejběžnějších PHA (polyhydroxykyselin) používaných v péči o pleť a běžně se vyskytuje v buňkách pleti.Funguje podobně jako AHA a BHA (jako kyselina glykolová, mléčná a salicylová) tím, že rozpouští „lepidlo“, které drží pohromadě odumřelé kožní buňky.

Kyselinu glukonovou naleznete například:

Primární rozdíl je v tom, že glukonolakton má velkou molekulu, takže nemůže proniknout hluboko do pokožky – což znamená, že je mnohem méně dráždivý než tradiční kožní kyseliny. Je proto vhodný pro všechny, kteří mají citlivou pokožku, a navíc působí antioxidačně a protizánětlivě

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=glukonolakton

Další kyseliny používané v kosmetických produktech

V neposlední řadě tu máme látky, které sice v podstatě obsahují název kyseliny, ale mezi kyseliny se neřadí. Je to z toho důvodu, že nevytváří exfoliaci pokožky a tím se tedy nemohou řadit mezi AHA, BHA a PHA kyseliny.

Kyselina azelaová (azelaic acid)

Protizánětlivá a antibakteriální kyselina, která pomáhá na akné, pigmentové skvrny a se strukturou pleti.

Kyselinu glukonovou naleznete například:

Kyselina lipoová (alpha lipoic acid)

Je silný antioxidant, jenž rozjasňuje pleť a zlepšuje její strukturu.

Kyselina hyaluronová (hyaluronic acid)

Kyselina hyaluronová, známá také jako hyaluronan, je čirá, mazlavá látka, kterou přirozeně produkuje vaše tělo. Největší množství se nachází v kůži, pojivové tkáni a očích. Jako základní stavební kámen buněk má přímý vliv na kvalitu a elasticitu pokožky. Podporuje hojení ran a udržuje hydrataci celého těla.

Sloučenina je proslulá svými protistárnoucími, hydratačními a hojivými účinky. Její molekuly mají kulatý tvar a dokáží nasát obrovské množství vody. V těle se tak kyselina hyaluronová vyskytuje ve formě gelu, který tkáním propůjčuje schopnost tlumit nárazy. Není proto náhodou, že je tato látka základní složkou kloubní tekutiny.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=Kyselina+hyaluronov%C3%A1+s%C3%A9rum

Tip: Přečtěte si 7 důvodů, proč vaše pleť potřebuje kyselinu hyaluronovou.

Kyselinu hyaluronovou naleznete například:

Kyselina je určena pro ženy i muže všech věkových kategorií a je vhodná pro všechny typy pleti, zvláště pak pro pleť zralou, suchou, dehydrovanou, ochablou a trpící známkami stárnutí, ale ocení pomáhá i na pleť aknózní a problematickou. 

Pro účinky prevence se doporučuje používání kyseliny hyaluronové od 25. roku, protože se samovolně z buněk vytrácí a kůže ztrácí své původní vlastnosti. Není problém ji používat již dříve, pokud vaše pleť vykazuje známky stárnutí. 

Vitamín C (L-ascorbic acid)

Vitamin C je známý pro své rozjasňující účinky a je výborný nejen na dny, kdy se cítíte unavení a vaše pleť působí mdle, ale i před večírkem, když chcete, aby vaše pleť působila zdravě a mladistvě.

Skvrny na obličeji či začervenalá pokožka může být důsledkem řady faktorů, včetně zánětlivých kožních onemocnění (např. ekzém a růžovka), poškození sluncem, ale i hormony. Vitamin C prokazatelně minimalizuje zarudnutí díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem.

Tip: Čtěte na blogu o vitamin C a jeho 7 ověřených účinků na pleť.

Vitamín C naleznete například:

Kdy a jak se kyseliny používají

Kyseliny je velmi důležité používat večer na noc a denně pak používat krém s SPF ochranou, jelikož kyseliny zvyšují senzitivitu pleti na sluneční záření. Vždy dáváme kyseliny na suchou pleť.

V případě, že vás kyselina pálí nebo se po ní další den loupete, koncentraci kyselin jste překročili, a proto je potřeba si od nich dát chvilku pauzu. Poté zkuste snížit koncentraci, například používáním méně produktů nebo pod produkt s kyselinou dát jako podklad jiný bez úlohy exfoliace, který koncentraci trochu sníží.

Nikdy kyseliny nepoužíváme na ziritovanou, poškozenou pleť. Také kyseliny nepoužíváme v jedné rutině s jinou aktivní iritační látkou, takže nemícháme kyseliny s vitamínem C nebo retinoly (kombinace s retinoly je možná po delším užívání obojího). Za to je můžeme kombinovat s kyselinou hyaluronovou.

#produkty#https://www.nanospace.cz/denni-kremy/

Tip: Jaký je nejlepší kolagen na pleť, vlasy a klouby? Čtete na blogu.

Na co si dát pozor

Při výběru vhodné kosmetiky s obsahem AHA, BHA a PHA kyselin je třeba dbát ohled na jejich koncentraci. Přípravky s obsahem AHA více než 20 % patří už do rukou zkušeného dermatologa a pro domácí použití jsou nevhodné. Kyseliny totiž mohou podráždit pokožku. Přípravky s nižší koncentrací AHA od 5 do 8 % je možné používat častěji, a to i v domácím prostředí. Oplatí se proto číst si složení kosmetických výrobků a důkladně se seznámit s jejich určením pro konkrétní typ pleti.

Ovšem pokud s kyselinami začínáte, začněte jednou týdně a sledujte, jak působí na vaší pleť. Není kam spěchat, lepší je postupně koncentraci přidávat než hojit podrážděnou pleť. Pokud to i tak přeženete koncentraci, několik dalších dní používejte velmi jednoduché rutiny s hojivými produkty. Ideální je cica, aloe vera, propolis, kyselina hyaluronová.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.