Jak předejít úniku vody v domácnosti?

Cena vody neustále stoupá, a tak není divu, že si lidé hlídají její spotřebu, kterou jsou schopni ovlivnit. Voda se ale spotřebovává také jejím nechtěným únikem, jenž může vzniknout od kapajícího vodovodního kohoutku nebo prasklým potrubím. Odhalit tento problém dokáže zajímavý přístroj se senzorem, který hlídá různé netěsnosti. Jak funguje?

jak-predejit-uniku-vody-v-domacnosti-fb

 

Únik vody v bytě či domě

Kdo by si přál vytopit sousedy v bytě pod vámi? Vede to jen k nevraživým sousedským vztahům a ke vzniku finančních i materiálních škod na obou stranách. Naštěstí existují chytrá zařízení, která umí detekovat případný únik vody. Ten je vždy nepříjemný a vyžaduje co nejrychlejší řešení. Voda může uniknout z pračky i myčky nebo z prasklého potrubí ve stěně.

U kapajícího kohoutku vodovodu je na první pohled zřejmé, že voda teče, i když nemá. Jindy vás na únik vody mohou upozornit vlhké skvrny na zdi nebo vznik plísní tam, kde nikdy nebyly. Nejčastěji k tomu dochází v koupelně a na toaletě, případně v kuchyni nebo v místnosti s bojlerem.

Těžší je poznat únik vody mimo budovu, třeba na zahradě. I když i tady existují indicie, jako například svěžejší tráva na trávníku nebo trhliny v betonu nebo vlhkost tam, kde by normálně být neměla.

Jak odhalit únik vody v domácnosti

K pravidelné péči o domácnost by mělo patřit sledování spotřeby vody. Pokud totiž dojde k jejímu neobvyklému zvýšení, je možné, že za tím může být nějaký problém s únikem vody. Pozor na dlouhodobější návštěvu či zalévání zahrady v létě, které přirozeně spotřebu vody zvyšují. 

vytopena-domacnost

Tip: Přečtěte si článek, jak upravit tvrdost vody v domácnosti.

Sledovat byste pravidelně měli i zapínání a vypínání bojleru. Když je stále zapnutý, ukazuje to na problém s netěsností potrubí. Při úniku vody může dojít k poklesu tlaku při napouštění vany nebo při sprchování. Proto je třeba zvýšit pozornost. Na vině ale v některých případech bývá i vodním kamenem zanesená sprchová hlavice.

Domácí spotřebiče typu pračka a myčka bývají vybaveny funkcí aquastop, která detekuje náhlý a prudký pokles tlaku vody. V případě, že k tomu dojde, přívodní ventil se pomocí pružiny uzavře. Bohužel tento systém neumí detekovat drobné závady nebo netěsnosti. Ideálním řešením zjištění úniku vody v domácnostech je proto přístroj, který to zvládne. 

Prevence: Přístroj na detekci úniku vody

Kdo chce žít ve svém obydlí beze strachu z uniklé vody, tak by si měl do domácnosti pořídit inteligentní detektor IMRITA proti úniku vody IMT-P-ZL8 a IMT-P-ZL6. Jedná se o malá, praktická a efektivní zařízení, která zabraňují úniku vody v domech a jež fungují preventivně. Dokážou totiž odhalit i drobné netěsnosti, a předem tak varovat. Jsou vhodná pro rodinné domy, panelové domy, obytné domy, hotely, penziony i kanceláře.

Hlavní funkcí detektoru je neustálé měření proudu vody. Když se průtok náhle zvýší, zabrání vytopení domácnosti nebo sousedů. Disponuje dálkovým ovládáním s dosahem až třicet metrů od přístroje. Největší výhodou je, že je vhodný i pro objekty s několika domácnostmi, avšak pouze jedním uzávěrem vody.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=P%C5%99%C3%ADstroj+pro+detekci+%C3%BAniku+vody+IMT-P-ZL

Výhody senzoru pro zjištění a měření úniku vody IMRITA

  • Hlavní přístroj může pracovat až se sedmi dalšími senzory,
  • měří objem spotřebované vody v čase,
  • odhalí i drobné netěsnosti,
  • neustále měří proud vody,
  • v balení 1x detektor úniku vody a 1x záplavový senzor.
  • dálkové ovládání, které je funkční v okruhu až 30 m od hlavního přístroje,
  • funguje i při výpadku elektřiny pomocí lithiové baterie,
  • přístroj je vodotěsný.

Co dělat, když dojde k úniku vody?

Někdy se může stát, že i přes veškerá preventivní opatření k úniku vody dojde. Jako první byste měli zastavit přívod vody, abyste minimalizovali škodu, která vznikla. Možná to bude znamenat otočit hlavním uzávěrem. Nezapomeňte vypnout elektrický proud v místě zasaženém únikem, aby nedošlo ke zranění. V některých případech bude třeba zavolat na pomoc odborníka – instalatéra. Teprve potom se můžete pustit do vytírání vody.

opravar

Tip: Znáte reverzní osmózu? Přečtete si o jedné z nejúčinnějších metod filtrace vody.

Jestliže máte pojištění domácnosti, případně pojištění odpovědnosti z běžného občanského života, je zapotřebí zdokumentovat rozsah škod a kontaktovat pojišťovnu pro náhradu škody.

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.