Kyselina hyaluronová na pleť: 7 účinků na vrásky i na akné

Existuje jedna látka, kterou považují všechny milovnice pečující kosmetiky, ale i dermatoložky a vědci, za elixír mládí pro naši pleť – a to kyselinu hyaluronovou. Ano, jedná se o tu slavnou molekulu, která skvěle funguje v injekčních plnivech, ale doslova kouzelných výsledků dosahuje i v sérech, krémech a maskách pro hydrataci a vyživení pokožky. Pojďme se podívat na to, jak působí kyselina hyaluronová působí na pleť, jak funguje na vrásky i akné. 

Kyselina hyaluronová - účinky na pleť i vrásky

 

Co to je kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová se ve skutečnosti zcela běžně vyskytuje v našem těle – ano, správně, právě teď ji všichni v sobě máme! Má za úkol udržovat naši pleť zdravou a hydratovanou zevnitř, podobně jako kolagen.

TIP: Kyselina hyaluronová: Jaké jsou nejlepší produkty?

Nicméně, stejně jako kolagen, hladina kyseliny hyaluronové postupně s věkem klesá – tím se stává jasnou a efektivní ingrediencí pro regeneraci a revitalizaci pleti.

jak-spravne-cistiti-plet-3

Tip: Jak se zbavit akné za 1 den a lze to vůbec?

Typy kyseliny hyaluronové a jejich vliv na pleť

Kyselina hyaluronová je oblíbeným složkou v kosmetice, a to díky svým hydratačním vlastnostem. Významný je však rozdíl mezi jednotlivými typy kyseliny podle molekulární hmotnosti. Pojďme se podívat na hlavní rozdíly.

Kyselina hyaluronová se vyskytuje v různých molekulárních hmotnostech. Představte si to jako rozdíl mezi hrubým štěrkem a jemným pískem. Vysoká molekulární hmotnost odpovídá hrubšímu štěrku, zatímco nízká molekulární hmotnost připomíná jemný písek. V kosmetice hovoříme v jednotkách daltonů a kilodaltonů.

Jak kyselina hyaluronová působí na naši pleť?

Představte si vaši pleť jako jemné síto. Vysokomolekulární kyselina hyaluronová (např. nad 2300 kDa) zůstává na povrchu pokožky, zatímco nízkomolekulární (150 kDa a méně) proniká hlouběji. Oba typy poskytují pleti výhody:

  • Vysokomolekulární kyselina hyaluronová: Hydratuje povrch pleti, redukuje jemné vrásky a chrání vrchní vrstvu kůže.
  • Nízkomolekulární kyselina hyaluronová: Proniká hlouběji, ovlivňuje vzhled pokožky intenzivněji a redukuje hlubší vrásky.

Tip: Co funguje na vrásky mezi očima a obočím.

Rozdíl mezi kyselinou hyaluronovou a hyaluronátem sodným

Ačkoliv se názvy "kyselina hyaluronová" a "hyaluronát sodný" často používají zaměnitelně, existují mezi nimi určité rozdíly. Hyaluronát sodný je sůl odvozená od kyseliny hyaluronové. V kosmetickém průmyslu se obvykle používá pro svou vyšší stabilitu. Co se týče velikosti molekul, obě složky mohou mít široké rozmezí molekulárních hmotností.

7 účinků kyseliny hyaluronové na pleť

Pojďme se nyní podívat na to, jak kyselina hyaluronová působí na pleť a proč je tak zázračná na vrásky i problémy s akné. 

1) Hydratace pokožky

Kyselina hyaluronová je hydratační složkou při péči o pokožku – to znamená, že dokáže na sebe vázat molekuly vody a udržovat naši pleť dlouhodobě hydratovanou. Její schopnost vázat na sebe vodu pomáhá zvýšit přirozenou vláčnost pleti, zabraňuje jejímu vysušování a udržuje pokožku zdravou a rozjasněnou. 

2)  Kyselina hyaluronová a akné: Podporuje přirozené hojivé procesy pokožky

Kyselina hyaluronová je životně důležitá pro šťastnou a rozzářenou pokožku – přirozeně urychluje hojivé procesy v naší pleti, pomáhá bojovat s akné a udržuje pokožku zdravou a bez pupínků.

serum

Mohlo by vás zajímat: Víme, jak vybrat nejlepší krém na obličej.

Naše pokožka totiž potřebuje stálou hladinu vlhkosti, aby správně fungovala – pokud je příliš suchá, pokožka se špatně hojí a nedokáže se bránit proti vnějším negativním vlivům. Kyselina hyaluronová efektivně pomáhá oslabené a suché pokožce tím, že ji udržuje optimálně hydratovanou a vyživenou.   

Tip: Jak se zbavit akné? Přečtěte si článek 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné.

3) Kyselina hyaluronová a účinky na vrásky

Nejvíce oslavovaný efekt kyseliny hyaluronové je ale její schopnost vyplňovat jemné linky a vrásky.

Jak stárneme, naše pleť ztrácí schopnost se dostatečně hydratovat a objevují se první projevy stáří v podobě linek a vrásek, kyselina hyaluronová ale dokáže tento proces oddálit tím, že pokožku více hydratuje, vyplňuje jemné linky i vrásky a efektivně maskuje první známky stárnutí.

Tip: Zkuste hydratační nanovlákennou masku nanoBeauty.

4) Kyselina hyaluronová chrání před ultrafialovým zářením

Nejenže kyselina hyaluronová dokáže skvěle hydratovat a vyživovat pokožku, ale také ji chrání před poškozením způsobeným znečištěným prostředím a poskytuje aktivní ochranu před ultrafialovým záření.  Všichni moc dobře víme, že škodlivé volné radikály mohou způsobit pěkné nepříjemnosti naší pokožce – pokud nestojí v cestě účinný antioxidant. Ano, hádáte správně, tím účinným antioxidantem je právě kyselina hyaluronová. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=hyaluron+cream/

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na vrásky pro 50+

5) Zklidňuje a zjemňuje přecitlivělou pokožku

Kromě toho, že kyselina hyaluronová hydratuje pleť a vyhlazuje vrásky, působí blahodárně i na podrážděnou pokožku. Ať už je vaše pleť zarudlá nebo vysušená, po aplikaci kyseliny hyaluronové díky jejím hluboce hydratačním schopnostem se pokožka zklidní a bude chráněna před dalším podrážděním. 

Tip: Chcete se dozvědět, jak v zimě pečovat o pleť? - vše se dozvíte v dalším článku.

6) Rozzáří pokožku a dodá mladistvý vzhled

Neuvěřitelná hydratační schopnost kyseliny hyaluronové umožňuje vyživovat pleť na nejhlubší úrovni dermis a je klíčem k tomu, abyste dosáhli přirozeně mladistvé a rozjasněné pokožky, která je na první pohled krásná a zdravá. Ne, nemáme na mysli ten lesk, který zanechává těžký hydratační krém, ale myslíme ten jemný a přirozený třpyt, který jsme všichni měli ve dvaceti a kterého můžeme dosáhnout pouze pomocí hluboce hydratované zdravé pokožky. 

Tip:  Jaké jsou nejlepší produkty s kyselinou hyaluronovou? Přečtěte si v následujícím článku, kde se dozvíte jak vybrat správnou kosmetiku.

7) Zamezuje vzniku velkých pórů a vyhlazuje nerovnoměrnou strukturu pokožky

Věděli jste, že hlavním viníkem drsné pokožky a velkých viditelných pórů je nedostatečná hydratace pleti? 

podocni-maska

TIP: Jak funguje nanovlákenná maska, která redukuje až 75 % vrásek?

Když je pokožka hluboce hydratovaná, je plná, ale naprosto plná vlhkosti, struktura pokožky působí vyhlazeně a bez viditelných velkých pórů! To je důvod, proč když je vaše pleť dokonce jen trochu dehydratovaná, daleko více vynikají póry a nerovnoměrná struktura pokožky.  

Tip: Doporučujeme si před výběrem masky na pleť přečíst článek - Jak vybrat nejlepší masku na pleť? 

Tak už jste přesvědčeni, že vaše pleť potřebuje kyselinu hyaluronovou? Ano? Než odsud utečete, pojďme si povědět, jak ji nejlépe zařadit do vaší rutiny v péči o pleť. 

Jak dostat z kyseliny hyaluronové maximum

Jedním z nejběžnějších produktů s kyselinou hyaluronovou je lehké sérum, které je navrženo tak, aby vyživovalo všechny typy pleti – kyselina hyaluronová je ultralehká, neuvěřitelně zvláčňující složka, která je opravdu vhodná pro všechny.  

Jediný problém kyseliny hyaluronové se týká právě té zázračné hydratační schopnosti, protože stejně rychle jako dokáže na sebe navázat molekuly vody a hluboce vyživit pokožku, se může i vypařit. To se může stát buďto v místnosti s nízkou vlhkostí nebo pokud se kyselina hyaluronová správně nevstřebala do vaší pleti. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=+hyaluron+s%C3%A9rum/

Tip: Zajímá vás historie kosmetiky? Přečtěte si článek o historii pleťových masek.

Ukázalo se, že nejlepším způsobem, jak zajistit, aby se kyselina hyaluronová 100 % vstřebala do pokožky a zůstala tam, je použití masky obsahující kyselinu hyaluronovou. Naše nanoBeauty masky jsou navrženy tak, aby byly dokonalým prostředkem pro dodávání výživných složek, jako je kyselina hyaluronová, přímo tam, kde je pokožka nejvíce potřebuje.

Zdroje:

  • Papakonstantinou, E., Roth, M., & Karakiulakis, G. (2012). Hyaluronic acid: A key molecule in skin aging. Dermato-endocrinology, 4(3), 253-258. doi: 10.4161/derm.21923
  • Kaya, G., Tran, C., Sorg, O., & Hotz, R. (2006). Hyaluronate fragments reverse skin atrophy by a CD44-dependent mechanism. PloS one, 1(1), e56. doi: 10.1371/journal.pone.0000056
  • Jiang, D., Liang, J., & Noble, P. W. (2007). Hyaluronan in tissue injury and repair. Annual review of cell and developmental biology, 23, 435-461. doi: 10.1146/annurev.cellbio.23.090506.123337
  • Salah, E., & Almazrooa, A. (2018). Hyaluronic Acid: A Promising Skin Rejuvenating Biomedicine. Saudi Journal of Medicine and Medical Sciences, 6(1), 1-6. doi: 10.4103/sjmms.sjmms_68_17
  • Wang, F., Garza, L. A., Kang, S., Varani, J., & Orringer, J. S. (2011). An in vivo study of the effect of hyaluronic acid filler injections on facial pores. Journal of cosmetic dermatology, 10(2), 131-138. doi: 10.1111/j.1473-2165.2011.00557.x
  • Boregowda, S. V., Booker, C. N., & Smith, M. K. (2019). Topical Hyaluronic Acid as a Dressing for Dermal Wounds. Advances in wound care, 8(6), 250-257. doi: 10.1089/wound.2017.0765
  • An, H. J., Kim, K. J., Kim, H. K., Park, K. S., Kim, H. J., & Kim, C. H. (2012). Molecular mechanism of Angelicae Gigantis Radix for collagen production in normal human dermal fibroblasts. Journal of ethnopharmacology, 142(1), 218-224. doi: 10.1016/j.jep.2012.04.021
Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.