Historie pleťových masek

Přemýšleli jste někdy nad tím, kdy začaly ženy – a vlastně i muži – vymýšlet přípravky, které by je udělaly krásnější? Krátká odpověď: Velmi dávno.

historie-pletovych-masek-pro-muze-i-zeny-fb

 

Historie

Už od starověkého Egypta, Indie a imperiální Číny lidé používali všechny možné druhy pleťových masek nejroztodivnějších ingrediencí, aby dosáhly krásné a zářivé pokožky. Některé použité ingredience dnes mohou působit děsivě nebo dokonce komicky, jiné rádi nanášíme na pokožku dodnes, jako například mletý perlový prášek nebo kurkumu.

suroviny-pro-vyrobu-masek

Tip: Kurkumin a účinky na zdraví – od čeho vám uleví? Čtěte.

Starověký Egypt

Už jste možná slyšeli, že se Kleopatra koupala v oslím mléku, aby byla krásnější, ale věděli jste, že stejně jako řada dalších Egypťanů používala jílové masky, aby zbavila pleť nečistot? Ale to nebyly jediné masky dostupné Kleopatře, některé byly vyráběny například z krokodýlího trusu, který měl údajně zlepšit vzhled pokožky. 

Imperiální Čína

Mezi populární ingredience, ze kterých vyráběli ve starověké Číně masky, patřil mletý perlový prášek, mleté mungo fazole, drcené čajové listy, rýžová voda či peprmint. Z pečlivě zvolených ingrediencí se pak vytvářely pasty, které se nanášely na pokožku. Některé bojovaly proti černým tečkám, jiné se doporučovaly na vrásky a další známky stárnutí. 

Ajurvéda

Tradiční indická medicína, která je známá jako Ajurvéda, je založena na rostlinných ingrediencích jako je kurkuma nebo kokosový olej.  Ajurvéda je velmi populární i dnes, protože využívá pouze přírodní ingredience. 

20. století v Evropě

I ve 20. století chtěly ženy dosáhnout zdravě vypadající a zářivé pokožky, za těmito účely se často používaly masky, které obsahovaly olovo a rtuť, protože efektivně bělily pokožku. Nutno říci, že byly populární jen do té doby, než se zjistilo, že způsobují otravu těžkými kovy a byly zakázány

Tip: Jak pečovat o suchou pleť? Všechny rady se dozvíte v dalším článku.

Moderní doba

Moderní doba přinesla i novější technologie, a především podrobný vhled do toho, jaké látky nám skutečně pomáhají. S tím přišly i masky, které můžeme vidět v regálech supermarketů a drogérií – jílové masky, slupovací masky, textilní masky. V obchodech dnes najdete masku pro všechny typy pleti a na jakýkoliv problém si vzpomenete. 

TIP:  Vyzkoušejte [n]Acne Nanovlákenné náplasti na lokální ošetření pleti nanoSPACE Cosmetics.

platenkova-maska_1

Tip: Jak vybrat nejlepší masku na pleť? Dozvíte se v dalším článku.

Stejně jako v historii, i dnes jsou některé ingredience v maskách populární – k našemu štěstí se nejedná o krokodýlí trus ani o olovo. Je ale naše současná nabídka masek tak dobrá, jak si myslíme? 

Slupovací masky

Slupovací masky jsou většinou určeny pro mastnou pleť se sklonem k akné a neobsahují žádné látky, které by pokožku vyživovaly. Místo toho, jsou vyrobeny tak, aby vytáhly černé tečky a vyčistily póry – nepříjemný mnohdy až bolestivý proces, při kterém si nezáměrně můžete vytrhat obočí, pokud nebudete opatrní. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=ple%C5%A5ov%C3%A9+masky+nafigate/

Tip: Chcete se dozvědět, jak pečovat o mastnou pleť? 

Textilní masky na všechno

Textilní nebo plátýnkové masky jsou brány jako nejvyšší stupeň péče o pokožku – bavlněná vlákna jsou napuštěna v esenci, které v sobě mají trendy látky, jako je kyselina hyaluronová nebo aktivní uhlí. Ale ani tyto masky nejsou dokonalé, esence z nich teče, maska z obličeje sklouzává a masky rozhodně nejsou ekologické. 

Tip: Přečtěte si náš článek o kyselině hyaluronové -Kyselina hyaluronová na pleť: 7 účinků na vrásky i na akné.

Jílové masky

Kleopatra nedělala špatně, když si nanášela jílovou masku pro boj s nečistotami. Skutečně, jílová maska může pomoci s hloubkovým čištěním pórů a odmaštění pleti.

jilove-masky

Mohlo by vás zajímat: Jak se zbavit akné na čele

Jílové masky jsou opět účinným produktem v boji proti nečistotám a mastnotě, ale stejně jako slupovací masky, ani tyto nedodají žádné vyživující látky naší pokožce. 

Tip: Chcete zkusit namíchat vlastní pleťovou masku na obličej? Zkuste domácí pleťové masky

Nová generace: Nanovlákenné masky

Se všemi maskami na trhu, chápu, že si někteří mohou myslet, že možná, ale jen možná, už jsme dosáhli vrcholu pleťových masek. Co když vám ale řeknu, že to není pravda? Právě tento rok přichází na trh maska, která je naprosto suchá a všechny aktivní látky jsou do pokožky doručovány přes nanovlákno. Ano, mluvím o nanovlákenné masce nfibrecare.

TIP: Co je nanovlákno? Poznejte okem neviditelný zázrak, který chrání a léčí

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=sada+masek+nanobeauty/

Nanovlákenné masky jsou jednoznačnou budoucností pleťových masek. Co dělá tento typ masek revolučními, a tak unikátními je fakt, že všechny účinné látky jsou obsaženy přímo ve vláknu masky. Možná to zní šíleně, ale nejlepší způsob, jak dosáhnout toho, aby se účinné látky pleťové masky dostaly co nejefektivněji do pokožky, je uzavřením do nanovlákna.

TIP: Jak funguje nanovlákenná maska nanoBeauty?

Nanovlákna se rozpustí na pokožce, když přijdou do kontaktu s navlhčenou pletí. V ten moment začnou uvolňovat aktivní látky přímo do pokožky. Každý kousíček vaší tváře, které se maska dotýká tak absorbuje všechno, co pokožka potřebuje, a to za pouhých 8 minut. Nanovlákenná maska není jen efektivní, je i rychlá a oproti mokrým maskám vysoce komfortní.

Lucie Konečná, provozní ředitelka v nanoSPACE
Lucie Konečná se pohybuje v nanotechnologiích 7 let, je spoluautorkou projektu Česko je nano a dlouhodobě pracuje na zvyšování povědomí o nanotechnologiích. Od května 2020 řídí provoz e-shopu nanoSPACE.