Aloe vera: Jaké má účinky na pleť a pokožku?

Dužnaté listy aloe vera v sobě ukrývají zázračný koktejl z mnoha léčivých a výživných látek, který umíchala samotná matka příroda. O blahodárných účincích aloe na lidské tělo věděli už naši předci ve starověku. Vojáci Alexandra Makedonského si dužinou z aloe vera potírali zranění z bojů, aby urychlili proces hojení. Kleopatra zase této rostlině vděčila za „věčné“ mládí a svou neskonalou krásu. V tomto článku se dozvíte, jaké má aloe vera účinky na pleť a pokožku

 

aloe-vera-fb

 

4 účinky aloe vera na pokožku

Během staletí se sukulentní bylina stala všestranným pomocníkem při různých zdravotních obtížích. Postupně se s ní začalo léčit ve všech koutech světa.A to trvá dodnes. Přírodní sílu aloe vera najdete v moderních lécích i šetrné kosmetice. Používá se například do kvalitních hydratačních a regeneračních krémů, do líčidel, opalovacích krémů, šampónů, přísad do koupele, léčivých přípravků proti plísňovým onemocněním a dalších produktů. 

Pokud máte citlivou pokožku, rozhodně sáhněte po kosmetice s dužinou z aloe vera. Vyhnete se zarudnutí a dalším potenciálním problémům. Kosmetika z aloe má přirozené zklidňující účinky, takže se hodí opravdu pro každého.

Může podporovat hojení ran a popálenin

Přírodní látky obsažené v aloe utvoří na místě zranění tenkou protizánětlivou vrstvu, která pomáhá bránit pronikání infekce do rány a zároveň poraněné místo hydratuje, aby nedošlo k nežádoucímu vysoušení. Přesně takového efektu se v současnosti snaží docílit i moderní medicína. Odborně se tento léčebný proces označuje jako vlhké hojení ran.

aloe-vera-nehty-bez-plisni

Díky působení aloe nedochází během léčby k zánětům, rána se snáze zacelí a pokožka se dostane rychleji do správné kondice.

Mohlo by vás zajímat: Co je celulitida a jak se jí efektivně zbavit?

Postará se o hloubkovou hydrataci kůže

Aloe dokáže efektivně vyřešit i problémy se suchou pokožkou. Na hloubkové hydrataci kůže se podílí především dva faktory:

  1. Dužinu aloe vera tvoří z velké části voda, která se postupně vstřebává do vaší pokožky.
  2. Ještě důležitější složkou aloe jsou speciální cukry – mukopolysacharidy, které prokazatelně pomáhají udržet potřebnou vlhkost v pokožce.

Pokud si pořídíte kosmetiku s aloe vera, bude vaše pleť přirozeně vláčná, hebká a dokonale hladká. Stačí několik dní a už na sobě pocítíte zlepšující se stav pokožky. Možná se budete až divit, kolika pozitivních změn můžete dosáhnout přírodní cestou.

Pomáhá bojovat proti stárnutí pleti

Tento bod úzce souvisí se správnou hydratací kůže. Ve skutečnosti ale brání stárnoucímu procesu podstatně více okolností.

S rostoucím věkem v těle člověka přirozeně klesá produkce kyseliny hyaluronové, kolagenu a elastinu. V důsledku toho dochází u kůže ke zhoršené hydrataci, klesá pevnost i pružnost. Zároveň se mohou objevit také vrásky a stařecké skrvny.

Aloe dokáže naštěstí člověka doslova omladit. Krátce po aplikaci na kůži se znovu nastartuje tvorba důležitých látek, o kterých byla řeč v předešlém odstavci.

Kromě toho vám aloe vera pomůže zbavit se i akné, černých teček a ztvrdlých kožních buňek. Je to prostě zázrak přírody.

Mohlo by vás zajímat: Akné na krku: Co na něj funguje?

Pomáhá zatočit s plísněmi

Infekce způsobená plísněmi se dlouhodobě řadí mezi nejčastější kožní onemocnění. Přestože se ze začátku může zdát, že se jedná o banální problém, rozhodně se ho nevyplácí podceňovat. Kůže postižená mykózou se může začít časem odlupovat a způsobovat bolestivé trhliny. Kromě toho hrozí i rozšíření infekce na další místa.

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=franail/

Bohužel, plísně na nohou a nehtech se velice těžko zbavuje. Když selže klasická léčba, často se lidé ze zoufalství uchylí k pochybným radám z internetu. Potom si máčí nohy ve slabém roztoku sava a dělají další hloupé a zdraví nebezpečné věci.

Tip na článek: Jak odstranit plíseň z nehtů (onychomykózu) i bez předpisu

Přitom se stačí vrátit k řešení našich předků. Aloe má silné antimykotické vlastnosti, takže působí blahodárně proti plísním. Sice to chce čas, ale postupně se plísní zaručeně zbavíte.

Přírodní kosmetika vylepšená o moderní nanovlákna

Aloe vera je extrémně bohatá na minerály, vitamíny, enzymy, hormony, stopové prvky a další úžasné látky, které byly ze 100 % stvořené přírodou.

Celkově obsahuje aloe vera neuvěřitelných 75 aktivních látek, mezi kterými najdete například: důležité vitamíny C, A, E a B12, vápník, horčík, zinek, draslík, kyselinu salicylovou, kyselinu folovou, rostlinné steroly, bradykinázu, lignin nebo třeba alprogen, který má antialergenní účinky.

Aloe pomáhá lidem překonat různé zdravotní obtíže už tisíce let. Dnes už si ale na postižené místo nemusíte přikládat kus uříznutého listu. Na trhu se nachází nepřeberné množství mastí, krémů a dalších kosmetických přípravků s aloe vera.

České firmě FRANAIL se navíc podařilo udělat první antimykotický přípravek na světě, který využívá speciální biokompatibilní nanovlákna. Je to skutečná revoluce v léčbě plísňových onemocnění. Léčivé látky z aloe vera a oregana se navážou na „chytrá“ nanovlákna a postižené místo doslova obalí neprostupnou vrstvou. Brání tak dalšímu šíření plísně a zároveň dochází k postupnému uvolňování léčivých látek.

Zbavte se konečně vašich problémů s plísněmi. Teď máte exkluzivní možnost si vybrat ze 3 moderních výrobků FRANAIL.

Zdroje

  • Shelton, M. (1991) 'Aloe vera, its chemical and therapeutic properties', Int J Dermatol, 30, pp. 679-683. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1772907 (Accessed: 4 May 2023).
  • Atherton, P. (1998) 'Aloe vera revisited', Br J Phytother, 4, pp. 76-83. Available at: https://www.researchgate.net/publication/285659430_Aloe_vera_revisited (Accessed: 4 May 2023).
  • Chithra, R., Sajithlal, G.B. and Chandrakasan, G. (1998) 'Influence of aloe vera on collagen characteristics in healing dermal wounds in rats', Mol Cell Biochem, 181, pp. 71-76. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9746202 (Accessed: 4 May 2023).
  • Heggers, J., Kucukcelebi, A., Listengarten, D., Stabenau, J., Ko, F., Broemeling, L.D., et al. (1996) 'Beneficial effect of aloe on wound healing in an excisional wound model', J Altern Complement Med, 2, pp. 271-277. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9395687 (Accessed: 4 May 2023).
  • Roberts, D.B. and Travis, E.L. (1995) 'Acemannan-containing wound dressing gel reduces radiation-induced skin reactions in C3H mice', Int J Radiat Oncol Biol Phys, 32, pp. 1047-1052. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7852112 (Accessed: 4 May 2023).
  • Sato, Y., Ohta, S. and Shinoda, M. (1990) 'Studies on chemical protectors against radiation XXXI: Protective effects of Aloe arborescens on skin injury induced by x-irradiation', Yakugaku Zasshi, 110, pp. 876-884. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2275796 (Accessed: 4 May 2023).
  • Byeon, S., Pelley, R., Ullrich, S.E., Waller, T.A., Bucana, C.D. and Strickland, F.M. (1988) 'Aloe barbadensis extracts reduce the production of interleukin-10 after exposure to ultraviolet radiation', J Invest Dermtol, 110, pp. 811-817. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9607782 (Accessed: 4 May 2023).
  • Hart, L.A., Nibbering, P.H., van den Barselaar, M.T., van Dijk, H., van den Burg, A.J. and Labadie, R.P. (1990) 'Effects of low molecular constituents from aloe vera

 

Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.