Panthenol: Účinky na pleť i vlasy

Na výrobu kosmetických produktů se používají přípravky, které pokožce vrací její pružnost, zásobují ji vitamíny a podporují obnovu buněk. Jedním z nich je i panthenol, což je alkoholová sloučenina kyseliny pantothenové (vitamín B5). Lze ho tedy označit jako provitamín B5, protože v organismu rychle oxiduje na kyselinu pantothenovou. V kosmetickém průmyslu se používá jako zvlhčující látka a ke zlepšení hojení ran. Určitě znáte krémy po opalování s obsahem panthenolu. V jakých dalších kosmetických a farmaceutických produktech ho najdeme a proč?

 

Razítko

Jak panthenol vypadá

Při pokojové teplotě má panthenol vzhled bílého prášku, případně průhledného oleje. Je velmi pravděpodobné, že se ve vaší domácnosti nachází alespoň jeden kosmetický nebo farmaceutický prostředek s obsahem panthenolu. Ve složení přípravku bývá uváděn jako dexpanthenol, D-pantotenylalkohol, butanamid či provitamin B5

Vesměs funguje jako zvlhčovač – hydratuje pleť i sliznice, není proto divu, že ho obsahují i nosní spreje, pleťové vody, čisticí prostředky, rtěnky, řasenky i make-up nebo léky, jež se používají po kousnutí hmyzem nebo na opruzenou dětskou pokožku. Panthenol totiž dokáže zklidňovat začervenalou pokožku, zánět nebo podráždění po holení.

Tip: Objevte tajemství hydratující kosmetiky s přírodními aktivními látkami MYRAMAZE®

Jak funguje panthenol?

Panthenol, také známý jako dexpanthenol nebo provitamin B5, je látkou, která se ve tkáních těla přeměňuje na kyselinu pantothenovou, což je vitamín B5. Tento vitamín hraje klíčovou roli v metabolických procesech v našem těle, zejména v syntéze a metabolismu proteinů, tuků a sacharidů.

V kosmetice a dermatologii se panthenol často používá díky svým hydratačním, zklidňujícím a hojivým účinkům. Přispívá k opravě a regeneraci kůže následujícími způsoby:

  1. Hydratace: Panthenol je humektant, což znamená, že dokáže přitahovat vodu a zadržovat ji v kůži, čímž pomáhá udržovat kůži hydratovanou.

  2. Hojení ran: Panthenol také pomáhá zvyšovat hladiny buněčného růstu, což urychluje proces hojení ran. Má také protizánětlivé účinky, které mohou pomoci zmírnit podráždění a záněty.

  3. Zklidňující účinky: Panthenol může pomoci zmírnit svědění, zarudnutí a podráždění kůže.

  4. Vlasy: Panthenol je také častou složkou vlasových výrobků, kde pomáhá zvlhčovat a posilovat vlasy, přičemž dodává vlasům objem a lesk.

Všechny tyto účinky činí panthenol oblíbenou složkou v mnoha kosmetických a léčebných přípravcích. Je důležité si uvědomit, že zatímco panthenol je obecně považován za bezpečný pro většinu lidí, vždy existuje možnost individuální reakce nebo citlivosti.

Mohlo by vás zajímat: Celulitida na stehnech, jak se jí efektivně zbavit

Účinky panthenolu na pleť i vlasy:

  • Hydratuje pokožku,
  • urychluje hojení popálenin a drobných ran,
  • podporuje funkci kožní bariéry,
  • má protizánětlivé vlastnosti,
  • zlepšuje vzhled vlasů i pleti.

V jakých produktech najdete panthenol?

  • V produktech pečující o vlasy, jako jsou šampony, kondicionéry, pěny na vlasy a spreje na vlasy,
  • v produktech pečující o pleť, jako jsou čisticí prostředky na obličej, vody, séra, krémy, opalovací krémy a tonery,
  • v kosmetických výrobky, včetně očních linek, řasenek, podkladových bází a rtěnek,
  • v produktech pečujících o oči, jako jsou oční kapky a roztoky na kontaktní čočky,
  • ve farmaceutických výrobcích, včetně mastí, krémů, nosních sprejů a pastilek.

Mohlo by vás zajímat: Nejlepší krém na celulitidu, víme, co by měl obsahovat

Panthenol ve výrobcích pečujících o vlasy a nehty

Produkty pro péči o vlasy velmi často panthenol obsahují, protože dokáže zlepšit jejich strukturu, dodat ji zářivost i sílu. Chrání vlasy před povětrnostními vlivy i při stylingu účesu za použití fénu, kulmy nebo žehličky na vlasy. Jeho pozitivní účinky ocení ten, komu vlasy řídnou, protože panthenol dokáže tento proces zpomalit. V nehtové kosmetice panthenol zpevňuje kůžičku okolo nehtů a vyživuje samotné nehty, čímž je dělá pevnějšími. Protože je zároveň i hydratuje, zabraňuje jejich zlomení nebo štěpení.

Tip: Nedostatek vitamínu D: jak ho doplnit?

Panthenol na spálenou pokožku od sluníčka

Přípravky po opalování s panthenolem jsou považovány za nejúčinnější, často se kombinuje ještě s Aloe Vera a vitaminem E, které jsou také považovány za ideální látky pro zklidnění pokožky po opalování. Panthenol zklidňuje a hydratuje pokožku a urychluje její regeneraci a hojení. Pokud vyrážíte na dovolenou za sluníčkem, je vhodné si s sebou zabalit hydratační mléko po opalování, které právě obsahuje panthenol. 

co-na-spalenou-plet

Tip: Co je solární ekzém?

Je panthenol bezpečný?

Většina lidí se zajímá, je-li kosmetický přípravek, který používá, bezpečný. O panthenolu lze říct, že bezpečný je, protože nezpůsobuje mnoho kožních problémů. Občas se může objevit špatná reakce na panthenol v podobě kožní dermatitidy nebo kontaktní alergie, ale obvykle jsou hodně vzácné. To z něho dělá kosmetický přípravek, který je většinou velmi dobře snášen.

#produkty#https://www.nanospace.cz/sk/prirodni-opalovaci-kremy/

Až si budete vybírat hydratační krém po opalování nebo tělové mléko, nebojte se koupit takové, které panthenol obsahuje. Vaší pleti dodá potřebnou hydrataci a učiní ji hebkou a vláčnou.

Alergie na panthenol

Alergie na panthenol není příliš časta, většina lidí jej dobře snáší, ale jako u jakékoli látky existuje možnost individuální reakce nebo alergie. Alergie na panthenol je vzácná, ale může se projevit podrážděním, svěděním, zarudnutím nebo otoky na místě aplikace.

Tip: Nejlepší CC krém: Jak vybrat ten správný?

Zdroje:

  • Camargo Jr, F.B., Gaspar, L.R. and Maia Campos, P.M., 2011. Skin moisturizing effects of panthenol-based formulations. Journal of cosmetic science, 62(4), p.361.
  • Cho, Y.S., Kim, H.O., Woo, S.M. and Lee, D.H., 2022. Use of Dexpanthenol for Atopic Dermatitis—Benefits and Recommendations Based on Current Evidence. Journal of Clinical Medicine, 11(14), p.3943.
  • Campinas, C.P.P., Fidelis, M.C., Campinas, M.C.P.P. and Favaro, R., Scalp care efficacy of a leave-on treatment based on niacinamide, caffeine, and panthenol James Schwartz, PhD, Procter & Gamble, Cincinnati, OH, United States; Christina Gemmer, Procter & Gamble, Cincinnati, OH, United States; Holly Krigbaum, Procter & Gamble, Cincinnati, OH, United States; James Henry, PhD, Procter &.
  • Loden, M., 2005. The clinical benefit of moisturizers. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, 19(6), pp.672-688.
  • Ebner, F., Heller, A., Rippke, F. and Tausch, I., 2002. Topical use of dexpanthenol in skin disorders. American journal of clinical dermatology, 3, pp.427-433.
  • Gorski, J., Proksch, E., Baron, J.M., Schmid, D. and Zhang, L., 2020. Dexpanthenol in wound healing after medical and cosmetic interventions (postprocedure wound healing). Pharmaceuticals, 13(7), p.138.
Lukáš Konečný, strategie a rozvoj v nanoSPACE
Lukáš Konečný působí v oblasti nanotechnologií od roku 2015, vystudoval VŠE a dlouhodobě se věnuje digitálnímu marketingu, digitalizaci a automatizaci reklam pro technologické firmy a online projekty. Od května 2020 se stará v nanoSPACE o strategii a rozvoj firmy.