Vitamin C: 7 ověřených účinků na pleť

Vitamin C je antioxidant, který pomáhá chránit vaše buňky před účinky volných radikálů – molekul produkovaných, když vaše tělo rozkládá jídlo nebo je vystaveno tabákovému kouři a záření ze slunce, rentgenového záření nebo jiných zdrojů. Volné radikály mohou hrát roli při srdečních chorobách, rakovině a dalších onemocněních. Všichni víme, že je důležité konzumovat vitamin C v potravinách, případně ho doplňovat v zimních měsících i pomocí doplňků stravy, však se doplňky stravy s vitaminem C doporučují i pro děti, ale víte, že má blahodárné účinky i na pleť? 

vitamin-c-7-overenych-ucinku-na-plet-fb

 

Účinky vitaminu C 

Vitamin C dokáže pomoci s hydratací, rozjasňuje i snižuje zarudnutí. Je vhodný na zralou pleť a pomáhá i na akné.  Při správném výběru produktů může podpořit tvorbu kolagenu. Navíc je bezpečný pro většinu typů pleti. 

7 účinků vitaminů C na pleť

Proč je vitamin C tak prospěšný na pleť? Pojďme se podívat na 7 vědecky ověřených účinků. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=VITAMIN+C/

1) Hydratuje pleť

Hydratace pokožky je nezbytná pro mladistvý vzhled naší pokožky. 

Právě vitamin C pomáhá pokožce zadržovat vodu, udržuje ji hydratovanou, jemnou na dotek a zabraňuje jejímu přemaštění nebo vysušení. 

Topicky používaný vitamín C proniká kůží nejlépe ve formě kyseliny askorbové. Kyselina askorbová je nestabilní látka a teprve až díky moderním technologiím se ji daří udržet aktivní, proto je v současnosti považována za znovunalezený přírodní zázrak.

TIP: Jaké výhody přinášejí kyseliny v kosmetice?

2) Rozjasňuje pokožku

Vitamin C je známý pro své rozjasňující účinky a je výborný nejen na dny, kdy se cítíte unavení a vaše pleť působí mdle, ale i před večírkem, když chcete, aby vaše pleť působila zdravě a mladistvě.

nanovlakenna-maska

Tip: Jak funguje nanovlákenná maska nanoBeauty? Dozvíte se v dalším článku.

3) Sjednocuje tón pleti

Skvrny na obličeji či začervenalá pokožka může být důsledkem řady faktorů, včetně zánětlivých kožních onemocnění (např. ekzém a růžovka), poškození sluncem, ale i hormony. 

Vitamin C prokazatelně minimalizuje zarudnutí díky svým protizánětlivým a antioxidačním vlastnostem.

4) Bojuje proti hyperpigmentaci  

Vzhledem k tomu, že brání produkci melaninu, vitamin C se hojně používá v dermatologii v boji proti hyperpigmentaci. Efektivně funguje na sluneční i stařecké skvrny, stejně tak se používá na skvrny po akné a melasmu. Tyto skvrny nastávají právě v oblastech, kde kůže začne nadměrně produkovat melanin. 

Pozor: Vitamin C nemá vliv na normální zbarvení pokožky – pokud máte přirozenou pigmentaci kůže, vitamin C vám nepomůže, dokáže zmírnit pouze abnormální usazeniny melaninu způsobené poškozením sluncem.

TIP: Co funguje na pigmentové skvrny?

5) Pomáhá v boji proti akné

Vitamin C má protizánětlivé vlastnosti a pomáhá snižovat zarudnutí pupínků i zjemňuje jizvy po akné

TIP: 10 efektivních tipů, jak se zbavit akné

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=vitamin+c+masky

6) Chrání před poškozením sluncem

Pomáhá redukovat poškození způsobené UVA i UVB paprsky a přispívá k ochraně před akutním poškozením UVB zářením. 

7) Je velmi silným antioxidantem

Vitamín C je velmi silný antioxidant, který chrání pokožku před volnými radikály. Díky této schopnosti chrání pleť proti předčasnému stárnutí. 

Tip: Přečtěte si v článku, jak funguje nanovlákenná maska, která redukuje až 75 % vrásek?

Jak vybrat kvalitní produkt s vitamínem C?

Velký problém produktů s vitaminem C je nosič, kterým bývá nejčastěji voda. Pokud tomu tak je, vitamin C nemá šanci se dostat hlouběji do pokožky, a tak ji rozjasnit. I proto séra, která jsou založená na vodní bázi nebo na olejové bázi nejsou příliš efektivní. 

vitamin-c

Tip: Pokud máte nedostatek vitaminu C, můžete ho doplňovat pomocí doplňků stravy nebo kolagenu na podporu zářivé pleti i vlasů. 

Nejvhodnější je proto používat například suché nanovlákenné masky, které byly původně vyvinuty pro hojení ran a dokáží tak vitamin C dostat hluboko do pokožky.

Pokud už saháte po sérech na bázi vody a oleje, je nutné si pohlídat, aby mělo sérum nebo krém nízké pH, při vyšších pH vitamin C je účinnost vitaminu C nízká či žádná. 

#produkty#https://www.nanospace.cz/vyhledavani/?string=s%C3%A9ra+a+oleje

Vitamin C není pouze jeden, ve složení můžete najít tyto názvy: Tetrahexyldecyl ascorbate, magnesium ascorbyl phosphate (MAP), ascorbyl-6-palmitate, disodium isostearyl 2-0-L-ascorbyl phosphate, ascorbic acid (Sodium ascorbate), L-ascorbic acid a ascorbic acid sulphate.

Koncentrace by měla být u sér do 20 %. Pokud máte citlivou pokožku, používejte koncentrace do 5 %.

Mohlo by vás zajímat: Jak vypnout pleť? Známe nejlepší krém na redukci vrásek.

Nejčastější otázky

Na jakou pleť lze používat vitamin C?

Hodí se pro všechny typy pleti včetně suché, mastné i aknózní. Pokud máte citlivou pleť, vybírejte si produkty, které obsahují maximálně 5 % vitaminu C.

S čím používat vitamin C?
S čím nepoužívat vitamin C?
Kdy aplikovat produkty s vitaminem C?

V této oblasti se názory dermatologů liší. Někteří zastávají názor, že funguje lépe po vystavení UV záření, protože zvyšuje citlivost na sluneční paprsky. Má vysoké antioxidační vlastnosti a společně s SPF filtrem pleť lépe chrání. V noci ale vitamin C pomáhá redukovat poškození způsobené slunečním zářením a pomáhá obnovovat přirozenou ochrannou bariéru pleti. Je to tedy na vás, zda budete aplikovat ráno nebo večer. Často toto dilema vyřeší používání retinolu, které nelze s vitaminem C kombinovat. Většina lidí pak aplikuje ráno vitamin C a večer retinol.

Co je hyperpigmentace?

Hyperpigmentace je postižení kůže, které se projevuje jako ztmavlé plochy nebo skvrny na pokožce. Skvrny se označují jako stařecké skvrny nebo sluneční skvrny a hyperpigmentace je také součástí kožních onemocnění, jako je melasma a pozánětlivá hyperpigmentace.

Zdroje:

  • Caritá, A.C., Fonseca-Santos, B., Shultz, J.D., Michniak-Kohn, B., Chorilli, M., & Leonardi, G.R. (2020). Vitamin C: One compound, several uses. Advances for delivery, efficiency and stability. Nanomedicine: Nanotechnology, Biology and Medicine, 24, 102117. ISSN: 1549-9634. DOI: 10.1016/j.nano.2019.102117
  • Richelle, M., Steiling, H., & Castiel, I. (2009). Bioavailability and Skin Bioefficacy of Vitamin C and E. In A. Tabor & R.M. Blair (Eds.), Personal Care & Cosmetic Technology: Nutritional Cosmetics (pp. 115-138). William Andrew Publishing. ISBN: 9780815520290. DOI: 10.1016/B978-0-8155-2029-0.50013-2.
  • Study on Preparation of a Chitosan/Vitamin C, Complex and Its Properties in Cosmetics
  • Role of Vitamin C in Skin Diseases